Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
8.4.2012 22:25
sunshine30

XXX.XXX.86.45

Dobrý den,
mám 6 letou pyruru zelenolící, myslela jsem celou dobu, že je to samec, protože na mě vyvrhoval potravu, ale dnes jsem při uklízení klece našla v budce (na spaní) vajíčko! Poprvé za těch 6 let. Omylem se mi ho podařilo vysypat do koše a rozbít. Papoušek vypadá, že má v břiše ještě jedno, má takový jakoby trochu větší břicho úplně dole kousek od kloaky. Někde jsem tady četla, že bych mu měla pomoct to vajíčko dostat ven masírováním - to asi nedám. Tak mám jet k veterináři hned nebo jak dlouho mám čekat? Četla jsem všechny názory, že vajíčka neodebírat, ponechat cca 3 týdny tak, dokud ho (ji) to nepřestane bavit - ok. Dál, že omezit stravu - tzn. jakože mu mám dát ráno jídlo a odpoledne ho sebrat a už nic nedávat? A v neposlední řadě taky že ochladit vztahy, protože je závislý na mě - to jako jak? Nevšímat si ho? Nebo stačí se s ním nemazlit?
Díky moc za odpovědi.

8.4.2012 23:20
mitraton

XXX.XXX.72.41

sunshine30 napsal(a):
Dobrý den,
mám 6 letou pyruru zelenolící, myslela jsem celou dobu, že je to samec, protože na mě vyvrhoval potravu, ale dnes jsem při uklízení klece našla v budce (na spaní) vajíčko! Poprvé za těch 6 let. Omylem se mi ho podařilo vysypat do koše a rozbít. Papoušek vypadá, že má v břiše ještě jedno, má takový jakoby trochu větší břicho úplně dole kousek od kloaky. Někde jsem tady četla, že bych mu měla pomoct to vajíčko dostat ven masírováním - to asi nedám. Tak mám jet k veterináři hned nebo jak dlouho mám čekat? Četla jsem všechny názory, že vajíčka neodebírat, ponechat cca 3 týdny tak, dokud ho (ji) to nepřestane bavit - ok. Dál, že omezit stravu - tzn. jakože mu mám dát ráno jídlo a odpoledne ho sebrat a už nic nedávat? A v neposlední řadě taky že ochladit vztahy, protože je závislý na mě - to jako jak? Nevšímat si ho? Nebo stačí se s ním nemazlit?
Díky moc za odpovědi.

Dobrý večer,

Na Vaší pyrurku přišlo jaro... Pravděpodobně je v takovém rozpoložení, že se rozhodla i přes absenci samečka hnízdit...Budka(na spaní) může být příčinou, proč se u ní spustily pudy...Určitě jí však nepomáhejte s vajíčkem, snese ho sama a možná bude snůžku zahřívat. Krmeta jako doposud, le nedávejte vajíčko. Nejlepší by bylo po snůšce odebrat jí budku. Pokud jste nepřemýšlela nad samečkem, tak s ní rozhodně vztah neochlazujte, bylo by to pro papouška stresující a mohla by se z trucu škubat.

Možná by bylo dobré pokusit s ejí sehnat podobně ochočeného samečka, pokud by obě pyrury dokázaly přijmout protějšek svého druhu za partnera místo člověka, tak by jste měla pěkný pár. Pokud ovšem nechcete druhého papouška, bude nejlepší nekrmit přehnaně výživně a nedat papouškovi možnost hnízdit(budka na spaní).

Násilné odebírání vajíček může však způsobit zrazení v době silného pudu mateřství, což může vést ke změnám chování.

Jako chovatel bych jí dopřál partnera, ale chápu, že jste si pořizovala papouška se záměrem, že bude Váš mazlík..Bohužel se vždy nepodaří narazit právě na samečka a pak je potřeba takovéto překvapení řešit.

Ať Vám to dobře dopadne...

S chovatelským pozdravem
Martin Záruba

9.4.2012 11:48
sunshine30

XXX.XXX.86.45

Dobrý den,
moc děkuji za milou a výstižnou odpověď.
Co se týče budky, tak v ní spí celých těch skoro 7 let a nikdy to nebyl problém:) Ale jakmile snese, tak ji na tom 3 týdny nechám sedět a pak budku oddělám a uvidím - chudáček:)
Co se týče samečka, myslím, že už je po 7 letech soužití jenom s člověkem pozdě na to pořizovat protějšek - aspoň jsem to tak četla, minimálně v knize Rosemary Low Proč můj papušek... je to výslovně nedoporučováno. Takže předpokládám, že bude lepší partnera teď už nekupovat. Navíc nevím, co bych s těmi papoušátky potom dělala:)
Jediné, co mě zaráží je, proč začla snášet teď po 6, skoro 7 letech - nikdy se nic podobného neprojevovalo.

Přidejte reakci

Přidat smajlík