Chci se podělit o pár kousků z nových fotek části svého chovu, a doufám, že se najde chovatel duhových andulek, který mi to oplatí
neerom
napsal(a):
Jaká je prosím momentální cena těchto krásných andulek a zda nebudou nějaké na prodej.Děkuji za info.Doležal
Dobrý večer, s cenou je to těžké, můžete mít kliku a koupit ji za cenu klasických barevných andulek. Ale pokud se jim někdo věnuje, je seznámený s obtížnostmi jejich chovu, prodává za víc, většinou mezi 300,- a 500,-.
V cizině jsou jejich ceny v cíleném chovu řádově v tisících.
Já letos bohužel nemám co prodávat, počasí odchovům nepřálo, dokonce v extrémním střídání veder a ochlazení jsem o několik pěkných kusů přišla, bohužel
Dobrý večer,
Cena duhových andulek rozhodně nebude až tak drastická, jak uvádí přispěvovatelka. Navíc chov duhových andulek není nikterak složitější, než chov běžných barevných mutací. Je důležité znát zásady duhovek a vědět, jaké andulky párovat, aby se duhovost neztratila a naopak se podpořila. Není to tedy o ničem nemožném, těžkém, ani o nějaké extrémní námaze, jen o správné kombinaci a složení chovných párů. Ceny v zahraničí jsou všeobecně vyšší, než u nás, tedy cena 40-50 Euro za kus duhové andulky zakoupené u předražené chovatelky v Německu, je pro cizince ve srovnání s běžnými 10-15 Eury za běžnou andulku podobný příklad, jako u nás cena andulky za 100(150) Kč a třeba andulky za 400-500 Kč. Předraženou chovatelku nemyslím doslova, jen by neměla cena v zahaničí u někoho "úspěšného" určovat ceny andulek u nás v ČR, kde je potenciál neméně vysoký. Pro cizince je podobné dát za duhovku(40-50 EUR) zhruba 4x víc oproti běžné andulce(10-15 EUR), jako je třeba u nás rozdíl ceny mezi běžnou(100Kč) a třeba výstavní andulkou(400-500 Kč). U duhových andulek je navíc možné vytvořit si další kmeny z neduhových andulek vhodným výběrem. Těchto do duhovek vhodných andulek je všude dost a jsou silné postavy oproti některým chovům duhovek velikosti vlaštovky(snad se vlaštovky neurazí). Cílenost vidím tedy ředevším ve znalosti pojmu "duhová andulka" a v přístupu k chovu. Tedy nenechávat sedět andulky mladší jednoho roku, nevysilovat andulky mnohačetným hnízděním, nepárovat příbuzné táky a soustředit se jen a pouze na páry ve složení duhový a duhová. Lepší je do duhovek dostat silné neduhové vhodné kresbou a barvou, než párovat dokola duhovky a plakat za dva roky, že je chov příbuzný a degeneruje. Stačí přemýšlet do budoucnosti a raději odchovat duhové a neduhové do duhovek vhodné, což sice nedá 100% duhových mladých v hnízdech, ale jde o silné ptáky a chovatel si prostě musí počkat na další pěkné pravé duhové třeba dva, tři roky. Neduhovými nemyslím perlové andulky, jejichž kresba je dominantní a do chovu duhových jsou zcela navhodné. Perlová není duhová, bohužel je stále mnoho neznalých dnes a denně napáleno a předraženými andulkami klamáno.
V dnešní době chtějí chovatelé všechno hned, také hned zase skončí, říkám takovým chovatelům rychlokvašky. Co právě frčí, to se chová, jedno zda chov zdegeneruje, jen aby vytřískal za krátko hodně a pak hurá na něco, co je dobře placené. Znám však také cílevědomé chovatele, kteří pochopili princip, cíl snažení a jdou správnou cestou. Poslední dvě fotografie jsou právě od chovatele, který ví(pochopil) jak na to a věřím, že bude úspěšný(uživatel neerom).
Komu se nepovede sehnat přímo duhové andulky, ať nezoufá, stačí si pročíst forum a návodů na správné docílení duhových andulek je tam myslím dostatek.
Přeji hodně štěstí ve výběru vhodných kusů do chovu na příští sezonu.
S chovatelkým pozdravem
Martin Záruba
Dobrý den, reaguji na Váš kritický komentář na adresu chovatelek, které se snaží ve svých odchovech o šlechtění, což ze svého hlediska považuji za chovatelské umění a chovatelské zkušenosti.
Je to něco jiného, než koupit chovný materiál od Franty z Dolní Spodní, Lojzy z Horní Vrchní a potom to vydávat za svůj chovatelský úspěch... Odchovat pěkné je bude vždy složité z vlastních odchovů, nestačí jen znát teorii a zásady.
Co se týka ceny, tu si určuje každý chovatel sám, k tomu žádné doporučování od ostatních nepotřebuje. Když je něčeho málo a odchovy pracné, z poptávkou jsou vždy ceny vyšší.
Odchovat pěkné barevné není zrovna tak jednoduché jak uvádíte, k tomu vede dlouhá cesta...
Děkuji a jsem s pozdravem...
Rez.Jar.Bo.Za
Moc děkuji za příspěvky a hlavně za fotky. A na pana Zárubu i na kteréhokoliv jiného přispěvovatele se stejným názorem mám prosbu. Až budete prodávat lehce odchované duhovky levně, tak jak uvádíte, dejte mi vědět, ráda přijedu za takových podmínek i přes půl ČR, a určitě nebudu jediná . Díky předem
Dobrý večer,
Osobně nemám rád nějaké předražování a umělé vyvolávání vysokých cen, proto musím reagovat, zvláště pokud je mé jméno zméněno adresně. Na všeobecný neadresný příspěvek bych reagoval, pokud bych chtěl, zde však musím.
Duhové andulky chováte mnoho let, toto jste již několikrát zmínila ve foru na Ifauně, přesto jste až v loňském roce pochopila, že perlová kresba do duhovek nepatří(vycházím ze sledování všech příspěvků za dlouhou dobu, lze si spojit časový sled a na sebe například nenavazující příspěvky), což je jedině dobře. Pochopit zásady je správné a schvaluji to. Duhové andulky jsou skutečně na chov naprosto stejné jako jiné andulky a tedy jde pouze a jen o správnou kombinaci barvy, kresby a složení chového páru.
V čem je tedy hlavní problém? Pouze v tom, že složené páry neodchovávají spolehlivě. To se může stát u jakéhokoliv páru, ale výrazně hromadně se to objevuje právě v chovech, kde se točí krev stále dokola, nehlídá se příbuznost a jediné řešení (dle mého názoru nešťastné) pro takové chovatele zůstává výměna vždy části chovu s někým jiným. Bohužel se tak děje a chovy v ČR jsou až na výjimky co se týká duhovek většinou velmi příbuzné. Každý chce hotové duhovky, každý buď chce měnit -cituji: ("já duhovky neprodávám, vyměňuji pouze s chovateli, kteří se jim cíleně a dlouhodobě věnují ve svém chovu.") nebo prodává za nekřesťasnké peníze a když už není argument, proč tak draho, ožene se cenou v zahraničí - cituji(" V cizině jsou jejich ceny v cíleném chovu řádově v tisících"), kterou rádoby určilo několik poptávek ceny u několika málo chovatelů, například u Sabriny Kaiser(skutečně šikovná chovatelka).
Pokud však někdo v zahraničí koupí takové andulky v dobré kvalitě, může také u nás nabízet odchovy po těchto dovezených andulkách za ceny srovnatelné se zahraničím, ale informovat se na prodejní cenu například 1500Kč a prodávat andulky u nás "v uvozovkách" za bezkonkurenčně lepší cenu 300-500 Kč za kus mi přijde, s prominutím, zlodějina. Zvláště pak, pokud se jedná o myši velikosti podprůměrné, vitality takové, že je nutné buď vždy vyměnit část chovu nebo se zbavit špatně plodných a příbuzensky protočených andulek(pozn. bez adresnosti chovatele). Vysvětle mi tedy, proč jinak bych asi dostal nabídku 5,5 loňských andulek za chovný pár alexandrů rudohlavých - cituji: ("mohu Vám za ně nabídnou 5,5 nespárovaných loňských duhových andulek.")., když jsou tak složité na odchov a jsou do chovu vhodné? Cituji: ("Já letos bohužel nemám co prodávat, počasí odchovům nepřálo, dokonce v extrémním střídání veder a ochlazení jsem o několik pěkných kusů přišla, bohužel"). Přece, pokud mám dobré chovné hejno, které je vitální a letos bohužel neodchovalo(může se stát) a vím, že k duhovkám je cesta dlouhá a složitá, proč se jich zbavuji a nabízím je, když je jich málo, jsou tak pěkně placené a jsou do chovu dobré? (loňské andulky jsou jistě za letošek vyzkoušené). Nebo je problém jinde?
Víte, rád bych to pochopil, proč mají být duhové andulky náročné? Duhová andulka je v podstatě neperlová modrá žlutohlavá šedo- nebo bělo- křídlá andulka optimálně kobaltové kresby. Koupíte andulku, která je z chovu, kde se nevyskytují perlové v barvě modré kobaltové opalinové, dáte k ní například modrého samečka opalinového žlutohlavého světlekřídlého, který je po duhovkách a v další generaci se jistě dočkáte několika duhových andulek. Pokud ne, opět jste k nim blíž a žlutohlavost přenesete dále přes kobaltovou opalinovou(trochu zjednodušeno). Dnes se však párují dvě duhovky spolu, aby byla všechna mláďata hned duhová, postavy jsou malé, linie je příbuzensky promíchaná, není chovný materiál, který mnozí chápou pouze jako další pouze duhové a vyměněné. Přitom stačí párovat vždy duhovou a neduhovku do duhových vhodnou, která má jiné přednosti, jako je genově jinou základnu, pochází ze stabilního, zdravého a plodného chovu a pak si odchováte duhovky větší velikosti, nedegenerující ze stále se točící krve a posouváte chov směrem, kam má jít. Než mít duhovky, aby se to oku líbilo, nemít mezi nimi do duhovek vhodné neduhové a prostě koukat na vlaštovky, to se raději vydám jinou cestou. Duhové však chovám a nemám s nimi problém, co se týká vitálnosti a nejsou maličké. Jsou chovatelé, kteří toto pochopili (například uživatel neerom), najdou občas neduhovou, která se do nich hodí a je velká, silná, pěkná, revitalizují si chov a nemusí mít strach, že budou za rok, dva řešit absenci cizí krve.
Výměny odsuzuji, takových výměn mi bylo nabídnuto mnoho, nemám je rád z důvodu, že z domu jde v tomto případě vždy to horší a z důvodu, že člověk nemůže nikdy dát ruku do ohně za to, zda vyměňující chovatel dvě, tři a více generací zpět neskládal páry z příbuzných párů. Ruku do ohně si člověk dá pouze sám za sebe.
Tolik mé vysvětlení, co se týká obtížnosti chovu andulek. Pouze na chovateli záleží, zda z nich dělá obtížně nebo snadno se chovající andulky tím, že dává pozor na to, jak je chová, jak je páruje, jakou má stabilitu chovu, ap. Andulky samy o sobě, pokud jsou skládány z nepříbuzných chovů a hygiena chovu je dobrá jsou vždy velmi plodné a vitální. I takové výstavní andulky jsou méně plodné právě z důvodu, že je chce mít člověk v exteriéru perfektní dle standardu a tyto jsou daleko vzdálené obyčejným a ještě dále vzdálené původním andulkám (všechna čest chovatelům opravdu pěkných výstavních andulek,kteří dosáhli vysokých úspěchů).
A co se týká ceny, každý samozřejmě má právo si říct, co chce, ale na dotaz, co stojí andulka duhová se přece nedá odpovědět paušálně s odkazem na zahraničí bez konkrétního kusu na prodej. To se mi skutečně nelíbí. Dotazující chovatel pak nakonec od někoho koupí perlovky a tyto mu budou vydávány za duhové nebo mu někdo skutečně nabídne 5,5 duhovek za hříšně vysokou cenu. Nemám rád natahování neznalých, začátečníků a mladých chovatelů. Kdysi mě také kdekdo klamal, ošidil, chtěl oškubat, prodával mi neplodné a chválil si své podprůměrné, jako nejlepší...
Profíků je všude dost, ale proč klamat a předražovat, když to není nutné?
Můj e-mail neberte prosím sarkasticky, napadavě, neberte ho ani osobně, ale musel jsem reagovat a tímto sdělit svůj názor. Co člověk, to názor, proto ho prosím respektujte, reaguji pouze z důvodu užití mého jména v ironickém kontextu.
Přeji Vám v příští sezoně mnoho chovatelských úspěchů a pěkné odchovy - NAPROSTO VŠEM.
S chovatelským pozdravem Martin Záruba
Dobrý den pane Zárubo, díky za sáhodlouhou odpověď. Toto forum jsem založila proto, aby taky někdo jiný ukázal, jaké duhovky se mu daří. Zrovna fotky Vašeho chovu vídám velmi ráda a obdivuji je. Tentokrát jste se se o ně ale nepodělil, navíc jste ve svém příspěvku pochválil strategii chovu neeron. Právě on se mne zeptal na cenu, aby vzápětí ukázal a napsal, že se mu zadařilo nakoupit, nikoliv odchovat. To pro mne znamená, že na Vaše příspěvky již nebudu reagovat. A navíc klidně napíšu, že jsem za danou cenu duhovku ještě neprodala, a že by bylo zájemců dost. A ano spolupracuji s jinými chovateli, klidně vezmu část svého odchovu a vydám se přes půl republiky dovézt ji jinému chovateli výměnou, nepovažuji to za žádnou lenost odchovávat si příbuzné kmeny, jen nemám zájem chovat andulky po stovkách.
Doufám, že někdy uvidím ještě fotky Vašeho krásného, velkého a geneticky naprosto jednoduše fungujícího chovu, abych ho mohla obdivovat.
a jen pro vysvětlení ostatním, když už bylo použito citací, vkládám soukromou korespondenci, která mezi mnou a panem Zárubou proběhla. Inzeroval alexandry rudohlavé, koupila jsem v tomto měsíci královačku, tak mi nezbývá hotovost, a protože vím, že se duhovkám věnuje, nabídla jsem mu na výměnu duhovky, myslela jsem naivně, že tuto nabídku uvítá. Rudohlaví jsou můj nejoblíbenější druh, ráda bych více párů. Předpokládám, že tato diskuse byla zkažena právě díky této mé nabídce.
Díky za odpověď,
já duhovky neprodávám, vyměňuji pouze s chovateli, kteří se jim cíleně a dlouhodobě věnují ve svém chovu. Chtěla bych se do budoucna zaměřit pouze na tři či čtyři druhy v kolonii, zatím mám jasno u alexandrů rudohlavých, proto ta nabídka, a papoušků královských, ještě možná aymar. Hodně štěstí v chovu, s pozdravem Petra Dittrich
--------------------------
Dobrý večer paní Dittrich,
Děkuji Vám za nabídku. Andulek mám vcelku dost. Co se duhových týká, mám jich na
příští dva až tři roky dostatek, jak z hlediska počtu, tak genové základny.
Věřím, že o andulky bude zájem, stále je dostatek chovatelů, kteří o duhové
andulky usilují.
Alexandry bych nechal za 4000 Kč celý pár. Koncem zimy se určitě předvedou.
S pozdravem a přáním hezkého večera
Martin Záruba
------------------------------------------------
< Dobrý večer, pokud by byl z Vaší strany zájem, mohu Vám za ně nabídnou 5,5
< nespárovaných loňských duhových andulek. myslím, že 9.10. jedu na psí výstavu
do
< Budějovic, tak by se dalo realizovat předání. S pozdravem
< Petra, Litomyšl
Dobrý den paní Dittrich,
Při vší úctě, prosím, čtěte, co píšu. O chovateli neerom jsem se zmínil v souvislosti pochopení zásad chovu duhových andulek, tedy:
"Poslední dvě fotografie jsou právě od chovatele, který ví(pochopil) jak na to a věřím, že bude úspěšný(uživatel neerom)."
"Jsou chovatelé, kteří toto pochopili (například uživatel neerom), najdou občas neduhovou, která se do nich hodí a je velká, silná, pěkná, revitalizují si chov a nemusí mít strach, že budou za rok, dva řešit absenci cizí krve."
Tedy jsem uvedl, že existují chovatelé, kteří princip pochopili a chov revitalizují andulkami neduhovými.
Stále však nemohu pochopit, proč by cena duhových andulek měla být tak vysoká, tedy v rozmezí 300 až 500 Kč za kus. Skutečně mi toto přijde jako umělé a přehnané zvyšování ceny, když toto není nutné. Jak k tomu přijdou noví chovatelé,kteří chtějí duhové andulky? Někde si koupí duhovou za 400Kč, další lump jim k tomu dá perlovou s tím, že jde o duhovku, začínající chovatel neodchová téměř žádné duhovky, ale zeplatil hříšné peníze. To mi právě moc fér nepřijde a bohužel se to stále děje. I mezi váženými chovateli duhových andulek(bez adresnosti).
Z tohoto důvodu jsem reagoval, jak jsem reagoval. Musel jsem, aby v podvědomí chovatelů nebylo uměle zakotveno, že cena andulek duhových musí být skutečně tak vysoká. Počítejte semnou 5,5 = 10 kusů. 4000 za alexandry rudohlavé není cena přehnaná, tedy jde o rozumnou cenu. 4000:10= 400 Kč za 1 kus. Je to nabídka andulek za konkrétní cenu? ANO... Je tato cena rozumná? Dle mého osobního názoru není.
Často vidím na burzách a trzích jak duhové andulky, vždy nějaká v hejnu, tak andulky do duhových vhodné, jsou prodávány za cenu buď stejnou nebo lehce vyšší. Bohužel vidím i dost klamavých chovatelů, kteří jsou schopni říkat duhové andulkám, které s duhovými naprosto nic společného nemají.
Přijde mi chovatelství jako jedna velká mafie(bez adresnosti), která mezi sebe nikoho nepustí, chovatelé si vyměňují odchovy, nic neprodávají a stále se říká a prezentuje, že cena je strašně vysoká a že v zahraničí se prodávají mnohem dráž. Zahraničí mě zajímá pouze, pokud tam kupuji kvalitu a dovezu ji k nám, jinak jsou ceny ještě vyšší o pár států dále(to ví zase výkup).
To je hlavní důvod, proč dalekosáhle vysvětluji a apeluji na podvědomí široké veřejnosti, že duhové andulky nemusí být tak předražené, protože při cílevědomém chovu, kdy chovatel přemýšlí a vytváří si vlastní linie, nepáruje příbuzné ptáky, není důvěřivý k cizímu kmenu, který může být příbuzně promíchaný,ap. .....JSOU ANDULKY ZCELA PLODNÉ JAKO KAŽDÁ JINÁ....
Jak uvádí chovatel Rez.Jar.Bo.Za: Odchovat pěkné barevné není zrovna tak jednoduché jak uvádíte, k tomu vede dlouhá cesta... NAPROSTO SOUHLASÍM. Dovolím si toto doplnit: ...Ale dva až tři roky přece není v chovatelském snažení až tak dlouhá doba, když z neduhových vznikne duhová byť jen s minimální podporou. Cena pak nemusí být přehnaná.
Pouze a jen znalost toho, jak má vypadat duhová andulka může být základem úspěchu, jinak se do duhových stále dávají perly ap., což není předpoklad úspěchu.
Poradit začínajícím chovatelům, jak na to, podpořit je, aby jednou mohli i oni chovat krásné duhové andulky ap. beru jako mnohem efektivnější a solidnější, než nechat je plácat se v nevědomosti, bojovat s perlovou kresbou a prodávat jim andulky za hříšně přehnanou cenu.
Jak jsem psal vážená paní Dittrich: Můj e-mail neberte prosím sarkasticky, napadavě, neberte ho ani osobně, ale musel jsem reagovat a tímto sdělit svůj názor.
Tedy je pouze na Vás, zda dále budete reagovat na mé příspěvky, jako já mám právo na vlastní názor, Vy máte také svá práva. Já v tomto případě spíše hájím práva těch, kteří se chtějí duhovým andulkám věnovat, aby nemuseli nakupovat za cenu více než přehnanou.
Opět neberte můj příspěvek za osobní útok na Vaši osobu, pouze reakci na již proběhlé příspěvky.
S úctou k Vám a přáním mnoha úspěchů v chovu Vašich pěkných andulek
Martin Záruba
Kdybyste se chtěl bavit na slušné chovatelské úrovni, necitoval by jste úryvky ze soukromé pošty na veřených forech, tím jste u mě bohužel ztratil veškerou chovatelskou vážnost, velmi mě to mrzí, neboť každé forum, které skončí takovýmto dialogem, ztrácí svůj smysl.
ad má nabídka v emailu nebyla konečná, zjišťovala pouze váš zájem a ochotu přistoupit na nějakou výměnu, jsou to všechny duhové, které mám navolno, s doplatkem jsem počítala, ale ani na něj nedošlo, a už mne to ani nemrzí, jak vidím, stejně by vám mé vlaštovky nepřipadaly dost dobré. A vzhledem k tomu, že jste můj chov neviděl, jak můžete posoudit, jaké andulky přidávám kromě zmiňovaných výměn?
ještě Vám napíšu, že je sice hezké, jak máte jasno v genetice, ale zmíněná fora o perlových a bělokřídlých andulkách vyvolávám pouze proto, aby v tom měla chovatelská veřejnost jasno a nedala se napálit, protože je sice hezké, že tu napíšete takový nebo makový opalín, ale bez fotky většina zájemců vůbec netuší, o čem píšete.
Omlouvám se ostatním za tuto úplně zbytečnou a nikterak přínosnou výměnu názorů.
Vážená paní Dittrich,
Jsem rád, že jste i přes své rozhodnutí nereagovat na mé příspěvky přesto zareagovala.
Stále z Vás ale cítím zaujetí proti mé osobě, které jste v podstatě nastartovala tím, že jste řekl bych ironicky nezkousla můj názor na Vámi přehnaně prezentovanou cenu 300 – 500 Kč za jednu duhovou andulku.
Věřím, že těch chovatelů, kteří prodávají duhové andulky za cenu výrazně nižší a tedy jistě rozumnou je více. Možná Vás ale oni nenechají si pro ně zajet přes půl ČR z toho důvodu, aby si tyto andulky nekoupili za oněch 300-500Kč od někoho jiného, komu jste je po roce vyměnila. Jak jinak by jste přece přišla k cenovému odhadu 300-500? Sama je za tolik neprodáváte, ale dotazujícímu se tuto cenu sdělíte, proč??? Aby tuto cenu očekával? Byl na ní připravený?
Co se týká slušné chovatelské úrovni, nerad bych o tom nějak polemizoval, ale nezlobte se, nevyznám se ve Vás.
Začínající chovatelé se v tom také jistě nevyznají. Jednou píšete, že se duhovým andulkám věnujete X let, poté Y let(srdeční záležitostí jsou u Vás duhové andulky 5 let) a přitom ještě v roce 2009 jste vkládala „duhovky“ s perlovou kresbou, kdy Vás až přispěvovatel problemovypapuch usměrnil a vysvětlil Vám, jak má duhová andulka správně vypadat:
http://ifauna.cz/okrasne-ptactvo/forum/r/detail/515600/duhove-andulky
Jak jsem psal, naštěstí jste toto pochopila, každý na to jednou musí přijít, tedy je to je zcela v pořádku. I já neznám všechno a mnohému se musím učit, stejně jako mnozí další.
Všeobecně: Víte, já totiž čtu a totéž bych doporučil při vší úctě a slušnosti také Vám, protože jsem se nikde nezmiňoval o Vašem chovu, ale o chovech všeobecně, proto vždy v závorce(bez adresnosti). Vaše andulky vídám, poslední dobou již pouze duhové a nikdy jsem nad jejich kvalitou nepochyboval, což se nedá říct o Vás, když oba víme, že jste jednu takovou výměnu(resp. koupi) od jednoho známého chovatele hodnotila jako slabé, kde hynou mláďata a jedná se pravděpodobně o příbuzenskou plemenitbu. Toto se mi zvláště nelíbí, pokud mi toto napíšete o někom, koho jinde veřejně chválíte. U nás se tomu moc hezky neříká.
K vyměňování části chovu jsem se již vyjádřil nejen Vám ale i jiným chovatelům, kteří mě soukromě dotázali, je to nebezpečné a rozhodně to nepřináší čistou krev, pak se totiž z andulek snadno stanou těžko odchovatelní ptáci. Problém není v andulkách samotných, ale v přístupu chovatele a úctě k příbuzenské plemenitbě, která je bez kontroly zpravidla vždy se smutným výsledkem. Pak se ale mění dál a doufá se, že se bude dařit, ovšem těch chovů specializujících se na duhové tolik není a jednou to bude jedna velká rodina, která bude vitální tak, že při chladnějším a střídavém počasí kdeco padne .
Shrnu ještě jednou o co mi jde v této diskusi od začátku:
Nelíbí se mi podstrkování chovatelům, že duhovou andulku je těžké odchovat, není tomu tak.
Nelíbí se mi cena Vámi zmíněná v rozsahu 300 až 500 Kč za kus, je vysoká, přesto asi víte proč jí uvádíte.
Nelíbí se mi, že něčí soukromý názor nejste schopna respektovat a když si za svým názorem nestojíte(cena andulek na kterou jste přišla), pak se nesnažte hrát slepou(co se týká čtení obsahu mých příspěvků)(opět ve vší úctě).
Nevysvětlujte mi , prosím, Vaše snahy o zjištění zájmu o výměnu. Pokud někomu udělám nabídku, tak si za ní stojím a ne že zkusím, pak přidám ap. nejsme na trhu, sic trh jak vidím určuje mnohdy více, než je podstatou chovatelství.
Výměna kus za kus u pohlaví a druhu mi přijde běžná, ale výměna jiného druhu za něco(alexandři za andulky) je pouze o synchronizaci ceny tak, aby nabízené bylo rámcově zhruba v hodnotě poptávaného. Na takovéto zkoušení možná někdo přistoupí, já nikoliv, nezlobte se, ale umím počítat.
Pokud někomu udělám nabídku, tak si za ní stojím a ne že zkusím, pak přidám ap. nejsme na trhu, sic trh jak vidím určuje mnohdy více, než je podstatou chovatelství. Popřít prokalkulování ceny za jednu andulku v nabídce se dá, ne však, pokud použiji citát, že? Navíc teprve pravé odhalení soukromé pošty přišlo od Vás, já pouze citoval (tentokrát bez určení původu originálního textu).
Rád bych ovšem dále nerozvíjel tuto debatu (neříkejme jí však osobní spor), ukončím ji s tím, že nemá cenu se vracet k již proběhlému.
Pokud mohu sdělit svůj názor na cenu duhových andulek, tak ta je v rozmezí 150 – max. 300 Kč a v tom případě se musí jednat o TOP andulku vynikající například svou postavou(částečně po výstavních). Dále o tom nebudu polemizovat, ani za tuto cenu andulky neprodám těm, kteří jí obratem nebo za rok prodají za 500 nebo vymění za jiné v hodnotě 500. Raději dám někomu zapálenému do chovatelství andulku za cenu běžné andulky z mého chovu a poradím mu, jakou k ní dát, aby se povedlo v další generaci několik duhových. Rozhodně z toho bude mít začátečník lepší radost, než když přijde k hotovému a to hotové mu z důvodu příbuzenské plemenitby neodchová nic.
Přes všechny zmíněné skutečnosti během této diskusi, prosím, nebuďte zaujatá, nic proti Vám osobně nemám, ani proti Vašemu chovu, jen mám rád jasno ve věcech zmíněných a mám rád pravdu a otevřenost.
Za své činy si každý zodpovídá sám a pokud mám strach, že mě jednou někdo napálí na mém vyjádření, raději takové neprezentuji, protože těch, kteří čtou je skutečně hodně.
Přeji Vám mnoho úspěchů v chovu Vašich duhových andulek, tedy té Vaší části a také té části vyměněné.
S pozdravem a přáním hezkého dne
Martin Záruba
našla jsem i hezké starší fotky, tak snad jsem je ještě neprezentovala
Poslední, bohužel fotoaparát vše zesvětluje, některé mají fialovou barvu. Jedná se o letošní část odchovu. Samci po výstavních jsou fialoví lonští, což fotoaparát nepobral ve skutečném odstínu...
Vážený chovateli holubb,
Jsem rád, že jste se zapojil do tototo fóra.
Správně uvádíte, že nejsou všechny prezentované andulky duhové, máte naprostý souhlas z mé strany.
Je nutné si uvědomit, že jsou andulky duhové, neduhové(vhodné do duhových) a neduhové(naprosto nevhodné do duhových) a ostatní(bez dalšího určení-variant barev a kreseb je neskutečně moc).
Chovatel rezjarboza pravděpodobně ukazuje celý svůj chov, tedy chov duhových i neduhových(do duhových nevhodných) andulek, tedy perel, pravděpodobně také perlostrak a dalších(ostatních).
Některé jsou skutečně duhové,jiné bohužel nejsou. Předpokládám, že chovatel ví, které může ve svém chovu duhových použít a které v žádném případě. Pokud jsou však tyto všechny andulky z chovu duhových, je pravděpodobné, že má chovné páry složené z nějakých perel. Pokud tyto andulky(perlové) dále použije v chovu duhovek, bohužel bude o chov méně, časem dominantní perlová kresba chov duhových zcela zlikviduje. Perlové se objevují(někde byť jen částečně),pokud dobře vidím a fotky neklamou na následujících snímcích:
1, 4, 12-že by perlostraka?, 14-že by perlostraka(ta samá)?, I, III, IV, V, IX, X, XI, XII, XIV, XVI, F, G-že by perlostraka?, CH, L, M, N a dále na snímcích vložených v čase 13:24:10, 13:25:05, 13:25:56(snad se ukazuje čas všem stejně).
Tyto perlové andulky v chovu duhových být nesmí. Ostatní neduhové, považuji do duhových vhodné, jako jsou kobaltové a také(zavřu -li oči) nekobaltové žlutolící.
Věřím, že chovatel je natolik obeznámen s problematikou duhových andulek, ví, že "k tomu vede dlouhá cesta" a perlové do chovu duhových nepoužije. Doufám také, že tyto jako duhové neprodává začátečníkům nezasvěceným do problematiky barev, kreseb(dohových andulek).
Přeji v chovu v příštím roce pěkné odchovy andulek, jak duhových, tak neduhových.
S chovatelským pozdravem a přáním hezkého dne
Martin Záruba
Zdravím, děkuji za mnoho přínosných informací. Potřebovala bych poradit. Andulky sice chovám již opravdu dlouho, ale s duhovkami nemám moc zkušeností. Pořídila jsem si mlaďoučký nepříbuzný pár. I tak bych jim ale raději dala jiné partnery. Nerada bych ale o tuto mutaci přišla. Mám volné tyto kousky.
Samec č. 1
Samec č. 2 - pokud jsem to dobře pochopila, tak tmavý faktor překrývá duhovou kresbu. Takže tohoto raději ne?
Ještě foto mladých - doufám že duhových . Za odpovědi budu opravdu vděčná. Předem Děkuji.
Dobrý den! Zajímalo by mě, jestli je tohle duhovka nebo jen obyč andulka? Podle čeho se určuje, zda je andulka "duhová"?Jsou na to nějaká kritéria?Díky za odpověď.
Ahoj dámy ,
pro Editu: obě mláďata jsou duhová.
do chovu duhových není dobré používat andulky šedé, neboť otupují a zmatňují barvu. Je dobré přidávat tmavě modré a fialové opalíny. Pokusím se najít pro znázornění nějakou fotku.
pro cicinku: mládě není duhové, má perlovou kresbu v křídlech, proto se do chovu duhových ani nesmí použít, perlová kresba je dominantní, v dalších generacích byste se dočkala odchovu perlového.
Rozdíl v kresbě poznáte při dobrém podívání právě tak, jak napsala Edita.
Vkládám fotku, na které se tento rozdíl dobře prezentuje, všimněte si pozorně kresby křídel. Vpravo je duhová andulka, vlevo perlová.
saluki
napsal(a):
Ahoj dámy ,
pro Editu: obě mláďata jsou duhová.
do chovu duhových není dobré používat andulky šedé, neboť otupují a zmatňují barvu. Je dobré přidávat tmavě modré a fialové opalíny. Pokusím se najít pro znázornění nějakou fotku.
pro cicinku: mládě není duhové, má perlovou kresbu v křídlech, proto se do chovu duhových ani nesmí použít, perlová kresba je dominantní, v dalších generacích byste se dočkala odchovu perlového.
Rozdíl v kresbě poznáte při dobrém podívání právě tak, jak napsala Edita.
Vkládám fotku, na které se tento rozdíl dobře prezentuje, všimněte si pozorně kresby křídel. Vpravo je duhová andulka, vlevo perlová.
Děkuji za odpověď. Fotka je pro porovnání parádní:). Co si myslíte o té strace? Tam si nejsem jistá, jestli by to nedělalo neplechu. Máte s tím někdo zkušenosti? Genetická kalkulačka mi to maluje hezky, ale nevím, nevím:).
Ještě vkládám fotku pro názornost - fialový opalín. Přidání takového jedince do chovu duhových dle osobní zkušenosti bylo přínosem. Fotografie zapůjčena se souhlasem chovatelky paní RNDr. Eva Byškové (http://ayibe.ic.cz/index.php?site=detail&id=6
Děkuji za vaši pomoc . Tedy ten fialový opalín je nádherný
. Pořád mi leželo v hlavě, co mi včera vyplivla gen. kalkulačka, nějak to nedávalo smysl, tak jsem to dnes zadala ještě jednou a už mám jasno:)). Včera jsem musela nechat zaškrtnuté něco, co tam nemělo být:). Žádný přínos by z ní nebyl. Jen má pěknou velikost, proto jsem jí chtěla použít. Jsem trošku alergická na mrňavé andulky:)). To je v podstatě zatím moje jediná specializace v andulkách - nemrňavé andulky:)).
Dobrý večer,
Velikost duhových andulek můžete z malých myší zvětšit tak, že do nich dáváte několik generací andulky výstavní a s výstavními křížené, které jsou však barvou vhodné do duhových. Osobně takto zvětšuji andulky ve svém chovu mnoho let, vlastně tak andulky chovám už 23 let. Duhové andulky jsem odchovával již před několika lety(asi 10), kdy neměly ještě takový ohlas jako poslední roky. Takto silné andulky sice neodchovávají 5 hnízd ročně, pouze 2, výjimečně max. 3, několik generací zůstávají bez újmy na zdraví venku přes zimu a jsou tak velmi zdravé a vitální. Vždy je dobré do andulek v každém roce zamíchat výstavní andulky pěkné barvy. Mou sepcializací jsou především andulky chocholaté, které jsou často nabízeny především v menším tělesném rámci. Mou snahou již několik let je silná andulka s kruhovou chocholkou a nejlépe pak v duhové barvě nebo jinak výjimečné a líbivé. Jedná se tedy o více cílů. Duhová a k duhové vhodná, silná postava, chocholatá a chocholatokrevná ap. Mám to o to složitější, že nemohu dát k sobě chocholatou a chocholatou. Nemohu dát chocholatou a chocholatokrevnou příbuznou-nelze tedy použít příbuzenské plemenitby(matkaXsyn, otecXdcera, bratranecXsestřenice, strýcXneteř ap.), protože chocholatost je letální faktor. V chovu se mi tedy míchá přednost jakou je duhovost(duhová andulka) a letální faktor(chocholatost), který je nutné velmi dobře sledovat a nepoužívat příbuzné ptáky. Pokud bych se měl dívat na maličké houževnaté andulky, nebavilo by mě to. Proto mnoho generací používám do chovu minimálně roční kusy, které přes zimu venku(jako vrabci, sýkory ap.) přečkaly zimu. Ptáci u mě hnízdí zpravidla dvakrát do roka. V chovu mám silné kusy, které doplňuji výstavními jedinci. Spolupracuji s chovateli například z Rakouska, kteří se věnují chocholatým výstavním andulkám (Schau Wellensittiche). I mezi těmito andulkami s chocholkou a silnou postavou se dají najít vhodné andulky do chovu duhových andulek.
Všeobecně lze andulky chovat s větší a silnou postavou, ale tento cíl musí mít více dalších chovatelů, kteří po generace své andulky do chovu vybírají ze silných a výrazně větších andulek. Pokud se někdo věnuje andulkám jen pro barvu a tedy stále spojuje pouze duhové a duhové, může se stát, že bez občasného namíchání výstavních andulek, jsou postavy maličké.
Je to podobné jako u chovatelů červených kanárů. Červený intenzivní má jasnou barvu, ale má menší postavu, označuje se jako kanár "A", Červený neintenzivní nemá tak jasně červenou barvu,ale má postavu silnější. Označuje se kanár "B". Doporučuje se párovat vždy intenzivního "A" kanára a neintenzivního "B" kanára, kdy mláďata jsou napůl, tedy "a" i "B". Pokud se k sobě dávají dva "B" kanáři, tak tito mají postavu velmi silnou, může však docházet ke zhoršení struktury peří a případě v dalších generacích párování pouze "B"kanárů k peřovým cystám.. Pouze párovat kanáry "A" pak znamená, že jsou kanárci velmi drobonké postavy, byť třeba intenzivní barvy. Dále je potřeba tyto červené kanáry barvit karotenem.
U duhových andulek je u mnohých chovatelů cílem odchovávat optimálně 100% duhových andulek, proto kombinují vždy dvě přímo duhové andulky(v podstatě obdoba dvou "A"). Postavy jsou pak slabé, malinké, ale velmi pěkně barevné. Pokud se chovatel chce soustředit na velikost, musí do těchto duhovek(jakoby "A" ptáků) zařadit nějaké neduhovky (jakoby "B" ptáky), nejlépe z řad výstavních nebo s výstavními křížených andulek(není totiž výstavní jako výstavní). Tyto by měly být barvy takové, která podpoří u duhových silnou postavu a například také barvu. Vhodné jsou například fialové andulky, kde však platí obdoba intenzity jako u kanárů "A" a "B", tedy čím lépe fialová a intenzivní, tím menší postava(platí i mezi výstavními andulkami).
Pokud jsou tedy chovy stabilní a nepříbuzné, nemusí to znamenat, že nemohou být silné, protože dvě nepříbuzné myši Vám opět splodí pouze myš, sice po nepříbuzném páru, ale stále malá myš.
Již dříve v diskusích jsem nabádal chovatele, aby se snažili párovat vždy duhové a neduhové(do duhových vhodné) andulky raději, než používat k sobě vždy dvě duhové. Tím se rozšíří základna duhovek o zdravé a silné kusy z dobrých a fungujících chovů. Andulky tak budou silnější, zdravější a naprosto stejně plodné jako andulky běžně bývají. Nemyslím tím 20 mladých od páru za rok, ale více, než dvě mladé za rok. Z toho důvodu jsem také nesouhlasil s náročností odchovat duhové andulky a jejich přehnanou cenou.
Tím, že chovatel má několik linií, může na každé takové pracovat s jiným cílem, například tři takové linie může použít pro šlechtění a udržení duhových andulek, třeba v kombinaci s chocholatými a zbytek má jako slast pro oko, co se týká jinak zbarvených andulek. Musí ovšem dávat pozor, aby cíleně pároval andulky, sledoval příbuznost, cíle ap. Pak nemusí vždy jednou za rok, až dva měnit andulky s někým jiným, ale osvěží si krev z vlastních zdrojů nebo ze zdrojů cizích, které jsou vhodné a nemusí mít v základu vůbec nic společného s andulkami duhovými(chovatelé výstavních andulek).
Záleží ovšem na cíli, buď se dlouhodobě dám do šlechtění s cílem čehosi NEBO prostě nakoupím duhovky, protože o ně je zájem, dva roky z nich mačkám duhovky od jara do jara. Poté, co je chov degenerovaný, část vyměním nebo se jich zbavím, protože neplodné myši nikdo nechce a stejně na trhu běží právě tyrkysáci, kakarici nebo co já vím, co bude za nedostatkové a dobře placené zboží...TAKTO URČINĚ NEUVAŽOVAT...
Osobně mám snad 95% andulek chocholatokrevných, mnoho z nich přímo chocholatých a jistá část je andulek duhových. Mám krásné perly, spoustu barevných lahůdek, pěkné duhovky a kdo andulky vidí, jistě si vždy nějakou favoritku vytipuje.
Musím však sledovat příbuznost, co ke kterým dávat, přemýšlet a plánovat. Výměnou andulek je to jedna velká neznámá a práce trvající několik let se tak snadno hned zhatí a chovatel jakoby začíná nanovo.
Žádný chovatel nepustí v části hejna na výměnu to nejlepší v co vkládá naději, navíc jistotu má každý pouze v tom, co sám odchová, sleduje dlouhé generace a cíleně šlechtí.
Proto je skutečně nutné nedegradovat nesprávným přístupem plodné a vitální andulky na houževnaté, těžko se reprodukující vlaštovky, které kromě barvy ničím nezaujmou. Vše je potřeba dělat s mírou.
Přeji hodně štěstí v chovu.
S chovatelským pozdravem
Martin Záruba
Bohužel takovou zkušenost neznám ani zprostředkovaně. Viděla jsem 9 chovů, a rozhodně to byli i páni chovatelé, žádní školáčci ani rychlokvašky v oblasti zkušeností a genetiky, přesto jsem nikdy neviděla duhovou andulku stejně velké konstituce jako pořádná barevná. Pokud se toto bude dařit, jistě se snad povede narazit na takovéto andulky prezentované na výstavách, což by bylo pro chovatelskou veřejnost přínosem.
Dobrý večer paní Dittrich,
Duhové andulky se pravděpodobně na výstavy mezi vysoce dekorované andulky dostanou jen velmi těžko. Stejně tak těžké je prosadit se například pro adulky intenzivně fialové, protože i tyto jsou jako zmiňovaní kanáři "A" většinou v závěsu za andulkami těch nejlepších proporcí. Jak je známo, šedá a šedozelená jsou barvy, které se používají pro zdokonalení postav, protože tyto oplývají robusní postavou.
Pro chovatele barevných andulek(duhových) nemusí být cíl andulka výstavního typu, ta cesta by byla asi příliš složitá, ba možná dokonce nedosažitelná. Stačí se však spokojit se silnou andulkou alespoň velikosti Vámi vloženého fialového opalinového, který v sobě má částečně krev nějaké z výstavních. Jak je patrno z hejna mláďat, které jsem v tomto vláknu vložil, jsou tam dva samečci fialoví opalinoví(fotoaparát však všechny andulky zesvětlil). Tyto jsou v typu velmi pěkné, rozdíl mezi nimi a některými chovnými kusy co se velikosti postavy týká je minimální, snad až na šířku hlavy, která je u nich trošku lepší. Při poslední návštěvě maďarského Monoru jsem viděl mraky malých myší, mezi nimi bylo i několik duhovek. Některé i pěkně vybarvené, ale neskutečně malinké. I přes další krev a příznivou cenu(v přepočtu 50-100Kč za kus) jsem si nekoupil ani jednu. Naopak jsem investoval do velmi pěkné výstavní samičky modrobílé, která mě uchvátila svou šířkou hlavy(málokterý výstavní samec jí má tak širokou). Koupil jsem také 4 kusy chocholatých andulek, kde postava není nikterak malá, ale ani veliká, střední cesta. Z několika tisíc andulek, které jsem tam viděl, jsem si přivezl velký úlovek, tedy celkem 5 andulek, což je velký úspěch, protože z mnoha trhů si nevyberu třeba ani jednu. Kdybych koupil všechny duhové, měl bych jich tak 30, založil by se další kmen, ale než mít myši, raději děkuji, nic nechci...
S rozvážným přístupem si chovatel do chovu nepřinese jakoukoliv andulku, ale pouze takovou, která ho zaujme dle požadovaných kritérií, což je barva, postava a přednost v nepříbuzné krvi. Málem bych zapomněl, povedlo se mi z těch několika tisíců andulek najít i jednu, která měla výrazněji pročernalé čelo(zakoupeno od slovenského chovatele), pravděpodobně jde o modifikaci(nikoliv blackface mutaci), ale to se uvidí v dalších generacích. U mnohých takových tmavohlavých andulek se opeření vrátilo do běžného stavu. Přesto se pokusím jít nadále tímto směrem, aby to bylo chovatelství opět trochu zajímavější. Nebojte se zařadit do chovu výstavní silné kusy, potrvá to dva, tři roky, ale potomstvo duhové nebo do duhových vhodné bude určitě většího tělesného rámce. Takto to udělejte s více páry a uvidíte, že za pár let nebudou mít duhové andulky pověst malých myší...
Ztmavit andulky fialovou barvou můžete poměrně rychle, ale chovat je ve větší postavě je náročnější, přesto reálné, chtělo to začít již před lety, ale nikdy není pozdě. Vaše andulky dle fotografií nikterak malé nejsou, což musíte posoudit sama srovnáním s pořádnou andulkou. Máte pěkné voliéry, nechce andulky v zimě venku, prospěje jim to a uvidíte, že bude chov mnohem více otužilý a zdravější. Nevím však, zda jsou na to připraveny bez po generace začitého přezimování. U mě jsou takto mnoho let a čím je zima silnější, tím jsou andulky lepší. V zimě nemám žádný úhyn(v létě některou andulku může horkem ranit-zpravidla 2 ročně). Infarkt je však běžný u všech zvířat i lidí.
Přeji Vám úspěšné zvětšování andulek a otužilý chov.
S chovatelským pozdravem
Martin Záruba
a zase korespondence dvou chovatelů .
Pane Zárubo, v tomto tématu mi vůbec nešlo o nějaké řešení problematiky chovu, pouze o prezentaci pěkných duhových andulek od co nejvíce chovatelů. Když to čtu zpětně, stačilo, abyste u dotazu na cenu napsal stručně a jasně nějaké dle Vás adekvátní cenové rozpjetí dle kvality.
Nyní se chovatelka ptala na vhodnost jedinců. Stačilo napsat ,ani jedna ze tří andulek se příliš nehodí.
Věřím, že Vaše znalosti a zkušenosti jsou rozsáhlé, smekám před nimi, a to upřímně, ale mnohem častěji se setkávám s chovateli, kteří chtějí mít jen dva nebo tři páry zajímavých andulek, tudíš duhových, genetika je pro ně španělská vesnice, a přesto z nich mají radost, protože mají něco zvláštního v rámci svých možností, a dobře se o ně starají.
Myslím, že tímhle chytáním za slovo a obsáhlým vysvětlováním toto téma úplně kazíme .
Nemohli bychom se pokusit pouze odpovídat stručně jasně a věcně na případné dotazy?
Své papoušky zimuji doma, a budu v tom pokračovat. Vím, že chovy, které jsou venku celoročně jsou vitálnější, ale dle mého je to podle hesla : co tě nezabije, to tě posílí. Pro mne jsou papoušci exotičtí ptáci, a slovo exotika pro mne znamená teplo. Papoušků s umrzlými prsty jsem již viděla dost, inzerátů lichých chovných kusů po zimních úhynech je taky všude dost, a ráda trávím u volier volný čas, a to v zimních mrazech není nic moc. Do budoucna doufám, že se dostanu ke kombinovaným volierám s v zimě vytápěnou ubikací, což považuji za nejlepší řešení. Něco jiného je pustit papoušky na pár hodin ve slunném zimním dnu, než jim chodit rozbíjet vodu a kontrolovat jejich stav po promrzlé noci.
saluki
napsal(a):
a zase korespondence dvou chovatelů .
Pane Zárubo, v tomto tématu mi vůbec nešlo o nějaké řešení problematiky chovu, pouze o prezentaci pěkných duhových andulek od co nejvíce chovatelů. Když to čtu zpětně, stačilo, abyste u dotazu na cenu napsal stručně a jasně nějaké dle Vás adekvátní cenové rozpjetí dle kvality.
Nyní se chovatelka ptala na vhodnost jedinců. Stačilo napsat ,ani jedna ze tří andulek se příliš nehodí.
Věřím, že Vaše znalosti a zkušenosti jsou rozsáhlé, smekám před nimi, a to upřímně, ale mnohem častěji se setkávám s chovateli, kteří chtějí mít jen dva nebo tři páry zajímavých andulek, tudíš duhových, genetika je pro ně španělská vesnice, a přesto z nich mají radost, protože mají něco zvláštního v rámci svých možností, a dobře se o ně starají.
Myslím, že tímhle chytáním za slovo a obsáhlým vysvětlováním toto téma úplně kazíme .
Nemohli bychom se pokusit pouze odpovídat stručně jasně a věcně na případné dotazy?
Andulky sice dělám jen okrajově, ale genetika pro mě opravdu španělskou vesnicí není. Je mi jasné, že mi nevypadnou duhovky z párů, které hodlám složit, ale budou to větší andulky s předpoklady pro duhovost v budoucnu. Jde mi jen o to vyhnout se vyloženě špatné cestě (perla, tmavý faktor a straka). Nebyla jsem si jistá s těmi strakami, tak jsem se zeptala. Chci použít svoje andulky, protože vím, co v nich je. Na duhovky opravdu nespěchám.
K ceně duhovek - vyměnila jsem je za zebřičky - kus za kus, víc bych za ně nedala.
Ptáky zimuji ve zděné části voliér, kterou temperuji na 10 stupňů, hlavně kvůli aymarám.
Dobrý den,
Nerad bych toto téma jakkoliv kazil, pokud si uživatelka edita(nejen ona) bude chtít o svém chovu popovídat,může mě zkontaktovat na mém e-mailu zarubm@seznam.cz Dalekosáhlé příspěvky mohou usměrnit i jiné chovatele a ukázat jim možnosti snažení, každý si v nich vezme co potřebuje. Aby ovšem mé příspěvky nezpůsobily příliš velké zastoupení chovatelů duhových andulek a změnu se stavu těžko chovaných a tedy drahých andulek, raději přispívat v tématu duhových andulek dále nebudu.
Paní/slečno edito, nebojte se výstavního samce i skořicovou opalinovou samičku do chovu k duhovkám použít, v další generaci vyberete vhodné kusy do chovu duhovek, které už budou mít větší postavu. Další generaci, až dvě vyčistíte barvu a stále budete podporovat chov velkými kusy, za 3-4 roky, budou Vaše duhovky silné, vitální, velmi plodné a moc pěkné. Nemusíte chovat myši, pokud se Vám líbí silné a pěkné andulky.
S pozdravem, přáním mnoha úspěchů v chovu všem chovatelům
Martin Záruba
PS: Kdokoliv mě bude chtít zkontaktovat v případě duhových andulek, můžete: zarubm@seznam.cz Budu velice rád.
Pane Záruba,nenechte se otrávit a dále přispívejte,já naopak Vaše příspěvky vyhledávám,ukládám do počítače a využívám Vaše rady ve svém chovu. Dle Vaších příspěvků jde snadno pochopit,že dané problematice rozumíte a já osobně rád přivítám každý Váš další příspěvek. Můj email je dankelisova@seznam.cz
mitraton
napsal(a):
Dobrý den,
Nerad bych toto téma jakkoliv kazil, pokud si uživatelka edita(nejen ona) bude chtít o svém chovu popovídat,může mě zkontaktovat na mém e-mailu zarubm@seznam.cz Dalekosáhlé příspěvky mohou usměrnit i jiné chovatele a ukázat jim možnosti snažení, každý si v nich vezme co potřebuje. Aby ovšem mé příspěvky nezpůsobily příliš velké zastoupení chovatelů duhových andulek a změnu se stavu těžko chovaných a tedy drahých andulek, raději přispívat v tématu duhových andulek dále nebudu.
Paní/slečno edito, nebojte se výstavního samce i skořicovou opalinovou samičku do chovu k duhovkám použít, v další generaci vyberete vhodné kusy do chovu duhovek, které už budou mít větší postavu. Další generaci, až dvě vyčistíte barvu a stále budete podporovat chov velkými kusy, za 3-4 roky, budou Vaše duhovky silné, vitální, velmi plodné a moc pěkné. Nemusíte chovat myši, pokud se Vám líbí silné a pěkné andulky.
Martin Záruba
PS: Kdokoliv mě bude chtít zkontaktovat v případě duhových andulek, můžete: zarubm@seznam.cz Budu velice rád.
Není třeba dělat uraženého, nikdo netvrdí, že názory nejsou přínosem. Jen jsme to zkazili nesmyslně vykonstruovaným sporem dvou chovatelů kvůli "přehnané ceně za myši".
To, že jsem přiznala, že se mi letos nezadařilo, nevypovídá nic o velikosti, příbuznosti ani vitalitě mých duhových andulek, na což poukazujete vlastně celou dobu. Nedařilo se mi letos u žádného druhu, bohužel. Takže rozhodně bude přínosem, pokud se toto téma dál rozvine, ale rozhodně už bez osobních narážek. Každý chovatel na svém chovu vlastně experimentuje, a je jen na něm, jakou cestu zvolí, a k jakému cíli se dostane.
Tak jsem si přečetla celé povídání o duhových andulkách. Jestli jsem to dobře pochopila, tak mají cenu nižší jak 300,- Kč což je dobře. Proto prosím touto cestou jestli mi může někdo nabídnout dva páry duhovek tak po 100,- až 150,- Kč určitě si pro ně přijedu. Jsem ovšem zvědavá jestli se někdo takový najde
Dobrý den!
Dovolte mi reagovat na Váš poslední příspěvek pod zn. " Mitraton" na téma duhových.
Vidím, že diskuze zhrubla, směřuje jen k osočování, bezdůvodnému smluvnímu napadání a praní špinavého prádla na veřejnosti. Což s chovatelstvím má málo společného a nepřináší žádné poznatky, nic tak jak se ohlížíte v komentářích na začínající chovatele. Myslel jsem se, že jen OKECÁVÁNÍ a RADY nepomohou nikomu, kdo se andulkami zabývá, proto jsem chtěl fotografiemi rozvinout debatu třeba i kritickou na tuto problematiku chovu, poněvadž vidět je poučitelnější než číst!
Fota, která jsem vložil, jak jste si asi všiml, jsou rozdělená do čtyř skupin, očíslována, abych je mohl později okomentovat. V žádném případě jsem to nebral, jak uvádíte "prezentaci svých odchovů". Duhové nejsou moje parketa, viz MODERKA " Andulky foto" mnou uveřejněné loni. Také jsem chtěl nadnést téma na fialové, perlové jak šedokřídlé, bělokřídle, vše doložit fotografiemi k vysvětlení a doplnění Vaších sáhodlouhých komentářů, které jste měl v loňském roce k těmto problémům. Loni jsem v tu dobu, kdy to bylo řešeno, již neměl v držení vhodné andulky k uveřejnění k těmto tématům, což jsem chtěl učinit dodatečně letos.
K Vašemu označení a posouzení uveřejněných fotografií jen krátce: Při zkušenostech, jak je prezentujete, mohu sdělit, že jste se, asi vinnou špatných fotek, ani jednou netrefil ke správnému určení, poněvadž perlostraky ve svém chovu nemám.
Dále dodávám, že duhové andulky jsou v nepřeberném množství barevných variací a vznikajících kombinací barev, nejsou jen modré, tak jak je předkládáte a prosazujete ve svém chovu.
Prosím, můžete ještě zdůvodnit, proč ještě není jedna z nejhezčích andulek masově rozšířená mezi chovateli, když je to tak jednoduché??
Zde všechna prezentovaná fota ( i ta moje), jsou jen " českým odvarem" duhových andulek, oproti chovatelů, v zahraničí!!! MÁME CO DOHÁNĚT, PROTO VŠEM CO JE MAJÍ V CHOVECH DRŽÍM PALCE "AŤ SE DAŘÍ".
Děkuji rez.jar.bo.za
Jsem ráda vaší větě "proč není jedna z nejhezčích barevných andulek rozšířená mezi chovateli, když je to tak jednoduché....."
Právě proto, že vím, že to tak jednoduché neni a zde se složitost chovu prezentovala zvláštním finančním ohodnocením, tak jsem si proto dovolila se zeptat chovatelů,když je to tak jednoduché a všichni mají všeho dost, že by mi mohl někdo prodat svůj odchov za stovku, abych taky měla nějakou pěknou andulku. Vždyť se andulky za tuto cenu prodávají běžně, tak proč ne lehce odchovatelné duhové ? Dřív než tedy začne někdo polemizovat o financích, tak si musí uvědomit, kolik kusů by chtěl za tuto cenu ze svého odchovu prodat??? nebo za tuto cenu darovat?
eden
napsal(a):
Jsem ráda vaší větě "proč není jedna z nejhezčích barevných andulek rozšířená mezi chovateli, když je to tak jednoduché....."
Právě proto, že vím, že to tak jednoduché neni a zde se složitost chovu prezentovala zvláštním finančním ohodnocením, tak jsem si proto dovolila se zeptat chovatelů,když je to tak jednoduché a všichni mají všeho dost, že by mi mohl někdo prodat svůj odchov za stovku, abych taky měla nějakou pěknou andulku. Vždyť se andulky za tuto cenu prodávají běžně, tak proč ne lehce odchovatelné duhové ? Dřív než tedy začne někdo polemizovat o financích, tak si musí uvědomit, kolik kusů by chtěl za tuto cenu ze svého odchovu prodat??? nebo za tuto cenu darovat?
K Vašemu požadavku na koupi duhových andulek mohu poradit následující.Místo fňukání, že nikde duhovky za 100-150 nejsou zapnite mozek a vlevo nahoře použijte výpis inzerátů a do něj zadejte duhové andulky.Jak jednoduché.Pak ještě místo vysedávání u počítače je potřeba každou neděli jet na burzu a stále dokola šmejdit po přenoskách a ono se někdy něco vhodného najde i v lacinější verzi.Strávený čas, peníze za projetý benzín se ovšem nemůžou započitávat do ceny andulky.
holubb
napsal(a):
K Vašemu požadavku na koupi duhových andulek mohu poradit následující.Místo fňukání, že nikde duhovky za 100-150 nejsou zapnite mozek a vlevo nahoře použijte výpis inzerátů a do něj zadejte duhové andulky.Jak jednoduché.Pak ještě místo vysedávání u počítače je potřeba každou neděli jet na burzu a stále dokola šmejdit po přenoskách a ono se někdy něco vhodného najde i v lacinější verzi.Strávený čas, peníze za projetý benzín se ovšem nemůžou započitávat do ceny andulky.
To že jsem se ozvala na duhové andulky bylo jen ze zvědavosti kterej ..................... mě na text odpoví. Opravdu odpověděl znalec poměrů a někdo, kdo by chtěl někomu opravdu pomoci. Buďte ujištěn, že duhové andulky vlastním a nepotřebuju jich mít ve voliéře tisíc a pak brečet na burze, že to nejde prodat a dávat to výkupákům. Jinak pokud mi závidíte vysedávání u počítače, tek pracuju jako programátor a tato práce mě živí a ne běhání po burzách a shánění zbytečností. Až budu z milionářského rozmaru chovat ptáky, tak nebudu kupovat na burzách, ale u TOP chovatele.
saluki
napsal(a):
Haló lidi , vím, že je to dlouhé, ale co takhle přečíst si první zadání tohoto fóra? Chtěla jsem, aby se i někdo další podělil o fotky a poznatky ze svého chovu, ne abychom typicky česky na základě domněnek kritizovali chovy, názory a způsoby ostatních
Ahoj, já vím že jsi chtěla vidět ještě něčí fotky než plno zbytečných keců co se sem dostalo. Jenže někdo se zeptal na cenu a druzí tě napálili, že 500,- Kč je za duhovku moc, proto jsem se chtěla zeptat kdo mi ji tedy prodá za stovku. To víš že nikdo. A ten co ji nese na prodej na burzu ani neví co v té přenosce nese, protože kdy by to věděl tak to nebude na burzu nosit, když by to mohl střelit za víc. Takže alespoň vidíš co sem píše za lidi. Nikdo cenu duhovky nepřizná a raději tady bude dělat mrtvého brouka a nebo mít blbý řeči. Co se týká fotek, mé duhovky znáš a pro tyhle lidi co se chtějí hádat tady fotky dávat nemusím. A ještě mě dojal ten chytrej s těma řečičkama ať nesedím u počítače. Až nebudu muset makat, tak budu běhat po burzách od přenosky k přenosce a koukat co tam kdo prodává, jenže mě ptáci neživí, dotyčného asi ano, že má tolik času landat po burzách, když je to tam pořád stejný a ve finále si tu můžu přečíst - zakolik se dávali anče do výkupu - za 50,- včetně duhovek, protože je tam nacpal nějakej trouba co ani neví co doma chová.
edita
napsal(a):
Nevím, proč bych Vám já nebo kdokoliv jiný vykládal, kde koupit levné duhové andulky. Aby jste je střelila za 500? Mám nabídku od dvou známých za 150-200 Kč kus. Jeden z nich nakupuje krev v zahraničí, kde i vystavuje (ne andulky) a určitě ví, co doma má .
Nevím jestli ten dovětek byl na mě, ale jestli ano, tak vám musí sdělit že se andulkama nezabývám a vstup do diskuze byl pouze in medias res. Moje činnost spadá do oblasti počítačů, takže s ptákama sorry.
eden
napsal(a):
Koukám na inzerci a nestačím se divit.Sama nabízíte mladé obyč. andulky po 250 kč za kus a duhové by jste chtěla nejlíp zadarmo.Tak nevím kde se stala chyba
Jejda, koukám, že bude hůř. To se nám to tu tedy rozjelo, jen nesprávným směrem. Zajímalo by mne, kolik třeba dáte za běžný každodenní nákup jídla? Já že se tu přeme o to zda je lepší najít chovatele, co nám prodá duhovku za dejme tomu 3,4 nebo 5 kil, a ušetří nám tím tři roky nejisté snahy, nebo sjezdíme burzy, nebo .............já vlastně už ani nevím, o co se tu přeme ............,ale vepři jsme pěkný
Čau, no já se dobře bavím, protože já ten čas u počítače mám placený, vždyť víš že do dvanáctého se od počítače ani nehnu. Horší to mají ti co plkají zadarmo. To potom musí přemýšlet jestli koupí andulu od známého za sto nebo za dvěstě. Musím zase udělat nějaké fotky a poslat ti je, teď jsem měla od 4 párů duhovky a ještě to nemám prodané, protože čekám až přepeří abych věděla která je ta nejhezčí. Jinak mi zasedli senegalci tak to zas bude úroda, doufám, že to po kroužkování odchovají sami, abych nemusela krmit až do rána. Musím zase mezi vás přijít, abych věděla co je nového.
gloves
napsal(a):
Koukám na inzerci a nestačím se divit.Sama nabízíte mladé obyč. andulky po 250 kč za kus a duhové by jste chtěla nejlíp zadarmo.Tak nevím kde se stala chyba
Jak jste přišel na to, že odchovávám já. Nebo myslíte, že když někdo inzeruje na můj mail, že se to nesmí? Inzeruju taky arabské koně a anglické plnokrevníky, jen stačí číst inzeráty a běhám od papoušků ke koním. Možná,že časem přibyde ještě nějaké zvířátko, tak abyste v tom pak měl přehled co všechno vlastně chovám a prodávám. A hlavně vidím, že z těch cen za zvířata nespíte. Chce te vědět za kolik prodávám ročního araba? To pak neusnete vůbec
gloves
napsal(a):
Jinak chytrému napověz, hloupého kopni. Asi jste nepochopil, že veškerá diskuze nesměřovala ke mě a k mým financím, co za anduly. Snad si nemyslíte, že se tím živím. Byla tady už na začátku diskuze o ceně za duhovky, tak jsem se jen akademicky zeptala, spíš se smíchem a úšklebkem, jak mají čecháčkové hluboko do kapsy, že se musí hádat za kolik co koupí. Lidi na úrovni ceny neřeší, jedině že pojedete na perský trh, ale tam se kupuje něco jiného. Doufám, že jste tedy pochopil, že pokud budu chtít papouška jakéhokoliv a bude se mi líbit i kdyby to byla obyčejná andula, dám za ní třeba tisíc, mě tyhle prachy nepálí,vás asi ano. Tak běžte vydělávat někam jinam ať nemusíte finance řešit taky a nebrečíte tady nad rozlitým mlíkem za kolik kdo co prodává a kolik by kdo za papouška dal. A víc se o ptákách s ptákama bavit nehodlám. Zeměkoule se několikrát otočila a vy jste zůstali asi někde trčet.
songstr
napsal(a):
tak i mě se letos povedlo odchovat pár pěkných andulek
Dobry den,
prosim, jen se chci ujistit, pistou tohle normalni lidi? No me to tak nepripada ;)
Andulkam se primo nevenuju, ale mam zetri pary doma. Osobne nesnasim mysi a proto se snazim odchovavat ptaky patricne velikosti. Opravdu s chuti jsem si cetl prispevky pana Zaruby. Jsou poucne a to nejen pro chovatele andulek. Urcite si z nich vemu nejake pouceni do sveho chovu guld.
Velmi rad bych se tu vyjadril k prispevatelce pod prezdivkou saluki. Pani, nezlobte se, ale odvolavat se na chovatelskou slusnot a plesknout sem soukromou debatu. HA, to co ma jako byt? A pak ta hlaska ze jste cenu nebrala jako konecnou. Tak to je dobra vymluva. Nebo jste snad naspala ze s doplatkem pocitate? Mno mozna se to jen vytratilo. Kazdopadne do slusnosti to ma hooodne daleko.
A vseobecne. Co ty kecy o burzach a praci? To co ma znamenat? Moje prace nema s casem ktery venuji svemu konicku nic spolecneho vyjma limitu ze do prace musim. Takze pres tyden chodim do prace a kdyz chci, tak si v nedelu zajedu na burzu. Dvakrat trikrat do mesice no a co? Kvuli tomu jako nebude mit ma rodina co zrat, ze jsem nebyl v praci? Takze prosim, klid a chladnou hlavu.
Panu Zarubovi se urcite ozvu primo na email. Sice ne s dotazem na Duhove andulky, ale pevne verim, ze mne neodmitne. Psat to semka je mrhanim jeho drahoceneho casu, dokud se prispevovatele nevzpamatuji.
S pozdravem Smidla.
Už jsem se k tomuto tématu nechtěla vracet. Chovatelka Saluki, se chtěla jen pár fotkama pochlubit svým chovem a bohužel se to jaksi zvrtlo a nevím jestli ze závisti nebo aby si si někdo rejpnul, tak se to vlastně obrátilo proti ní. Ani se tedy nedivím, že někteří zkušení chovatelé, kteří by mohli něco o chovu říct a ukázat pár fotek, sem raději ani nepřispívají. Neni o co stát. V čechách je dost špičkových chovatelů, kteří kdyby začali o chovu povídat, tak by lidi koukali s otevřenou pusou. Jenže ti se zase neozvou proto, aby měli do rána svůj chov celý. Takže sem vlasně dá pár fotek někdo pro radost, a aby ta radost nebyla zase tak velká, tak mu to hned musí někdo pohanět, když už ne kvůli pěti špatným brkům v křídlech, tak alespoň kvůli pár korunám o kterých si dovlolí na diskuzi polemizovat. Někdy mi to připadá, že nejde ani tak o lásku ke zvířatům, ale o to přetahovat se kdo bude mít to ptačí brko lépe vybarvené.
eden
napsal(a):
Už jsem se k tomuto tématu nechtěla vracet. Chovatelka Saluki, se chtěla jen pár fotkama pochlubit svým chovem a bohužel se to jaksi zvrtlo a nevím jestli ze závisti nebo aby si si někdo rejpnul, tak se to vlastně obrátilo proti ní. Ani se tedy nedivím, že někteří zkušení chovatelé, kteří by mohli něco o chovu říct a ukázat pár fotek, sem raději ani nepřispívají. Neni o co stát. V čechách je dost špičkových chovatelů, kteří kdyby začali o chovu povídat, tak by lidi koukali s otevřenou pusou. Jenže ti se zase neozvou proto, aby měli do rána svůj chov celý. Takže sem vlasně dá pár fotek někdo pro radost, a aby ta radost nebyla zase tak velká, tak mu to hned musí někdo pohanět, když už ne kvůli pěti špatným brkům v křídlech, tak alespoň kvůli pár korunám o kterých si dovlolí na diskuzi polemizovat. Někdy mi to připadá, že nejde ani tak o lásku ke zvířatům, ale o to přetahovat se kdo bude mít to ptačí brko lépe vybarvené.
Jeste jednou dobry den,
musim priznat, tohle je nemoc tohoto naroda. Znam jeden vtip. Je smesny, ale pokud se zamyslime, je k placi:
American, Francouz a Cech zachrani panaboha. Ten aby jim nezustal dluzny, slibil splnit kazdemu jedno prani. American rika:" Vis pane Boze, muj soused ma skvele prosperujici firmu. Vydela spoustu pnez, dane plati, je zavodou, tak vis co pane Boze? Ja ji chcu taky." Francouz povida: " vis pane Boze, muj soused ma zenu jedna basen. Bujna nadra, blond hrivu a nohy az na zem. Tak vis co pane Boze? Ja ji chcu taky." Pak povida cech: "vis pane boze, muj soused ma krasne vykrmenou svinu. Kytky se ji klepotaji, ovarky trepetaji, jen se na ni podivam, vidim jitrnicky a jelitka. Tak vis co pane Boze? At mu ta svine chcipne. "
Vite, kazdy by mel zacit sam u sebe. Pisatelka zde napsala nekolik navrhu, jak mohl pan Zaruba reagovat. Ano, jiste mela pravdu, slo to napsat jinak. No ruku na srdce, mohla pani pisatelka reagovat take jinak?
Jasne, je to stare tema, omlouvam se ze jsem ho opet ozivil, ale tohle mi skratka nedalo. Verte mi, je spousta slusnych chovatelu. A pevne verim ze vsichni co zde prispivaji ho, minimalne castecne, v sobe maji. Jen ten strach, ze by mohl ptaka prodavat jeste nekdo jiny a vytvorit tak konkurenci je pro mnohe velkym strasakem. Jenze pokud se na to podivaji tak, ze ten druhy je pro ne zdrojem kvalitnich ptaku jako zdroj ciste krve, je to o necem jinem. Co myslite?
S pozdravem Smidla.
Zdravím všechny chovatele barevných (duhových) a jsem rád, možná i vy ostatní za každou diskusi na toto téma. Nechtěl jsem, ale musím reagovat, jelikož je to vlákno k problémům chovů barevných (duhových). Čtení tohoto, co je již zde sděleno, na mě dělá dojem, jako by nebyl zájem chovy „barevných“ rozvíjet, ale jen utlumovat. Jsou zde rady z mého pohledu zcestné.
Prosím, bude-li zájem o odpověď na otázky:
Jaký je alespoň jediný důvod, proč do „duhovek“ nedávat perlové?
Perlové se dají totiž vhodným párování s čistou barvou párovat, čímž vzniknou barvy jakoby rozmazané (duhové).
PŘÍKLAD MIMO TÉMA JEN K PŘIROVNÁNÍ.
Je to jako když do automatické pračky dáte bílé a barevné prádlo, necháte vyprat, také vám vznikne barevné (duhové).
Proč dávat do barevných (duhových) pro velikost andulky anglického typu, tj. u nás zvaná „výstavní“.
Tyto výstavní andulky jsou šlechtěny, ne jen pro velikost, ale také pro mnoho vlastností, které jsou na výstavách hodnoceny (hlava, tvar, postoj, robustnost atd.). Mají určeny mezinárodní předpisy (standart COM), podle kterých jsou šlechtěny. V chovech výstavních se přihlíží k rozměrnosti postavy, ale nikoliv k různým barevným rázům. Andulka výstavní je tedy chov postavového ptáka než barevného. Jen ve zkratce podrobněji popsáno v knihách o andulkách. Tyto vlastnosti výstavních, které jsou již mnoho desetiletí vylepšovány a ustáleny v chovných kmenech, jsou v chovu barevných (duhových) nepotřebné, takže i zbytečné. Pro zvětšení postavy stačí jen „barevná“ šedá. V prvních párování barva odchovu zmatní, ale v dalším přepárování potomstva zpět se na naopak ještě původní barva protažena „šedou“ zvýrazní. Tímto párováním se dosáhne delší robustnější postavy bez nadbytečných i nepotřebných vlastností v chovu barevných (duhových).
Proč ne „příbuzenská“ plemenitba.
Chcete-li udržet nebo zvýraznit ve svém ustáleném chovném kmenu nějaké žádoucí vlastnosti, musíte provádět příbuzenskou plemenitbu. Bez tohoto způsobu se nedocílí žádných výsledků v chovech všech mutací. Musí se ovšem vybírat jen ti nejlepší a pro chov nejpotřebnější jedinci. Právě příbuzenská plemenitba se nejčastěji používá v chovech výstavních andulek.
Děkuji za všechny názory ve slušné formě, nechť nám pomohou k vylepšování našich chovů barevných (duhových).
S pozdravem „ať se daří“!!!
REZ.JAR. BO.ZA
Odpovědˇ na téma z ,,Barevných" pro ,,Saluki".Nejedná se očisté perlové a tyto použity v chovu,ale že se dají po vhodné úpravě(přepárováním s čistou barvou )a potomstvo použit dále v chovu.Toto platí jen pro ustálené chovné kmeny. Kresba křídel se změní a také lícní skvrny z bílé na modrou.Názorné fotografie vložim o něco později.
rezjarboza
napsal(a):
Odpovědˇ na téma z ,,Barevných" pro ,,Saluki".Nejedná se očisté perlové a tyto použity v chovu,ale že se dají po vhodné úpravě(přepárováním s čistou barvou )a potomstvo použit dále v chovu.Toto platí jen pro ustálené chovné kmeny. Kresba křídel se změní a také lícní skvrny z bílé na modrou.Názorné fotografie vložim o něco později.
Prominte ,ale Vaše příspěvky k duhovým andulkám jsou nanic.
Napište sem hodnotný příspěvek ,kterým vyvratíte tvrzení pana Záruby
"Perla do duhových nepatří".
Asi budem mít společný názor,že tohle je nad Vaše síly.
Rovněž máte zmatek v hodnocení výstavních andulek.Hodnotí se barva a kresba,nejen postava,hlava a typ.Duhové andulky zařazené ve standartu Com jsou geneticky kobinací tří barevných faktorů -žlutohlavého,opalinové kresby a bělokřídlého.Pokud narážíte na jinou gen kombinaci,jedná o tzv,tříbarevné straky.Tento ráz není uznán COM.
Mohl bych pokračovat dál ,snad ale vyčkám, co nám teda sem vložíte za fota,jak nám ukážete F1,F2,F3.F4 s použitím těch perlových.ČTYŘI GENERACE ŽE JE MOC?.A co teprve ten ustálenej kmen.Ten musel být náročnej a těch let.Prominte mi tu ironii, ale znevažujete práci ostatních chovatelů.Když nevím,tak se zeptám. Lacewings
Samozřejmě má chovatel p.Záruba pravdu ,Perla, do duhovek nepatří a ten šedivák je už o něčem jiném.Přeji hodně ůspěchů v chovu.Zbytek ,tu na tomto vláknu, již napsal Smidla.
S pozdravem Miloš a jdu si dát hned tajtrlíka švestek,takhle už jsem se dlouho nevytočil a to mi ten den teprv začíná.
rezjarboza
napsal(a):
Prosím,jen o klidnou diskusi .Každý máme své zkušenosti.Né toho druhého vidět hned očima zarudlíma .Trošku pozorněji příspěvky číst,né jen jednotlivé věty.Psáno ve stručnosti,nikoho tím nehodlám poučovat ani radit.Děkuji za pochopení.
Opětovně a pozorně jsem si přečetl Vaše příspěvky.No, "bohužel" můj názor je stejný.
Lacewings
saluki
napsal(a):
Moc děkuji za příspěvky a hlavně za fotky. A na pana Zárubu i na kteréhokoliv jiného přispěvovatele se stejným názorem mám prosbu. Až budete prodávat lehce odchované duhovky levně, tak jak uvádíte, dejte mi vědět, ráda přijedu za takových podmínek i přes půl ČR, a určitě nebudu jediná . Díky předem
I mně se poštěstilo koupit duhovou skoro zadarmo. Pán za ni chtěl 50,-. Bohužel mi asi po měsíci frnkla z voliéry a známá našla kousek od lesa její peří a pár kostiček.. Tak aspoň fotku.
saluki
napsal(a):
škoda krásné andulky za bezva cenu, ikdyž nebyla duhová.
Vloni jsem tuto fotku posílala jedné chovatelce a ta mi napsala, že je to duhová. takže jaká barva to tedy vlastně byla?
přikládám ještě její foto ze strany. lepší bohužel nemám.
papek

XXX.XXX.51.88
papek

XXX.XXX.51.88
papek

XXX.XXX.51.88
papek

XXX.XXX.51.88
papek

XXX.XXX.51.88
papek

XXX.XXX.51.88
papek

XXX.XXX.51.88
papek

XXX.XXX.51.88
papek

XXX.XXX.51.88
papek

XXX.XXX.51.88
papek

XXX.XXX.51.88
papek

XXX.XXX.51.88
papek

XXX.XXX.51.88
saluki
napsal(a):
Některé jsou z vysočiny, že? Na fotkách se Vám opakuje ta z 3 fotky a pak je tam ještě na 11 fotce druhá z prava, ty dvě není dobré použít. Přeju hezký odchov v příští sezoně a doufám, že se pak podělíte o fotky
.
Děkuji za názor, mohl bych vědět proč je není dobré použít?
papek

XXX.XXX.51.88
Dobrý den ,děkuji p.Dittrich i p.Zárubovi za radu a vysvětlení.Rosta
saluki
napsal(a):
A když už jsem tady ................... ahoj všichni duhovkáři, jak moc vám letošní sezona přinesla radosti?
Dobrý den.Moje letošní odchovy duh. andulek.
obr.1. odchov prvé hnízdo
našinec
napsal(a):
Dobrý den.Moje letošní odchovy duh. andulek.
obr.1. odchov prvé hnízdo
obr.2. odchov druhé hnízdo
Moc díky za fotky, gratuluji k odchovům. Od kolika je to párů? Nechávám hnízdit jen 2x, ale i tak mi mladé v tuhle dobu teprve vykukují z budek
Dobrý den. Mám nyní 6 chovných páru ,někteří mají v hnízdě 5,6 mladých a jiní jen 2,3.Duhové andulky jsem již choval,asi před 35 roky,asi před 5 roky jsem se rozhodl je znovu chovat.Byl ale problém sehnat vhodné barvy,anduky dnes namají tak jasné zářivé barvy jako kdysi.Jestli se ještě dožiji pár roků,tak se pokusím docílit takových duhovek jako jsem měl kdysi.
S pozdravem Mirek.
našinec
napsal(a):
Třetí odchov začal vylétávat ,asi za čtrnáct dní dodám další foto.S pozdravem Mirek.
Dobrý den,dávám foto třetího odchovu. S pozdravem Mirek.
našinec
napsal(a):
Dobrý den,dávám foto třetího odchovu. S pozdravem Mirek.
další foto
našinec
napsal(a):
Ještě přidám foto když byly v hnízdě.
od dalšího páru
mitraton
napsal(a):
Dobrý den,
Martin Záruba
Zdravím
Docela by mě zajímalo co řeknete k této andulce.
Věnoval jsem jí mladému chovateli jako zmetek.
Líbila se mu její chocholka.
Petunie
napsal(a):
Dobrý den...i když nejsem "mitraton", nedá mi to zareagovat...jak můžete použít výraz "zmetek"?.Jako že se vám nevyvedla duhovka? Nebo že má tu chocholku? Je to smutné...
Dobrý den
To byl pokus o vtip. Tento jedinec je bez ocasu(možná doroste) a malinký. Já jsem jen reagoval na některé příspěvky zde, kde určití chovatelé neví co by si za andulku řekli.
Nedivím se panu Zárubovi. On má ceny velmi dobré. Dá Vám andulku za 150kč.
pochopitelně ne každou. Má v chovu dovezené z Maďarska a ty ho vyšly na pěkné prachy.
Že většina duhových jsou malé myšky je rovněž pravda a dá ještě hodně práce udělat duhovou, z kruhovou chocholkou a velkou.
Sám mám rád andulku každou jinou, je krásné kam až dnes andulka došla. mám tu samce kterého žádná samice neudrží pro jeho váhu. Krmí ale ostatní tak ho nechávám v hejnu co kdyby. To že občas některou nazvu "zmetek" nemyslím jako urážku, ale jako kategorii kam jít nechci. Pochopitelně již z toho důvodu, že jiný chovatel z něj bude nadšený a je jedno že mu je třináct.
Jinak přeji mnoho chovatelských úspěchů a málo zmetků.
S pozrdavem Gottlieb.
pterodactyll
napsal(a):
Dobrý den
To byl pokus o vtip. Tento jedinec je bez ocasu(možná doroste) a malinký. Já jsem jen reagoval na některé příspěvky zde, kde určití chovatelé neví co by si za andulku řekli.
Nedivím se panu Zárubovi. On má ceny velmi dobré. Dá Vám andulku za 150kč.
pochopitelně ne každou. Má v chovu dovezené z Maďarska a ty ho vyšly na pěkné prachy.
Že většina duhových jsou malé myšky je rovněž pravda a dá ještě hodně práce udělat duhovou, z kruhovou chocholkou a velkou.
Sám mám rád andulku každou jinou, je krásné kam až dnes andulka došla. mám tu samce kterého žádná samice neudrží pro jeho váhu. Krmí ale ostatní tak ho nechávám v hejnu co kdyby. To že občas některou nazvu "zmetek" nemyslím jako urážku, ale jako kategorii kam jít nechci. Pochopitelně již z toho důvodu, že jiný chovatel z něj bude nadšený a je jedno že mu je třináct.
Jinak přeji mnoho chovatelských úspěchů a málo zmetků.
S pozrdavem Gottlieb.
Dobrá tedy...ten nepěkný výraz vám odpouštím .I já mám pár duhovek a jak píšete jsou to malé myšky...ale co nedají ve velikosti doženou na množství. Nechávám hnízdit jen jednou ročně a pokaždé mají osm mláďat. Malí ale šikovní
Letos se mi tam taky jeden nevyvedl a byl trochu" vyosený", i toho dostal mladý chovatel jako bonus. Jinak duhovky prodávám za 100 kč jako ostatní andulky.
Vám také přeji ať se v chovu daří a máte z něj radost.
21.07.2018 - uvědomuji si, že je to osm let od založení tohoto vlákna...
Snažila jsem se na internetu najít nějaké informace k duhovým andulkám, zejména, jaké mají ozobí samci a jaké samice... Narazila jsem na tuto diskuzi a zase se mi z toho motá hlava... Je to jako u všeho, existují profichovatelé, co párují svoje papoušky za nějakým vyšším cílem - barva, velikost, odolnost a já nevím co ještě a pak jsou tu chovatelé typu hobby chovatel, co to dělají jen pro radost bez nějakých vyšších cílů. Narazila jsem na diskuzi, kde se také hádali o to, jak chovatelé některé andulky "předražují". Tak to už mi hlava nebere vůbec! Uvedu tu proč. Andulky jsem odchovávala už před x-lety jako dítě a prodávala své úplně obyčejné odchovy (bez jakékoliv znalosti genetiky) do místního zverimexu za 80 - 120 kč. Jenže to bylo asi 25 let zpátky! Minulý rok mě hrozně zaujaly fotky andulek od kamarádky a řekla jsem si, že bych si je mohla koupit, protože mám nové voliéry pro slepičky, kam bych je klidně mohla pustit a využily by tak i vrchní patro voliér. A tak se i stalo! Udivilo mě, že za tak krásné ptáky kamarádka chce JEN 200 kč za kus. Až potom jsem se podívala na inzeráty a s úžasem jsem zjistila, že ač uplynulo 25 let, všechno se několikrát zdražilo, platy jsou o dost vyšší, tak obyčejné andulky jsou stále za v průměru 100 kč za kus. Mně to přijde smutné :( Asi tuším, že to lidé chovají pro radost a odchov prostě dotují. Já si své nové andulky taky koupila pro radost, je mi jedno, jaké jsou, zda duhové, perlové nebo makové! Tyhle chci mít jen a jen pro radost, nemám v nich žádné vyšší cíle. Je mi úplně fuk, jestli se spáruji barevně správně, nebo ne. Tady už se tu barevnou genetiku ani učit nechci...pokud mám pak nabídnout odchovy za 100 kč za kus. V té diskuzi byla také kritika na duhové andulky, že jsou menší velikostí a příbuzenskou plemenitbou se dále zmenšují...No a mě se přitom ty malé úzké andulky líbí mnohem víc, neuděláte nic :D... Tak se tu usmívám, je to stejné jako u křepelek japonských...někdo něco šlechtí, někdo dělá mixy jen pro radost...někdo chce obrovské masné, jiný chce malé a vitální... Já si myslím, že bychom měli tolerovat každého chovatele, každý cíl, každý názor a každou cenovou nabídku! Důležité je, aby chovatel i zájemce se vyslyšeli a podle toho buď našly společnou řeč, nebo pochopili, že bude třeba hledat jinde. Však chovatele i zájemce si můžeme vybírat a nabídku, na kterou přistoupíme přeci také! Nemám ráda, když se to někdo snaží dát do jedné latě. Hezký den! Michala.