luke05
napsal(a):
Dobrý den. Již přes rok sháním nějakého chovatele č. lesních v Jihomoravském kraji. Poblíž okresu Hodonín. Dlouho mám starší samici a nemůžu k ní sehnat protějšek. Něví někdo o něčem nebo někom? Případně bych samici i prodal. Domluva na mailu Luke112@seznam.cz
S pozdravem Lukáš
Ak dáte mutáciu samčeka, čo nemáte x prírodnú samičku, máte potomkov (Carduelis spinus) dvojakého sfarbenia. To isté platí, ak partner bude farebný kanárik. Tým chcem poradiť, odchovajte tejto sezóny (2012) pekných krížencov a do novej sezóny si určite zakúpite zaujímavého samčeka čižíka lesného z inej lokality v Česku, kde ich veľa krásnych.
Vážený pán Lukáš R., máte mail, odpoveď na Váš dnešný mail...
P.S. torzo zo zaslaného mailu;
Ak nemáte záujem o (v maily odporúčaný) chov kanárikov a euro fauny, "čížika vypustíte domov do prírody o niekoľko týždňov, najlepšie keď sa už čoskoro príroda rozzelenie".
Kríženec (veľmi krotký a vyníkajúci spevák:) Čížik lesný x kanárik lízard
Možná může nastat problém, jestli starší samice čížka bude na poslední chvíli nadšená z kanářího partnera. Jinak výsledek bude prakticky pořád stejný a nic moc, prostě kříženec čížek x kanár stejně jako i obráceně patří k těm obyčejnějším, (ostatně viz kolegou doložený obrázek, Rasťo omlouvám se, že jsem minule ponechal Tvůj pozdrav bez reakce, opětuji jej. - pozn.). Lizarda je třeba geneticky vnímat jako žlutočerného (zeleného) kanára, tytéž genetické vlohy má i čížek a i výsledek bude totožný. Nemontujte k čížkovi oranžového ani červeného kanára, rezaví kříženci jsou nežádoucí. Jiná možnost by byla, když už jste v téhle poloze, že samičku máte divokou použít kanára samce světlého, (žlutohnědý, žlutoisabelový, saténový) V takovém případě získáte ženskou polovinu potomstva ve stejných barvách jako bude otec kanár, mužská polovina bude žlutočerná. Další zajímavá možnost je použití partnera kanára dominantně bílého, kdy se dočkáte poloviny potomstva (bez ohledu na pohlaví, tedy i samečků tzv. modrých, (přesněji bíločerných), což je poměrně neobvyklé i pěkné a proti standartním žlutočerným křížencům i výrazněji hodnocené. (viz obr.) To ovšem není nejšťastnější rada, protože naprosto stejného výsledku lze dosáhnout výrazně snadněji pářením čížka samce s dominantně bílou kanářicí.
Mrzí mne, že ke mně máte tak daleko, klidně Vám samce čížka přenechám, je ale mimo moje možnosti Vám jej kamkoliv vozit.