Ahoj, prosím chovatele papoušků královských, aby mi prozradili, jak krmí své svěřence v době odchovu. Moji hnízdí poprvé, při krmení mláďat v budce toho moc neberou, směs zrní, piškoty, mrkev s trochou tvarohu, rohlík namočený v mléce, jablka a další ovoce, dávám i trochu zeleného. Míchanici v jakékoliv podobě odmítají. Když do ní obalím ovoce, zůstane v misce. Díky za dobře míněné odpovědi.
já dávám během krmení mladých, vaječnou míchanici (vajíčko, mrkev a strouhanku) denně spotřebují jednu mrkev, spoustu zeleného krmení a levandule. Pampelišky, žabinec, všechno co roste kolem do 10km. také jim dávám nedozralou kukuřici, tu spotřebují celou, koláče dozrávající slunečnice.A česnek berou mi i česnek a tím se odčervují bez chemie.
saluki
napsal(a):
Díky za odpověď, bohužel míchanici mi neberou prakticky v žádné podobě, koupenou, domácí, nastavenou, ve směsi ovoce, v suchém zrní. Čerstvou kukuřici podáváte ikdyž mají malé mladé v budce?
Kukurice sa nebojte, majú ju radi,teraz sú koláče slnečnice, to je bomba a ak nemáte možnosť čerstvej, tak podávajte naklíčenú. Ak Vám neberú miešanku, tak skúste samotné natvrdo uvarené vajce, iba pretlačené cez sitko na zemiaky.
Moc díky za rady.
Vzhledem k tomu, že mi nikdo nevynadal, seberu odvahu a zeptám se ještě na jednu asi základní věc, se kterou prostě jen nemám zkušenost.
Je běžné, že královačka od vylíhnutí mláďat prakticky již dva týdny neopouští budku? Tedy nepodařilo se mi ji zahlédnout. V budce je jí slyšet, mladé taky. Samec chodí krmit dovnitř. Kontrolovat nechci a ani moc nemůžu s ohledem na rychlo vyrobené provizorium budky po tom, co samice ztrácela vejce na zem (nepřijala kmenovku).
Neočekávala jsem odchov, jsou to oba hendikepy, 3 a 4 roky. Znovu díky za slušné odpovědi.
PS: budete se mi smát, ale sedí v té hrůze pod budkou
saluki
napsal(a):
Moc díky za rady.
Vzhledem k tomu, že mi nikdo nevynadal, seberu odvahu a zeptám se ještě na jednu asi základní věc, se kterou prostě jen nemám zkušenost.
Je běžné, že královačka od vylíhnutí mláďat prakticky již dva týdny neopouští budku? Tedy nepodařilo se mi ji zahlédnout. V budce je jí slyšet, mladé taky. Samec chodí krmit dovnitř. Kontrolovat nechci a ani moc nemůžu s ohledem na rychlo vyrobené provizorium budky po tom, co samice ztrácela vejce na zem (nepřijala kmenovku).
Neočekávala jsem odchov, jsou to oba hendikepy, 3 a 4 roky. Znovu díky za slušné odpovědi.
Určite búdku opúšťa aspoň na vyvenčenie a Vy určite nesedíte od rána do večera pred voliérou. 14dňové mláďatá už mali byť okrúžkované ! To, čomu hovoríte hrúza je pre ňu asi lepšie, zrejme sa tam cíti bezpečne,tá kmeňovka mi pripadá nízka.
saluki
napsal(a):
Moc díky za rady.
jaký mají hendkep? mám taky hendikepovanou páru rok 2011 .Samec má na 1 nožce pokroucené prsty a samice má trochuvytočené nohy v kloubech jinak po bydle a pletivu se pohybují mrštně a létají taky v pohodě tak uvidím co z nich bude
sameček je bez některých prstů a samička je po špatně srostlé zlomenině křídla, trčí ji nahoru nad hřbet, ale lítá naprosto v pohodě, jsou spolu 2 roky. Zpočátku jim páření dělalo velký problém, sameček se na samičce nemohl udržet, ale asi po dvou týdnech pokusů už nebyl problém na bidle. Ikdyž už to, že je snůžka opravdu oplozená a vylíhlo se mladé je pro mě překvapením.
Dnes jsem opatrně a rychle vyfotila vnitřek budky.
saluki
napsal(a):
sameček je bez některých prstů a samička je po špatně srostlé zlomenině křídla, trčí ji nahoru nad hřbet, ale lítá naprosto v pohodě, jsou spolu 2 roky. Zpočátku jim páření dělalo velký problém, sameček se na samičce nemohl udržet, ale asi po dvou týdnech pokusů už nebyl problém na bidle. Ikdyž už to, že je snůžka opravdu oplozená a vylíhlo se mladé je pro mě překvapením.
Dnes jsem opatrně a rychle vyfotila vnitřek budky.
Tak toto nie sú v žiadnom prípade 14 dňové mláďatká, na fotke majú max. tak 2-3 dni !
saluki
napsal(a):
Díky za upozornění, v tom případě bohužel nebude něco v pořádku, poslouchám jejich žadonění už déle než týden.
Neviete koľko tam bolo vajíčiek ? Najstarši mohli uhynúť a budú zahrabané v podstielke. Boli vysoké teploty a pri tých teplách by som sa bál dávať i miešanku, nieto ešte rohlík namočený do mlieka ! Môžete to podať keď prídete z práce a za 2 hodiny zobrať, ja tak podávam miešanku.
nedejte na rady a nechte to na papoušcích. Mě před lety poradil jeden starý chovatel:" Čím méně se do budek budete koukat, tím více bude mladých." Držím se toho a je to pravda. Buďte rádi, že mají mladé i přes svůj hendikep. Klid je základ pro vyvedení mladých.Papoušci ví nejlíp, co je pro ně dobré. Takové ty rady kropit nekropit a pak se dotazovat na plísně v budkách, k čemu to je? Samička ví kdy se vykoupat a zvlhčit si prostředí nebo si vzít kousek zeleného na vyšší vlhkost. Dejte jim dostatek zeleného krmení, všechno co roste kolem a vyberou si sami co jim půjde pod zobák.
Díky za reakci. A to já nezatracuji kontrolu budek, třeba u andul mi to prochází běžně, a občas se najde uhynulé nejmenší a je dobré ho kvůli infekci vyhodit. Ale neprovádím kontrolu preventivně, až ve chvíli, kdy ptáci nějak změní chování a vypadá to, že zásah je třeba. Moc je neruším, nechávám jejich životu (ikdyž v omezeném prostoru) volný průběh. Já mám jen pár dřevěných volierek pro radost, a žádné vzácné druhy. Spíš páruji mrzáčky, nejsem žádný velký chovatel. Zkrmím, co je na zahradě a tak. Ale když něco nevím, tak se zeptám.
aymara55
napsal(a):
Kráľovských odchovávam už veľa rokov, takže viem, ako vyzerajú /veľkostne / mláďatá. Krúžkujem vo veku do 10 dní.
Ešte niečo. Nikdy som žiadnym vtákom nepodával ani suchý rohlík, nieto ešte máčaný. Tí, ktorí nebrali miešanku sa ju časom naučili brať, v tejto dobe dávam koláče slnečnice a mladú kukuricu, z ovocia momentálne podávam jarabinu a slivky, doteraz som dával ríbezle, predtým čerešne, zabudol som na marhule, skrátka podľa sezónnej ponuky a zelené je samozrejosť. Zo zeleniny dostávajú chili papričky, uhorky a rajčiaky. Ak budete dávať mladú kukuricu a slnečnicu nemusia mať miešanku, ani tie rohlíky.
slunečnice tu v okolí nejsou a kukuřice je chemicky často ošetřena, je třeba brát ohled na lokalitu, kde chováte, to já kupuji i pomeranče, kivi, ananas, dávám bezinky, chovám aymarky, takže ovoce, zelenina je samozřejmostí u všech mých papoušků. Ale svůj dotaz jsem zadala proto, že královští neberou míchanici ani teď v době odchovu, jiní ptáci ji berou při mladých všichni.
saluki
napsal(a):
slunečnice tu v okolí nejsou a kukuřice je chemicky často ošetřena, je třeba brát ohled na lokalitu, kde chováte, to já kupuji i pomeranče, kivi, ananas, dávám bezinky, chovám aymarky, takže ovoce, zelenina je samozřejmostí u všech mých papoušků. Ale svůj dotaz jsem zadala proto, že královští neberou míchanici ani teď v době odchovu, jiní ptáci ji berou při mladých všichni.
Mladú kukuricu kupujem na tržnici /cukrovú/.Miesto mladej slnečnice môžete podávať naklíčenú, ale tú môžete tiež ponechať iba 2-3 hodiny. Skúste im denne predkladať miešanku, možno sa do nej po čase pustia. Robte to tým štýlom, že im ju necháte nejakú dobu a keď sa do nej nepustia, tak ju preložte vtákom, ktorí vám ju berú.
to není nutnost, aby brali vaječnou míchanici, já dávám všem svým ptákům vaječnou a např červenokřídlí, mi dělají nervy, protože jednou ji vyzobou beze zbytku a jindy ji skoro celou nechají a mě zatrne jestli nenechali mladé nenakrmené. Když pak sluším z budky mrnění tak je to v pořádku, berou mi zato moučné červy a to je jako v přírodě, když si seberou nějakou housenku ze stromu. A dávají přednost občas piškotům, které si namočí ve vodě a tím krmí mladé.
s tou míchanící jsem měl taky u některých papoušků problém. Musel jsem tedy zkoušet jiné varianty. Konkrétně se jednalo o alexandry. Zajimavé ale je, že když jsem je umístil do venkovní voliéry, tak ji najednou vzali. U vás to bude těžké, když neberou ani vajíčka samotná. Zkuste třeba posypat namočené rohlíky kupovanou míchanicí nebo dokrmovací směsí. A jinak k tomu fotu mladých. Jako 2-3 denní se mi rozhodně nezdají, když porovnám je a vajíčka vedle nich. Královské nechovám, ale za 3 dny žádny papoušek takto nevyroste. Spíš tak týdenní.
dnes už samice 2x strávila chvíli vyhříváním na sluníčku. Ve srovnání s hnízdícími samicemi jiných druhů mi přišla s ohledem na několikatýdenní sezení v budce v překvapivě skvělé kondici.
A problém s míchanicí jsem asi vyřešila, ikdyž na téhle fotce to ještě není vidět. Vzhledem k tomu, že samec spotřebuje každý den pytlík piškotů, dávám 3x denně, a jsou vždy za pár minut beze zbytku pryč, máčí si je v misce s vodou. Lehce jsem je začala vlhčit rozprašovačem a obalovat v míchanici. A funguje to
vasutmarty
napsal(a):
s tou míchanící jsem měl taky u některých papoušků problém. Musel jsem tedy zkoušet jiné varianty. Konkrétně se jednalo o alexandry. Zajimavé ale je, že když jsem je umístil do venkovní voliéry, tak ji najednou vzali. U vás to bude těžké, když neberou ani vajíčka samotná. Zkuste třeba posypat namočené rohlíky kupovanou míchanicí nebo dokrmovací směsí. A jinak k tomu fotu mladých. Jako 2-3 denní se mi rozhodně nezdají, když porovnám je a vajíčka vedle nich. Královské nechovám, ale za 3 dny žádny papoušek takto nevyroste. Spíš tak týdenní.
Pre Marty. Je skutočne vidieť, že kráľovských nechováš, inak by si nemohol napísať o veku mláďat to, čo si napísal. Týždňové mladé sú celé pokryté prachovým perím a už sa dajú okrúžkovať s rizikom, že krúžok spadne. Stalo sa mi, že som musel služobne odcestovať tak som krúžkoval aj týždňové mláďa a krúžok mu nespadol.
velpap
napsal(a):
Mám ( doufám ) pár králováků, 3 letý samec a roční samičku, dal jsem jim koláče slunečnice v domnění, jak jim bude čerstvá chutnat, vesele mi na ni kácejí, ostatní papouši ji berou bez problémů, jinak sežerou cokoliv, ale čerstvá slunečnice jim asi moc nejede.
Tak jsem ráno přijel z práce a slunečnice vybraná, konečně dostali rozum
aymara55
napsal(a):
Pre Marty. Je skutočne vidieť, že kráľovských nechováš, inak by si nemohol napísať o veku mláďat to, čo si napísal. Týždňové mladé sú celé pokryté prachovým perím a už sa dajú okrúžkovať s rizikom, že krúžok spadne. Stalo sa mi, že som musel služobne odcestovať tak som krúžkoval aj týždňové mláďa a krúžok mu nespadol.
Asi máte pravdu. Snad se někdy přesvědčím na vlastní kůži, jak to je. S pozdravem
Tak už jsou kompletní
Snad tento příspěvek poslouží i někomu dalšímu.
Moji zmrzačení králováci vyvedli odchov "bez míchanice" až na bidlo, a snad i zdravý.