Mutace neofém tyrkysových

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
10.6.2012 20:37
neofemka

XXX.XXX.34.194

Dobrý den,
chtěla bych poprosit o radu ohledně genetiky tyrkysáků. Mám pár ve složení 1,0 šedozelená rudoprsá a 0,1 zelená rudoprsá opalinová. Můžete mi poradit, jak vybarvená nejspíše budou mláďata?
Děkuju, Ivča

20.6.2012 06:29
neofemka

XXX.XXX.34.194

Dokáže někdo prosím poradit? Zatím to vypadá, že v hnízdě je z 5 mladých jedno po otci - šedozelené RDP (šedé kraje křídel a hlava, místo modré) a 4 asi klasicky zbarvené RDP nebo tmavozelené? Je možné, že by ostatní mláďata z tohohle křížení byla tmavozelená? A jak se rozlišuje tmavozelená mutace od přírodní?
Moc děkuji za radu. Ivona

20.6.2012 21:22
papy

XXX.XXX.168.40

Dobrý den, tak Tmavozelená být můžou. Nepletete si olivu a šedozeleného? Pokud by váš samec byl oliva, tak mladé můžou být olivy i tmavozelené, ale to v případě, že je samice tmavozelená, jinak by byli pouze tmavozelení nikoliv olivy. Pokud je však váš samec šedozelený a samice zelená, tak mladé můžou být šedozelené a přírodní, tmavozelené ne! Pokud by mladé byli šedozelené a tmavozelené, tak rodiče musí být šedozelený x tmavozelená. Pokud jsou to opalíni, tak ty barvy zůstávají jak jsem napsal, akorát jsou to navíc opalíni. Já chovám zelené, tmavozelené a olivy, ale pouze v žlutobřiché linii.Přidávám fotky, tak třeba vám to pomůže.Foto samce olivy s letošním odchovem. Samice sedí znovu.Mladé jsou dvě tmavozelené, jedna oliva, jedna tmavozelená opalín. Nashledanou

20.6.2012 21:28
papy

XXX.XXX.168.40

21.6.2012 13:53
papy

XXX.XXX.168.40

1,0 tmavozelený x 0,1 tmavozelená opalín

21.6.2012 13:54
papy

XXX.XXX.168.40

pardon, to se mi tam vloudil Modrohlavý, tak znovu

23.6.2012 19:49
neofemka

XXX.XXX.34.194

Dobrý večer,
moc děkuji za odpověď. V mutacích tmavozelená, oliva a šedozelená se nevyznám, mám je poprvé, dříve jsem chovala jen zlatožluté opaliny a zelené opaliny. Chovatel mi samce prodával jako šedozeleného rudoprsého. Uvítala bych radu, jak se vzhledově liší tyhle tři mutace. 4 nejstarší mladé včera vyletěly, nejmladší je ještě v hnízdě. Z vylétlých je jeden vzhledově po samci - šedé okraje křídel a hlava, zbývající mají klasicky modré okraje křídel, ale zelená mi přijde tmavší než u přírodních tyrkysáků. Navíc ještě 2 z nich mají podstatně výrazněji modré okraje křídel než ten třetí, který se mi zdá trošinku celkově tmavší než ostatní 2. Zkusím je zítra nafotit a dát sem fotku, třeba to pomůže...

27.6.2012 21:11
neofemka

XXX.XXX.34.194

Tak konečně přikládám několik fotografií 4 mladých (5. je ještě v hnízdě). Tady fotka všech mladých s rodiči (vlevo opalinová samice, vedle samec a vpravo od něj 4 mladé). Docela mě ještě překvapilo, že i když jsou staří oba rudoprsí, všechna mláďata jsou pouze rudobřichá.

27.6.2012 21:16
neofemka

XXX.XXX.34.194

Další foto jen mladých. Můžete mi prosím poradit, co jsou za mutace a jak se vzhledově jednotlivé mutace olivová, šedozelená a tmavozelená od sebe liší?

27.6.2012 21:19
neofemka

XXX.XXX.34.194

jedna s otcem - šedozelený RDP?

27.6.2012 21:24
neofemka

XXX.XXX.34.194

a poslední s matkou - rudoprsá zelená opalina

27.6.2012 21:44
papy

XXX.XXX.168.40

neofemka napsal(a):
Další foto jen mladých. Můžete mi prosím poradit, co jsou za mutace a jak se vzhledově jednotlivé mutace olivová, šedozelená a tmavozelená od sebe liší?

Dobrý den, tak jsou to podle mě tmavozelené dvě, jedno zelené a jedno žedozelené RDP .Samečci budou štěpit na opalíny.Tmavozelená je zelená 1f(to znamená, že má 1 faktor tmavnutí), barva je tmavě zelená a ramena jsou tmavě modrá.Oliva je zelená 2f (to znamená, že má dva faktory tmavnutí)barva je taková hodně tmavá jako olivy a ramena a hlava jsou do černa.Šedozelená je také dominantní mutace jako předešlé, akorát že není rozdíl v barvě ve dvoufaktorové a jedno faktorové šedozelené.Když ale máte dvoufaktrového šedozeleného a dáte mu přírodní samičku, tak by měla být všechna mláďata šedozelená jednofaktorová.Když dáte přírodní k jednofaktorové šedozelené, tak budou půl mladých přírodních a půl šedozelených jednofaktorových. Když dáte 2f zeleného(olivu) a přírodní, tak budou všechna mláďata tmavozelená. Když dáte Tmavozeleného (1f zeleného) a přírodní , tak budou mláďata tmavozelená a přírodní.Nevím jestli jsem to popsal správně a nezamotal se, ale ještě jedna věc, měl bych zájem o nějaké mládě, jestli tedy budou na prodej.Můžete mi prosím napsat na email? MPapac@seznam.cz Děkuju

27.6.2012 21:52
neofemka

XXX.XXX.34.194

Papy moc díky za podrobný popis, ale pořád mi z toho není jasné - pokud je samec šedozelený, tak že jsou mladé i tmavozelené i přírodní, jak píšete. Podle vašeho popisu níže by měly být pouze šedozelené nebo šedozelené + přírodní. A další - která je šedozelená je mi jasné, ta se dost barevně odlišuje, ale můžu poprosit napsat, které 2 si myslíte, že jsou tmavozelené a která je přírodní? Děkuji a píšu i na přiložený mail, mladé na prodej budou, mám jen menší chov a neměla bych další chovné páry kam dát...

Přidejte reakci

Přidat smajlík