Rudohlaví byli mým snem hned od toho okamžiku kdy jsem je poprvé uviděl na živo. Pořizoval jsem si je v roce 2005 a po počátečních neúspěších mám teď dva páry které odchovávají už druhým rokem dohromady 7 mladých.
Zpočátku jsem chtěl aby hnízdění probíhalo tak jako u austrálie od jara do podzimu, nebylo z toho ale nic, tok který probíhal už v zimovišti po vypuštění do venkovních voliér ustal. Další sezonu už jsem zimoviště přizpůsobil na hnízdění,ale zase nic, samice sice lezly do budek ale ani nezačaly snášet. Až na potřetí se zadařilo a samice snesly po 4 vajíčkách a bylo z toho 7 mladých. Je zajímavé, že loni začali snášet až v první půlce března a letos skoro o měsíc dřív. Čekal bych že se to bude posouvat spíš opačným směrem.
tito krasavci nemají s chovem běžných australských druhů společné prakticky nic. Hnízdí v zimě, potřebují k tomu dobré tepelné i světelné podmínky, a taky klid. Krmení je celkem standartní, směs pro střední papoušky, suchá, i máčená a klíčená, ovoce, zelenina, ořechy, piškoty a v době odchovu míchanice. V průběhu roku se dají chovat ve skupině jiných i stejných ptáků, jsou nekonfliktní, na odchov je třeba je oddělit po páru. Jejich hlas je příjemný, let elegantní, zaslouží si větší volieru než běžně uváděné bednové klece. Nejsou moc kontaktní ani v páru, kromě toku a hnízdění se zdržují prakticky odděleně jeden od druhého. Mám je moc ráda, jsou to opravdu vyjímečně příjemní chovanci.
dobrý den letos jsme si pořídily pár dovezených z Holandska.Myslely jsme ,že ztoho nic nebude.pro naše překvapení samice za 14 dní sedla a nanesla 5 vajíček.Všech 5 se vyklubalo.Samice při hnízdění jen málo vylézala se na krmit.Když jsme ji odchytli a ona nás uviděla hned byla zpět.momentálně to probíhá stejně.Takže ani nevíme jestli všechni žijou.