B. diamantový a klování vajec

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
13.4.2011 20:02
romankovar

XXX.XXX.40.197

Zdravim, už se vám stalo, že bažanti diamantoví rozklovávali snesená vejce? Mohl by mi někdo poradit, co proti tomu mohu dělat? díky. dělají to už 2. rokem.

13.4.2011 21:36
tragopan

XXX.XXX.31.214

Dobrý den,
tento zlozvyk nejde odnaučit, takže utratit. Zdraví tragopan.

14.4.2011 08:15
zbosace

XXX.XXX.27.216

Vyskúšajte vysledovať znášku, zožente si zopár vajec- kvalitných -od perličiek a dajte ich na miesto kde dochádza k požieraniu vajec. Takto som odnaučil b. strieborné. Je to asi jediná možnosť na vyskúšanie a potom už len rada od p. Stehlíka.

14.4.2011 11:01
lesk

XXX.XXX.50.142

Dobrý den,
v zásadě s kolegou souhlasím, jen to utracení beru jako úplně poslední - extrémní možnost. Tyto bažanty přece chováme hlavně pro okrasu. Užitek z nich, (množení a následný prodej odchovů), je až na druhém místě. Záleží samozřejmě na smyslu a účelu vašeho chovu a také zda chováte pouze tuto skupinku, nebo máte bažantů víc. Požírání vlastních vajec je totiž u hrabavých nebezpečným zlozvykem hlavně proto, že se ho snadno a rychle naučí i ostatní jedinci v hejnu. Chovatelé užitkové drůbeže "léčí" tyto jedince sekyrkou, což zabírá na 100 % a navíc mají i dobrou polévku:-). Zde je to na místě, protože do jednoho společného hnízda snáší větší počet nosnic. U okrasných bažantů mi ale tato "léčba" připadá trochu drastická a přehnaná.
Nejprve bych zkusil odstranit hlavní příčiny tohoto chování a situace se časem může o dost zlepšit. Pokud ne, je vždy možnost čerstvě snesená vejce průběžně odebírat k umělému odchovu.
Doporučuji udělat tato opatření:
1) strava - zajistit dostatečný přísun bílkovin a vápníku. Skořápky vajec pak budou pevnější a nelze je tak snadno rozbít a rozklovat. Průmyslově se třeba vyrábí směs pro nosnice.
2) kryt - v místě kde slípka snáší udělejte pořádný úkryt z větví. Vejce nesmí svítit a přitahovat pozornost už na dálku
3) zábava - bažanty zaměstnejte. Ať dělají "Popelky" - musí hrabat a přebírat. Krmení jim nedávejte do misek, nebo krmítek, ale přímo na podlahu. Přes něj pak házejte čerstvou trávu (už vyrostla). Hlavně ať se bažanti rozptýlí a nenudí.
4) šidítka - snesená vejce pravidelně odebírejte a používejte místo nich sádrové podkladky. Do těch si můžou bažanti klovat dle libosti. Časem zjistí že je to zbytečné a zanechají toho.
5) pozorujte - vejce často rozbíjí konkrétní jedinec, kterého je třeba urychleně ze skupiny odstranit. Ostatní bažanti jen využívají naskytlé příležitosti a k požírání vajec se přidají.:-(

14.4.2011 13:51
romankovar

XXX.XXX.193.61

díky za odpovědi, určitě vyzkouším všechny varianty

15.4.2011 20:05
tragopan

XXX.XXX.31.214

lesk napsal(a):
Dobrý den,
v zásadě s kolegou souhlasím, jen to utracení beru jako úplně poslední - extrémní možnost. Tyto bažanty přece chováme hlavně pro okrasu. Užitek z nich, (množení a následný prodej odchovů), je až na druhém místě. Záleží samozřejmě na smyslu a účelu vašeho chovu a také zda chováte pouze tuto skupinku, nebo máte bažantů víc. Požírání vlastních vajec je totiž u hrabavých nebezpečným zlozvykem hlavně proto, že se ho snadno a rychle naučí i ostatní jedinci v hejnu. Chovatelé užitkové drůbeže "léčí" tyto jedince sekyrkou, což zabírá na 100 % a navíc mají i dobrou polévku:-). Zde je to na místě, protože do jednoho společného hnízda snáší větší počet nosnic. U okrasných bažantů mi ale tato "léčba" připadá trochu drastická a přehnaná.
Nejprve bych zkusil odstranit hlavní příčiny tohoto chování a situace se časem může o dost zlepšit. Pokud ne, je vždy možnost čerstvě snesená vejce průběžně odebírat k umělému odchovu.
Doporučuji udělat tato opatření:
1) strava - zajistit dostatečný přísun bílkovin a vápníku. Skořápky vajec pak budou pevnější a nelze je tak snadno rozbít a rozklovat. Průmyslově se třeba vyrábí směs pro nosnice.
2) kryt - v místě kde slípka snáší udělejte pořádný úkryt z větví. Vejce nesmí svítit a přitahovat pozornost už na dálku
3) zábava - bažanty zaměstnejte. Ať dělají "Popelky" - musí hrabat a přebírat. Krmení jim nedávejte do misek, nebo krmítek, ale přímo na podlahu. Přes něj pak házejte čerstvou trávu (už vyrostla). Hlavně ať se bažanti rozptýlí a nenudí.
4) šidítka - snesená vejce pravidelně odebírejte a používejte místo nich sádrové podkladky. Do těch si můžou bažanti klovat dle libosti. Časem zjistí že je to zbytečné a zanechají toho.
5) pozorujte - vejce často rozbíjí konkrétní jedinec, kterého je třeba urychleně ze skupiny odstranit. Ostatní bažanti jen využívají naskytlé příležitosti a k požírání vajec se přidají.:-(

Dobrý den Zdeňku,
aniž bych se tě chtěl nějak dotknout velmi by mne zajímalo, jakou máš úspěšnost při odstraňování tohoto zlozvyku pomocí opatření, která jsi vyjmenoval.
Má zkušenost je následující: pokud nějaký jedinec začne žrát vejce, rychlostí blesku se tento zlozvyk rozšíří na věchny ostatní. Jediné co lze dělat, je číhat u voliéry a v okamžiku snešení vejce být rychlejší než dotyčný pták. Takže každý den vždy večer 2-3 hodiny hlídat celý měsíc( u slepic pak celý rok ) u voliér.
Já za sebe mohu říci, že jsem za těch pár let co chovám kurovité vyzkoušel lecos, nicméně bez kloudného výsledku.
Pokud pták již není z nějakých důvodů schopen reprodukce nebo má nějaký tělesný handicap nemám problém nechat ho v klidu dožít. Nicméně pokud se jedná o tento zlozvyk, tak je můj postoj nekompromisní.
Pokud však chce někdo chovat ptáky a krmit je vlastními vejci, je to jeho volba přeji mu mnoho zdaru.
Zdraví Míla tragopan:-):-):-)

16.4.2011 00:51
lesk

XXX.XXX.50.142

Ahoj Mílo, ani já jsem se tě nechtěl nijak svými doporučeními dotknout. Bohužel se to tak trochu asi stalo. Důležité je, že se díky těm opatřením u mne zmiňovaný zlozvyk vůbec nevyskytuje. Těžko proto mohu posoudit úspěšnost při jeho odstraňování. I když přece. Kdysi dávno jsem tento problém řešil u zlatých bažantů. Měl jsem pohromadě kmen 1,3 a jedna ze slípek vejce pravidelně požírala. Brzy se k ní přidali i všichni ostatní. Po vypozorování a odstranění dotyčné jsem zhotovil kryty ze smrkového chvojí a problém ustal.
Snad už k tomu jen dodám, že je nebezpečné zkrmovat nepřevařené a málo rozdrcené skořápky z vajec z domácnosti. Zdravím Zdeněk

16.4.2011 09:52
tragopan

XXX.XXX.31.214

lesk napsal(a):
Ahoj Mílo, ani já jsem se tě nechtěl nijak svými doporučeními dotknout. Bohužel se to tak trochu asi stalo. Důležité je, že se díky těm opatřením u mne zmiňovaný zlozvyk vůbec nevyskytuje. Těžko proto mohu posoudit úspěšnost při jeho odstraňování. I když přece. Kdysi dávno jsem tento problém řešil u zlatých bažantů. Měl jsem pohromadě kmen 1,3 a jedna ze slípek vejce pravidelně požírala. Brzy se k ní přidali i všichni ostatní. Po vypozorování a odstranění dotyčné jsem zhotovil kryty ze smrkového chvojí a problém ustal.
Snad už k tomu jen dodám, že je nebezpečné zkrmovat nepřevařené a málo rozdrcené skořápky z vajec z domácnosti. Zdravím Zdeněk

Dobrý den Zdeňku,
vůbec jsi se mne nedotkl. Jelikož jsem zatím neslyšel o nikom z mých známých chovatelů, že by tento zlozvyk odstranil(a sám mám stejnou zkušenost) tak mě zajímala tvá zkušenost s doporučeními která jsi uvedl.
Jinak samozřejmě základní předpoklady, jako dostatečná velikost voliéry, dostatek krytů kvalitní a vyvážená strava jsou elementární věci. Nicméně se ti stane, že slípka snese z bidla nebo, vejce bez skořápky a nebo ho prostě rozbijí. Již se mi to několikrát stalo a přez různá opatření vždy to skončilo utracením.
Jinak jak se daří? Už máš nějaká vejce, případně mladé?
Zdraví Míla

18.4.2011 20:39
romankovar

XXX.XXX.40.197

Bohužel se mi zlozvyk odstranit nepodařilo, tak jsem slípku přendal(přišel jsem o 3 vejce) druhá slípka už nese a nic nerozbila, proto doufam, že se to od té špatné nenaučili. Dotyčnou zatím na snůšku budu přendavat a když nebude místo, tak ji budu nucen utratit. Mimo snůšku bude s kohoutem a druhou slípku. Jinak díky za rady.

Přidejte reakci

Přidat smajlík