Agresivita andulek v hejnu !!!

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
6.9.2011 19:58
secretfranta

XXX.XXX.6.140

Dobrý den, andulky chovám třetím rokem, ale to co se mi děje teď ve voliéře přestávám chápat. Chovám ve společné prostorné voliéře cca 15 párů, před nedávnem jsem našel mtrvou samici, myslel jsem si že byla napadená lasičkou nebo kunou, tak sem udělal pro jistotu opatření (ikdyž to vypadalo, že voliera je dobře zabezpečená), nicméně měsíc byl klid a pak to začalo, začínal jsem nacházet mrtvé andulky tak jednou za deset dní.. (celkem asi 3), bylo mi téměř jasné že se o škodnou nejedná, protože by se tam po těch všech opatřeních nedostala. Všechny andulky které teď naleznu mrtvé, mají mnoho společného. Jsou to mláďata, která nejsou ještě zcela opeřená a vypadli z budky a mají vždy vyklované vnitřnosti. Byl jsem svědkem jak jedno mládě vypadlo, během několika sekund se na něj vrhlo několik andulek a než jsem stihl vejít do voliéry a odehnat andulky od napadeného mláděte, už mělo vyšrubané ocasní pera, kdybych přišel jen o pár minut později, bylo by pozdě. Letos chci tento společný chov andulek zrušit a budu dělat bednové klece, kam umístím vždy jeden pár, tam doufám k takovému problému docházet nebude, přesto chci ale přijít na to proč se tak děje, co andulky k tak kanibalistickému jednání vede a jestli s tím nemáte někdo zkušenosti. Děkuji všem za reakce

6.9.2011 20:35
ptáčci

XXX.XXX.80.103

Něco podobného se mi stalo taky,zjístil jsem že podzimní mládata napsdají mladí samci z prvního hnízda .Po odchycení starších sourozencu byl klid. Přeji hodně chovatelských uspěchu.

6.9.2011 23:30
secretfranta

XXX.XXX.6.140

No první hnízda byla u mě taky bez problémů, ale všiml jsem si, že andulky napadají chovní samci a ne ti z prvních hnízd.

7.9.2011 08:32
atobajus

XXX.XXX.249.198

Znám chovatele který má teď stejný problém, když do hejna přidal andulky výstavní a křížené výstavníma (polovýstavní???). U těch se projevovala vysoká agresivita nejen v napadání andulek ve voliéře ale i ničení snůšek a zabíjení mláďat v budkách ostatních párů. Dokud choval jen obyčejné andulky tak bylo vše ok.

7.9.2011 11:43
našinec

XXX.XXX.159.14

Dobrý den,s něčím takovým jsem se ještě nesetkal,ani v odborné literatuře.Chovám andulky přez 40 roků,že samičky se mezi sebou zabijí a zabijí jiné mladé to je známo.Tady bych to viděl,že to bude naučený zlozvyk,stačí aby to udělala jedna a druhá se to od ní naučí.Pokud můžu poradit ,vyřadil bych z chovu všechny andulky a založil nový chov.Já chovám ve voliéře po 5-6 párech,když se objevila v chovu většinou dokoupená samička,která dělala problemy,tak jsem celý pár oddělil.pokud jsem si nechal mladé od ní do chovu zdědili podobné vlastnosti.Co se týče bednového chovu,máte jistotu ,že vám nezapáří jiný sameček,ale také se stává,že jsou vajíčka neoplodněná.Dále se stává ,že se mladí vracejí do budky a také je rodiče škubou a můžou je zabít.
S pozdravem Mirek.

7.9.2011 15:43
secretfranta

XXX.XXX.6.140

No tak já jsem výstavní andulky do chovu nepřidával a ani je nechovám, loni jsem měl 5 párů, některé odchovy jsem si nechal a zbytek dokoupil abych rozšířil počet párů, první snůšky byli bez problémů, ale ze druhých toho asi moc neodchovám. Co se mi podařilo vypozorovat tak vím o dvou samcích kteří vždy mezi útočníky nechybí, ale jinak těch andulek se vždy vrhne na mládě víc. Myslím si že svým mladým by to ale neuděli, nebo myslíte že ano? Abych pak ty bednovky nedělal zbytečně.... přinejhorším bych si rozříšil forpusy, jestli teda půjdou, letos sem sestavil páru šedokřídlých tak sem zvědav co z toho bude. Jinak ještě zpět k těm andulkám, o napadání samic, ničení vajec jiným atd.... to všechno mě taky napadlo, ale tam problém nebude, pokud najdu ještě nějaké mládě, zkusím Vám ho vyfotit, možná budete tak jako já nemile překvapeni, čeho jsou andulky schopné.

7.9.2011 20:56
saluki

XXX.XXX.6.82

ahoj, s andulkami ve společné volieře mám zkušeností celkem dost, s prominutím rady typu prodat a koupit nové, moc ráda nemám, protože tak smutné trable pouze hodíte na někoho dalšího. Je dobré hejnko nechat bez budek, udělat aspoň jeden chovný box a nechat tam postupně každý pár odhnízdit, nebo třeba po dvou či třech, pak máte jistotu, jak se který chová. V každém případě je třeba při hnízdění v hejnu odstavovat předchozí odchovy, jsou to zvědaví puberťáci a mnohdy agresivní chování dospělých pramení právě z přítomnosti hašteřících se mladých zvědavců.

Jinak u forpusků je agresivita podstatně běžnější záležitostí než u andulek, i jen v páru.

7.9.2011 21:42
secretfranta

XXX.XXX.6.140

Já taky neříkal nic o prodávání. Asi odeberu budky a dodělám v klidu ty klece, kam příjde vždy jeden pár do klece. Co se týče forpusů, o jejich agresivitě jsem hodně četl a i chovatelé od kterých jsem kupoval ty moje mi hodně předali svých zkušeností, tak uvidíme. Je pravda, že když jsem je dovezl byla samice dosti agresivní na mladého samečka, ale po pár dnech se situace obrátila, teď sedí pořád vedle sebe a mají se k sobě, no nechám se překvapit.

7.9.2011 21:48
saluki

XXX.XXX.6.82

poznámka o prodávání nepatřila Vám jako zadavateli, ale někde nade mnou padla rada vyřadit z chovu .....co si pod tím pojmem jen jiného u dospělé chovné andulky představit?smajlík

7.9.2011 23:03
smidla

XXX.XXX.106.187

Sobry den,
tak jsem se setkal s agresivitou andulek. nejprve jsem prisel o dve samicky, ty doslova ustval jeden samec. Po vyrazeni z chovu se situace uklidnila. Problem nastal az v okamziku, kdy jsem nedal hobliny do budky kde hnizdila jedna samice. Druhy den po vycisteni budky vnikla do jine a doslova zmrzacila mladata v ni. i tato samice byla vyrazena a od te doby je klid.
Velmi nerad bych se dotknul pani co pise o prodavani a vyrazovani z chovu. no prosim, dovolte mi pripominku. Pokud je identifikovany problemovy jedinec, vyrazeni z chovu je dle meho nazoru nutne. Takoveto chovani se velmi casto prenasi i na potomstvo a pokud pouziji vasi frazy, nadelate problemy spouste dalsich chovatelu.
Vyrazenim z chovu muze byt umisteni do okrasne voliery, darovani na domaciho mazlicka (u starsich spis nedelat) a v neposledni rade moznost vyuzit sluzeb vykupcu ptactva.
S pozdravem Smidla
smidla@smidla.eu
http://smidla.su

Přidejte reakci

Přidat smajlík