Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
15.5.2011 11:48
grol

XXX.XXX.15.143

Vážení chovatelé kanárů,pochlubte se s letošním odchovem kanárů:-)
Já,osobně jsem odchoval z pěti vajec jen tři mladé a dvě samičky ještě sedí,každá na pěti vejcích,tak snad z toho něco bude.

lb90

15.5.2011 21:52
lb90

XXX.XXX.160.239

Zdravim. Mam 8 parov kanarov

1. par : 1,0 biely dominantny 0,1 bialy intenzivny ...1. znaska 5 vajec 5 mladych, 2, znaska 4vajcia svoje +jedno podlozene od paru co mi skapala samica z 5 vajec 5 mladych
2.par: 1,1 zlty dominantny x intenzivny 1. znaska cista 2. znaska 5 vajec 4 mlade
3. par : oranzovy x straka bronzak 1. znaska 4 vajcia jedno mlade 2. znaska 1 vajce ciste 3. znaska 1 vajce prave sedi
4. par : oranzovy x straka bronzak 1. znaska 4 vajcia 3 mlade 2. znaska 4 vajcia prave sedi
5. par : oranzova x oranzova 1. znaska 2 vajcia a 1 mlade...prave stavaju dalsie hniezdo
6. par : oranzova x oranzova 1. hniezdo 5 vajec 1 mlade 2. znaska 5 vajec a vsetko ciste ...vymenil som jej samca a uz stavia nanovo
7.par: oranzova x oranzova 1. hniezdo 4 vajcia 1 mlade po odchove zdochla...samec bol vymeneny do paru č 6.
8.par : zlto - biela samica s chocholom gloster x kavovy gloster 1. hniezdo 4 vajcia 3 mlade prave ich odchovavaju
9.par : oranzova x oranzova 1. hniezdo 5 vajec 3 mlade

z 9 chovuschopnych parov mi ostalo len 8...samca som dnes predal v uherskom hradisti

zatial mam nakruzkovanych 27 mladat

lb90

15.5.2011 21:54
lb90

XXX.XXX.160.239

mlade v preletovacke vnutri no chysta sa uz aj vonkajsia....niektore mlade mam este vo voliere pri vyletenych zebrickach

lb90

15.5.2011 21:55
lb90

XXX.XXX.160.239

16.5.2011 00:58
redpoll

XXX.XXX.71.99

Milí přátelé !

Nechci Vám upírat radosti z odchovu. Nicméně, kanár je dnes tvor vyšlechtěný do mnoha variet. Především znáte zpěvné, barevné a pak postavové včetně zkadeřených. Při vzniku těchto plemen šlo našim předchůdcům třeba v nějaké zemi obvykle společně vytvořit něco něčím zajímavé a odlišit od kanára původního nebo od dosavadních plemen. Nelze všechna plemena a variety v této diskusi vyjmenovat. Ovšem šlechtění každého dalšího plemena či barvy mělo vždy nějaké opodstatnění a než bylo takového úspěchu dosaženo, dost dlouho to trvalo a podílelo se zpravidla bezpočet chovatelů. Křížit dnes prostě jen kanára s kanárem jen podle svého vkusu a dostupnosti na nějaké burze, to je v podstatě nežádoucí křížení. Samozřejmě i dnes se mohou křížit dosavadní plemena se záměrem dosáhnout zase něčeho zajímavějšího, jako už existuje třeba Fife Fancy coby zmenšenina plemene Border Fancy, podobně Rheiländer – Lancashire nebo další. Vždy přitom musel figurovat jasný záměr i předpoklady, tedy obvykle znalost genetiky a trpělivost včetně dostatku vhodného chovného materiálu. To bylo na úvod. Dále si dovolím pokračovat. Chovatel, má-li se chlubit, že je chovatel, měl by znát obecné zásady chovatelství. Je jedno zda jde o kanáry nebo třeba o psy. Kanáři všech plemen pokud jsou jako mladí nepřepeření ptáci, jsou jen roztomilé kuličky, často strakaté. Často ovšem k ničemu. Budete-li pářit zpěvné kanáry s barevnými nebo s postavovými, je to velmi špatný postup. Dělá se to úplně naopak. Snahou je šlechtit konkrétní plemeno tak, aby se zdokonalily vlastnosti plemene, oba rodiče tedy (až na opravdu výjimečné případy) téhož plemene vybraní se záměrem zdokonalení požadovaných vlastností. A vlastně teprve na dospělém, přepeřeném ptáku lze posoudit a zhodnotit, nakolik se to povedlo. Od toho se nakonec pořádají výstavy a ptáci jsou posuzováni. Absence pravidelných a dostatečně dostupných výstav vede k tomu, že se pokoušíte o náhradu soutěže tímto způsobem na diskusi a domníváte se, že někoho zaujmete fotografiemi ptáků v hnízdě nebo sotva létajících. Je to však naprosto scestné. Věřte, velmi nerad Vám kazím potěšení z Vaší praxe ale jinak to dost dobře nejde. Ono ke cti chovatele by mělo dokonce patřit i to, že se nebude chlubit prvním odchovem po importovaných ptácích. Aspoň ne na bodované výstavě. Křížením postavových kanárů s barevnými stejně jako jen nevhodnými kombinacemi barevných ptáků doslova jen vyrábíte nežádoucí jedince. Radovat se pak dál ještě z toho, že se podařilo je prodat, je – no nevím. Mnozí, co mne znají, možná namítnou něco o mezidruhových křížencích. Ano, ale to je trochu něco jiného. Italové, kteří v tom dosahují obdivuhodných výsledků o tom hovoří dokonce jako o umění mezi chovatelskými obory. Skutečně se tomu také obvykle věnují chovatelé s rutinou a praxí, s konkrétní předvídavostí a tvůrčí invencí, nemá to nic společného s nahodilostí.
Pomíjím třeba nevhodnost odstavu mladých kanárů ve společnosti zebřiček, naprostou absenci znalosti v pojmenovávání barevných kanárů pominout ale nedokážu.....
Abych to neviděl jen negativně. Zeptáte se, co tedy dělat. No nic, hledejte studujte, ptejte se a pokud nevíte tak se ptejte třeba dvakrát. Já nejsem zrovna ten pravý, kdo by tohle měl uvádět na pravou míru, existuje spousta chovatelů kteří s nimi mají víc praxe a znají jejich chov. Ptejte se jich a nuťte je, aby vám odpovídali nebo aby odpovídali veřejně a mohlo to sloužit i dalším, taky aby to eventuelně mohli korigovat jiní.
Zároveň prosím nebo vyzývám k témuž i druhou stranu, chovatele, kteří tu před časem dokázali spolu se mnou občas o kanárech diskutovat proti jednomu protivníkovi, vy kteří inzerujete kanáry s tím, že spolu s inzerátem uvádíte bodové hodnocení s Exoty nebo jiné výstavy. Máte možnost doložit nyní i teoretickými výklady přednosti vašich ptáků a chovů. Pomůžete druhým? Potřebují to velmi zjevně. Nebo se jen bavíte?
MB

16.5.2011 01:11
redpoll

XXX.XXX.71.99

Špatně jsem si přečetl nebo uvědomil informaci z řádku o páření glostrů, je to celé trochu nepřehledné ale nejde o páření postavového s barevným jak jsem nesprávně uvedl - beru to zpět, ovšem jinak to na ničem nic v podstatě nemění. MB

michalv

16.5.2011 09:16
michalv

XXX.XXX.137.89

lb90 napsal(a):

1. par : 1,0 biely dominantny 0,1 bialy intenzivny ...1. znaska 5 vajec 5 mladych, 2, znaska 4vajcia svoje +jedno podlozene od paru co mi skapala samica z 5 vajec 5 mladych
2.par: 1,1 zlty dominantny x intenzivny 1. znaska cista 2. znaska 5 vajec 4 mlade
3. par : oranzovy x straka bronzak 1. znaska 4 vajcia jedno mlade 2. znaska 1 vajce ciste 3. znaska 1 vajce prave sedi
4. par : oranzovy x straka bronzak 1. znaska 4 vajcia 3 mlade 2. znaska 4 vajcia prave sedi
5. par : oranzova x oranzova 1. znaska 2 vajcia a 1 mlade...prave stavaju dalsie hniezdo
6. par : oranzova x oranzova 1. hniezdo 5 vajec 1 mlade 2. znaska 5 vajec a vsetko ciste ...vymenil som jej samca a uz stavia nanovo
7.par: oranzova x oranzova 1. hniezdo 4 vajcia 1 mlade po odchove zdochla...samec bol vymeneny do paru č 6.
8.par : zlto - biela samica s chocholom gloster x kavovy gloster 1. hniezdo 4 vajcia 3 mlade prave ich odchovavaju

z 9 chovuschopnych parov mi ostalo len 8...samca som dnes predal v uherskom hradisti

Nepoznám identitu Ib90, nakoľko ho na moderovanom fóre nemôžem identifikovať, zrejme pracuje v utajení. Vyššie citované informácie sú nepresné, neodborné. Biely dominantný to beriem, ale žltý dominantný !?smajlíkSnáď žltý intenzívny či neintenzívny, resp.mozaikový.smajlíkUž niekoľkokrát na rôznych fórach a weboch bola vložená tabuľka či článok správneho názvoslovia FK. Držme sa danej nomenklatúry, ktorá sa používa vo všetkých členských štátoch C.O.M. Bol by som šťastný, keby sa to začalo medzi chovateľmi, i začínajúcimi, tradovať a dodržiavať aspoň náznakmi.
Čo sa týka mojich tohtoročných odchovov FK je možné si ich pozrieť na www.kanariky-09.com. a i s dôrazom na jaspisové FK, ktorým sa venujem druhým rokom. Sú tam postupne dávané vyobrazenia od jednotlivých rodičov úspešných i neúspešných hniezdení. Pozdravujem a želám všetkým chovateľom v tejto sezóne veľa úspechov.

lb90

16.5.2011 15:44
lb90

XXX.XXX.197.32

vsetko co ste napisali beriel ale po prve nekrizim farebneho kanara s postavovym ano inak kombinujem len farebnych s farebnymi a mam jednu parku glostrov

a za to ze neviem popisat o aku mutaciu alebo aku farbu kanara sa jedna ??? ak sa vam to nepaci dvere mojho chovu su vam otvorene pridite ma to naucit!!!!!

lb90

16.5.2011 15:48
lb90

XXX.XXX.197.32

a este som zabudol to ze kombinujem kanarov so zebrickami to je podla mna normalne
poznam vela chovatelov a spickovych uznavanych chovatelov ktori kombinuju kanarov aj so zebrickami holubkami diamantovymi a dokonca aj s neofemami!!!!! a to aj v reprodukcnom obdobiiii

lb90

16.5.2011 15:49
lb90

XXX.XXX.197.32

a este volam sa Adam keby niekto chcel vedet!!!

16.5.2011 18:41
ropla

XXX.XXX.184.132

Dobry den,
musim zial konstatovat,ze srdecna a dobre mienena rada pana M.B. sa evidentne minula ucinkom a prispievatel,mnozitel,krizitel a objavitel ib90 (amater) namiesto poucenia vyraza hrubostami a vykricnikmi do protiutoku...
Vykricnikmi urazenej jesitnosti...
Ake bezne u zaciatocnikov vo vsetkych odvetviach,vsak?
Poziadam preto p.M.B. aby sa povzniesol nad tuto formu odpovedi,a spolocne si pockame,az sa dotycny milovnik kanarikov dostatocne pouci na chybach,zdokonali sa teoreticky a prakticky, a zaradi sa tak medzi chovatelov kanarikov
Drzim mu palce.
s pozdravom
ropla

16.5.2011 21:01
mivav

XXX.XXX.183.10

ropla napsal(a):
Dobry den,
musim zial konstatovat,ze srdecna a dobre mienena rada pana M.B. sa evidentne minula ucinkom a prispievatel,mnozitel,krizitel a objavitel ib90 (amater) namiesto poucenia vyraza hrubostami a vykricnikmi do protiutoku...
Vykricnikmi urazenej jesitnosti...
Ake bezne u zaciatocnikov vo vsetkych odvetviach,vsak?
Poziadam preto p.M.B. aby sa povzniesol nad tuto formu odpovedi,a spolocne si pockame,az sa dotycny milovnik kanarikov dostatocne pouci na chybach,zdokonali sa teoreticky a prakticky, a zaradi sa tak medzi chovatelov kanarikov
Drzim mu palce.
s pozdravom
ropla

Dobrý večer,musím se zastat pána Ib90,ne každý chová jaspisy nebo phaea.Já osobně mám 5 párů.1 pár mám lizardy pro svou potěchu a 4 páry různě mezi sebou křížím.Je tam bronzák,achát,straka,červený,achátopál.Mladé prodávám do 100 Kč nebo je dávám zadarmo.Zrovna dnes jsem dal jednoho červeného asi 10-ti letému děcku.Podle Vás,kdo nechová kanáry na špičkové úrovni,není chovatel?A ne každý začátečník je ochoten dát za chovného kanára od 1000 Kč výše.Ono kdyby nebylo těchto "amatérů",tak by se do chovu kanárů moc začátečníků nehrnulo.Pak se nedivte,že do moderky skoro nikdo nepřispívá,když ho Vy a p.Brázdil ihned sejmete.S pozdravem a ať odchováte samé šampiony.

lb90

16.5.2011 21:25
lb90

XXX.XXX.171.189

mivav napsal(a):
Dobrý večer,musím se zastat pána Ib90,ne každý chová jaspisy nebo phaea.Já osobně mám 5 párů.1 pár mám lizardy pro svou potěchu a 4 páry různě mezi sebou křížím.Je tam bronzák,achát,straka,červený,achátopál.Mladé prodávám do 100 Kč nebo je dávám zadarmo.Zrovna dnes jsem dal jednoho červeného asi 10-ti letému děcku.Podle Vás,kdo nechová kanáry na špičkové úrovni,není chovatel?A ne každý začátečník je ochoten dát za chovného kanára od 1000 Kč výše.Ono kdyby nebylo těchto "amatérů",tak by se do chovu kanárů moc začátečníků nehrnulo.Pak se nedivte,že do moderky skoro nikdo nepřispívá,když ho Vy a p.Brázdil ihned sejmete.S pozdravem a ať odchováte samé šampiony.

no konecne normalny chovatel....dakujem ze ste si ma zastal:-)....akoze za to ze som nepomenoval dobre kanarikov ma hned vyradili ako chovatela...vsetko by som cakal ale toto nie!!
keby to robim pre peniaze tak by som sem ani nepisal ale ja to mam pre radost!!! ako pan mivav
kanarov ani nepredavam ale vymienam len za krmivo ak potrebujem...mne nejde o peniaze!!

16.5.2011 21:38
ropla

XXX.XXX.141.159

Vazeny neznamy mivav,

je zrejme,ze tak ako v ostatnych vlaknach o kanarikoch,aj v tomto je snaha o nauku,ci podanie ruky nevedomemu len prikladanim polienok do ohna nevrazivosti,osocovania a urazok.
Skor ci neskor po par vymenach prispevkov to skonci otravou.
Reakcia prispievatela ib90 a s odpustenim aj Vasa je toho dokazom.
Byt hrdy na nevedomost je podivne,v kazdom ma byt snaha o poznanie.
Prezentujem len svoj nazor,nemusite suhlasit,
Vyhnuc sa preto neprijemnej retorike Vam poprajem vela zdaru v chove.
ropla

lb90

16.5.2011 21:48
lb90

XXX.XXX.171.189

viete co hovorte si co chcete....len co cloveka znechutite..ja som sa chcel len pochvalit svojim odchovom ale sak nechajte to uz tak..... ked chcete poucovat chodte ucit do skoly!

myslim ze vy ked ste zacinal s chovom tak ste hned nepoznal vsetky mutacie a farebne kombinacie kanarov!
ja mam kanarov druhy rok ...nemam neake vystavne kusy chcem sa najprv naucit s nimi pracovat a na to si tych vasich drahych a farebne zladenych kanarov kupovat nebudem!!!
s pozdravom Adam

Steel

16.5.2011 22:12
Steel

XXX.XXX.244.30

0,1žlutá intenzivní sedí na vejcích

Steel

16.5.2011 22:13

Steel

16.5.2011 22:14
Steel

XXX.XXX.244.30

Steel

16.5.2011 22:17

Steel

16.5.2011 22:21
Steel

XXX.XXX.244.30

1,1 oranžový, doufám že se fotky líbí. Jsou to moje první mladé tak jsem zvědav. Jinak Koupím kanárky bíle!!
email: J.Janosch@seznam.cz

16.5.2011 23:05
peco480

XXX.XXX.136.109

redpoll napsal(a):
Milí přátelé !

Nechci Vám upírat radosti z odchovu. Nicméně, kanár je dnes tvor vyšlechtěný do mnoha variet. Především znáte zpěvné, barevné a pak postavové včetně zkadeřených. Při vzniku těchto plemen šlo našim předchůdcům třeba v nějaké zemi obvykle společně vytvořit něco něčím zajímavé a odlišit od kanára původního nebo od dosavadních plemen. Nelze všechna plemena a variety v této diskusi vyjmenovat. Ovšem šlechtění každého dalšího plemena či barvy mělo vždy nějaké opodstatnění a než bylo takového úspěchu dosaženo, dost dlouho to trvalo a podílelo se zpravidla bezpočet chovatelů. Křížit dnes prostě jen kanára s kanárem jen podle svého vkusu a dostupnosti na nějaké burze, to je v podstatě nežádoucí křížení. Samozřejmě i dnes se mohou křížit dosavadní plemena se záměrem dosáhnout zase něčeho zajímavějšího, jako už existuje třeba Fife Fancy coby zmenšenina plemene Border Fancy, podobně Rheiländer – Lancashire nebo další. Vždy přitom musel figurovat jasný záměr i předpoklady, tedy obvykle znalost genetiky a trpělivost včetně dostatku vhodného chovného materiálu. To bylo na úvod. Dále si dovolím pokračovat. Chovatel, má-li se chlubit, že je chovatel, měl by znát obecné zásady chovatelství. Je jedno zda jde o kanáry nebo třeba o psy. Kanáři všech plemen pokud jsou jako mladí nepřepeření ptáci, jsou jen roztomilé kuličky, často strakaté. Často ovšem k ničemu. Budete-li pářit zpěvné kanáry s barevnými nebo s postavovými, je to velmi špatný postup. Dělá se to úplně naopak. Snahou je šlechtit konkrétní plemeno tak, aby se zdokonalily vlastnosti plemene, oba rodiče tedy (až na opravdu výjimečné případy) téhož plemene vybraní se záměrem zdokonalení požadovaných vlastností. A vlastně teprve na dospělém, přepeřeném ptáku lze posoudit a zhodnotit, nakolik se to povedlo. Od toho se nakonec pořádají výstavy a ptáci jsou posuzováni. Absence pravidelných a dostatečně dostupných výstav vede k tomu, že se pokoušíte o náhradu soutěže tímto způsobem na diskusi a domníváte se, že někoho zaujmete fotografiemi ptáků v hnízdě nebo sotva létajících. Je to však naprosto scestné. Věřte, velmi nerad Vám kazím potěšení z Vaší praxe ale jinak to dost dobře nejde. Ono ke cti chovatele by mělo dokonce patřit i to, že se nebude chlubit prvním odchovem po importovaných ptácích. Aspoň ne na bodované výstavě. Křížením postavových kanárů s barevnými stejně jako jen nevhodnými kombinacemi barevných ptáků doslova jen vyrábíte nežádoucí jedince. Radovat se pak dál ještě z toho, že se podařilo je prodat, je – no nevím. Mnozí, co mne znají, možná namítnou něco o mezidruhových křížencích. Ano, ale to je trochu něco jiného. Italové, kteří v tom dosahují obdivuhodných výsledků o tom hovoří dokonce jako o umění mezi chovatelskými obory. Skutečně se tomu také obvykle věnují chovatelé s rutinou a praxí, s konkrétní předvídavostí a tvůrčí invencí, nemá to nic společného s nahodilostí.
Pomíjím třeba nevhodnost odstavu mladých kanárů ve společnosti zebřiček, naprostou absenci znalosti v pojmenovávání barevných kanárů pominout ale nedokážu.....
Abych to neviděl jen negativně. Zeptáte se, co tedy dělat. No nic, hledejte studujte, ptejte se a pokud nevíte tak se ptejte třeba dvakrát. Já nejsem zrovna ten pravý, kdo by tohle měl uvádět na pravou míru, existuje spousta chovatelů kteří s nimi mají víc praxe a znají jejich chov. Ptejte se jich a nuťte je, aby vám odpovídali nebo aby odpovídali veřejně a mohlo to sloužit i dalším, taky aby to eventuelně mohli korigovat jiní.
Zároveň prosím nebo vyzývám k témuž i druhou stranu, chovatele, kteří tu před časem dokázali spolu se mnou občas o kanárech diskutovat proti jednomu protivníkovi, vy kteří inzerujete kanáry s tím, že spolu s inzerátem uvádíte bodové hodnocení s Exoty nebo jiné výstavy. Máte možnost doložit nyní i teoretickými výklady přednosti vašich ptáků a chovů. Pomůžete druhým? Potřebují to velmi zjevně. Nebo se jen bavíte?
MB

poučujete ale pochvalte sa vašim odchovom ??

16.5.2011 23:26
datl

XXX.XXX.133.124

lb90 napsal(a):

Dobrý den Kanáry chovám velmi okrajově takže mě berte prosím s rezervou. Z pohledu chovatele barevných kanárů se dopouštíte těchto základních chyb:
1. Strakatí ptáci jsou v chovu barevných kanárů nežádoucí (snad s vyjímkou téměř nedosažitelných symetrických strak). Jiná je situace u postavových kanárů, kde jsou u některých plemen straky zcela normální.
2. "Oranžový" kanár je nežádoucí kříženec červeného a žlutého ptáka. Dlouhodobým cílem chovatelů je naopak vyšlechtit ptáky co nejvíce červené nebo dokonale žluté. Míchání těchto dvou lipochromových barev jde zcela proti smyslu snažení mnoha generací chovatelů. Je možné, že máte kanáry červené jenom je neumíte pojmenovat. Párováním červeného a žlutého rodiče nebo začleněním "oranžových" do chovu žlutých a červených znehodnocujete svůj chov natrvalo (nebo na velmi dlouhé roky).
3. Aby se chovatelé domluvili vytvořili si ustálené názvosloví. Uznávám, že není snadné si ho osvojit ale bez něj jste v situaci Fina straceného někde na Košickém předměstí. Prostě se kloudně nedomluvíte. Výrazy jako "kávový", žluto-bílý ... Vás usvědčují z toho, že již dva roky věnujete mnoho svého času něčemu o čem jste si nepřečetl jedinou dobrou knihu. Je to škoda protože jste mohl dosáhnout mnohem lepších výsledků.
4. Jako téměř v každé oblasti lidského konání o úspěchu nerozhoduje příliš kvantita pokud chybí kvalita. Z dobrého genetického základu můžou (ale nemusí) vzejít v dalších generacích pěkní barevní kanáři. Nemusíte začínat zrovna s šampiony. Nedělá to tak téměř nikdo, už proto, že nejlepší ptáky si každý chovatel nechá pro svůj chov. Ale i méně dokonalí sourozenci šampionů jsou nositeli základních a důležitých znaků. Vhodným kombinováním a dlouholetým cíleným chovem, podloženým znalostmi standardu, genetiky a neúprosným výběrem lze dosáhnout dobrých výsledků. Je jedno jestli budete chovat lipochromové nebo melaninové kanáry, zda se rozhodnete pro lizardy nebo dutopěvce. Důležité je něco si nastudovat a snažit se chov těch Vašich kanárů někam posunovat. Vychovat žlutého nebo červeného šampiona je velmi těžké. Nasekat desítky "oranžových", kteří skončí ve výkupu, dovede téměř kdokoliv.
Přeji Vám brzké zmoudření a chovatelské úspěchy.

16.5.2011 23:39
redpoll

XXX.XXX.71.99

Vážený příteli,

Mohl jsi to překousat i v klidu. Pokud chceš někomu tady sdělit své jméno, není nic praktičtějšího než vyplnit na diskusi tzv. profil chovatele.
Nechci být přecitlivělý, ale uniklo Ti, že jsem se následně v dalším příspěvku omluvil za to, že jsem se přehlédl v řádku o páření glostrů a situaci o mezidruhovém křížení jsem se tím snažil uvést na pravou míru.
Nečekal jsem žádné nadšení ale principielně mi jde opravdu o zlepšení úrovně chovu. Nikoliv o to, kdo z nás je blbější, chytřejší nebo arogantnější. Ať se jedná o začátečníky nebo o ty, kteří se mají za mistry. Znovu vyzývám chovatele (v množném čísle), kteří si rozebrali před časem ten plný stůl cen a diplomů na Podtatranském mistrovství v Kežmaroku, jak se asi z obrázku zdejší diskuse můžete pamatovat. Ale i ostatní zkušenější, copak vám je úplně jedno jak se v tom mladí plácají a co odchovávají? Vlastně ne já, já to mám jenom k hranicím Slovenska 300 km, já nebudu jezdit dělat školení, tahle kritika měla nebo mohla vzejít od místních chovatelů, s nimi jsi měl navázat kontakty nebo oni s Tebou. Namísto toho se „zkušení chovatelé” většinou zticha schovávají za bukem a neukazují své karty, nebo ukazují opatrně jen něco, o čem vědí, že jim především přispěje k zajištění odbytu odchovů. Pochopitelně jsou i výjimky, viz samotná tahle diskuse výše. Věděl jsem, že mne i někdo podpoří. Vůbec však nevěřím, že by všichni všechno věděli a nemohli se ptát a diskutovat. Jestli začátečníci chtějí diskutovat nad fotografiemi mláďat, pak zkušení ať se baví jak se která barva či mutace dědí, jak se rozezná to od onoho, jak má vypadat anglická chocholka anebo jak německá. Proč to tu není? Odbornosti by to jen prospělo, dokonce se ze strany provozovatele diskuse vyšlo vstříc aby podobná odbornější témata nebyla narušována jistým všeznajícím diskutovatelem.

Já vím, že moje rada pro začínající, jak stav a situaci zlepšit, není zrovna sympatická. Trpělivě se učit a studovat. Ale zeptám se autora vložených obrázků. Pokoušíš se o to aspoň? Odpověz si sám, odebíráš např. „novou Exotu”? V každém případě odmítám argument, že tam stejně je velký kulový. Zrovna o kanárech je tam informací dost a nejen poslední dobou. Myslím, že těch cca 26 € se mnohdy utratí za nějaký večer nebo odpoledne a není z toho vůbec nic, ale nechci lézt do soukromí. Jenže kde se potom co dozvědět? Je mi líto ale nemohu souhlasit s tím, že by se ostatní měli něco učit z Tvých příspěvků a vůbec z dosavadní diskuse i- Fauny, jak ji mnozí chcete udržet. Nechtěl jsem to rozebírat příliš, ale to názvosloví už přede mnou někdo zmínil a když se zmíním o stavu bidélek na prvním obrázku s bílou kanářicí, veškeré dosavadní případné sympatie ostatních vůči Tobě a Tvému snažení skončily. Pochop, že Ti nemohu blahopřát k úspěšnému množení, naopak, má-li Ti ze svých skromných znalostí co poradit, pak zruš ten pár č. 4 a vejce klidně vyhoď na hnůj. Takové páření se nedělá ani z nouze, to je jako jezevčík s foxteriérem nebo já nevím, nerozumím ani psům, ale asi je z toho zřejmé co mám na mysli.

Jinak neodmítám pomoc, netajím se tím, že nejsem v chovu kanáru zkušený praktik a rád to radění svěřím někomu jinému, jistá možnost je použít i web stránky, kde se zabýváme evropskými ptáky a do jisté míry tedy spřízněnou tématikou, kde se v poslední době uvolil jistý odborník zajistit i případné odpovědi na dotazy v odbornosti kanárů se stejným záměrem, jaký presentuji i já. Možná Ti nejsou cizí. A snad se tolik nestalo, že bez dovolení Ti tykám.

http://agapornis.cz/penkavoviti/seriozni-odpovedi-na-dotazy-stran-kanari/

Takže, vyčistit klece a vzhůru do toho! Zdravím a přeji pohodu – MB.

16.5.2011 23:50
redpoll

XXX.XXX.71.99

Pro „peco480”:

ano, domnívám se, že moje pokoušení se poučovat je v tomto případě docela opodstatněné. Těší mne, že mne někteří přece jen podporují. Zajímá-li Vás opravdu můj chov, nebo moje úspěchy, doporučím Vám mimo jiného zase letošní čísla již zmíněné nové Exoty. Místa na texty je tam více a obrázky tam také vyjdou v lepší kvalitě. MB.

17.5.2011 00:19
redpoll

XXX.XXX.71.99

Pro „peco480” :

Ano, domnívám se že v daném případě moje snaha o poučování je na místě. I když je to jen formou obecného sdělení, druzí mi naštěstí pomůžou, takže dotyčný ukřivděný si následně od Datla může přečíst i úplně konkrétní nedostatky, kterých se dopouští. Pokud Vás opravdu zajímá, čím bych se já mohl ze svého chovu pochlubit, pak mimo jiného mohu znovu opět doporučit již zmíněnou „novou Exotu", kde v letošním ročníku najdete hledané. Je tam více místa na texty a obrázky tam vyjdou také kvalitněji. Jistě to coby zručný řemeslník s citem pro krásu oceníte. MB. Ovšem příspěvek to byl od Vás zbytečný, jen se prostě přihlašujete k druhé straně, vlastně napomáháte vzniku dvou stran v diskusi ale k řešení podstaty nijak nepřispíváte. MB.

17.5.2011 00:28
redpoll

XXX.XXX.71.99

Nějak jsem to technicky nezvládl, omlouvám se za duplicitnní reakci. MB. Prostě jsem normálně taky chybující - zase v jiných věcech. MB.:-)

michalv

17.5.2011 09:30
michalv

XXX.XXX.137.89

Vážení páni, dovoľte mi, aby som, nazvime ho, Gordický uzol trochu posunul ďalej. Každý mladý, či začínajúci chovateľ je podráždený, keď sa mu vytýkajú akékoľvek nedostatky. I ja som bol taký pred takmer 35 rokmismajlík, keď som sa začal chovu FK venovať. Našťastie som neskĺzol do roviny „vedátorov“, ktorí takých neskúsených chovateľov radi poučujú, ale som pozorne počúval skúsených chovateľov, ktorí vo svete farebných kanárikov, či v chovateľskom svete, niečo dokázali, či už svojimi chovmi alebo publikáciami (W.Wiener, R.Sedláček, J.Klaška, J.Ryška, P.Forisch, Jung a mohol by som menovať do nekonečná) a ich slova som si vzal k srdcu a možno som teraz tam, kde som, a to len vďaka tomu, že som ich nielen pozorne počúval, ale i podľa nich konal. Preto nedá mi nič iné, len súhlasiť s datl-om či MB v plnom rozsahu a preto nie je potrebné na ich, či moje, slová reagovať podráždene. Keď som Ib90 odporúčal, naštudovať a osvojiť si správne pomenovanie FK, tak som tým nemyslel nič zlého, len to, aby nedopadol tak, ako cudzinec v neznámom svete. Zabudnime na staré pomenovanie ako : bronzový, zelený, citrónový či medený, ale začnime sa držať normálnych súčasne používaných názvov FK, ktoré sa používajú všade na svete v rámci C.O.M. Len tak môžeme nájsť spoločnú reč. Nikto tu nevyžaduje odborné pomenovanie podľa kľúča C.O.M., ale bežné názvy žltý intenzívny, či červený achát a pod. Každý začínajúci chovateľ má tie isté problémy, záleží len na tom, ako sa k nim postaví. Nikto učený z neba nespadol a nikto nemôže povedať, že v určovaní farieb u FK je šampión. Veď to sa ani nedá. V súčasností je v skupine FK vyše 500!!! smajlíkfarebných rázov. Kto by to dokázal na 100% určiť? Keď som na web uviedol jaspisového FK, nesledoval som tým povýšenie sa nad inými chovateľmi, ale práve tu som chcel poukázať na to, že v tejto skupine sa neustále niečo deje a neustále pribúda nejaká novinka.:-) Keď som minulý rok uvádzal na tomto, i inom webe, jaspisových kanárikov ako „Prvý odchov na Slovensku“ tiež ma jeden z týchto pánov uzemnil svojim konštatovaním (prepáčte mi za zlú češtinu) citujem :“U nás se praví – nechval den před večerem“. Neurazil som sa.smajlík Má to niečo do seba, len sa nad tým je potrebné zamyslieť. Práve ešte nedávno na tomto webe sa k jaspisovým FK vyjadroval určitý „vedátor“, ktorý ich porovnával s neporovnateľným, ale väčšia časť chovateľov mu tie jeho výmysly „žrala“. Tak, ako to odporúčali moji predchodcovia odporúčam i ja Vám Ib90 (Adam), naštudovať si literatúru a osvojiť si správne názvoslovie. Toto vždy odporúčam komukoľvek a to skôr, než vôbec začne s akýmkoľvek chovom. Bez toho to jednoducho nejde a preto sa netreba urážať, keď starší, skúsenejší chovateľ poopraví mylný – neodborný výrok iného chovateľa. Je potrebné sa vyvarovať a nepoučovať z vlastných chýb, ale radšej z chýb tých druhých. Stojí to menej peňazí. Starší chovatelia sú tu na to, aby mladých viedli správnym smerom či sa im to páči alebo nie. Preto beriem Vašu výzvu „Ak sa Vám to nepáči, dvere môjho chovu sú Vám otvorené, príďte ma to naučiť“. Beriem to, prídem, ale musíte najprv odhaliť svoju identitu. Diskusii sa nebránim, pokiaľ je rozumná a konštruktívna. Tých, ktorí tvrdohlavo presadzujú svoje neodborné stanovisko a nedajú si to vyhovoriť, s takými diskutovať nemienim. Jedného sme tu už takého mali. Diskutovať môžeme na tomto fóre, alebo cez www.kanariky-09.com jeho e-mail kanariky-09@kanariky-09.com. Viac chovateľov FK to takto využíva, alebo sa môžeme stretnúť na niektorej z výstav a priamo na mieste si podiskutovať o tomto nádhernom chovateľskom koníčku. Prajem veľa chovateľských úspechov a hlavne veľa trpezlivosti s nami staršími chovateľmi. S pozdravom MV.

17.5.2011 11:07
redpoll

XXX.XXX.71.99

Citace:
lb90 napsal(a):
dakujem za foto
mohol by ste mi poslat este viac???
ja mam 9 parov ale chcel by som tak do 35 parov!!!! a chcem si spravit celu jednu stenu v dolnej izbe len na klietky pre kanarov
akych chovate kanarov??

Adame, omlouvám se, navzdory tomu, že jsme již spolu korespondovali, mě ta Tvoje identita nějak unikla. Respektive nyní jsem si ji uvědomil. Připomínám Tě ostatním tedy citací Tvého přání nebo představy, jak jsi ji vyslovil zde asi před měsícem. Není třeba to odsuzovat, že chceš mít 35 klecí s chovnými páry. Rozhodně však doporučuji neunáhlit se a přehodnotit to po kvalitativní stránce. A není třeba to uspěchat. MB.

lb90

17.5.2011 15:05
lb90

XXX.XXX.138.50

redpoll napsal(a):

Citace:
lb90 napsal(a):
dakujem za foto
mohol by ste mi poslat este viac???
ja mam 9 parov ale chcel by som tak do 35 parov!!!! a chcem si spravit celu jednu stenu v dolnej izbe len na klietky pre kanarov
akych chovate kanarov??

Adame, omlouvám se, navzdory tomu, že jsme již spolu korespondovali, mě ta Tvoje identita nějak unikla. Respektive nyní jsem si ji uvědomil. Připomínám Tě ostatním tedy citací Tvého přání nebo představy, jak jsi ji vyslovil zde asi před měsícem. Není třeba to odsuzovat, že chceš mít 35 klecí s chovnými páry. Rozhodně však doporučuji neunáhlit se a přehodnotit to po kvalitativní stránce. A není třeba to uspěchat. MB.

moje plany do buducna su este vacsie!!! chovam asi 6 rokov mozno 7rokov ale posledne dva roky ma zacali zaujimat kanariky...a tym by som sa chcel venovat trosku viac ako ostatnemu vtactvu co chovam( to neznamena ze im nebudem tak casto davat zrat alebo davat novu vodu ) len by som chcel viacej parov....ale chcel by som chovat hlavne spevavych kanarov harckych
vela chovatelov popisalo moj chov ako luxusny hotel pre kanariky
s odchovom problem nemam.......z 60 mladych co som odchoval minuly rok mi ani jedno neskapalo....tento rok mam uz 28 nakruzkovanych.....takze starat sa o ne asi viem
uz mi len chyba naucit sa to nazvoslovie FK

a este som sa chcel vyjadrit k mojim oranzovym kanarom: kupil som ich ako cervenych no po prepereni sa z nich stali oranzovy......neaky podstivec a milovnik prirody im valil hnusne umele chemicke pripravky na zafarbenie co ja neznasam a vsetko riesim len cez mrkvu cvilku a nedavam vtakom ziadnu chemiu!!! podla mna taky vtak ma mensiu zivotnost a strasne mu to nici pecen a ja nechcem mat mrzakov vtakov chorych na pecen:-(

lb90

17.5.2011 15:10
lb90

XXX.XXX.138.50

michalv napsal(a):
Vážení páni, dovoľte mi, aby som, nazvime ho, Gordický uzol trochu posunul ďalej. Každý mladý, či začínajúci chovateľ je podráždený, keď sa mu vytýkajú akékoľvek nedostatky. I ja som bol taký pred takmer 35 rokmismajlík, keď som sa začal chovu FK venovať. Našťastie som neskĺzol do roviny „vedátorov“, ktorí takých neskúsených chovateľov radi poučujú, ale som pozorne počúval skúsených chovateľov, ktorí vo svete farebných kanárikov, či v chovateľskom svete, niečo dokázali, či už svojimi chovmi alebo publikáciami (W.Wiener, R.Sedláček, J.Klaška, J.Ryška, P.Forisch, Jung a mohol by som menovať do nekonečná) a ich slova som si vzal k srdcu a možno som teraz tam, kde som, a to len vďaka tomu, že som ich nielen pozorne počúval, ale i podľa nich konal. Preto nedá mi nič iné, len súhlasiť s datl-om či MB v plnom rozsahu a preto nie je potrebné na ich, či moje, slová reagovať podráždene. Keď som Ib90 odporúčal, naštudovať a osvojiť si správne pomenovanie FK, tak som tým nemyslel nič zlého, len to, aby nedopadol tak, ako cudzinec v neznámom svete. Zabudnime na staré pomenovanie ako : bronzový, zelený, citrónový či medený, ale začnime sa držať normálnych súčasne používaných názvov FK, ktoré sa používajú všade na svete v rámci C.O.M. Len tak môžeme nájsť spoločnú reč. Nikto tu nevyžaduje odborné pomenovanie podľa kľúča C.O.M., ale bežné názvy žltý intenzívny, či červený achát a pod. Každý začínajúci chovateľ má tie isté problémy, záleží len na tom, ako sa k nim postaví. Nikto učený z neba nespadol a nikto nemôže povedať, že v určovaní farieb u FK je šampión. Veď to sa ani nedá. V súčasností je v skupine FK vyše 500!!! smajlíkfarebných rázov. Kto by to dokázal na 100% určiť? Keď som na web uviedol jaspisového FK, nesledoval som tým povýšenie sa nad inými chovateľmi, ale práve tu som chcel poukázať na to, že v tejto skupine sa neustále niečo deje a neustále pribúda nejaká novinka.:-) Keď som minulý rok uvádzal na tomto, i inom webe, jaspisových kanárikov ako „Prvý odchov na Slovensku“ tiež ma jeden z týchto pánov uzemnil svojim konštatovaním (prepáčte mi za zlú češtinu) citujem :“U nás se praví – nechval den před večerem“. Neurazil som sa.smajlík Má to niečo do seba, len sa nad tým je potrebné zamyslieť. Práve ešte nedávno na tomto webe sa k jaspisovým FK vyjadroval určitý „vedátor“, ktorý ich porovnával s neporovnateľným, ale väčšia časť chovateľov mu tie jeho výmysly „žrala“. Tak, ako to odporúčali moji predchodcovia odporúčam i ja Vám Ib90 (Adam), naštudovať si literatúru a osvojiť si správne názvoslovie. Toto vždy odporúčam komukoľvek a to skôr, než vôbec začne s akýmkoľvek chovom. Bez toho to jednoducho nejde a preto sa netreba urážať, keď starší, skúsenejší chovateľ poopraví mylný – neodborný výrok iného chovateľa. Je potrebné sa vyvarovať a nepoučovať z vlastných chýb, ale radšej z chýb tých druhých. Stojí to menej peňazí. Starší chovatelia sú tu na to, aby mladých viedli správnym smerom či sa im to páči alebo nie. Preto beriem Vašu výzvu „Ak sa Vám to nepáči, dvere môjho chovu sú Vám otvorené, príďte ma to naučiť“. Beriem to, prídem, ale musíte najprv odhaliť svoju identitu. Diskusii sa nebránim, pokiaľ je rozumná a konštruktívna. Tých, ktorí tvrdohlavo presadzujú svoje neodborné stanovisko a nedajú si to vyhovoriť, s takými diskutovať nemienim. Jedného sme tu už takého mali. Diskutovať môžeme na tomto fóre, alebo cez www.kanariky-09.com jeho e-mail kanariky-09@kanariky-09.com. Viac chovateľov FK to takto využíva, alebo sa môžeme stretnúť na niektorej z výstav a priamo na mieste si podiskutovať o tomto nádhernom chovateľskom koníčku. Prajem veľa chovateľských úspechov a hlavne veľa trpezlivosti s nami staršími chovateľmi. S pozdravom MV.

volam sa Adam Skaličan

mozte ma kontaktovat na email skalican.adam@gmail.com

17.5.2011 21:24
redpoll

XXX.XXX.71.99

Adame,

pořád Ti něco uniká. Nedělám z Tebe hlupáka, ale o chovu kanárů toho zatím víš zjevně velmi málo. Namísto toho aby ses koukal někde něco přiučit, necháváš si lichotit a imponuje Ti, že Ti někdo nazývá ten chlívek hotelem.
Přeji Ti aby se z Tebe stal chovatel podleTvých představ, je dobré však vzít v potaz rady zkušenějších, chuť Ti mohou docela vzít i obyčejní čmelíci. O jejich návštěvě nemůžeš sám rozhodnout. Odsuzovat tzv. chemií, která ani chemií není, a přitom přehlížet hygienu je přinejmenším naivní. Až se naučíš významy barevných pojmenování a vůbec jen poznáš barevné kanáry, změníš i ten názor ohledně chemie a ptáky budeš muset začít barvit. Bez toho chov barevných kanárů dnes dost dobře možný není. Proti jsou nejvíc ti, kteří asi tu chemii ve škole neměli nebo z ní prolezli tak tak. Už jsem Ti jednou napověděl inspiraci, kde studovat, i v této věci se na uvedené adrese můžeš o tzv. chemii a barvení kanárů leccos dozvědět.
http://agapornis.cz/penkavoviti/barveni-kanaru/

V zásadě jsi zaseklý a říct si zatím nedáš. Udělal jsem co jsem mohl a jak navrhuje výše Roman Plachetka,
spolocne si pockame,az sa dotycny milovnik kanarikov dostatocne pouci na chybach,zdokonali sa teoreticky a prakticky, a zaradi sa tak medzi chovatelov kanarikov
Drzim mu palce.
s pozdravom
ropla

Zdravím a zřejmě uzavírám - MB.

17.5.2011 21:28
mivav

XXX.XXX.183.10

ropla napsal(a):
Vazeny neznamy mivav,

je zrejme,ze tak ako v ostatnych vlaknach o kanarikoch,aj v tomto je snaha o nauku,ci podanie ruky nevedomemu len prikladanim polienok do ohna nevrazivosti,osocovania a urazok.
Skor ci neskor po par vymenach prispevkov to skonci otravou.
Reakcia prispievatela ib90 a s odpustenim aj Vasa je toho dokazom.
Byt hrdy na nevedomost je podivne,v kazdom ma byt snaha o poznanie.
Prezentujem len svoj nazor,nemusite suhlasit,
Vyhnuc sa preto neprijemnej retorike Vam poprajem vela zdaru v chove.
ropla

Vážený neznámý ropla,nechci už na toto téma nic psát,protože to opravdu nemá cenu.Dlouhé roky jezdím k p.Domasovi,který sbírá medaile a ocenění na republikových výstavách a udělal jsem si úsudek,jak se to praktikuje na vyšší úrovni.Jen bych prosil Vás a Vaš idol p.MB a zaslání nějakých fotek letošních odchovů.A nejsem si vědom,že bych ve svém příspěvku někoho osočoval nebo urážel.Jen jsem se dopustil toho,že jsem s Vámi nesouhlasil.Ale od toho je to diskuse.

lb90

17.5.2011 21:56
lb90

XXX.XXX.134.15

nebudem sa tu uz s nikym hadat pretoze stale si len melete svoje!!aj ked kvoli vasim kritykam ste ma trochu znechutili ale koli tomu predsa neprestanem chovat kanarov!

pre MB cmelici sa daju odpudit aj prirodnymi prostriedkami to by taky skuseny chovatel kanarov ako ste vy predsa mal vedet!!!

17.5.2011 22:34
on marek

XXX.XXX.5.249

dobry podvecer
pre takych ako je peco480 a ten druhy 90 ani nevedia co kde je; ked sa niekto opyta brazdila ze co odchoval normalne ma zmrazilo; ako pise ten 90 ze ma hotel pre kanare tak podla tej klietocky zo strakacmi je len normalny chov z normalnymi kanarmi; daj foto chovneho regalu a posudia aj iny chovatelov

lb90

17.5.2011 22:54
lb90

XXX.XXX.134.15

ked sa budete chovat normalne a nie ako majstri sveta a nebudete poucovat kazdeho kto o to neziada potom sem dam foto mojich regalov

s laskou LB90

17.5.2011 23:00
peco480

XXX.XXX.203.3

redpoll napsal(a):
Pro „peco480” :

Ano, domnívám se že v daném případě moje snaha o poučování je na místě. I když je to jen formou obecného sdělení, druzí mi naštěstí pomůžou, takže dotyčný ukřivděný si následně od Datla může přečíst i úplně konkrétní nedostatky, kterých se dopouští. Pokud Vás opravdu zajímá, čím bych se já mohl ze svého chovu pochlubit, pak mimo jiného mohu znovu opět doporučit již zmíněnou „novou Exotu", kde v letošním ročníku najdete hledané. Je tam více místa na texty a obrázky tam vyjdou také kvalitněji. Jistě to coby zručný řemeslník s citem pro krásu oceníte. MB. Ovšem příspěvek to byl od Vás zbytečný, jen se prostě přihlašujete k druhé straně, vlastně napomáháte vzniku dvou stran v diskusi ale k řešení podstaty nijak nepřispíváte. MB.

Na začiatku bolo (pochlubte se svim odchovem )dotični čakal že sa tu najde pár peknich odchovoch na ktore sa rad každi podiva a nečakal že ho tu hnet zetrete, že tam ma chlivek kolko chovatelo odchovava vzacnejšie druhy a v jakem bordeli ich chova. A že nepozna farby verim tomu že 50% chovetelov nepozna niektoré farby a len tipujem tak ako každi chovatel vo svojich začiatkoch či vy ste hnet vedeli čo je čo, ja nechcem si nikoho zastavat ani vas urazit to by som nerad a dufam že ma hnet nezetrete to je len moj nazor ,

Ja som videl už davnejšie vašu stranku pekna robota len tak dalej

17.5.2011 23:07
peco480

XXX.XXX.203.3

on marek napsal(a):
dobry podvecer
pre takych ako je peco480 a ten druhy 90 ani nevedia co kde je; ked sa niekto opyta brazdila ze co odchoval normalne ma zmrazilo; ako pise ten 90 ze ma hotel pre kanare tak podla tej klietocky zo strakacmi je len normalny chov z normalnymi kanarmi; daj foto chovneho regalu a posudia aj iny chovatelov

mna zamrazilo že vy ste mi takuto vec odpisali a čo ked je pan Brzadil paradni chovatel preto sem nemože dat par fotiek tak isto ako aj vi ?? dobry chovateli nech sa prejavia svojimi odchovmi a nie pisanim a uražanim .

17.5.2011 23:13
on marek

XXX.XXX.5.249

keby sa sem dali dat foto tak to uz je tu; ja som o ziadnom chlievyku nepisal len o beznom chovnom zariadeni

michalv

18.5.2011 07:06
michalv

XXX.XXX.137.89

Neviem prečo sa zaoberáte žabo-myšími vojnami. Ako vidím, tí, ktorí by si mali zobrať kritiku k srdcu a zamyslieť sa nad ňou, tak robia pravý opak. Neprajem Adamovi nič zlého, ale je vidieť, že vo svojom chove roztoče (čmelíkov) ešte nemal, ani mu to neprajem. Ten kto ich zažil aspoň jedenkrát , a to je jedno či v klietkach alebo vo voliére, tak vie o čom hovorím a už je na nich po každej stránke pripravený . Chémia je v tomto prípade najúčinnejšia. Všetci moji preddiskutujúci, ktorí Adamovi radili a radia patria medzi špičkových chovateľov či už v Čechách alebo na Slovensku. Preto nie je namieste žiadať fotografie, aby takto prezentovali svoje odchovy. Je potrebné isť na výstavy, kde títo chovatelia každým rokom svoje odchovy prezentujú a tam porovnávať. Ak chcete fotografie z odchovov, môžem ich pri dnešnej digitalnej technike narobiť kvantum. Z fotiek nemôžete určiť kvalitu vtáka, toho je potrebné vidieť na živo a tak hodnotiť. Prajem príjemný deň. MV.smajlík

19.5.2011 10:17
lesk

XXX.XXX.50.142

Asi ode mne není moudré ztrácet zde drahocený čas, ale dvě myšlenky si neodpustím:
1. kritiku od tak zkušeného chovatele jako je MB by jste měl s pokorou přijmout, i když se vám může po prvním přečtení zdát hodně zničující a odrazující. Taktéž rady p. Motla jsou k nezaplacení.
2. pravda je ale i to, že zdaleka ne každý chovatel touží šlechtit kanáry pro výstavní a soutěžní účely. Jisté zásady by se však v chovech dodržovat měly. Člověk pak sice s dobrým úmyslem, ale z neznalosti napáchá víc škody, než užitku.

19.5.2011 11:43
datl

XXX.XXX.133.124

Jak jsem psal výše kanáry chovám okrajově. Pokud chcete opravdu vidět nějaké fotky mých odchovů stačí zabrousit na http://agapornis.cz/penkavoviti/. Ilustrační obrázky a videa v mých přispěvcích jsem pořídil sám (snažím se obrázky nepřebírat odjinud). Při troše snahy na těch stránkách najdete také vlákno o focení ptáků v zajetí, které by Vám mohlo pomoci do budoucna zlepšit Vaše záběry. Z té smršti tady si příliš těžkou hlavu nedělejte. Není důležité jaké jste udělal chyby. Mnohem důležitější je jestli se dovedete poučit. Trvám na tom, že by Vaše výsledky mohly být o dost zajímavější pokud by jste si udělal čas na získávání alespoň základních vědomostí. Kanáři poskytují velmi zajímavé možnosti a ohromnou škálu barev, postav i zpěvu. Zatím se Váš chov příliš neliší od dodavatele "bílého masa" do výkupu. Je na Vás zda to změníte. Na americkém nebo britském fóru o chovu ptáků by Vás asi i poněkud rozpačitě pochválili (a v duchu by si pomysleli něco více odpovídajícího situaci). U nás máme tendenci být napoprvé mnohem méně milosrdní:-). Který přístup je prospěšnější přenechám k posouzení laskavému čtenáři.

19.5.2011 12:34
mozaik

XXX.XXX.40.144

Dobrý den, musím se zastat zde asi neoblíbených pánů Brázdila, Plachetky, Vojníka, Motla atd. Nepostřehl jsem, že by se k někomu chovali aroqantně nebo závistivě kvůli početným odchovům. Zatím všechny jejich příspěvky měly dobře míněný poučný charakter. Pouze radili, jak na to, aby se člověk dostal ještě dál. Chovatel může být začátečníkem i třeba 10 let nebo i kratší nebo delší dobu, záleží jen na něm, za jak dlouho se chce vše naučit. Ono fakt nestačí ty ptáky jen namnožit. Nebudu se divit, pokud sami nevloží foto svých letošních odchovů do jejich přepeření. O zkušenosti Adama hovoří i to, že asi neví, že každý pták s červeným faktorem, který v zajetí to červené barvivo nedostane, červeným nezůstane. Platí to i pro křivku, hýla atd. Dnes už dávno nejde o hnusnou chemii, naštěstí už jsme s kvalitou doplňků krmiva jinde. Atd. Zdraví Roman Motáček

19.5.2011 13:11
zdenek.z

XXX.XXX.195.189

grol napsal(a):
Já,osobně jsem odchoval z pěti vajec jen tři mladé a dvě samičky ještě sedí,každá na pěti vejcích,tak snad z toho něco bude.

Zdravím všechny chovatele kanárů.

19.5.2011 13:13
zdenek.z

XXX.XXX.195.189

zdenek.z napsal(a):
Zdravím všechny chovatele kanárů.

2

19.5.2011 13:14
zdenek.z

XXX.XXX.195.189

19.5.2011 13:15
zdenek.z

XXX.XXX.195.189

19.5.2011 13:17
zdenek.z

XXX.XXX.195.189

michalv

19.5.2011 13:43
michalv

XXX.XXX.137.89

zdenek.z napsal(a):
4

Dobrý deň zdenek.z.
Zháňam práve také mriežky a šuplíky, aké máte na svojich regáloch.:-)Prezraďte zdroj. Môj kontakt: michal.49@windowslive.com. Ďakujem.

19.5.2011 21:55
redpoll

XXX.XXX.71.99

Pokusím se v dohlednu podle časových možností to nešťastné kanáří téma uvést znovu bez případných emocí, afektů a bez souvislosti na konkrétní chov. Pro ty tvrdošíjné odpůrce kterým nestačí moje argumentace s odkazem na novou Exotu, můžete si prohlédnout obrázek v mém profilu a přemýšlet o souvislostech proč jej tam asi mám a o co se asi tak jedná. A udělám i tu radost, že se pochlubím mladými v hnízdě, kanáři to však (jak i R. Motáček logicky předesílá) opravdu nejsou.
Přispěvovatelům děkuji za odbornou i psychickou podporu. MB.

21.5.2011 00:23
ropla

XXX.XXX.168.148

Dobry vecer,
skutocne len pre ukludnenie atmosfery skusim maly nahlad do mojho hniezda....
Hoci som dnes kruzkoval x-te mlada,tato informacia nie je podla mna absolutne dolezita a prezentovatelna na hociakom fore. Zastavam nazor,ze ak z 20 mladat 2 sa podaria na vystavu a 2 dostanem do chovu( s predpokladom,ze som mal stastnu ruku pri vybere v prisne inbreedingovom chove s chovnymi parmi s ohladom na standard a samozrejme na cistotu ,,kralovskej rodiny, kanarov v jednom konkretnom chove ) ,je to hodnotnejsie do buducna,nez 60 mladat odsudit do ruk vykupcov alebo tzv.colormixing's...
Preto odpustit mi musi ,,vyzyvatel,,ze nemozem sa pochvalit akostou mladat v tomto case,lebo netusim(len v kutiku duse tuzim)aki coronas,alebo consorts sa pod kanarickou matkou nachadzaju. Na to si z dovolenim rad pockam.
Myslienka zamilovanosti sa do nasich chovov kanarov sa nesie duchom celej tejto debaty,a mojim cielom bolo nie odradit mladeho chovatela ale poradit,ze menej je viac,a nie ten musi byt priatel kto ta chvali.......
Prehodnotenim zoznamu uvedenych parov v uvode prispevku,ci vlakna,ak chces,posuvas sa o nutny krok dalej,prietel chovatel ADAM.

s pozdravom
ropla

21.5.2011 00:32
ropla

XXX.XXX.168.148

lb90

21.5.2011 01:24
lb90

XXX.XXX.192.148

ropla napsal(a):
Dobry vecer,
skutocne len pre ukludnenie atmosfery skusim maly nahlad do mojho hniezda....
Hoci som dnes kruzkoval x-te mlada,tato informacia nie je podla mna absolutne dolezita a prezentovatelna na hociakom fore. Zastavam nazor,ze ak z 20 mladat 2 sa podaria na vystavu a 2 dostanem do chovu( s predpokladom,ze som mal stastnu ruku pri vybere v prisne inbreedingovom chove s chovnymi parmi s ohladom na standard a samozrejme na cistotu ,,kralovskej rodiny, kanarov v jednom konkretnom chove ) ,je to hodnotnejsie do buducna,nez 60 mladat odsudit do ruk vykupcov alebo tzv.colormixing's...
Preto odpustit mi musi ,,vyzyvatel,,ze nemozem sa pochvalit akostou mladat v tomto case,lebo netusim(len v kutiku duse tuzim)aki coronas,alebo consorts sa pod kanarickou matkou nachadzaju. Na to si z dovolenim rad pockam.
Myslienka zamilovanosti sa do nasich chovov kanarov sa nesie duchom celej tejto debaty,a mojim cielom bolo nie odradit mladeho chovatela ale poradit,ze menej je viac,a nie ten musi byt priatel kto ta chvali.......
Prehodnotenim zoznamu uvedenych parov v uvode prispevku,ci vlakna,ak chces,posuvas sa o nutny krok dalej,prietel chovatel ADAM.

s pozdravom
ropla

Zdravím,
dnes som čítal a vzdelával sa z troch knižiek o FK a celkom už chápem, kde som urobil chyby. Budem sa snažiť moje nedostatky odstrániť!!
Na začiatku ma to dosť nahnevalo a bol som sklamaný a znechutený ale časom mi to prichádza!!! že je to len dobre pre mňa.
Takže by som sa chcel ospravedlniť nielen Vám ale aj ostatným. Mrzí ma to a hádam sa poučím. Budem sa teda aspoň snažiť.

6.6.2011 23:17
on marek

XXX.XXX.234.55

ASI SA ZBYTOCNE TESIM NA TO PAREDNE CHOVATELSKE ZARIADENIE Z TYMI NEFARBENYMI KANARMI:-)

29.6.2011 22:30
milošditrich

XXX.XXX.182.49

on marek napsal(a):
ASI SA ZBYTOCNE TESIM NA TO PAREDNE CHOVATELSKE ZARIADENIE Z TYMI NEFARBENYMI KANARMI:-)

samec s chocholkou smajlík

29.6.2011 22:46
milošditrich

XXX.XXX.182.49

lb90 napsal(a):
a este som zabudol to ze kombinujem kanarov so zebrickami to je podla mna normalne
poznam vela chovatelov a spickovych uznavanych chovatelov ktori kombinuju kanarov aj so zebrickami holubkami diamantovymi a dokonca aj s neofemami!!!!! a to aj v reprodukcnom obdobiiii

Ahoj chovam kanáry Lizard a maji společnost zebřiček pestrých a holoubků diamantových a křepelky činsky a seženu ještě chuvičky a možná ryžovniky pokud je nebudou napadat a andulka samec ktery v době hnizděni je zvlašt aby ostatni ptaci měli klid než mu seženu samici a 4 pary do chovů a korely ( andulky a koreli budou mit svou volierů :-D

29.6.2011 22:49
milošditrich

XXX.XXX.182.49

milošditrich napsal(a):
samec s chocholkou smajlík

http://excotickeptactvo.webnode.cz/album/fotogalerie-kanar-lizard-zlaty-prirodni-hubeny-tip-/dsc00478-jpg/

Moje kanaři pak tam dam fotky rodiču a fotky novych kanárů lizard aspon mi pomůžete určit jaky mám přesně tip kanáru abych mohl dodělat cedůle :-D

29.6.2011 23:02
milošditrich

XXX.XXX.182.49

Ja kanary moje 2 samce vyměnil s 1 špičkovym chovatelem protože na kanara bych nikdy neměl 1500,- Kč sem rad když seženů od 10 do 500 ale na kvalitni lizardy z vlastniho chovů si ještě počkam a dlouho když se mi povede ziskat kvalitni Cap ( čepici u k.Lizardů tak se pa zaměřím na barvu a nohy a chci se zeptat proč se nesmí křížit Chocholaty samec + chocholata samice ? slyšel jsem 2 verze a nevím komů věřit ? 1 verze že mladata hynou ve vajíčku a 2 verze je že se nic nestane a chocholka se stane dominantni a že když samice má např: 8 mladat tak 4 jsou chocholaty samci vyjmečně i samice a 2 jsou klasicky ( bez chocholky) a 2 jsou něco mezi nevhodny na chov .

Děkuju za odpověd Miloš (začinajici chovatel Kanarů)

30.6.2011 14:37
milošditrich

XXX.XXX.182.49

Oprava ceny
:-D : od od a 100 až 500smajlík

2.7.2011 17:26
mozaik

XXX.XXX.40.144

Chocholka je u kanárů dominantní znak, tzn. že se dědí hned v první generaci i při páření s nechocholatým partnerem. Chocholatých odchovů je teoretická polovina. Při páření chocholatý x chocholatý bude všechno potomstvo chocholaté, ale s horší kvalitou opeření, chocholka zdaleka nebude tak plná, mohutná a pěkná jako u předchozího páření a je možnost výskytu letálního faktoru, tzn. úhynu mladých ve vejci nebo krátce po vylíhnutí. Proto každé chocholaté plemeno kanára má svůj nechocholatý protějšek, který se u některých plemen nevystavuje, u některých vystavuje. Rozhodně nelze doporučit pářit chocholaté kanáry s chocholatými. R.M.

6.7.2011 16:15
281082

XXX.XXX.241.199

ZDRAIM VAS VSETKYCH SOM ZACINAJUCI CHOVATEL A POTREBOVAL BY SOM RADU MAM SAMCEKA CERVENOCIERNU MOZAIKU A CERVENU SAMICKU B HODIA SA K SEBE PROSIM PORADTE

6.7.2011 19:38
milošditrich

XXX.XXX.182.49

Děkuju za odpověd :-Dsmajlík

6.7.2011 19:41
milošditrich

XXX.XXX.182.49

grol napsal(a):

Přeju tí/ vám at něco odchováš/ odchovate :-D mě ted sedí kanár lizard už po 2 na vajičkach a jen mě zaraži že ted se ji lihnou 2 vajíčka z 5 ks ( 2 neoplozeny a 1 mrtvý zarodek) a snesla ještě 1 vajičko myslíte že vydrži sedět ještě další 18 dni a že to odchovaji ?:-)

6.7.2011 19:42
milošditrich

XXX.XXX.182.49

grol napsal(a):

Přeju ti at odchovaš pěkny kanáry :-D

6.7.2011 20:23
milošditrich

XXX.XXX.182.49

Čemu se mám ještě u kanarů vyhnout ? zatím chovam kanary lizard zlaty 4:2 2 samice zamlůvený pokud se vylíhnou a 1 spěvnou samici červenou jako chůvu a pak bych chtěl zpěvny a jiny plemena ale až budou hotový další 2 voliery aby se nekřížilysmajlík

17.1.2013 19:15
popílek

XXX.XXX.84.2

lesk napsal(a):
Asi ode mne není moudré ztrácet zde drahocený čas, ale dvě myšlenky si neodpustím:
1. kritiku od tak zkušeného chovatele jako je MB by jste měl s pokorou přijmout, i když se vám může po prvním přečtení zdát hodně zničující a odrazující. Taktéž rady p. Motla jsou k nezaplacení.
2. pravda je ale i to, že zdaleka ne každý chovatel touží šlechtit kanáry pro výstavní a soutěžní účely. Jisté zásady by se však v chovech dodržovat měly. Člověk pak sice s dobrým úmyslem, ale z neznalosti napáchá víc škody, než užitku.

Dobrý večer když jste se zmínil jak, jste dobrý chovatel kanárů.Tak mi řekněte jak ,se pozná kluk
aholka? PŘEDEM DĚKUJI POÍLEK......

24.1.2013 13:51
Radovan1975

XXX.XXX.17.50

Dobrý den,zajímala by mne vaše zkušenost s poměrem vylíhnutých samců a samic.Loňskou sezonu jsem odchoval asi 70/30 ve prospěch samiček,jak to máte vy?

24.1.2013 16:56
rastislavmpavelka

XXX.XXX.36.147

Radovan1975 napsal(a):
Dobrý den,zajímala by mne vaše zkušenost s poměrem vylíhnutých samců a samic.Loňskou sezonu jsem odchoval asi 70/30 ve prospěch samiček,jak to máte vy?

Je to prirodzený jav, ak Vaše chovné páry boli zostavené zo dvojíc, kde bolo starších samíc viac, ako ich partneri mladší samčekovia.

25.1.2013 13:39
rgreen

XXX.XXX.69.33

Přijde mi, že to někteří pánové trošku přehánějí. Jsou chovatelé na špičkové úrovni, kteří chtějí docílit výstavních či jiných vyšších chovných cílů. Pak je skupina druhá, která chová jen pro radost. Jdou na burzu a nakupují nikoliv hlavou plnou poznatků o dané barvě či typu, ale srdcem. Chtějí mít pestrý chov pro radost, a s nadšením čekají co se s toho kterého spojení vyvine, jaké zajímavé mládě se objeví. Na burzách diskutují, ptáky si vyměňují, a vůbec je nezajímají nějaká výstavní kriteria. Jako u psů, pěkný oříšek je pro ně cenější, než průměrný čistokrevný pes. Nebo chovají jen jednu ze základních barev, vědí co je pták intenzivní a neintenzivní, a k chovu jim to stačí. Ptáky mají pěkné a na burze se po nich jen zapráší, přesto že neznají správná názvosloví a pojmenování ostatních rázů. Myslím že obojí zde mají místo, a to jak chovatelé tak ptáci. Proto prosím nejdříve hleďte na to, či od vás někdo žádá radu pro to aby měl pěkné výstavní ptáky. Pokud ovšem radu vůbec žádá. Trošku tolerance. smajlík

29.1.2013 18:51
milošditrich

XXX.XXX.228.46

smajlík ahoj ja nakupuju dle barev červeny žluty přirodni barevny pro mě je duležity že je nepřibuzny bud budou hnizdit nebo ne mam 2 samice ročni a 2 letou jim zatim nepadl žadny samec do oka ale o mladata se staraji pěkně lip než vlastni rodiče smajlík ted mam sestaveny par samec lizard 3 lety F1 hladky (oba rodiče 100% lizard tmavy samec a střibrna samice) + samice kříženec lizardozpěvavy F5 hodně vypada na lizarda s chocholkou.

takže ted by se mohl teoreticky vylihnout samec s chocholkou uvidime

Přidejte reakci

Přidat smajlík