Dobrý večer prosím o váš názor minulé léto jsem si z burzy na Kladně přivezl mladou samičku penanty ale po přepeření se mi nezdá že je to přírodní penant a zda je to vůbec penant prosím o váš názor o co se jedná děkuji
Dobrý den,
Taky si myslím že to nebude přírodní. Vypadá světlejší a černé lemování má světlé kraje, ale nejsem si jistý. Stejně jako Vy jsem včera viděl po dlouhé době u chovatele svůj letošní odchov alexandra malého. Rodiče jsou přírodní, ale mi se teď zdá že mladý je spíše do světlounce zelena. Raději bych byl, kdyby rodiče nebyli štěpáci, ale čistí přírodní, protože nejsem zastáncem mutaci, i když nějaké se mi samozřejmě líbí, mám raději přírodní papoušky.
A co když je řešení mnohem jednodužší?! Napadla někoho možnost, že se jedná o adelaidu ? Tahle možnost je nasnadě už při prvním pohledu (barvy a jejich tóny na lících, křídlech, záhlaví). Důkazem může posloužit srovnání s fotografií na straně 202 v knize R. Pringla "Rosely a jejich mutace"...
Samozřejmě se nevylučuje ani to, že pták je X filiální generace z nějakého mezidruhového křížení několika možností slámožlutá-penant-adelaida, což bez srovnávacího DNA testu nikdo potvrdit nemůže, ale možnost, že jde o adelaidu, je pravděpodobná asi mnohem víc...
pokud dobře čtu tak nikdo to netvrdí na 100% že je to oranžový penant kdybych si byl jistý tak se neptám, oranžového penanta jsem videl to je jasné že sem si našel fotky na netu ale né všichni oranžový penanti jsou stejní asi jako lidi někdo tmavej někdo světlej někdo malej někdo velkej
Nikdo nemůže na 100% tvrdit, že je to kříženec adelaidy, ani čistá adelaida. Druh rosela adelaidská je tak variabilní, že se na hranicích výskytu smazávají i rozdíly mezi slámožlutou a penantem.
Jak jsem psal, bez srovnávacích DNA testů, kde snad ještě neexistují ani dostupné čisté vzorky penanta a slámožluté, Vám nidko nemůže být schopen říct, jestli jde o adelaidu s krví penanta, potomka dávného křížení, atd.
Tuto srovnávací metodu DNA se v průběhu následujících týdnů budeme snažit vyzkoušet u neofém ozdobných, modrokřídlých a jejich kříženců.
nedá mi to a musím reagovat, o oranž se určitě nejedná a o adelaidu taky ne !!!, zda je to výsledek mezidruhového křížení např. s adelaidou nemůžu úplně souhlasit, ale uznám že je to možné. Během 15 let co se pohybuji v chovu rozel se v mém chovu u penantu objevovali 2 formy - jedna z forem je ta kterou známe všichni - krasně karmínově červená rosela penant a pak zde zmíněná na fotce forma která je světle červená s nádechem do oranžova, ale pořád červena. Jiz v literature se muzete docist ze existuji dve formy a to severní a jížní. Mohli jste si i vsimnou zbarveni u mladych penantu - někteří penanti když opustí budky jsou krásně zcela až brčálově zelení - to jsou ptáci kteří po přepeření budou mít krásně sytě červené zbarvení, pak ptaci kteří mají zelene peří na zádech prokvetlé již černými pery a nebo z budky vyletaji skoro zcela cervení jedinci.Behem let sem zjistil ze méně zelení ptáci byvají o něco světlejší než ti uplně zelení - v chovu jsem měl pár takových kusů i takového světlého samce, který byl mojim vlastním odchovem - bohuzel uz je po smrti, ale mam pocit ze ho budu mit nekde na fotce a kdyztak bych ji sem vlozil.Někdy má vliv na zbarvení zeleného peří u mládat krmení - mezi chovateli se rika ze dobre krmená mladata jsou krásně zelená a špatně krmená jsou spíše dočervena. Jinak v druhém příspěvku u rozel slámožlutých jedná o obě rosele slámožluté - info pro kubbu.
Pravda, také jsem měl možnost vidět penanty 2 forem, jak píše kolega nade mnou, ale rád bych se Vás zeptal (z ryzí zvědavosti!): je tedy možné, aby i ta světlejší forma penanta měla nehomogenní červené zbarvení, tedy aby měla oranžovožlutý flek v záhlaví? + barevně variabilní kresbu na zádech a křídlech, a světle modré znaky?
Ptám se z toho důvodu, že co jsem měl možnost vidět ty světlejší ptáky, jak na živo tak i na fotkách, tak ty určité znaky byly v porovnání obou forem vždycky zachovány. Barva byla sice světlejší jak říkáte, ale byla klasicky homogenní + stejně tak i barva lemování peří na zádech, dále barva lící a křídel stejná jako u "klasických" penantů...
Proto mě napadla ta adeaida, protože ten pták není základem jen červený, ať už klasicky nebo světleji...
Předem Vám děkuji za odpoveď.