Betty963

XXX.XXX.56.173
Dobrý den. Potřebovala bych radu ohledně nákupu ary zelenokřídlé. Mám teď možnost koupit skoro dvouměsíční mládě, ale bohužel měla úraz nohy - v inkubátoru strčila kloub nožky do mřížky a bohužel si nožičku zlomila v kloubu. Nožička křivě srostla, takže už nemá prsty kolmo, ale má celou nožku mírně pootočenou dovnitř. To by možná ani tak nevadilo, bohužel ale při zlomenině došlo pravděpodobně k přesunutí šlachy a delší prst, který má být vzadu, tak je bohužel vepředu, ara s ním hýbe, ale nevím jak se v tomto případě bude držet na bidle, i kratší prst je spíš vepředu než vzadu. Nevím jak takový papoušek dokáže žít s jednou nohou. Ara zatím moc nechodí, ale pokud trošku jde, tak se semtam opře o 3 prsty vepředu a někdy spíš o celou nožku a o kloub. Pokud to takto bude dělat i v budoucnu bojím se, aby neměla nějaké otlaky na kloubu nebo celkově jaké s tou nožkou budou problémy. Prosím o radu, jestli má s tímto někdo nějaké zkušenosti. Velmi ráda bych si ji koupila, ale bojím se jak to bude zvládat. Přece jen je to velký papoušek, tak se bojím jak bude namáhat tu zdravou nožku. Chtěla bych ji na pár let na ochočení, později do chovu. Jinak je to silné a zdravé ručně dokrmované a ochočené mládě, všechny testy má v pořádku. Je to samice. Jedná se o levou nožku - přikládám fotografii. Děkuji. Čechová
Zdravím Vás,
předpokládám,že je to mládě od těch překupníků z Prahy.
Už se ji snaží "udat" pár dnů.
Netuším,za jakou cenu ji nabízejí,ale polemizovat teď nad tím, jestli a jaké bude mít problémy je předčasné.
Každý papoušek se handicapem vypořádá jinak.
Jeden to zvládá bez problémů a chová se i na bidle jako zdravý a druhému to může činit potíže.
Osobně bych raději připlatil a volil zdravé mládě,jelikož ho chcete později do chovu.
Dobrý den. Ano, je za 18 tis. + veterina cca 2280 Kč. Musela bych to brát vyloženě jak dobrý skutek. Myslím, že bych to psychicky zvládla, jde jen o to jak velké s tím bude ještě mít problémy - aby to třeba nemělo vliv i na něco dalšího. Určitě drápky budou na té levé nožičce hodně růst a budou se muset zastřihovat, protože přírodní cestou to pravděpodobně nepůjde. To je ale asi to nejmenší co ji může potkat. Je to velký a těžký papoušek, tak nevím co vše se může stát nebo jakým způsobem se bude pohybovat po bidle.
To je právě ono,
velký a těžký papoušek,a proto těžko říct, co to pro něj bude znamenat.
Nooo, a upřímně , tahle cena je opravdu dost vysoká.
Mláďata s tak velkým handicapem by se měli dávat opravdu za symbolickou cenu.
Pokud těm překupníkům na papoušcích opravdu záleží a není to pro něj jen tvrdý biznis(což považuji za více pravděpodobné), tak by měli být rádi,že se dostane do dobrých rukou a bude mít odpovídající péči.
Druhá varianta je,že když se mládě u nich poranilo, měli by si ho nechat a sami se o něj dál starat.
Místo toho se raději "zbavují" svého domácího mazlíčka Žaka a nahražují ho právě Aramy.
Proč si tedy nenechají tuhle???
Asi dobře vědí,proč ji dávají pryč.
Dobře si tenhle tak rozmyslete,ať pak nejste nešťastná.
Je to od Vás šlechetný úmysl,ale i ten by se měl dobře promyslet,aby jste pak dotyčným lidem nemusela dle jejich ceníku platit 200-500 Kč/hodinu za konzultaci,jak s Arou dále zacházet a jak jí pomoci !!!
Věřte, že tato moje rada je jen a pouze dobře míněné varování, mám vlastní zkušenost s těmito lidmi a vím tedy, o čem tu píšu !!!
Verze od paní je taková, že ara si nožičku zlomila u chovatele a protože chovatel nemá takové možnosti jako oni, tak si ji nechali přivézt spolu s ostatníma arama s tím, že ji najdou hezký domov. Ohledně ceny já nemám absolutně představu, chvíli si říkám, že je to přece o dost snížené a pak si zase řeknu, že by to opravdu měla být symbolická cena nebo spíš by si ji měl nechat ten u koho se to stalo. Jde tam ale asi o to, že zkoušejí prodat za vyšší cenu a třeba se někdo najde a třeba nabídne aře lepší domov než chovatel. Láká mě to, že za takovou cenu můžu mít aru a zároveň mám strach o to jak skončí, tak jsem si ji radši chtěla vzít. Bohužel ale nevím jak by to pokračovalo nebo jestli bych toho za nějaký čas nelitovala. Nevím. Původně jsem chtěla žaka, ale když jsem objevila tuto nabídku, tak mě to samozřejmě zaujalo. Paní mi napsala, že má nožičku křivě srostlou, jela jsem se na aru podívat a bohužel má i ten prst co má být vzadu, tak je vepředu a to je asi ten největší problém. Z toho důvodu jsem si ji hned nevzala, ale stále nad tím přemýšlím. Bylo mi jí strašně líto. Je jinak krásná a hodná.
Dobrý den,
Pominu-li překupníky a ziskuchtivost, což nechám plně na Vašem rozhodnutí, mohu k tomu vyjádřit svůj názor.
Mládě je již handicapované. Může to být lepší i horší, ale musí se s tím naučit žít a získat v sobě jistotu, aby nebyla psychicky nešťastná. To lze myslím vybudovat nadstandardní péčí a opravdu výjimečným přístupem, kdy papouškovi ukážete, že není nijak horší, než zdravý. Zpravidla si ara neuvědomí svou jinakost, pokud na to nebude nikdo upozorňovat. Přizpůsobíte-li jí podmínky, vybavení voliéry a Váš přístup, bude moci mít plnohodnotný život i s tímto postižením. Zda s tím lze něco dělat operativně nevím, jistě by také toto mohlo být na zváženou a minimálně konzultaci s odborníkem.
Co se týká možnosti pomoci papouškovi, určitě říkám ANO. Pokud si jí nekoupíte Vy, koupí si jí někdo jiný. Rozhodující je, kdo jí vytvoří takové důstojné podmínky pro život, které jí nenechají se trápit se svým handicapem. Je potřeba z papouška vychovat sebevědomého ptáka a ne nějakého utlačovaného "mrzáčka". Věřím, že to lze, pokud však Vaše úsilí bude opravdu veliké.
Nejhorší jsou papoušci, které si někdo koupí pouze s vidinou ušetřit peníze, či dostane takové dokonce darem. Lidé si často neuvědomí, že nároky postižených jsou vyšší a pak se zbavují nevyrovnaného a zhrzeného papouška, který se třeba začal škubt, má otlaky, zlozvyky a celkově jde o ptačí trosku. Nejhorší je, že i pro takovéto odsunutí papouška se výběr nového majitele spíše podceňuje, což je velmi nezodpovědné.
Možná jste sledovala můj příspěvek o arách: https://www.ifauna.cz/okrasne-ptactvo/forum/r/detail/623270/re-ara-marakana-a-ara-zlutokrky
Sameček žlutokrký je u nového chovatele spokojen se samičkou marakány a prý v páru harmonizují. Jeho handicap ho sice omezoval, ale naučil se s ním žít dobře.
Můj sameček marakány, kterého jsem koupil oškubaného a psychicky labilního loni ve věku dvou let se velmi srovnal a k němu se mi podařilo koupit loňskou květnovou samičku marakány s poškozeným křídlem od mláděte. Něco fantastičtějšího jsem neviděl, marakány tvoří krásný pár, jsou spokojené, šťastné a zdravé.
Sameček po mém snažení a "léčebné proceduře" opeřil a jeho pokroky můžete sledovat na připoležných fotografiích, kdy poslední je z Vánoc.
Z psychicky nemocného oškubánka je pěkný fešák a také na bázlivosti se velice dobře zapracovalo. Jeho handicap v podobě škubání se srovnal.
Za tu radost, kterou mi dělají všechna ta námaha stála.
Nenechte se odradit, pokud se domluvíte na příznivějších podmínkách koupě samičky a dokážete se jí intenzivně věnovat a vytvořit jí tak spokojený život, určitě do toho jděte. Minimálně se Vám povede jí zachránit před jiným a třeba nezodpovědným majitelem, který by jí po čase bral jako nevýhodnou investici a snažil by se jí při prvním dalším problému zbavit.
Přeji hodně štěstí a dejte nám vědět, jak vše dopadlo.
S chovatelským pozdravem
Martin Záruba
PS: na první fotce vidíte samečka marakány při převozu od původního chovatele
Zde jsou již marakány společně, sameček vlevo je zcela opeřen.
Aktuálně jsem přemístil marakány zhruba před třemi týdny na prosklenou lodžii(balkon), kde mají dostatek slunce a jsou spokojené.
Mají k dispozici budku, do které jsme jim dal velký kus ztrouchnivělého dřeva, který rozcupovali na kousky.
Před týdnem jsem v šoku pozoroval dokonce jejich páření.
Mám z nich velkou radost.
S chovatelským pozdravem
Martin Záruba
Dobrý den pane Záruba,
Váš příspěvek ohledně Ar marakán jsme doma četli s velkým zaujetím.
Vaše péče byla opravdu příkladná a dokázal jste zázrak !!!
Je ale fakt,že ne každý může nastavit takové podmínky a hlavně postižení nohy u tak velkého papouška je fakt problém.
Možná by opravdu byla možnost pomoci operativně,ale právě proto by paní měla mít možnost Aru koupit za úplně jinou cenu,aby jí mohla nákladnou léčbu dopřát.
Toť můj názor, nechtěl jsem paní zrazovat úplně,ale chce to opravdu zvážit, jestli vše zvládne a pokud ano,tak by měla stát tak max. polovinu a její současní majitelé by měli být rádi, že se o ní někdo postará.
23000 a náklady na léčbu, to je dle mého názoru fakt dost.
Přeji hodně zdaru v dalším chovu a štěstí malé Arušce.
Tomáš
Dobrý den Tomáši,
Děkuji za Vaši reakci. Záměrně jsem se nevyjadřoval k ceně papouška a ujednání o podmínkách jeho koupě. Na to má jistě každý svůj názor. Já se přikláním názorem k tomu Vašemu. Cena by měla být nižší nebo se spoluúčastí prodejce na případném chirurgickém zákroku. Obě strany by měly mít zájem na blahu papouška, ne pouze na obchodním cíli, kdy "možná změnitelný" handicap jde stranou.
Podle mě by se operace (je-li proveditelná) měla uskutečnit právě v této době, kdy je mládě "měkké" a roste. Je to však pouze moje velmi teoretická myšlenka laika. Věřím však, že odborníci z řady veterinářů jsou, proto jsem zmínil možnou konzultaci s někým znalým. Snad by se nechalo vratiprst stabilizovat dozadu, opravdu těžko usuzovat z fotografie bez hlubší veterinární praxe.
S velkým odhodláním chovatelky si dokážu představit, že by se ara mohla mít dobře.
S chovatelským pozdravem
Martin Záruba
Dobrý den pane Tomáši,
děkuji za vyjádření. Operativní řešení už jsem konzultovala přímo s veterinářkou, která ji u paní prohlížela. I rentgen dělali. Došlo asi k přesunu šlachy a tím pádem už není prst tam kde má být, tak spíš musím počítat s tím, že s tou nožkou se neudrží na bidle, možná se o ni bude trochu opírat nebo pak i o celou nožku a o kloub. Cena je 18 tis.+náklady na veterinu 2280 Kč, takže celkem 20280 Kč. Cena je v podstatě poloviční, jde mi teď už vyloženě přímo o tohoto papouška, takže nevím co si mám myslet o ceně. Samozřejmě pokud by byla nižší, tak ani nepřemýšlím a aru si vezmu. Operativní řešení je možné, ale zlomenina je v blízkosti kloubu (pokud by někdo chtěl, můžu zaslat i rentgen na email), takže operace je s nejistým výsledkem, může to být horší, ale také lepší. To bych viděla až podle toho jak by se jí s tím žilo, pokud špatně, tak bych tu operaci musela risknout. Nevím je to strašně těžké rozhodnutí, ale chtěla bych jí pomoct. Ohledně nějaké slevy jsem už paní psala email, ale bohužel mi napsala, že slevu nemůže dát. Navíc cena 18 tis. je jen do 2 měsíců a arinka bude mít 2 měsíce zítra.
Dobrý den pane Zárubo,
velmi děkuji za vyjádření. Na začátek musím říct, že už když jsem na inzerát odpovídala, tak jsem odpovídala s tím, že chci arince pomoct a zajistit jí krásný domov. Po tom co jsem ji viděla, tak jsem si absolutně neuměla přestavit, že bych si ji nevzala, ale bohužel tam hrají roli ty peníze, bojím se jaké budou další náklady a nevěděla jsem v tu chvíli jestli je cena dobrá nebo ne. Protože paní mi dopředu řekla jen to jak si nožičku zlomila a také to, že ji má křivě srostlou, bohužel už neřekla to, že ten prst je vzadu a ne vepředu, to jsem viděla až na místě a to bylo rozhodující, ale arinky mi bylo strašně líto a chtěla jsem ji. Nakonec jsem s těžký srdcem od paní odjela, ale stále na to musím myslet, chtěla bych zabránit tomu, aby se dostala do špatných rukou, zároveň mám ale strach jak to zvládnu. Asi tam jde opravdu hodně o tu cenu. Pokud bych věděla, že jsem ji koupila dobře, tak bych věděla, že mám prostor na to, abych do ní mohla hodně investovat. V této diskuzi se většina shodne, že cena je vysoká. A z toho mám právě strach, nechci koupit špatně a dát někomu vydělat. Ale pořád mi prostě jde o toho papouška, to je to nejhorší.
Váš příběh o arách jsem četla a musím přiznat, že mě to velmi dojalo. Věřím, že papoušci Vám dávají vědět, že jsou Vám vděčni za pomoc. Stejně tak bych chtěla pomoc i já arince. Vím o tom, že bych jí musela dodat hodně sebevědomí. To věřím, že bych zvládla. Mám už jednoho ochočeného papouška - alexandra malého a dřív jsem se i věnovala chovu andulek a korel, takže nějaké zkušenosti mám. A zvířata jsou pro mě nejdůležitější v životě. Vím, že to bude těžké, ale chtěla bych jí pomoct. Asi to nakonec rozhodne ta cena. Nebo možná ji koupím i za tuto cenu. Nevim. Je to strašně těžké. Přikládám rentgen.
Ano,
to je mi naprosto jasné,že paní neodpověděla.
Jak jsem už psal,mám s ní svou zkušenost.
Upřímně, z lidí,kteří se k zvířatům nechovají s láskou,ale mají k nim přístup, jak k cvičeným opicím je mi zle a chce se mi bl.......
Pardón,ale mě to prostě vytáčí.
Ten jejich výcvik a hra na odborníky, je to prostě skandální.
Paní byla nebo snad ještě je realitní makléřka a k zvířatům zřejmě přistupuje jako k realitě...zboží na prodej.
Bohužel na mě zapůsobila tímto dojmem a k obchodu nakonec raději nedošlo.
Kdyby měla tak jako Vy zájem o to,aby se té malé dostalo dobré péče, tak s Vámi komunikuje a snaží se domluvit.
Určitě , kdyby chtěla,tak může jednat i s chovatelem, od kterého ho koupila a snažit se snížit cenu.
Možností je spousta, stačí jen chtít, jenže to asi nechce.
Jaká veterinářka ji vyšetřovala??? Stálo by za to předložit snímky třeba dr. Nečasové.
Držím palce !!!
Právě paní doktorka Nečasová ji vyšetřovala a i ní jsem mluvila po telefonu. Její zpráva zní takto: Ara chloroptera - špatně srostlá fraktura levé tibie, neovládá kaudální prst. Když jsem s ní mluvila, tak říkala, že ara se s tím naučí žít, ale hrozí tam nějaké větší komplikace ohledně těch otlaků na kloubu, pokud by se o něho opírala. A operační řešení je nejisté, ale ta možnost tam je.
Paní se mnou hodně komunikuje právě proto, že vidí, že o ni mám velký zájem, ale bojím se toho. Ale cenu zatím snížit nechce. Říká, že už tak je 18 tis. výrazná sleva a že to určila právě paní doktorka Nečasová.
betty963
napsal(a):
Právě paní doktorka Nečasová ji vyšetřovala a i ní jsem mluvila po telefonu. Její zpráva zní takto: Ara chloroptera - špatně srostlá fraktura levé tibie, neovládá kaudální prst. Když jsem s ní mluvila, tak říkala, že ara se s tím naučí žít, ale hrozí tam nějaké větší komplikace ohledně těch otlaků na kloubu, pokud by se o něho opírala. A operační řešení je nejisté, ale ta možnost tam je.
Paní se mnou hodně komunikuje právě proto, že vidí, že o ni mám velký zájem, ale bojím se toho. Ale cenu zatím snížit nechce. Říká, že už tak je 18 tis. výrazná sleva a že to určila právě paní doktorka Nečasová.
Dobrý den paní vidí váš zájem tak tlačí na pilu.Sama by do operace nešla protože výsledek je velmi nejistý a náklady na léčbu vysoké.Pokud by ji opravdu na ptákovi záleželo cena by byla úplně jinde (maximálně naklady na léčení), pokud si vše spočítáte tak s operací s nejistým výsledkem zaplatíte zdravého ptáka.Mněl jsem v chovu před 30 lety kubánce s podobným hendikepem vyměnil jsem ho za párek papoušíčků vrabčích (pán si byl vědom co má ptáček za problém) a žil s tím to hendykepem mnoho let.Doporučuji pokud se rozhodnete do toho jít ještě jednou vše pořádně promyslet.Jarda
Nezlobte se, ale co je to za blbost, že veterinář určuje cenu ptáka? Osobně si myslím, že ptáka získali zcela zdarma, jestliže dělali větší odběr mláďat, tak takhle postižený pták je pro původního chovatele spíše na obtíž. Tudíž odpovídající cena, alespoň pro mě, kdybych se tímto druhem zaobíral by byla kolem 5-ti tisíc, počítáno v to veterinární péče a náklady na výživu. Větší hodnotu ten pták prostě nemá. Ale je to Vaše volba, musíte však počítat, že ten jedinec bude vyžadovat nepochybně daleko větší veterinární péči a Vaší osobní péči než zdravý pták.
Dobrý den Betty,přečetl jsem si Vaše dotazy a z toho co říkáte jsem pochopil ,že paní s Vámi komunikuje jen díky tomu že máte o aru zájem a jak vidím tak toho také prodejce dost využívá nevím podle jakých měřítek paní určuje od kolika měsíců je na čase zvýšit cenu.. na víc náklady za operaci budete muset hradit vy sama,rozhodně pokud by měla paní zájem na tom aby se ara dostala do dobrých rukou určitě by nebyl problém se domluvit na rozumné cenně(pokud se v mém chovu vyskytne pták s hendikepem daruji ho prostě někomu o kom vím že o něj bude postaráno...i když nechovám ptáky v takové cenové relaci jako jsou ary) která by byla přijatelná jak pro vás tak pro ni..18tisíc je alespon pro mě dost peněz když nemáte žádnou jistotu jestli se ara se svým hendikepem v dospělosti popere navíc pokud ji chcete v dospělosti zařadit do chovu měla by jste se rozmyslet jestli by pro vás nebylo výhodnější koupit zdravého jedince..a pokud Vám jde speciálně o ary v téhle cenně není v dnešní době problém sehnat mladé a zdravé ararauny..at už se rozhodnete jakokoliv přeju hodně štěstí v chovu a pevné nervy.tohle je jen můj názor...s pozdravem raduz07
hzp
napsal(a):
Nezlobte se, ale co je to za blbost, že veterinář určuje cenu ptáka? Osobně si myslím, že ptáka získali zcela zdarma, jestliže dělali větší odběr mláďat, tak takhle postižený pták je pro původního chovatele spíše na obtíž. Tudíž odpovídající cena, alespoň pro mě, kdybych se tímto druhem zaobíral by byla kolem 5-ti tisíc, počítáno v to veterinární péče a náklady na výživu. Větší hodnotu ten pták prostě nemá. Ale je to Vaše volba, musíte však počítat, že ten jedinec bude vyžadovat nepochybně daleko větší veterinární péči a Vaší osobní péči než zdravý pták.
S tímto se naprosto ztotožňuji.
Měl jsem stejný názor ohledně ceny...tedy max. 5000 kč,ale nechtěl jsem to psát až tak na tvrdo.
Osobně si také myslím,že při tom množství mláďat, co paní zkupuje šlo o to,že chovatel je daroval.
Bylo by zajímavé,jestli má paní na to mládě kupní smlouvu a jaká částka je na ní uvedená.
Dejte paní jasnou cenovou nabídku, odkažte ji klidně ,ať se zde na diskusi podívá na názory opravdových chovatelů a zamyslí se nad sebou.
Ještě jedna zmínka na závěr...trošku z jiného soudku.
Přemýšlejte i nad tím, kolik mláďat tam projde a zdaleka ne všechna jsou testovaná a ne všechny nemoce se testujií !!
Tomáš
Paní mi teď napsala, že aru má chovatel, že oni jí jen zajišťují domov, nemají ji na výdělek, takže nevím kde je pravda. Cenu každopádně snížit nemůže, musela bych jedině navrhnout cenu a říct, že pokud to tak nebude, tak ji nekoupím. Akorát, že ara je za 18 tis. jen do zítřka, protože už bude mít zítra 2 měsíce, pak bude dražší, tak nevím.
Aru prohlédla veterinářka a ta navrhla, že cena by měla být poloviční. Tak to navrhli chovateli, ale ten měl původně prý jinou představu - ještě vyšší cenu.
Paní mi říkala, že ara má udělané komplet testy - DNA, PBFD, polyomavirus, chlamydii, bakteroskopii, cytologii trusu, prohlídku paní doktorkou, ostříhání drápků. Tak nevím jak se pozná jestli je to pravda.
Teď mi paní ještě napsala email: chovatel zatím dostal zálohu 10 tis. s tím, že buď se ara prodá nebo si ji pak zkusí prodat sám. Původně chtěl, aby mu po prodeji zůstalo 20 tis., takže to že nakonec přistoupil na návrh ceny 18 tis. je dobré. Je hrozné, že se s tak postiženým papouškem ještě tak různě obchoduje, mají první najít člověka, který vypadá na to, že by se u něho měla nejlíp a pak až se má řešit cena. Protože pokud by cena byla nízká, tak opravdu hrozí, že si ji někdo vezme jen tak kvůli té ceně. A to by pro ni bylo nejhorší.
Přikládám foto z pondělí, ale není tam nožička moc vidět. Zažádala jsem ještě o další fotografie.
Dobrý den, tak jen přidám vlastní zkušenost.
Vzala jsem si půlroční senegalku za pětinu normální ceny s vědomím, že má vadu nožičky (mnohem vážnější než ve vašem případě), po konzultacích s veterináři a dlouhém uvažování jsem se rozhodla neoperovat. Výsledek by byl nejistý, navíc léčba by jistě ovlivnila velmi negativně psychiku a celkově důvěru papouška. Vzhledem k tomu, že chodí vlastně po hřbetu nožičky, musím jí stříhat drápky a otlakům předcházet tím, že místa k nocování a odpočinku změkčuji, nemůže si držet dobrotky, tak ji je misťuji na ruzné špízy, aby k nim měla lepší přístup. Rozhodně se zdá, že se svým postižením vůbec nestrádá, je spokojená, velmi veselá a rozpustilá, upnula se na lidi i přesto, že denně tráví víc času u volier s neochočenými papoušky. Samozřejmě nemůže nikdo z nás říct, co se stane s přibývajícím věkem papouška. Ale kdybychom se měli bát všeho předem, nezbylo by nám nic jiného než obavy.
Na Vašem místě bych být nechtěla, chcete pomoct zvířeti, ale ta cena je rozhodně někde jinde. Na druhou stranu, právě ta cena někdy zajistí, že se papoušek dostane k majiteli, který si ho o to víc váží a chová se proto zodpovědněji. Svým příspěvkem vám chci jen dodat jistotu, že zvířata jsou velmi dobře schopná vyrovnat se se svým postižením.
Mám i samečka aymarky s úplně rozjetými nožičkami, pohled strašný, ale teď právě odchovává se svou samičkou mladé. Mám královačku se špatně srostlou zlomeninou křídla, přesto lítá naprosto k nerozeznání od zdravého ptáka.
Pokud budete mít zájem, napište mi na email. Držím vám palce, at se rozhodnete správně
Rozhodně souhlasím s posledním příspěvkem, sám mám v péči samičku papouška královského, které její matka v budce ukousla téměř celou nožičku a část pravého křídla ještě v době, kdy byla holátko. Byla ručně dokrmená a i s tímto poměrně velkým handicapem se skvěle vypořádává, akorát to chce cílenou a individuální péči. Můj kamarád z klubu má doma také aru zelenokřídlou s vyhojenou zlomeninou nohy do strany, docela podobný případ jako tento. Jeho samička s tímto postižením žije léta a nijak moc jí to neomezuje, ptáci si skutečně dokáží poradit a přizpůsobit se, zvláště pokud jim chovatel všemožně nahrává. Cena 18 000,- je sice vysoká, ale názor kolegyně z předchozího příspěvku zní velice rozumně.
S pozdravem Ladislav Žoha
Ještě si dovolím k té ceně, ikdyž za to asi od ostatních diskutujících dostanu zase za uši. Já na Vašem místě bych, pokud Vám na ní opravdu záleží, nabídla maximálně těch 10 tis. pro chovatele a za zprostředkování max. 2 tisíce. On střízlivě řečeno, takový papoušek je pěkně drahý zmetek k ničemu za 18 litříků, je to vlastně takřka neprodejné zvíře. Přesto někoho snad udělá šťastným ten pocit, že ji zachránil a vzal ji na celý její život do svého domova. Jinak právě hendikepovaní papoušci bývají velmi vděčnými a příjemnými společníky, snad přece jenom si jsou vědomi láskyplné péče majitele, nebývají vzteklí a panovační.
Chování téhle paní je už do nebe volající! Hraje si jaké není odbornice přez mazlíčky a přitom sama neodchovala ani pírko (jenom odkupuje mladé od ostatních chovatelů a pak je prodává s nehoráznou přirážkou!). Podle fotky kterou jste k diskuzi přidala je ara u ní doma (soudím podle dalších fotek co má na jejich stránkách) takže ať Vám nemotá hlavu... Jak už tady psali předemnou, pání se snaží hlavně PRODAT za co nejvyšší cenu! Kdyby jí šlo hlavně o blaho a spokojený život papouška tak by ho nechala třeba zcela zdarma a nebo za velice symbolickou cenu (těch max.5tis). Za 18 tisíc byste mohla mít mnohem lepšího papouška na ochočení ale o to Vám očividně vůbec nejde, chtěla byste prostě aře dopřád spokojený život. Záleží jen na Vás, jak se rozhodnete ale ta cena je fakt hodně přemrštěná... P.S : zajímalo by mě za kolik prodává zdravá mláďata arů zelenokřídlých (to musí být pálka
)
Na jejich stránkách se dočtete,že za 59 000 kč + veterina...to je u ní přes 2 000 kč, takže cca za 61 000 kč.
Mimo jiné nabízí poradenství . Níže jsem okopíroval ceník.
Myslím si, že každý slušný chovatel by měl poradit zdarma, a to ať dotyčný u nich papouška koupil nebo ne.
Jenže to je ono, ona není chovatel,ale biznisman .
Měla by se stydět, nicméně chování zadavatelky je velmi šlechetné a já jí opravdu držím palce,aby to nějak dopadlo.
Možná by bylo dobré, požádat paní,aby Vám na chovatele dala kontakt a sama aby jste si s ním promluvila.
Pokud je to slušný chovatel, bude rád, že si Arušu vezmete a postaráte se o ni.
pokud Vám kontakt nedá, je jasné, že Vám lže a nechce,aby jste s ním mluvila.
Kopie z jejich stránek:
Konzultace
200 Kč/hod - Konzultace k papouškům zakoupeným u nás a k ostatním papouškům žijícímmi s nimi v rodině.
350 Kč/hod - Konzultace k papouškům u nás nezakoupeným.
500 Kč/hod - Konzultace k papouškům u nás nezakoupeným v jejich rodině (do času je započítána i cesta do rodiny). Tuto konzultaci jsme při své časové vytíženosti schopni zabezpečit jen vyjímečně.
Výcvik
200 Kč/hod - Nadstandartní intenzivní výcvik papouška zakoupeného od nás. Hodinový výcvik bude rozdělen během dne do 2 až 4 částí.
500 Kč/hod - Nadstandartní intenzivní výcvik papouška zakoupeného od nás za přítomnosti jeho páníčků, spojený s vyukou jeho páníčků, jak papouška cvičit (vést) + konzultace + předávání našich zkušeností získaných po více let.
Hlídání papoušků zakoupených od nás u nás doma.
200 Kč/den - žako
- eklektus
300 Kč/den - ara
- kakadu
- amazoňan
+ stravné 20Kč/den - žako, eklektus
30/den ara, kakadu, amazoňan
Vrchol sprosťárny !!!
Paní tvrdí, že si aru od chovatele vzala oproti záloze 10 tis. s tím, že pokud ji neprodá, tak si aru chovatel vezme zpět a zkusí ji prodat sám. Původně chtěl chovatel za aru prý 20 tis. čistého pro něho, ale po konzultaci s veterinářkou paní Nečasovou se dohodli na ceně 18 tis. Nevím co je na tom pravda.
Žádala jsem po paní slevu, ale z důvodu toho, že je ara stále chovatele, tak mi řekla, že mi slevu poskytnout nemůže, že na ni nemá žádný výdělek. Z tohoto důvodu jsem chtěla po paní číslo na pana chovatele, abych se s ním domluvila na ceně, protože si myslím, že je důležité, aby se ara dostala k hodným lidem co nejdříve. Paní mi napsala, že mi kontakt nedá, protože nechce, aby po chovateli chtěl někdo ještě slevu. Připadlo by jí to vůči chovateli nefér. Věří, že ji prodají za těch 18 tis. Chovatel prodává drahé papoušky a tak prý ani nechce, aby dávala někomu na něho kontakt. Je to prý někdo z Moravy, možná ho někdo znáte. Má pár ar zelenokřídlých, které jsou velmi krásné a mohutné, mají dobrou genetiku, takže arinka má prý výborné rodiče, paní od nich má už 11 ar. Docela bych si přála kdyby pan chovatel četl tuto diskuzi. Zajímalo by mě co by na to říkal. Když mi paní nechce dát číslo, tak je jasné, že je to jinak. Papouška od chovatele buď dostala darem nebo za nějaké malé peníze a teď se na tom snaží vydělat. Bohužel jí asi nezáleží na tom papouškovi, ale na výdělku.
Teď ještě ohledně té ceny - na aru jsem se původně jela podívala s vědomím toho, že má jen křivě srostlou nožičku po zlomenině. V tomto případě se mi cena 18 tis. zdála dobrá, ale neznám cenu handicapovaných papoušků. Chtěla jsem jí prostě pomoct a zajistit krásný domov. Když jsem aru uviděla, tak jsem ale bohužel zjistila, že delší prst co má být vzadu, tak je vepředu, což byl pro mě docela šok. Dopředu jsem o tomto nevěděla. Jela jsem tam v podstatě najisto pro ni a čekala mě tam taková rana. I když se mi arinka jinak velmi líbila a bylo mi jí strašně líto, tak jsem začala přemýšlet jak se jí bude s tímto handicapem žít a také jsem přemýšlela o té ceně, jestli je dobrá nebo vysoká. Nakonec jsem ale s těžkým srdcem odjela s tím, že si to ještě rozmyslím.
Jsem moc ráda, že jsem přišla na tuto diskuzi, všichni se tu shodli, že cena 20280 Kč je vysoká a když tak nad tím přemýšlím, tak je to pravda. Myslím, že ideální cena by byla někde kolem 10-12 tis., to by byla přijatelná cena a to bych si arinku vzala hned. Je mi to sice vůči arince blbé, ale nechci dát někomu jen tak vydělat a ještě na handicapovaném papouškovi, to se mi vůbec nelíbí. Je to smutné. Myslím, že nejdůležitější je, aby měla ara krásný domov u hodných lidí a ne to za kolik se prodá. Je to bohužel chyba chovatele, že měl v inkubátoru mřížku a ara do ní nožku (kloub) strčila (pokud to tak je), a proto si myslím, že za ni nemohl chtít tolik peněz. Nevím, pravdu se asi nikdy nedozvím.
Zdravé ary zelenokřídlé paní prodává za 36 tis. + veterina ve věku do 2 měsíců, pak to stoupá, ale nevím na kolik. Cena 59 tis. je za aru zelenokřídlou, ale je to samec 8 měsíců naučený na různé povely.
Už ani nebudu řešit zdravotní stav ary, ale je teď pro mě rozhodující ta cena. I když je mi to opravdu vůči arince blbé, ale zároveň nechci, aby si paní takto jednoduše vydělala.
Přikládám aktuální fotografii arinky.
V tom případě radím jediné. Nabídnout cenu, která Vám vyhovuje s tím, že pokud ji nenajdou kupce dle jejich představ, ať se Vám ozvou. Tím zajistíte, že Ara buď skončí u někoho, komu nebude líto za ní dát tak vysokou cenu, takže se k ní určitě pak bude chovat slušně, anebo u Vás za rozumných podmínek. A hlavně že neskončí někde utracením nebo zapomenutím v kleci v tmavém rohu, protože jsou určitě pro každého lepší nějaké peníze než žádné. Myslím, že pokud Vám jde o papouška samého, i takovým rozhodnutím pro něho uděláte maximum.
Ještě je dobré si uvědomit, že pokud si takto postiženého papouška vezmete, pravděpodobně už se ho nikdy nezbavíte. Zní to hrozně, ale může se stát v životě cokoliv. Já vždy se soucitem beru hendikepované papoušky, ale už také vím, že ve chvíli, kdy mi nastaly soukromé problémy a potřebovala jsem zmenšit chov, nikdo je nechtěl ani zadarmo. Myslete i na to, Ara žije opravdu velmi dlouho
A po prohlédnutí té fotografie Arinky bych ještě chtěla dodat, že bych se té vady a následků vůbec nebála, podívejte se namou fotku, pohled děsný a přesto milá hodná čiperka
Dobrý den paní Petro,
děkuji za vyjádření se k tomuto tématu, dodala jste mi odvahy, máte pravdu na této fotce to nevypadá zas až tak hrozně, akorát, že ara zelenokřídlá je obrovský papoušek a z toho důvodu přemýšlím jak to bude zvládat. Kdyby se jednalo o malého papouška, tak bych nepochybovala o tom, že to zvládne. Teď ale stejně spíš přemýšlím o té ceně. Nejradši bych si ji vzala za těch 18 tis., abych už ji měla, ale peněz nemám nazbyt a hlavně kdybych arinku koupila za menší peníze, tak jí to radši můžu investovat do větší klece než dát vydělat té paní.
Když se dívám na fotografii Vašeho papouška, tak co má konkrétně s těma nožičkama? Nebo jak se to stalo? Vidím, že pravá nožička je horší.
A tak když Vás tady čtu, víte co? Určitě jste už v životě vyhodila peníze za větší nesmysl, tak když Vám na ní tak záleží, tak ji prostě kupte. Jeden zloděj se zaraduje, no a co, jsou jich kolem nás mraky . Máte dobré srdce a citlivý přístup, nikde neříkejte, co jste za ní dala, ať Vás nemají za blázna
, však papoušek Vám to jistě vynahradí.
Nekupujte ji vím je to těžké ale jen člověk který to zažil pochopí o jaké utrpení se jedná a kolik to odčerpá síly z vás.A to se nevyjadřuji k ceně.I já chovám ary a stejný problem jsem řešil.Aru jsem daroval a i operační náklady jsem hradil já.Ara dnes už několik roků žije u jiného chovatele je zařazena v chovu a má se dobře.I já mám dobrý pocit že jsem pro ni udělal maximum.Luk.
Všem děkuji za příspěvky k tomuto složitému tématu. I když mě to strašně mrzí, tak jsem se nakonec rozhodla, že si arinku dnes nevezmu, ale napíšu paní email, kde ji popíšu co jsem se po konzultaci s chovateli dozvěděla a pokud se se mnou chce domluvit na ceně tak ať se mi ozve. Na arinku myslím stále, ale bohužel teď nemůžu přežít to, že někdo takto chce vydělat na tak zraněném papouškovi. Nemohla bych paní teď těch 20 tis. za ni dát. Myslím, že je u ní zatím v dobrých rukou a pokud se někdo najde, kdo tyto peníze dá, tak si myslím, že bude o arinku opravdu dobře postarané - tak jak to napsala paní Petra. Bude to asi někdo jako já, ale kdo je momentálně na tom líp finančně než já. Původně jsem nad penězi vůbec nepřemýšlela, chtěla jsem jí prostě jen pomoct s tím, že bych si na ni stejně musela půjčit. Teď už to ale vidím jinak. Nedá se nic dělat. Jak už jsem napsala, radši ty peníze dám arince než té paní. Třeba budu ještě překvapena, paní se mi ozve a domluvíme se. I když nevím, moc tomu nevěřím, ale pokud ji paní nebude moct za tyto peníze prodat, tak bude muset snižovat cenu nebo si ji bude muset nechat.
Ještě jednou děkuji všem. Pokud se něco změní, určitě dám vědět.
Ještě k příspěvku pana Luk. Vy jste měl stejný případ s nožičkou jako tato arinka? Jestli ano, tak jsem ráda, že jste napsal. Moc jsem chtěla mluvit s někým kdo toto řešil. Radíte mi, abych ji nekupovala. Ono to tak zatím vypadá, protože takové peníze paní za ni nedám. Je mi blbě z toho, že na tak zraněném papouškovi chce někdo tak vydělat. Původně jsem ji chtěla jen proto, že mi jí bylo líto a cenu jsem vůbec neřešila. Ale ara s tou nožkou funguje u chovatele normálně? Pořád jsem nevěděla jak to může tak velký papoušek zvládnout. Ale vím, že by to bylo hodně náročné.
Nezlobte se ale z Vašich příspěvků jsem nabyl dojem jenom ten, že vás nejvíce zlobí to, že na vás chce někdo vydělat. To se nějak neslučuje s tím co tady pořád melete o záchraně toho ptáka. Jestli ji chci pomoct tak si třeba i půjčím a chodím po sobotách někam makat a hotovo. Jste úplně stejná jako ta paní co prodává. Prachy a prachy a skutek utek. Chovu zdar
Bohužel, tak jak jsem to napsala, tak tak to teď cítím. Ano v každém případě mi jde o papouška, ale v žádném případě nechci vypadat jako ta co někomu naletěla a pak se bude někdo smát jak na mě vydělal, takových chyb jsem už udělala hodně a jsem poučena. I když v tomto případě je to jiné. Potřebovala jsem tento problém s někým probrat a trochu se mi to v hlavě urovnalo. Nenapsala jsem, že arinku nechci, ale napsala jsem paní, že chci vyjednávat o ceně. Nevím co je na tom špatného. Více se k vašemu příspěvku nebudu vyjadřovat.
Dobrý den všem,
vkládám sem email od paní, který mi dnes přišel:
Tak arinka už jela dnes domů. Vzali si ji klienti, kteří si od nás koupili žaka narozeného 12.12.2010. Pán mě sám oslovil, že je arinka na stránkách zaujala a že by se o ni chtěli postarat právě kvůli té nožce. S cenou ary i veteriny byl spokojen.
Přála jste aře pěkný domov, tak vám to píši.
Myslím, že to nakonec dobře dopadlo a doufám, že ara bude v dobrých rukou.
Všem děkuji za rady a ať se vám v chovech daří a nic podobného jako této arince ať se nestane.
slanina
napsal(a):
Nezlobte se ale z Vašich příspěvků jsem nabyl dojem jenom ten, že vás nejvíce zlobí to, že na vás chce někdo vydělat. To se nějak neslučuje s tím co tady pořád melete o záchraně toho ptáka. Jestli ji chci pomoct tak si třeba i půjčím a chodím po sobotách někam makat a hotovo. Jste úplně stejná jako ta paní co prodává. Prachy a prachy a skutek utek. Chovu zdar
Co to tady melete za nesmysl, paní se zde snaží zjistit od chovatelů veškeré informace o tom jak se papoušek s hendikepem vyrovná a vše ostatní a všichni zkušení jí tady jasně napsali že cena která je daná je vysoká a vy napíšete takový nesmysl. Proberte se člověče toho papouška by paní měli darovat protože je jasné že o něho bude postaráno. Já osobně bych víc jak 5000,-Kč nedal. Nejde o peníze al o to aby papoušek který je do chovu takřka nepoužitelný měl dobrý život. Paní máte moji podporu ale s překupníky kterým nejde o papouška ale o peníze nevyjednávejte napište svou nabídku a čekejte ten papoušek u vás stejně skončí.
No já nevím jak vy, ale mě cena 18 000Kč nepřijde zase tak hrozná, když si vezmete, že je to polovina ceny ary zdravé a handicap na samičce není skoro vidět, její krmení a léčení určitě taky nestálo zrovna málo, navíc toho času stráveného s ručním dokrmováním.. Kdyby to byla moje ara, taky bych ji nedala za 5000Kč, jak tu někteří píšete, už kvůli tomu, že by si ji pak mohl koupit kdejaký jouda, který s arami nemá zkušenosti a řekl by si jenom- "Jé, levná ara"..Takže já si myslím, že cena byla vzhledem k handicapu celkem přijatelná. Hlavní je, že se dostala do dobrých rukou
Třeba máte pravdu.
Možná paní z Prahy opravdu záleželo na tom,aby dostala dobrou péči a my jsme jí tu emotivně křivdili.
Ono,když do toho člověk nevidí....................do žen a do melounu .
A Betty, Vy nebuďte smutná,určitě to tak mělo být a Vy si jistě brzy pořídíte jiného papouška,který Vám bude souzený
Dobrý den všem,
Tak jsem narazlia náhodou na toto téma. Arynka je u nás v rodině. Má se naprosto skvěle. Už umí říct ahoj:) Nemocná nožička jí v ničem nevadí!! Podrží si vní krásně oříšek, při šplhání a držení taky nemá problém. A cena? Dala bych i víc:) Účel našeho nákupu byl spojit příjemné s užitečným - mazlika aru to byl cíl a s pochroumanou nožičkou za polovinu ceny? Pořád lepší než aby jí koupil někdo kdo si jen řekne o dalších 5000Kč a pošle jí dál jedno komu. Dle mého názoru jelikož se jí stal úraz v tak malém věku že si stejně jako malé lidské miminko nemůže nic pamatovat tudíž vývoj s hendikepem byl pro ní stejný jako u zdravého papouška (prostě se přizpůsobila) Mějte se
loli-ara

XXX.XXX.236.7
Ahojky mam taky aru s hendikepem zachranila jsem ji zivot byla na tom opravdu spatne, vzhledem k tomu ze jako mala proputovala pul cesky republiky od majitele k majiteli co meli take ary a tu malinkou napadali kvuli hendikepu. byla na tom spatne jak psychycky tak fyzicky. bohuzel i s timto problemem musis pocitat.
milda 33

XXX.XXX.142.32
18000 plus asi 3000 léčení za to máte zdravou ararounu.
DomiJakl

XXX.XXX.113.33
Měla jsem stejný problém s Žakem. U chovatele když jsem se byla podívat byl jeden se špatně srostlou nohou. Byl moc hodný, myslím že když se jim stane takové trápení tak jsou potom opravdu miláčci. Chtěla jsem si ho vzít, proto chovatel sním zašel za veterinářem který Žakinka operoval a nohu napravil. Teď ji v pohodě využívá a ani nejde nic poznat. Pokud ji nebudete chtít operovat tak to bude strašně komplikované v tom že se bude opírat o kloub a je to pro ně i pro vás dost nepříjemné. Noha bude odřená, otlačená, není to nic pěkného. Opravdu pokud nechcete operovat tak si to moc dobře promyslete :).