přikládám fotku samce roseli žlutolící. Je z roku 97 a toto vybarvení má od přepeření. V druhém páru mám samce se zelenými zády bez červených per, který je 3 roky starý. Myslíte si, že u toho s červenými pery na zádech se jedná o mutaci nebo nějaký poddruh?
Děkuji za odpověď.
Dobrý den, podle mého názoru se nejedná o mutaci, ale o poddruh nazývaný jako Red-backed. Na vašem místě bych se snažil pořídit samici stejné formy a pokusil bych se ji rozmnožit, protože tento poddruh se už moc nevyskytuje a je překrásný. Ale to je jen můj osobní názor.
Přeji mnoho úspěchů Lampart
No ono to asi bude jednodužší než se zdá.
O mutaci se asi určitě jednat nebude.
Pravda, existují rosely žlutolící označované jako red-backed, a nekteré prameny ji označují za formu, jiné za poddruh platycercus icterotis xanthogenys (většina pramenů ji ale neuznává).
Měl jsem ale možnost vidět pár rosel "red-backed" na vlastní oči, asi před třemi lety u jednoho německého kolegy. A tohodle ptáka bych rozhodně za "red-backed" nepovažoval. A to z toho důvodu, že "red backed" má pera na zádech z drtivé většiny červená (s černými středy samozřejmě), a i kostřec je výrazně prokvetlý červenými pery. Navíc líce jsou žlutobílé, u samic až bílé.
Samice "red-backed" je více červená, ale hlavně tmavší. Je spíše tmavě šedozelená až olivová. I samec je oproti "nominátní formě" tmavší.
Pokud máte možnost vidět tyto ptáky na vlastní oči, rozdíly uvidíte okamžitě.
Tak jako všechny živé organismy, je i rosela žlutolící přirozeně variabilní, a mnoho rosel žlutolících má toto červené zbarvení na zádech např. jen za krkem, nebo více rozpité jako Váš samec, nebo to nemusí mít vůbec!.
Takže můj názor podle výše zmíněných znaků je, že je to běžná rosela žlutolící se přirozeným zbarvením v rámci variability. Samozřejmě se taky můžu mýlit, že.
Honza