Zdravím,
mám novou voliérku a z tohoto materiálu mám dělané dvě boční stěny, zatím na nové osazenstvo ještě čekám, ale nevím, jestli jsem neudělala chybu, jak dlouho tento materiál vydrží pěkný, dá se z toho nějak očistit případný trus? Ničím to nemám natřené, mám to raději natřít, případně čím?
Předem díky za odpovědi, evena.
Dobrý den,
Taky mám voliery z OSB desek. Zevnitř jsem je ničím nenatřel, ale z venku ano. Nejdřív se má dát speciální barva přímo na OSB desky, která je údajně ochrání před vnějšími vlivy a na tuto vrstvu jsem dal ještě normální hnědou barvu. I když výrobci píšou, že OSB desky jsou na venek dobré, tak po druhé bych zvolil spíš cetris desky. OSB se po nějaké době rozlezou i když jsou natřené, zvlášť se mi rozlézají od spodu, přitom se u nich nedrží voda. Pokud je ničím nenatřete, tak se Vám do půl roku hodně rozleze. S trusem zevnitř volier nemám problém, žádný se na ně neuchycuje. Z OSB desek mám i přepážky mezi volierama a tam jsem na hrany přišrouboval lehké, hliníkové kryty na hrany při dělání sádrokartonů, aby je papoušci nezlikvidovali. Už přes dva roky to funguje dobře. I když nemám mezi papouškama žádné extrémní ničitele, snad jen Eklektusi, ale když budete dávat dost větví na okus, tak to bude v pohodě.
Hodně štěstí.
Fylip
fylip
napsal(a):
Dobrý den,
Taky mám voliery z OSB desek. Zevnitř jsem je ničím nenatřel, ale z venku ano. Nejdřív se má dát speciální barva přímo na OSB desky, která je údajně ochrání před vnějšími vlivy a na tuto vrstvu jsem dal ještě normální hnědou barvu. I když výrobci píšou, že OSB desky jsou na venek dobré, tak po druhé bych zvolil spíš cetris desky. OSB se po nějaké době rozlezou i když jsou natřené, zvlášť se mi rozlézají od spodu, přitom se u nich nedrží voda. Pokud je ničím nenatřete, tak se Vám do půl roku hodně rozleze. S trusem zevnitř volier nemám problém, žádný se na ně neuchycuje. Z OSB desek mám i přepážky mezi volierama a tam jsem na hrany přišrouboval lehké, hliníkové kryty na hrany při dělání sádrokartonů, aby je papoušci nezlikvidovali. Už přes dva roky to funguje dobře. I když nemám mezi papouškama žádné extrémní ničitele, snad jen Eklektusi, ale když budete dávat dost větví na okus, tak to bude v pohodě.
Hodně štěstí.
Fylip
Děkuji za reakci, co myslíte tím, že se rozlezou, jako že nedrží v těch spojích (v zámkách)?
Kamarád má dělaný z OSB podhled pod posezením už tři roky a stále je to pěkné, i mě překvapilo, že to nijak neztmavlo ... z ničení strach nemám, protože tam nebudou žádní dřevorubci, ale jinak voliéra je dělaná ze dřeva a hrany jsou opláštěné projistotu pozink. lištama.
Předpokládám, že zvenku jste asi desky natíral kvůli dešti? Já mám zvenku desky kryté na jedné straně zdí, na druhé zatím plachtou (kvůli dešťům), v dohledné době se plachta vymění za stěnu z cetris desek, protože tato stěna bude zároveň sloužit jako plot k sousedům.
Ty cetris desky mě taky trochu mrzí, protože nyní máme k dispozici odřezky za směšnou cenu.
Jen bych doplnil pár věcí. Během zimy jsem dokončil práci s izolací voliéry, kdy jsem použil OSB desky jako vnitřní podhled (zakrytí min. vaty). Tloušťka je 10mm. Při zatlačení sice mírně zapruží, ale svůj účel splňuje. Do jara bylo vše v pořádku až do té doby, kdy na samici rosely pestré přišla chuť zahnízdit a jelikož neměla ve voliéře hnízdní dutinu, začala si hloubit otvor v OSB desce. Asi cítila duté místo a chtěla se proklovat. Na tomto místě se ji líbilo i loni, čemuž nasvědčoval zkosený hranol. Takže i obyčejná rosela může mít, jak říkáte, dřevorubecké sklony. Pokud chcete stavět jen jednovrstvou stěnu, tak bych volil větší tloušťku, alespoň 20mm, tak se mi zdá méně zranitelnější. A pokud volba mezi OSB a CETRIS, pak bych si asi vybral CETRIS. Je pevnější a odolnější . Jinak OSB je vyráběna lisováním za použití voděodolného lepidla, takže by měla nepřízni počasí odolávat.
Dobrý den,
Fylipe, určitě máš doma nějaký aušus nebo něco jiného. V pravém sloupci vedle této diskuse se po chvílích střídá reklama. Baushop.cz/osb-desky.
Cituji:
OSB DESKY jsou lisované desky z velkoplošných třísek a spojené umělou pryskyřicí. Osb desky jsou sestavené z tří vrstev, které jsou k sobě kolmo orientované. Osb desky typ 3, jsou nosné desky vhodné pro vlhké prostředí. Osb desky se vyrabí ve dvou varintách. Osb desky s pérodrážkou, nejčastěji v rozměru 2500x675mm a osb desky s rovnou hranou v rozměru 2500x1200mm. Osb desky jsou nebroušené, ale lze na objednávku zajistit i broušené desky. Osb desky si získali velkou oblibu u stavebníku, díky své univerzálnosti. Tyto osb desky jsou vhodné jak pro interiér tak exteriér. Osb desky jsou vhodné pro dřevostavby, sendvičové panely, plošný materiál pro nové konstrukce i rekonstrukce, osb desky se hodí i jakomateriál pro ztracené bednění, dočasné oplocení stavenište atd.
Ačkoliv, nic zas tak světoborného to není, kromě toho, že Vám to miláčci prokoušou, především po estetické stránce s tím nic nenaděláte a funkčně to taky žádným nátěrem nespravíte tak, aby to bylo omyvatelné. Je to prostě přiměřené pořizovacím nákladům a pro většinu méně technicky zdatných človíčků to zůstane jen jakási obdoba dřevotřísky.
Šit určitě nemám. Taťka je stolář, takže s OSB deskama přichází do styku téměř pořád. Není to jen u mě, ale u víc lidí. Desky jsou přímo z Jafholzu, takže naopak kvalita bude asi někde jinde, než v Baushopu.
Určitě není OSB deska hlavně pro méně zručné.
Možná by bylo lepší než OSB deska a pokud nechcete cetris pouvažovat o vodovzdorné překližce, mám jí dnech volier pro Afriku a i když jí každý týden ostříkávám a drhnu, tak se nerozleze a takto už jí mám asi sedm let. Cena je ale o dost vyšší.