Dobrý den,
mám anduláčka starého 7 a tři čtrvtě roku a v poslední době má opeření ve velmi špatném stavu (na hlavičče jakoby nerozvinutá peříčka - cca již 2 týdny, letky na křidélku se mi zdají menší, než bývaly, bříško téměř ztratilo svou modrou barvu a pod křidélkem mu již asi 2 nebo 3 týdny trčí prachové peří). Mohl by mi někdo poradit, čím to je? Jinak je krmen zrním Premium Prestige Budgies, občas dostává vařené vajíčko a cca 1x za 14 dní klíčené zrní a žabinec. Kromě opeření se mi zdá být v pořádku (povídá si, probírá si peří, přijde pro dobrůtku, hraje si...). Přikládám foto.
Děkuji za odpovědi.
Dobrý den, krásný anduláček . Pokud jste v poslední době nic nezměnil ze zaběhnutých zvyků (stejné krmení, místo, denní režim) pak to pravděpodobně bude souviset jen s vyšším věkem. Ptáci stárnou jako lidé, metabolismus se zpomaluje, orgány snižují funkce, trošku ztrácí na kráse. Těžko říct, jak mu prospět, proces stárnutí nezastavíte. A náhlost změny může souviset s podzimním přepeřováním. Přeji, aby Vám ještě dlouho dělal radost
Děkuji Vám , právě že mě napadlo, jestli to nemá co dělat s věkem, proto jsem se sháněla po nějakých informacích na toto téma, ale podařilo se mi jen najít, že u starších ptáků dochází spíš k přerůstání zobáku,drápků a méně intenzivnímu pelichání (on s drápky, ani se zobáčkem žádný problém nemá, jen to peří...). Je mi jasné, že ve stáří jde i kvalita peří dolů a tím i krása, jen se mi jedná, aby mi při každé příležitosti nenastydl (v létě se třeba chodí se samičkou "venčit"
...) a abych ho také svou nevědomostí nepřipravila o možnost létání (nepomohla bych mu, kdybych mohla...). Včera totiž nebyl schopen letět do výšky, maximálně v jedné rovině, nebo klesat (řekla bych, že to bude peřím)...
Ještě jednou děkuji
strivi
napsal(a):
Děkuji Vám , právě že mě napadlo, jestli to nemá co dělat s věkem, proto jsem se sháněla po nějakých informacích na toto téma, ale podařilo se mi jen najít, že u starších ptáků dochází spíš k přerůstání zobáku,drápků a méně intenzivnímu pelichání (on s drápky, ani se zobáčkem žádný problém nemá, jen to peří...). Je mi jasné, že ve stáří jde i kvalita peří dolů a tím i krása, jen se mi jedná, aby mi při každé příležitosti nenastydl (v létě se třeba chodí se samičkou "venčit"
...) a abych ho také svou nevědomostí nepřipravila o možnost létání (nepomohla bych mu, kdybych mohla...). Včera totiž nebyl schopen letět do výšky, maximálně v jedné rovině, nebo klesat (řekla bych, že to bude peřím)...
Ještě jednou děkuji
Dobrý den,
Vaše andulka je nejen postaší, což má vliv na kvalitu opeření a vitalitu, ale je také poměrně dosti při těle. Pod le fotografií usuzuji, že je otylejší. Pravděpodobně se nebude jednat pouze o menší nadváhu.
Vzhledem k věku bych se nepouštěl do žádné drastické diety, která by mohla andulce uškodit.
Pokuste se jí dávat více vitamínů a nepřekrmovat jí. Myslím, že pokus uberete 1/3 krmné dávky a andulka stále nebude výrazně hladovět, mohla by jí jít váha pomalu dolů.
Doufám, že se Vám andulka dožije vysokého věku.
S chovatelským pozdravem
Martin Záruba
Ano, co se obezity týče, máte pravdu, řekl mi to i veterinář (v létě). Jen mi řekl, abych mu nedávala žádnou dietu, že ptáci potřebují zobat stále po malých dávkách. A i kdybych to rozvrstvila na celý den a omezila zrní, tak by hladověl - samička je hodně dominantní, tak by měl smůlu, dokud by sama neměla dost. Jinak pokud jde o vitamíny, tak ovoce dostávají, ale spíš ho mají jako hračku - nezobou ho, jen ho cupujou (a opravdu nevím, jak je přimět ho zobat, dostávají ho od mládí). Již dříve (před 2 lety) mi bylo řečeno, že zrní, které andulky normálně dostávají je dost tučné a že bych měla do potravy zařadit i granule a semena trávy. Obojí od té doby podávám (jednou za týden až čtrnáct dní), ale vzhledem k neoblíbenosti, jsem jim toto již měsíc nedala (příliš to nezobou, tak jsem myslela, že při přepeřování bude lepší podávat jen zrní...). Mohl byste mi poradit, jak bych měla postupovat?
PS: Obezitu se snažím řešit i pohybem, ale je to téměř bez úspěchu - těch pár metrů denně mi nepřijde dostačující...