230923

XXX.XXX.94.254
Mám dotaz na zkušené chovatele. Pořídila jsem si pár žaků a mám u nich teplotu 5-7 stupňů. Je nutné tuto teplotu zvednout před hnízděním,nebo ne? Názory chovatelů se liší,někdo říká,že to mám nechat,že i tak si sednou,když budou chtít,jiný radí,že mám teplotu zvednout. Předem děkuji-Zdenka.
230923
napsal(a):
Mám dotaz na zkušené chovatele. Pořídila jsem si pár žaků a mám u nich teplotu 5-7 stupňů. Je nutné tuto teplotu zvednout před hnízděním,nebo ne? Názory chovatelů se liší,někdo říká,že to mám nechat,že i tak si sednou,když budou chtít,jiný radí,že mám teplotu zvednout. Předem děkuji-Zdenka.
Před hnízděním a při hnízdění stačí teplota cca 15 stupňů. Teď záleží jak máte žaky staré protože hnízdí okolo 4 - 5 roku. Samozdřejmostí je harmonie páru. Jakmile samice začne hrabat v budce mohlo by z hnízdění neco být. Doporučuji v tomto období podávat více váníku, mineráli, naklíčené krmivo, ovoce zelenina.
230923

XXX.XXX.94.254
Děkuji za Váš názor. Také si to myslím. Jak jsem psala měla jsem u nich 5-7 stupňů a teď jsem jim to zvedla na 14-16. Ještě jeden dotaz. Když budu dávat namáčecí směs v jakých intervalech to mám střídat? Třeba 5 dní naklíčené a týden suché? Děkuji. Zdenka.
230923
napsal(a):
Děkuji za Váš názor. Také si to myslím. Jak jsem psala měla jsem u nich 5-7 stupňů a teď jsem jim to zvedla na 14-16. Ještě jeden dotaz. Když budu dávat namáčecí směs v jakých intervalech to mám střídat? Třeba 5 dní naklíčené a týden suché? Děkuji. Zdenka.
Žádné střídání suché úplně vynechte. Miska naklíčeného a druhá směs ovoce zelenina pap. granule, rozdrcená vařená kuřecí prsa nebo vaječná míchanice nějaké ty mineráli nejlépe minerální kámen.
230923

XXX.XXX.94.254
Tak to dělám,dávám naklíčené + míchanici + misku s ovocem a zeleninou. Zajímá mě,ale jak dlouho to takhle můžu dávat bez suchého? Dokud nesedí na vajíčkách? Samička je totiž borec ta měla za dva roky /4 snůšky/ 20 vajíček,ale čisté. Musela jsem jí vyndat dvířka od budky,aby už neměla snahu snášet a koupila jsem jí nového nápadníka. Tak si držím palečky a hlavně Vikině,ať se mu zalíbí a povede se to. Jsem z toho vždy úplně hotová,když jí vajíčka beru a ona si je zobákem šoupe zpět pod sebe.Když jí to v budce rosím,tak se nadzvedne-přitom ječí /je odchytová/,zasedne zpět a poctivě sedí.Děkuji Vám za každou radu a přeji hooodně chovatelských úspěchů v Novém roce!!! Na fotce je dáreček od Ježíška. Nechlubím se,ale mám z nich takovou radost,že Vám je musím ukázat. Zdenka
Zdravím, mohl byste napsat, jaký druh směsi dlouhodobě nakličujete pro ty žaky v období hnízdění? Pěkní modročelí, ale jsem v udivu 4 hnízda a 20 vajíček u žaku, to máte opravdu nějakou rekordmanku 5 vajec na hnízdo :), to jsem ještě neslyšel. Mně odchytoví žaci začli hnízdit porvé ve 2-3 letech, co jsme si je dovezli domu,a to jsem jim celou dobu podával jak suché tak i naklíčené, v období hnízdění mněli vždy suché i nakličené,což se mnoho chovatelu divilo, jak to viděli že takle můžou hnízdit. Granule a ovoce je samzřejmostí. Každopádně mám ted taky doma, jednu páru z odchytu cca 2 roky, viděl jsem je jak se krmí,do budky chodí taky, ale to se spíš schovávají, takže uvažuju že bych jim skusil dávat pouze to naklíčené krmivo bez suchého, ale mám z toho trochu obavu. Jinak telotu taky udržuju přibližně 12-15C.
usak
napsal(a):
Lidi nedělejte z toho klíčení takový zázrak, ptáci sednou i když budou mít jen suché krmení, ale musí chtít. Samozřejmě, že je pro ně močené přínos, ale není to o tom, že by to bez něj nešlo. Špatná skladba směsi (moc luštěnin), nebo špatně připravená a máte víc problémů než užitku.
Nejde jenom o to podávat naklíčené před hnízděním ale pokud jej budete podávat v době odchovu mláďat, jejich váhový nárust je inenzivnější než když budete podávat suché krmení ale máte pravdu o žádný zázrak nejde.
My podáváme, den močenou kukuřici, propláchneme a chvíli povaříme (musí zůstat celistvá). Toto nám ptáci berou velice dobře a mladí po tom rostou před očima. Navíc vařením zničíme veškeré nežádoucí látky i když při tom přijdeme o část vitamínů, ale stravitelnost je zase o mnoho lepší. Pokud podávám močené, tak 50% na 50% se suchou směsí, ta absorvuje zbytkovou vlhkost a směs se tak i v teplejším období nekazí. Každý máme svoje.