Dobrý den, jsem naprostý laik a prosím o radu či názor.
Pořídili jsme v létě dětem andulky. Máme dvě páry v kleci zhotovené ze starého peřiňáku. Vlétě byli venku, ale ted přes zimu jsou v domě. Nemají žádnou budku uvnitř a přesto jedna ze samiček za poslední týden snesla 4 vajíčka a podctivě na nich sedí. Zajímá mě jestli je možné aby odchovala mladé i bez budky? Či mám udělat nějaké opatření? Děkuji za rady
Dobrý den, jestli je možné odchovat bez budky nevím, ale mám za to, že jsem někde četl (bohužel už si nepamatuju o který druh šlo), že si udělal "hnízdo" v rohu klece a vyvedl mladé. Vajíčka ale nemusí být vůbec oplozená - stačí je prosvítit a zjístíte to, pokud budou, přidal bych jim do klece budku, ale pokud ty dva páry máte společně, dejte tam ty budky alespoň dvě i tak by mohla ta druhá samice vlézt do budky té druhé a nemuselo by to dělat dobrotu. Hodně štěstí!!!
Dobrý den. Jedna z mých andulek sedí celkem na 7 vejcích. První snesla už 28.3. ale zatím se žádné mladé nelíhnou. Vejce sem neprosvěcoval, takže nevím jestli jsou oplodněná. Po jak dlouhé době se mladé líhnou. Četl jsem že po cca. 18 dnech. Je možné že se z vajec ještě něco vyklube? Díky za odpověď.
Andulky se líhnou za cca 18 dnů, záleží kdy samice na vajíčka nasedla, ale podle svých andulek, bych řekl, že nasedá od 1 vajíčka, nejpozději od 2. Takže jestli jste měl 28.3. první vajíčko, další bylo pravděpodobně 30.3. takže i kdyby samice nasedla od druhého vajíčka, vylíhnout by se první mládě mohlo právě v těchto dnech, když počkáte klidně třeba do soboty, myslím že se nic nestane, navíc určitě nevíte které vejce snesla samice jako první (pokud jste si je tedy nepopsal), takže nevíte jaké vajíčko může být oplozené a jaké ne. Klidně může být polovina vajec oplozená a půlka ne. V žádném případě žádné vajíčko neodebírejte, samici by to jen zmátlo. Asi Vám nezbývá nic jiného než čekat. Hodně štěstí.
No tak to už by určitě první vajíčka byla vylíhlá, ale to neznamená, že třeba i to poslední nemůže být oplozené a jelikož samice to poslední snesla někdy okolo 10 dubna ( k tomu přičteme cca 18dní ), tak pokud ani po tomto víkendu nebudete mít v budce žádné mládě, vajíčka vyhoďtě a příště zkuste vyjíčka prosvítit, nebo vajíčka popisujte. Já měl doma 20 párů a vajíčka jsem popisoval fixem abych věděl přesně které vajíčko kdy můžu buď vyhodit a nebo očekávat mládě. Bohužel po zimním útoku lasičky, mi zůstalo jen 10 párů a pár samců k tomu.
Dobry den,
je to naprosto jednoducha matematika. Pokud bylo prvni vejce sneseno 28.3. a je jich celkem 7, znamena to, ze prvni vejce se muzou lihnout 16.4. a posledni vejce 28.4. jelikoz andulky snaseji vejce obden. To vse za predpokladu ze samice nasedla na prvni vejce hned po sneseni, coz nebyva caste, pravdepodobnejsi je od druheho. Tim se odsouva lihnuti prvniho mladete, ovsem lihnuti posledniho nikoliv.
Toliko matematika a ted chovatelstvi. Priroda vi sama co ma delat, takze pokud samice sedi, nechte ji sedet. Nema smysl cokoliv resit. Pokud budou vejce prazdna, samice z nich sama sleze, pokud ne mladata se vylihnou at se na ne divate nebo ne. Navic neni vhodne vejce odebrat, pokud budou prazdna, samice by mohla ihned pristoupit k dalsi snusce a to ji bude vycerpavat.
Dalo by se pouzit nejakou nizsi kartonovou krabici, rekneme 20 x 20 cm zakladna a na vysku takovych 5 - 10 cm, vysypat ji drcenym drevem a na to premistit vajicka. Je to lepsi nez je nechat primo na dne klece.
Do budoucna ptakum jiste pripravte 4 budky, na kazdy par dve. Nezapomente take na klec pro odstav mladych, jelikoz je perinak maly pro dva pary a mladata.
S pozdravem Smidla
smidla@smidla.eu
http://smidla.eu
Takže samice nakonec z vajíček sama slezla. Některá byla naprasklá, některá měla obsah ztvrdlý. Všechna vejce jsem z budky vyhodil 28.4. Samice ale začala znova snášet, 5.5. už byla v budce zase tři vajíčka. Co s tím, neni to moc brzo? Vydrží takový "zápřah"? Druhé samici se sice mladé vylíhla, ale žádné nevydrželo ani den. Z pěti vajíček, tři mrtvá mláďata. Obě samice letos hnízdily poprvé, jedna je loňská, druhá předloňská. Co s tím? Čekat, nebo máte nějakou radu. Díky za odpověď.
To je úplně normální. Někdy se stane, že samice snáší další vajíčka a mládaťa z první ještě nevylétla, ale ničemu to nevadí. Já nechávám svoje páry hnízdit pouze dvakrát do roka, vyjímečně některé 3x. To, že samice nesedí na vejcích, nekrmí mladé adt.. to už je věc druhá, ale i to se stává, kdyby všechno šlo bez problémů, tak by mě to snad ani nebavilo :-)))
vranik

XXX.XXX.10.5
Dobrý den
Máme párek andulek (samec 3 roky, samice ) a před měsícem sme jim vyrobily budku (před čtyřmi dny sme zvětšily vstupní otvor) ale andulky jí stále ignorují.
Dnes sme ale samici našli v holínce, a když sme se jí snažily vyndat ven, začala varovně pípat, ale po pěti mibutách sama vylétla
Myslíte, že v botě zahnízdila?
Dobrý den,
tak jak to popisujete, to opravdu vypadá, že si samička vybrala místo na hnízdění sama a to v té holínce. Můžete zkusit ji holínku nechat a uvidíte, jestli tam začne snášet, byť budka by byla jistě lepší místo k zahnízdění. Slyšela jsem o případu, kdy andulky zahnízdili na skříni a majitelé to ani netušili, takže se pak divili, kde se vzali další andulky. Měli je totiž trvale puštěné venku z klece. Nebo andulky přestaňte pouštět z klece, aby samička neměla jinou možnost než budku.
Dobrý den nechci zakládat novou diskuzi mám hnizdici pár samička sedí na vajíčkachjde mi ale o to že sameček je s ní permanentně v kleci vyleze jen když jim dávam krmení pak hned zaleze spátky do budky není to na škodu? Byď jsem našel články že v domáci andulky potažmo samičky občas samečká pouští do budky ale on tam je permanentně
Děkuji za případné rady nebo postřehy.
david1
napsal(a):
Dobrý den nechci zakládat novou diskuzi mám hnizdici pár samička sedí na vajíčkachjde mi ale o to že sameček je s ní permanentně v kleci vyleze jen když jim dávam krmení pak hned zaleze spátky do budky není to na škodu? Byď jsem našel články že v domáci andulky potažmo samičky občas samečká pouští do budky ale on tam je permanentně
Děkuji za případné rady nebo postřehy.
Nejsem extra zkušený chovatel, ale osobně si myslím, že to na škodu není. U andulek to není typické chování, ale na druhou stranu u jiných druhů běžné, neviděla bych v tom problém. Jen doporučuju někdy až oba z budky vylezou dovnitř kouknout a zkontrolovat, případně můžete vajíčka prosvítit... A dát pod vajíčka nějakou podestýlku, než se začnou líhnout mladé, třeba hobliny ze zverimexu úplně stačí.
boikana
napsal(a):
Nejsem extra zkušený chovatel, ale osobně si myslím, že to na škodu není. U andulek to není typické chování, ale na druhou stranu u jiných druhů běžné, neviděla bych v tom problém. Jen doporučuju někdy až oba z budky vylezou dovnitř kouknout a zkontrolovat, případně můžete vajíčka prosvítit... A dát pod vajíčka nějakou podestýlku, než se začnou líhnout mladé, třeba hobliny ze zverimexu úplně stačí.
Hobliny tam mám a čekám na přílezitost kdy budou oba venku ale jestli samička vyleze tak to snad jen když jim dám občas trochu zeleného ale jakmile se chci dodknout budky hned vklouzne zpátky tak budu muset asi počkat co udělá příroda nerad bych ji vyrušil a vajíčka by přestala zahřívat ale děkuji za odpovjeď.
david1
napsal(a):
Zdravím všechny chovatelé chtěl bych se zeptat jaké máte skušenosti s vlhkostí mám hnízdici páry doma je tu vlhkost zhruba 45-50% a četl jsem že nízka vhkost může zapříčinit nevylíhnutí mláďat má někdo radu nebo vlastní skušenost?
Andulky nejsou az tak narocne na vlhkost, ale mělo by to byt před lihnutim tak 60-70%, ve vasem pripade staci občas porosit napr.rozprasovacem na rostliny.nebo nainstalovat koupelnicku do kleci i když andulky se neradi koupou. Jinak ano, nizka vlhkost zpusobuje ze se vse nevylihne.
simacek123
napsal(a):
Andulky nejsou az tak narocne na vlhkost, ale mělo by to byt před lihnutim tak 60-70%, ve vasem pripade staci občas porosit napr.rozprasovacem na rostliny.nebo nainstalovat koupelnicku do kleci i když andulky se neradi koupou. Jinak ano, nizka vlhkost zpusobuje ze se vse nevylihne.
Aha děkuji za raduten rozprašovač je celkem dobrý nápad zítra to začnu snad se ta vlhkost aspoň trochu zvedne díky moc ještě jednou.
david1
napsal(a):
Aha děkuji za raduten rozprašovač je celkem dobrý nápad zítra to začnu snad se ta vlhkost aspoň trochu zvedne díky moc ještě jednou.
Zdravím, nic neroste, v těchto ještě málo teplých dnech, a chladnějších nocích je vlhkosti dostatek!Vlhčení vajíček se provádí v parných letních dnech trvajících delší dobu, a to ještě těsně před líhnutím!Jinak hrozí, že zárodek přílišnou vlhkostí doslova"utopíte"ve vejci, je porézní a vodu nasává jak houba!K.
kubrt11
napsal(a):
Zdravím, nic neroste, v těchto ještě málo teplých dnech, a chladnějších nocích je vlhkosti dostatek!Vlhčení vajíček se provádí v parných letních dnech trvajících delší dobu, a to ještě těsně před líhnutím!Jinak hrozí, že zárodek přílišnou vlhkostí doslova"utopíte"ve vejci, je porézní a vodu nasává jak houba!K.
Cti pozorneji, ma je doma a vlkost je mala.Ja to musim v zime v mistnosti tez resit a resim to uz několik desitek let.
simacek123
napsal(a):
Cti pozorneji, ma je doma a vlkost je mala.Ja to musim v zime v mistnosti tez resit a resim to uz několik desitek let.
Chtěl bych se ještě zeptat rosíte jen vzduch v místnosti nebo rozprašovačem decentně stříknete i do budky prostor je celkem dobře větrán tak jsem nad tím přemýšlel jestli to bude mít nějaký účinek jen orosit místnost.
david1
napsal(a):
Chtěl bych se ještě zeptat rosíte jen vzduch v místnosti nebo rozprašovačem decentně stříknete i do budky prostor je celkem dobře větrán tak jsem nad tím přemýšlel jestli to bude mít nějaký účinek jen orosit místnost.
Mirne můžete orosit jak budky tak i ptactvo, Existuje ještě jedna spolehliva věc:a to na spodek budky vyvrtat par malych direk a ze spoda dati misku s vodou.Ja mam mistnost pouze na chov a tak si klidne dovolim porosit vse, vcetne vetvi i zdiva.
simacek123
napsal(a):
Mirne můžete orosit jak budky tak i ptactvo, Existuje ještě jedna spolehliva věc:a to na spodek budky vyvrtat par malych direk a ze spoda dati misku s vodou.Ja mam mistnost pouze na chov a tak si klidne dovolim porosit vse, vcetne vetvi i zdiva.
Myslíte si by částecně pomohlo kdybych k boxům přidělal koupátka? Rosit. Je budu i tak ale koupátko mí přijde celkem vhodný zdroj vlhkosti.
david1
napsal(a):
Myslíte si by částecně pomohlo kdybych k boxům přidělal koupátka? Rosit. Je budu i tak ale koupátko mí přijde celkem vhodný zdroj vlhkosti.
Ano, každý zdroj vody zvysuje vlhkost.Nevim jak mate zařízenou mistnost jestli je tam ustredni topeni lze umistit zvlhcovace vzduchu primo na ne, dale můžete vlhkost v mistnosti zvýšit i rostlinami které mají vetsi zálivku. Vase mistnost je dosti sucha, momentalne v mistnosti mame 56%vlhkosti a zda se i to malo.
Dobry vecer,
procetl jsem si cerstvou diskusi rekneme ze nesdilim nazor nekterych prispevatelu.
Relativni vzdusna vlhkost mezi 40 - 60 % nevyzaduje zvlastni opatreni. Na druhou stranu koupelnicka by mela byt samozrejmosti. Nazor ze andulky se nerady koupou je mirne receno usmevny. Andulky se koupu velmi rady a docela si to uzivaji. Samice sama dle potreby upravi vhkost v budce tim ze se namoci. Ale s vysokou vlhkosti nenadela nic.
Me doporuceni, nechte ptaky v klidu, dejte jim misku na koupani s denne cerstvou vodou a verte ze to dobre dopadne. Teprve pokud by dve tri hnizdeni po sobe nedopadly dobre, zacnete hledat priciny a nasledna reseni.
At se dari ;)
S pozdravem smidla.eu.