Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
18.10.2005 15:21

Na nemoderované diskusi probíhá od včerejška toto téma-co si o tom myslíte vy.Zajímá mě zkušennost neanonymních chovatelů.

14.3.2005 10:06

peky napsal(a):
Na nemoderované diskusi probíhá od včerejška toto téma-co si o tom myslíte vy.Zajímá mě zkušennost neanonymních chovatelů.

No, jelikož literatura uvádí měnit denně, tak se o to snažíme, protože respektujeme zkušenosti autorů. Ale stane se, že tu a tam zapomeneme a vyměníme až druhý den. Myslím, že voda v uzavřené napaječce se za tu dobu nemá cenu nějak výrazně zkazit ... člověk kolikrát pozoruje venkovní ptactvo, jak pije z kdejaké louže, a v Austrálii si určitě rozelka také občas přihne z nějakého slepého ramene, kde se líně rozvaluje voda. Ale denní výměna vody určitě nikoho nezabije, takže se toho držíme. Čerstvou vodu dáváme i na koupání.

14.3.2005 10:14

peky napsal(a):

No každý má na to svůj názor, tak napíši i ten svůj.

Myslím, že na výměnu vody hraje spousta faktoru. Takže třeba umístění vody, pokud je umístěna někde pod bidlem, nebo u krmiva bude více znečištěná a mnohem dříve. Za další hraje roli i to jestli mají papoušci druhou nádobu na koupání a nebo si čistí peří v misce z vodou na pití. Dále záleží na tom jestli chováte v klecích a nebo ve voliérách v klecích je větší pravděpodobnost, že ve vodě najdete různé nečistoty jako třeba výkaly, úlomky z větviček, nebo krmivo. Zatímco ve voliéře se miska z vodou může umístit na vhodnější místa, kde se voda bude méně znečišťovat. Dále záleží na umístění pokud vodu umístíme tak, že na ni bude stále svítit slunko, tak rozhodně vydrží méně, než by byla ve stínu. A jsou určitě i jiné faktory.

Pokud bych to měl shrnout, tak kdyby byla miska ve voliéře dobře umístěna, tak nevidím důvod proč ne dva dny samozřejmě za předpokladu, že v misce neuvidím plavat různé nečistoty.

Jinak já mění vodu 1x za den. Někdo tam psal, že nemá na to čas, že chodí do práce. To každý snad chodí do práce. A pokud si najde čas na denně krmení, tak nevím proč by nemohl denně dávat čistou vodu.

14.3.2005 15:05

peky napsal(a):

Zdrzim se nazoru, jak casto by se voda menit mela a co bych pokladal za idealni, pouze popisi jak to u mne probiha v praxi.
K napajeni vsech ptaku pouzivam plastove napajecky z PET lahvi vlastni vyroby (popis jsem zverejnil pred lety ve Faune a byly popsany i v diskusi na iFauna). Zasobnikove lahve maji objem 1,5 l a tak spotrebovani vody v napajecce v letnich mesicich trva ve voliere andulek (nejvice obsazena voliera -15 paru) priblizne 3-4 dny (piti i odpar). Vetsinou nedojde k uplnemu spotrebovani vody, ale zhruba v tomto case - kazdy 3. - 4. den vodu menim ve vsech napajeckach.
Napajecky jsou udelany tak, ze do nich nepada trus ani zbytky krmiva a voda i po trech dnech nema zadny zapach nebo zakal. Po vice nez trech dnech se v letnich mesicich zacne na stenach lahve tvorit bakterialni povlak (zeleny pro pritomnost ras), coz je v lahvi dobre videt.
PET lahve (spodni casti napajecek) vymyvam pod tekouci vodou starym stetcem, obcas je vyplachnu slabym roztokem SAVA. Pro dostupnost materialu zasobnikove lahve casto ani nevymyvam, ale nahradim novymi.

14.3.2005 15:50

daniel kejda napsal(a):
Zdrzim se nazoru, jak casto by se voda menit mela a co bych pokladal za idealni, pouze popisi jak to u mne probiha v praxi.
K napajeni vsech ptaku pouzivam plastove napajecky z PET lahvi vlastni vyroby (popis jsem zverejnil pred lety ve Faune a byly popsany i v diskusi na iFauna). Zasobnikove lahve maji objem 1,5 l a tak spotrebovani vody v napajecce v letnich mesicich trva ve voliere andulek (nejvice obsazena voliera -15 paru) priblizne 3-4 dny (piti i odpar). Vetsinou nedojde k uplnemu spotrebovani vody, ale zhruba v tomto case - kazdy 3. - 4. den vodu menim ve vsech napajeckach.
Napajecky jsou udelany tak, ze do nich nepada trus ani zbytky krmiva a voda i po trech dnech nema zadny zapach nebo zakal. Po vice nez trech dnech se v letnich mesicich zacne na stenach lahve tvorit bakterialni povlak (zeleny pro pritomnost ras), coz je v lahvi dobre videt.
PET lahve (spodni casti napajecek) vymyvam pod tekouci vodou starym stetcem, obcas je vyplachnu slabym roztokem SAVA. Pro dostupnost materialu zasobnikove lahve casto ani nevymyvam, ale nahradim novymi.

V podstatě já používám stejný způsob jako vy,ani po těch třech dnech voda nemá žádnou závadu,pach,sliz atd.Pravda je,že voda je i v těch nejteplejších dnech v relativním chladu ve vnitřní zděné části voliér.Když jedeme na chatu kde není voda,vezeme si jí v kanystru a vydrží nám tam také až pět dnů bez újmy,tak nevím,proč kdo nedává ptákům každý den studenou a chlorovou vodu z kohoutku je na necenzurované diskusi nazýván prasetem.

14.3.2005 17:34

peky napsal(a):
V podstatě já používám stejný způsob jako vy,ani po těch třech dnech voda nemá žádnou závadu,pach,sliz atd.Pravda je,že voda je i v těch nejteplejších dnech v relativním chladu ve vnitřní zděné části voliér.Když jedeme na chatu kde není voda,vezeme si jí v kanystru a vydrží nám tam také až pět dnů bez újmy,tak nevím,proč kdo nedává ptákům každý den studenou a chlorovou vodu z kohoutku je na necenzurované diskusi nazýván prasetem.

Jak jsem řekl je to různé a nejvíce zde záleží na tom jestli chováte v kleci, nebo v prostorné voliéře. Rozhodně kdybych vlastnil voliéru, tak Váš způsob také vyskouším.

16.10.2005 11:27

peky napsal(a):

Já papouškům měním vodu 1xdeně ale v zimě jelikož je mám ve venkovních voliérách tak jim měním vodu až 4xdeně protože jim voda zamrzá.

16.10.2005 13:52

vojta napsal(a):
Já papouškům měním vodu 1xdeně ale v zimě jelikož je mám ve venkovních voliérách tak jim měním vodu až 4xdeně protože jim voda zamrzá.

A nestačí pouze na zmrzlou vodu nelít horkou, aby se led rozpustil?.

anděla

18.10.2005 15:21
anděla

hicks napsal(a):
A nestačí pouze na zmrzlou vodu nelít horkou, aby se led rozpustil?.

já vodu měním každý den dokonce i vyloupanou ptravu ale já mám jen tři klece v jedné mám 4 andulky v té druhé 2 pásovníky dlouhoocasé červenozobé a v té třetí mám dvě kanárčice

Přidejte reakci

Přidat smajlík