Andulka-ozobi-plýseň,vodní kámen-nevím pomozte

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
16.1.2012 09:16
carcharias86

XXX.XXX.161.16

zdravím,předem se omlouvám za hloupý nadpis,ale opravdu nevím jak to nazvat.
samičce kolem ozobí začalo něco narustat.vypadá to jako rozpraskaný kámen.
na jedno oko už kvůli tomu skoro nevidí.holka už to má nějakou dobu ,ale tet se jí to zhoršilo,
dal jsem ji radši prič od ostatních,protože mám obavy, že je to nejak nakažlivé.
mám, už tam totiž dvě dalsí samičky,kterým se to začíná dělat také.
prosím nevíte někdo o co jde? jestli je to opravdu nakažlivé a jestli se toho dá nějak zbavit.
i přes svuj handicap je to vynikající samice a bohužel i ty další kterým se to dělá a nerad bych o ně přišel.
díky za rady:-)

16.1.2012 09:19
carcharias86

XXX.XXX.161.16

carcharias86 napsal(a):
zdravím,předem se omlouvám za hloupý nadpis,ale opravdu nevím jak to nazvat.
samičce kolem ozobí začalo něco narustat.vypadá to jako rozpraskaný kámen.
na jedno oko už kvůli tomu skoro nevidí.holka už to má nějakou dobu ,ale tet se jí to zhoršilo,
dal jsem ji radši prič od ostatních,protože mám obavy, že je to nejak nakažlivé.
mám, už tam totiž dvě dalsí samičky,kterým se to začíná dělat také.
prosím nevíte někdo o co jde? jestli je to opravdu nakažlivé a jestli se toho dá nějak zbavit.
i přes svuj handicap je to vynikající samice a bohužel i ty další kterým se to dělá a nerad bych o ně přišel.
díky za rady:-)

ještě se omlouvám za plíseň s tvrdým Y :-))

16.1.2012 09:55
vmakovicky

XXX.XXX.45.196

Poktročilé štádium svrabu. Treba roztoče zadusiť potieraním postihnutého miesta vazelínou alebo jedlým olejom. Veterinár Vám poradí a dá aj masť.

16.1.2012 10:04
carcharias86

XXX.XXX.161.16

vmakovicky napsal(a):
Poktročilé štádium svrabu. Treba roztoče zadusiť potieraním postihnutého miesta vazelínou alebo jedlým olejom. Veterinár Vám poradí a dá aj masť.

děkuji moc a nevíte jestli je to nakžlivé? je možné že ty dvě samičky kterým se to dělá také, to chytli od ní?

16.1.2012 10:19
jurin

XXX.XXX.90.180

carcharias86 napsal(a):
děkuji moc a nevíte jestli je to nakžlivé? je možné že ty dvě samičky kterým se to dělá také, to chytli od ní?

ano je to nakažlivé, doporučuji všechny bidla spálit a klece pořádně vydenzifikovat třeba Virkonem S. Spíše než potírání olejem nebo vazelínou bych doporučil návštěvu veterináře, ten Vám na to předepíše speciální mast. Je to určitě rychleší a pro ptáky šetrnější. Není to žádná vážnější nemoc pokud se to včas začne léčit.

16.1.2012 10:21
vmakovicky

XXX.XXX.45.196

Sú to roztoče, čiže treba dezinfekcia chovateľského zariadenia. Určite to majú aj vtáci u ktorých sú nie ešte známe príznaky. Pre vtáka je to bolestivé postihnutie.

16.1.2012 10:24
ilan

XXX.XXX.201.176

carcharias86 napsal(a):

U veterináře si řekněte o ivermectin,prodává se pod různými obchodními názvy (např.biomectin) a primárně je určen spíše pro skot,prasata a ovce.Na vatovou tyčinku naberte kapičku a potřete postižené místo (ozobí).Bývají zasaženi všichni ptáci,takže to udělejte i u těch,kteří to nemají viditelné.Cca po 7-10 dnech zopakujte.

16.1.2012 10:28
carcharias86

XXX.XXX.161.16

super,to jste mě nepotěšili :( pisete dezinfikovat klece. to asi budu muset ptaky pochytat co? a nebo je to mozne aplikovat a mezi ne? me v tech klecich zrovna hnizdi 5 paru anduli .o jojoj

16.1.2012 11:01
jurin

XXX.XXX.90.180

carcharias86 napsal(a):
super,to jste mě nepotěšili :( pisete dezinfikovat klece. to asi budu muset ptaky pochytat co? a nebo je to mozne aplikovat a mezi ne? me v tech klecich zrovna hnizdi 5 paru anduli .o jojoj

ptáky pochytat, určitě nedezinfikovat v jejich přítomnosti! U andulek je to celkem častá nemoc která většinou vychází ze špinavého prostředí a zaprášeného krmení.

16.1.2012 11:46
carcharias86

XXX.XXX.161.16

tak dekuji vsem,a s andulkou urcite skocim do veterinare, jestli mi potvrdi vasi diagnozu.
dal se budu ridit vasima radama. a doufam ze se toho brzo zbavim.
jen pro pana co tak trochu naznacoval ze je chovame v bordelu :) tak chci upozornit, ze zradlo kupujem na burze v prerove v plastovych saccich a doma mame uskladnene v plastovych krabicich a kyblech s víkem.
a klece pravidelne cistime a kazdorocne pretirame jak volieru tak zdi chovatelskeho zarizeni.
jedinym problemem letos byly mysi,kterych jsme se dlouhou dobu neumeli zbavit a ony prebyvaly v klecich a vsude kolem.
tet uz jsou ale pric a uz se tam nikdy nedostanou,podnikli jsme konecna opatreni :)
jeste jednou dekuji vsem :-)

16.1.2012 12:02
našinec

XXX.XXX.159.14

Dobrý den,jedná se o vápenku,jsou to paraziti kteří se živí kůží a vytvářejí takové útvary okolo zobáčku a očí dále jsou na nohách vyskytují se převážně u andulek a drůbeže a jsou přenosné na ostatní andulky.Dříve se to léčilo potíráním olejem sádlem atd.dnes dostanete u zvěrolékaře přípravek,kterým potřete postižené místo a preventivně ostatní ptáky bud pod křídlo nebo za hlavičku na kůži,zabírá to velmi dobře.Samozřejmě musíte vyměnit bidla a včistit a vzdensifikovat klec,po podání léčiva,už by se vápenka neměla projevit.

S pozdravem Mirek.

16.1.2012 13:12
jurin

XXX.XXX.90.180

carcharias86 napsal(a):
tak dekuji vsem,a s andulkou urcite skocim do veterinare, jestli mi potvrdi vasi diagnozu.
dal se budu ridit vasima radama. a doufam ze se toho brzo zbavim.
jen pro pana co tak trochu naznacoval ze je chovame v bordelu :) tak chci upozornit, ze zradlo kupujem na burze v prerove v plastovych saccich a doma mame uskladnene v plastovych krabicich a kyblech s víkem.
a klece pravidelne cistime a kazdorocne pretirame jak volieru tak zdi chovatelskeho zarizeni.
jedinym problemem letos byly mysi,kterych jsme se dlouhou dobu neumeli zbavit a ony prebyvaly v klecich a vsude kolem.
tet uz jsou ale pric a uz se tam nikdy nedostanou,podnikli jsme konecna opatreni :)
jeste jednou dekuji vsem :-)

psal jsem "většinou".... nemusí to být pravidlo, nijak jsem nechtěl naznačovat že papoušky chováte ve špíně. Také jsem to v chovu andulek měl a dlouho jsem se toho nemohl zbavit, dříve jsem to potíral také sádlem nebo olejem ale výsledky byly tak 50 na 50. Vzal jsem tedy celé hejno k veterináři a ten aplikoval přípravek každému ptákovi na zátylek a od té doby byl pokoj. Myslím že se to jmenovalo IVOMEK nebo tak nějak. Už to je asi 5let zpátky takže fatk nevím ale veterinář určitě název vědět bude. Dává se to i kanárům proti plicním roztočům.

Ať se daří! Tomáš

16.1.2012 14:48
ilan

XXX.XXX.173.6

jurin napsal(a):
psal jsem "většinou".... nemusí to být pravidlo, nijak jsem nechtěl naznačovat že papoušky chováte ve špíně. Také jsem to v chovu andulek měl a dlouho jsem se toho nemohl zbavit, dříve jsem to potíral také sádlem nebo olejem ale výsledky byly tak 50 na 50. Vzal jsem tedy celé hejno k veterináři a ten aplikoval přípravek každému ptákovi na zátylek a od té doby byl pokoj. Myslím že se to jmenovalo IVOMEK nebo tak nějak. Už to je asi 5let zpátky takže fatk nevím ale veterinář určitě název vědět bude. Dává se to i kanárům proti plicním roztočům.

Ať se daří! Tomáš

Jen ještě poznámku.Ptáky nemusíte k veterináři brát,vezměte od něj ivermectin a aplikujte,jak jsem psal v předchozím příspěvku.Napsal jsem,že je dobré aplikovat každému ptákovi,i tomu ,který (zatím)není postižen.Pokud by to byl momentální problém (třeba kvůli hnízdění apod.),tak nevadí.Praktickou zkušenost mám takovou,že tento preparát si andulky v hejnu vzájemné skvěle aplikují při svých kontaktech -doteky ozobím.

Přidejte reakci

Přidat smajlík