Harry

XXX.XXX.252.164
Chtěl jsem se zeptat, jaké jsou nezbytné podmínky pro chov rosely pestré v kleci v bytě. Všude jsem četl, že je to létavý pták do voliéry, ale bohužel se tito ptáci nepochopitelně prodávají SINGLE v pet-shopech v obchodních centrech a je jim úplně jedno, kam se pták dostane a že bude sám..
1) Podmínky chovu
Jaká je minimální velikost klece? Může být sama, když přes den není nikdo doma? (jasně že může, ale zda se trápí nebo to lze vyřešit hračkami, zrcátkem.. nebo jen partnerem do páru) Jak má vypadat koupadlo - rozměry, výška stěn, výška hladiny?
2) Křik
Půlroční rosela (týden v novém prostředí) křičí při východu Slunce. Chápu, že je to přirozené chování a chov v kleci není přirozené, ale přesto to všichni děláme..
Žaluzie nepomáhají. Pomáhá jedině přikrýt večer klec látkou podobnou prostěradlu (velká, tmavá a vzdušná), jenže přikrývání velké klece je pro ni asi velmi stresující záležitost, křičí, lítá po kleci, ať přikrýváme rychle nebo pomalu. Bojím se, že si bláznivým letem v nevelké kleci ublíží. Sedne si to, až si zvykne nebo je to přirozené chování a je třeba kouknout po papouškovi s méně výrazným křikem? Nebo nějaké speciální rady?
3) Kroužkování
Z trochu jiného soudku: jaká je syntaxe záznamu na kroužku? Dá se z něj poznat původní chovatel? Jaké jsou principy kroužkování (je to povinné, co tam je za údaje, lze je někde veřejně dohledat)?
Děkuji předem.
Harry
napsal(a):
Chtěl jsem se zeptat, jaké jsou nezbytné podmínky pro chov rosely pestré v kleci v bytě. Všude jsem četl, že je to létavý pták do voliéry, ale bohužel se tito ptáci nepochopitelně prodávají SINGLE v pet-shopech v obchodních centrech a je jim úplně jedno, kam se pták dostane a že bude sám..
1) Podmínky chovu
Jaká je minimální velikost klece? Může být sama, když přes den není nikdo doma? (jasně že může, ale zda se trápí nebo to lze vyřešit hračkami, zrcátkem.. nebo jen partnerem do páru) Jak má vypadat koupadlo - rozměry, výška stěn, výška hladiny?
2) Křik
Půlroční rosela (týden v novém prostředí) křičí při východu Slunce. Chápu, že je to přirozené chování a chov v kleci není přirozené, ale přesto to všichni děláme..
Žaluzie nepomáhají. Pomáhá jedině přikrýt večer klec látkou podobnou prostěradlu (velká, tmavá a vzdušná), jenže přikrývání velké klece je pro ni asi velmi stresující záležitost, křičí, lítá po kleci, ať přikrýváme rychle nebo pomalu. Bojím se, že si bláznivým letem v nevelké kleci ublíží. Sedne si to, až si zvykne nebo je to přirozené chování a je třeba kouknout po papouškovi s méně výrazným křikem? Nebo nějaké speciální rady?
3) Kroužkování
Z trochu jiného soudku: jaká je syntaxe záznamu na kroužku? Dá se z něj poznat původní chovatel? Jaké jsou principy kroužkování (je to povinné, co tam je za údaje, lze je někde veřejně dohledat)?
Děkuji předem.
1) Rozela není povahou papoušek vhodný pro chov v klecích jako domácí mazlík. Potřebuje voliéru dlouhou alespoň 3m.
2) Myslím, že hlasově se projevovat bude a nic s tím nenaděláte. To co popisujete s tou látkou, tak tím ji jen týráte. Špatná volba druhu na domácího mazla. Jinak rozela je druh celkem tichý.
3) Podle kroužku zjistíte jen rok narození.
1) Pravdou je,že rosela opravdu se svými leteckými nároky není nejvhodnější mazel ale pokud zajistíte rosele dostatek pravidelného proletu např.každý den po navrátu z práce tak je problém z části vyřešen to by se pak nesmělo v kleci chovat skoro nic...velikost klece jednoduché pravidlo čím větší tím lepší.k tomu koupadlo prakticky jakákoliv nižší nádoba bohatě stačí větší miska pod květník pořizování partnera nedoporučuji většinou pak oba ptáci dělají větší rámus a také ochočení pokud jej máte opravdu jako pet mazlíka je pak problém
2) s tím křikem to je individuální každý jedinec je jiný...může toho po čase nechat ale také nemusí..
3)podle kroužku lze krom roku narození rozeznat i zemi původu (CZ) ostatní čísla pro vás nejspíš nebou směrodatná protože pokud jste ptáky nekoupil od chovatele který vystavuje pak dohledání majitele je marná snaha..V podstatě většina z nás chovatelů kroužkuju protože při prodeji je jasně vidět kdy se pták narodil.
My máme doma v kuchyni samce rozely pestré, jak se výše psalo "single" jako domácího mazlíka a myslím, že s tím velké problémy nejsou. Jediný problém je to, že klec je 100x100x50cm je velká a zabere hodně místa, ale Koky -tak se jmenuje v ní má houpačku, 2 bidla, proutěný kruh, šplhadlo a ještě ho pouštím proletět. Mám ho od chovatele a ručně jsem ho dokrmovala sondou.
Jeho nevýhoda je, že štípe,dokud byl mládě tak seděl na prstu a byl hodný, ale když dospěl, tak mě klidně hryzne do ruky nebo do ucha a fakt to bolí, tak už ho "osahávám" pouze v kožené rukavici.
Řečník je to náramný a zpěvák taky,naučil se spoustu slov i melodií a skládá si své vlastní, takže něco jako ticho je pouze, když mu dám něco zajímavého na hraní.
Ale taková korela je dle mé zkušenosti mnohem přítulnější, pokud chcete papouška na mazlení, tu jsem měla dřív, taky mluvila, byla krotká a seděla na ruce a pak mi uletěla .
Netuším jak by se choval úplně sám, rodiče jsou důchodci tak jsou pořád doma a tím, že je v kuchyni je stále ve společnosti.
Dokonce mám pocit, že i snad ví co říká, ráno přijdu řekne mi Ahoj
(foto Kokyho první Vánoce)
garisto
napsal(a):
My máme doma v kuchyni samce rozely pestré, jak se výše psalo "single" jako domácího mazlíka a myslím, že s tím velké problémy nejsou. Jediný problém je to, že klec je 100x100x50cm je velká a zabere hodně místa, ale Koky -tak se jmenuje v ní má houpačku, 2 bidla, proutěný kruh, šplhadlo a ještě ho pouštím proletět. Mám ho od chovatele a ručně jsem ho dokrmovala sondou.
Jeho nevýhoda je, že štípe,dokud byl mládě tak seděl na prstu a byl hodný, ale když dospěl, tak mě klidně hryzne do ruky nebo do ucha a fakt to bolí, tak už ho "osahávám" pouze v kožené rukavici.
Řečník je to náramný a zpěvák taky,naučil se spoustu slov i melodií a skládá si své vlastní, takže něco jako ticho je pouze, když mu dám něco zajímavého na hraní.
Ale taková korela je dle mé zkušenosti mnohem přítulnější, pokud chcete papouška na mazlení, tu jsem měla dřív, taky mluvila, byla krotká a seděla na ruce a pak mi uletěla .
Netuším jak by se choval úplně sám, rodiče jsou důchodci tak jsou pořád doma a tím, že je v kuchyni je stále ve společnosti.
Dokonce mám pocit, že i snad ví co říká, ráno přijdu řekne mi Ahoj
(foto Kokyho první Vánoce)
Děkuji všem za odpověď.
garisto: nemáte nějaký obrázek klece? Mám pocit, že nemám rozložení ideální. Píšete docela pozitivně ohledně melodií, naše umí jen 4 zvuky. Je to samička. Zatím čekám, až si na nás zvykne, abych ho mohl pustit proletět..
Toto je už naše druhá rozela pestrá, první jsme měli taky samce-mládě z voliéry.V podobně velké kleci, neochočil se na ruku,jen se nebál lidí a byl zvědavý, nemluvil jen pískal různé melodie a dokonale napodoboval různé zvuky. Měli jsme ho asi 2roky a pak jsme ho vrátili původnímu majiteli zpátky do voliéry,přišel tehdy o svého samce a tak nás poprosil.
Tady tohoto mám od jara 2008, on ani nepoznal rodiče, vyseděli a krmili ho úplně jiní papoušci, protože známému ty rozely nechtěly sednout jen snesla samička vajíčka, tak jsem měla štěstí, už je nemá. Právě on mi ukázal jak krmit sondou a tak malý papal Nutribird.
Jasně, že klec není voliéra a ani voliéra není volné prostředí, které je nejen rozelám přirozené tam- odkud pocházejí.
Náš vidí na dvůr, vidí na TV-tu má rád a pořád něco povídá nebo píská.
Říká: Koky, Kokáč, Kokáči, Pepíku, Pepíčku, blbečku, Veroniko, medůzo, pokoj, ahoj, pusu a mlaskne při tom, Arone,Andy, poď poď, ňaf ňaf, ježišikriste a určitě jsem na něco zapomněla...
Píská melodii ze Shreka, protože nechápu to on neumí pískat rozelácké koký-koký a pak klasika pepíku, různé úryvky něčeho hlavně z reklam kde se to několikrát denně opakuje a už několik měsíců "piluje" melodii z reklamy na Orion čokoládové město...
Má moc rád to "šplhadlo" je to vlastně žebřík vlastní výroba- měděný drát-vše ostatní přírodní zničil a příčky jsou z větve nakrácené a provrtané.
Ten kruh je korpus na věnce z přírodního materiálu a houpačka je přírodní provaz vylepšený měděným drátem, on během pár týdnů překouše, rozplete a zdevastuje všechno co není drát, tak mu tam pořád dávám nějaké hračky...