Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
20.8.2011 15:46
evena

XXX.XXX.213.227

Zdravím,
mám novou voliérku a z tohoto materiálu mám dělané dvě boční stěny, zatím na nové osazenstvo ještě čekám, ale nevím, jestli jsem neudělala chybu, jak dlouho tento materiál vydrží pěkný, dá se z toho nějak očistit případný trus? Ničím to nemám natřené, mám to raději natřít, případně čím?
Předem díky za odpovědi, evena.

20.8.2011 16:54
fylip

XXX.XXX.80.34

Dobrý den,

Taky mám voliery z OSB desek. Zevnitř jsem je ničím nenatřel, ale z venku ano. Nejdřív se má dát speciální barva přímo na OSB desky, která je údajně ochrání před vnějšími vlivy a na tuto vrstvu jsem dal ještě normální hnědou barvu. I když výrobci píšou, že OSB desky jsou na venek dobré, tak po druhé bych zvolil spíš cetris desky. OSB se po nějaké době rozlezou i když jsou natřené, zvlášť se mi rozlézají od spodu, přitom se u nich nedrží voda. Pokud je ničím nenatřete, tak se Vám do půl roku hodně rozleze. S trusem zevnitř volier nemám problém, žádný se na ně neuchycuje. Z OSB desek mám i přepážky mezi volierama a tam jsem na hrany přišrouboval lehké, hliníkové kryty na hrany při dělání sádrokartonů, aby je papoušci nezlikvidovali. Už přes dva roky to funguje dobře. I když nemám mezi papouškama žádné extrémní ničitele, snad jen Eklektusi, ale když budete dávat dost větví na okus, tak to bude v pohodě.

Hodně štěstí.
Fylip

20.8.2011 17:18
docid

XXX.XXX.172.5

Taky jsem si myslel když budou mit ptaci větve na okus, do konstrukce se nepustí, ale není domu tak. Chtěl jsem se zeptat na cetris desky, dají se omývat, a jak se spojují? předvrtat a trut? kdybych si z nich chtěl dělat bednové klece.

20.8.2011 17:50
fylip

XXX.XXX.80.34

Dobrý den,

Nevím, s cetrisem nemám zkušenost, jen co jsem viděl a slyšel. Nebylo by ale na bednové klece lepší použít plech?

20.8.2011 18:02
docid

XXX.XXX.172.5

Plech vubec. Ani náhodou.

20.8.2011 18:13
evena

XXX.XXX.213.227

fylip napsal(a):
Dobrý den,

Taky mám voliery z OSB desek. Zevnitř jsem je ničím nenatřel, ale z venku ano. Nejdřív se má dát speciální barva přímo na OSB desky, která je údajně ochrání před vnějšími vlivy a na tuto vrstvu jsem dal ještě normální hnědou barvu. I když výrobci píšou, že OSB desky jsou na venek dobré, tak po druhé bych zvolil spíš cetris desky. OSB se po nějaké době rozlezou i když jsou natřené, zvlášť se mi rozlézají od spodu, přitom se u nich nedrží voda. Pokud je ničím nenatřete, tak se Vám do půl roku hodně rozleze. S trusem zevnitř volier nemám problém, žádný se na ně neuchycuje. Z OSB desek mám i přepážky mezi volierama a tam jsem na hrany přišrouboval lehké, hliníkové kryty na hrany při dělání sádrokartonů, aby je papoušci nezlikvidovali. Už přes dva roky to funguje dobře. I když nemám mezi papouškama žádné extrémní ničitele, snad jen Eklektusi, ale když budete dávat dost větví na okus, tak to bude v pohodě.

Hodně štěstí.
Fylip

Děkuji za reakci, co myslíte tím, že se rozlezou, jako že nedrží v těch spojích (v zámkách)?
Kamarád má dělaný z OSB podhled pod posezením už tři roky a stále je to pěkné, i mě překvapilo, že to nijak neztmavlo ... z ničení strach nemám, protože tam nebudou žádní dřevorubci, ale jinak voliéra je dělaná ze dřeva a hrany jsou opláštěné projistotu pozink. lištama.
Předpokládám, že zvenku jste asi desky natíral kvůli dešti? Já mám zvenku desky kryté na jedné straně zdí, na druhé zatím plachtou (kvůli dešťům), v dohledné době se plachta vymění za stěnu z cetris desek, protože tato stěna bude zároveň sloužit jako plot k sousedům.
Ty cetris desky mě taky trochu mrzí, protože nyní máme k dispozici odřezky za směšnou cenu.

20.8.2011 19:31
fylip

XXX.XXX.80.34

OSB deska se na deští stejně jako jiné dřevotřísky rozleze, to znamená, že přestávají působit lepidla, které uvnitř jsou a deska se různě pokroutí a odleze od sebe. Pokud se Vám na ní nedostane déšť, tak bych se toho nebál.

20.8.2011 22:58
vasutmarty

XXX.XXX.155.18

Jen bych doplnil pár věcí. Během zimy jsem dokončil práci s izolací voliéry, kdy jsem použil OSB desky jako vnitřní podhled (zakrytí min. vaty). Tloušťka je 10mm. Při zatlačení sice mírně zapruží, ale svůj účel splňuje. Do jara bylo vše v pořádku až do té doby, kdy na samici rosely pestré přišla chuť zahnízdit a jelikož neměla ve voliéře hnízdní dutinu, začala si hloubit otvor v OSB desce. Asi cítila duté místo a chtěla se proklovat. Na tomto místě se ji líbilo i loni, čemuž nasvědčoval zkosený hranol. Takže i obyčejná rosela může mít, jak říkáte, dřevorubecké sklony. Pokud chcete stavět jen jednovrstvou stěnu, tak bych volil větší tloušťku, alespoň 20mm, tak se mi zdá méně zranitelnější. A pokud volba mezi OSB a CETRIS, pak bych si asi vybral CETRIS. Je pevnější a odolnější . Jinak OSB je vyráběna lisováním za použití voděodolného lepidla, takže by měla nepřízni počasí odolávat.

20.8.2011 23:51
redpoll

XXX.XXX.71.99

Dobrý den,

Fylipe, určitě máš doma nějaký aušus nebo něco jiného. V pravém sloupci vedle této diskuse se po chvílích střídá reklama. Baushop.cz/osb-desky.
Cituji:
OSB DESKY jsou lisované desky z velkoplošných třísek a spojené umělou pryskyřicí. Osb desky jsou sestavené z tří vrstev, které jsou k sobě kolmo orientované. Osb desky typ 3, jsou nosné desky vhodné pro vlhké prostředí. Osb desky se vyrabí ve dvou varintách. Osb desky s pérodrážkou, nejčastěji v rozměru 2500x675mm a osb desky s rovnou hranou v rozměru 2500x1200mm. Osb desky jsou nebroušené, ale lze na objednávku zajistit i broušené desky. Osb desky si získali velkou oblibu u stavebníku, díky své univerzálnosti. Tyto osb desky jsou vhodné jak pro interiér tak exteriér. Osb desky jsou vhodné pro dřevostavby, sendvičové panely, plošný materiál pro nové konstrukce i rekonstrukce, osb desky se hodí i jakomateriál pro ztracené bednění, dočasné oplocení stavenište atd.

Ačkoliv, nic zas tak světoborného to není, kromě toho, že Vám to miláčci prokoušou, především po estetické stránce s tím nic nenaděláte a funkčně to taky žádným nátěrem nespravíte tak, aby to bylo omyvatelné. Je to prostě přiměřené pořizovacím nákladům a pro většinu méně technicky zdatných človíčků to zůstane jen jakási obdoba dřevotřísky.

21.8.2011 01:09
fylip

XXX.XXX.80.34

Šit určitě nemám. Taťka je stolář, takže s OSB deskama přichází do styku téměř pořád. Není to jen u mě, ale u víc lidí. Desky jsou přímo z Jafholzu, takže naopak kvalita bude asi někde jinde, než v Baushopu.
Určitě není OSB deska hlavně pro méně zručné.
Možná by bylo lepší než OSB deska a pokud nechcete cetris pouvažovat o vodovzdorné překližce, mám jí dnech volier pro Afriku a i když jí každý týden ostříkávám a drhnu, tak se nerozleze a takto už jí mám asi sedm let. Cena je ale o dost vyšší.

Přidejte reakci

Přidat smajlík