Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
25.12.2011 11:25
cheren

XXX.XXX.150.58

Dobré vánoční dopoledne všem :-)
Na jaře se stěhujeme s celým naším zvěřincem do nových prostor a moc by se mi líbilo rozšířit zvířecí druhy o nějaký opeřence :-) Stojí tam silážní hala, která bude sloužit jako jezdecká hala pro koně. Její opěrné zdi jsou každé tři metri vyztužené jakýmsi podpěrným trojúhelníkem a proto to úplně svádí aby se ty třímetrové kóje zepředu zapletivovaly, zastřešily a sloužily jako domov pro nějakou tu havěť. Původně jsem tam chtěla různé druhy okrasných slepic. Ale bohužel mezi těmi výztužemi vede odvodný kanálek a před ním je betonová šikmina. Takže slípky by stejně měly výběh na prd. Proto jsem začala uvažovat o nějakém okrasném ptactvu. Že by se z těch kójí udělaly voliéry se zvýšenou podlahou, tudíž by se zachoval i ten kanálek a veškeré funkce.
Voliéra by mohla mít velikost 3m šířka, 3-4m hloubka a 5m výška. Je jich tam možnost postavit 12.

Potřebovala bych teď radu, z čeho ideálně udělat tu podlahu, jak jí ošetřit, příp. zasypat aby se to ptáčkům líbilo.

Které druhy by byly ideální pro nonstop venkovní odchov? Příp. by se dala vždy jedna kóje udělat jako zimoviště a druhá (příp. třetí jako voliéry). Netoužím po velkých druzích. Raději bych něco menšího, klidně i nebarevného, ale v počtu :-) Líbily by se mi zebřičky, chůvičky... chtěla jsem i barevné mutace bažantů ale tam to asi bez přírodní podlahy nepůjde :-/

Jen pro ilustraci přidávám fotku, jak to zdivo vypadá s těmi výztužemi... Na bordel na fotce nekoukejte, takhle to tam nevypadá :-)

25.12.2011 11:25
cheren

XXX.XXX.150.58

mhmm... tak fotka mi nejde vložit smajlík

25.12.2011 16:16
saluki

XXX.XXX.6.82

ahoj, s tou fotkou to ještě zkuste, takhle je to pro fantazii dost náročné. Jen mě napadá otázka, jak je to tam s průvanem?

25.12.2011 16:22
cheren

XXX.XXX.150.58

fotečka mi prostě nejde a nejde smajlík nevím proč - na jiných diskuzích mi to normálně fungovalo...

25.12.2011 16:35
cheren

XXX.XXX.150.58

Tak jsem si sedla k jinemu počítači a už to sem dávám...

Tohle byl původní stav areálu kam se budeme stěhovat. Teď už je to všechno uklizený a vyčištěný...

25.12.2011 16:37
cheren

XXX.XXX.150.58

A takhle to bylo vymyšlený na boxy pro koně. Bohužel kvůli nutnosti zvýšení podlahy to není reálné...

25.12.2011 21:18
jurin

XXX.XXX.90.180

cheren napsal(a):
Tak jsem si sedla k jinemu počítači a už to sem dávám...

Tohle byl původní stav areálu kam se budeme stěhovat. Teď už je to všechno uklizený a vyčištěný...

Já říkám proč ne, fantazii se meze nekladou:-) Ale na chov zebřiček nebo chůviček celoročně venku rovnou zapomeňte! Navíc ta stěna bude v zimě určitě hodně vlhká což není vůbec dobré. Podle velikosti voliér bych volil spíše nějakou skupinu snášenlivých australanů, nebo kombinaci mnichů+ patagonce, kolonii alexandrů čínských... Voliéru bych určitě zastřešil aspoň ze 2/3, boky voliér to samé, aby tam co nejméně táhlo - vypadá to že to bude stát na volném prostoru? Navštivte pár chovatelů z okolí a udělejte si v hlavě obrázek jak by měli voliéry vypadat aby to bylo co nejjednoduší na obsluhu a zárověň aby to vyhovovalo ptákům. Tomáš

25.12.2011 23:33
alex66

XXX.XXX.204.8

Ta výška 5m je zbytečná to už byste vypuštěného ptáka nemusela taky nikdy chytit. Maximum podle mě 2,5 m.

26.12.2011 15:45
cheren

XXX.XXX.89.1

Vyska 5m je maximum co tam lze udelat vzhledem k zastreseni cele "jamy". Zastresene budou voliery cele. Skrze ty trojuhelnimove vyztuze vede odvodnovaci kanal ktery sbira vodu z cele strechy jamy. Pri destich bude voda ze strechy stekat pres voliery dopredu a odtamtud samospadem pod voliery do odtoku a do kanalu. Prot jsem uz v prvnim prispevku resila ze voliery potrebuju postavit do vzduchu aby pod nima mohla tect voda a ze proto potrebuju poradit jak tu zvysenou podlahu udelat :-)
Koji je 12. Samozrejme bocni steny budou plne, preci jen je to (i kdyz uprostred statku) na otevrenem prostranstvi. Jsem uvazovala jestli neudelat vzdy mezi dve voliery z jedne te koje domecek - zazemi na krmeni a pro vstup do jednotlivych sekci. Tim by se zajistila dobra dostupnost a manipulace, prip. moznost zimovani ptaku uvnitr. Elektrina tam zavedena bude, takze by se tam dala zajistit i stabilni teplota nad nulou...
S tou vlhkosti nic neudelam,ta na tom betonu urco bude. Pomohlo by udelat steny napriklad z osb s odstupem od puvodnich zdi?

29.12.2011 10:13
cheren

XXX.XXX.245.130

Nikdo neporadi co idealniho na podlahu a zdi? Stacily by osb desky a podlahu necim zasypat?

29.12.2011 10:30
saluki

XXX.XXX.38.103

Ahoj, tak víceméně řešení jste si skoro nakreslila jako boxíky pro koně. Je třeba vybetonovat vnější okraj do výšky aspoň 10 cm kvůli lasičkám a podobným vetřelcům, napojit do něj těsně železnou konstrukci, dno vysypat klidně zeminou,na boky, alespoň okrajových volier (pokud je to návětrná strana, tak i třeba na každý druhý box) dát po celé délce OSB desky, zastřešit, čelo a mezistěny potáhnout pletivem. Takové voliery jsou vhodné pro otužilé australské papoušky jako jsou královští, penanti, horští kouřoví, nádherní a podobně :-)

29.12.2011 10:41
cheren

XXX.XXX.245.130

Dekuji za odpoved. Ale vracim se k tomu ze voliery budou muset byt postavene na patkach ve vzducu kvuli nutnosti zachovani odtokoveho kanalu ktery vede uprostred operovych trojuhelniku :-/

29.12.2011 22:59
alex66

XXX.XXX.204.8

Řekl bych že to s tím kanálem je dost omezující problém a vyřešil by to asi nejlépe nějaký projektant. To by ale určitě nebylo za hubičku a stavbu by to prodražilo.

30.12.2011 12:07
lukinek1

XXX.XXX.230.6

ten kanalek by šel jednoduše přemostit pokut na ně dáte betonové žlaby "naruby" a nebo udělejte podlahu s cetrisu je levný a je navěky ty nejednodusší řešení jsou ty nejlepší

30.12.2011 17:26
usak

XXX.XXX.211.120

cheren napsal(a):
Vyska 5m je maximum co tam lze udelat vzhledem k zastreseni cele "jamy". Zastresene budou voliery cele. Skrze ty trojuhelnimove vyztuze vede odvodnovaci kanal ktery sbira vodu z cele strechy jamy. Pri destich bude voda ze strechy stekat pres voliery dopredu a odtamtud samospadem pod voliery do odtoku a do kanalu. Prot jsem uz v prvnim prispevku resila ze voliery potrebuju postavit do vzduchu aby pod nima mohla tect voda a ze proto potrebuju poradit jak tu zvysenou podlahu udelat :-)
Koji je 12. Samozrejme bocni steny budou plne, preci jen je to (i kdyz uprostred statku) na otevrenem prostranstvi. Jsem uvazovala jestli neudelat vzdy mezi dve voliery z jedne te koje domecek - zazemi na krmeni a pro vstup do jednotlivych sekci. Tim by se zajistila dobra dostupnost a manipulace, prip. moznost zimovani ptaku uvnitr. Elektrina tam zavedena bude, takze by se tam dala zajistit i stabilni teplota nad nulou...
S tou vlhkosti nic neudelam,ta na tom betonu urco bude. Pomohlo by udelat steny napriklad z osb s odstupem od puvodnich zdi?

Dobrý den, fotka dost zkresluje rozměry, ale asi bych využil plně rozměrů těch betonových nosníků. Šířka dole asi 1,5 až 2 metry a u stropu kolem metru (odhad), délka mezi nosníky asi 4 m. Velice pěkné rozměry na voliéru. Dno bych udělal z roštu nějakého pletiva a středem nosnou lávku. Domeček s krmnou chodbou je velice dobrý nápad, ale zase bych se držel konstrukce nosníku a tak je využil. Nebo protáhnout střechu 2 m dolů a vytvořit tak rovnou zákryt pro ptáky. Můžete také nechat propojené dvě nebo i tři ty koje do kupy a budete mít luxusní velikost proletu. Jako osazenstvo vhodné australské druhy, ale na to máte čas. Obranu proti predátorům bych doporučil dvojité pletivo. Jinak ten kanál můžete velice dobře využít k čištění tlakovou vodou.

Přidejte reakci

Přidat smajlík