Dobrý den,
křepelka zasedla na 10 vajíčkách vylíhla se 4 kuřátka zbylých 6 bylo plných ale nevylíhla se nevíte čím to může být? Kuřata v těch nevylíhlých byla normalně vyvinutá, nevím jestli je problém při líhnutí nebo už při sezení zkusím příště polovinu vajec dát do líhně. Od této křepelky jsem už jich 8 vylíhnul z líhně, protože na první snůšku nezasedla a při druhé snůšce měla těch 10 vajec, tudíž vše oplodněné, vyvinuté, jen se nevylíhlo vše.Musím přiznat, že jsem ani nic moc nečekal zdálo se mi, že je často mimo hnízdo.
je na to líhnutí sama nebo je u ní i kohoutek? Za léta co je chovám se mi nestalo, že by slepička odešla s prvními kuřátky a nepočkala na ostatní. Líhnou se v rozmezí poměrně krátké doby a neodběhnou z hnízda. Když jsem měl slepičky z líhně, tak neměly ten pravý hnízdní pud a slezly z hnízda třeba dva dny před líhnutím, přesto, že byla vajíčka plná a mláďata v nich uhynula. Když je s ní ve voliéře kohoutek tak pomáhá s výchovou. Občas měli i 13 mladých a všechna kuřátka se vylíhla. Slepička totiž během hnízdění mění pozice vajec v hnízdě. Možná hraje roli i stáří a zkušenost křepelek a důvěra v chovatele.
Moje křepelky si vybraly hnízdo těsně vedle dvířek a občas do nich musím prstem strčit, aby se mi vrátili zpět do voliéry.