Před časem jsem dostala měsíční mládě žaka. Dostala jsem ho s tím,že má vytočenou nohu,ale že se to fixací může srovnat. Noha se mi ale zdála víc než vytočená.Vzala sem teda prcka k veterináři.Ten ho prohlédl a zjistil,že kromě toho že je moha vytočená,nachází se na ní i velmi špatně srostlá zlomenina.V místě srůstu byl pakloub a noha byla naprosto křivá.Veterincš se rozhodl provést operaci,při které nohu rozřízl,kost znovu zlomil,vpravil do ní štěp a srovnal ji.Pak ránu zašil,dal dlahu,nasadil antibiotika a čekalo se. Prcek mezi tím rostl,vzorně papal a celou situaci nesl statečně.Mazlil se,měl rád spoleánost. Zlomenina srostla.Sice noha nebyla úplně rovná,ale byla mnohem lepší než před operací.Zůstala ale vytočená do strany . Následkem toho měl žakoušek výrazně kŕivou páteř a tak seděl vždy skroucený k levé straně. Byla jsem s jeho hendikepem smířená,byl to mazlík.Chtěla jsem mu dopřát spokojený život a přizpůsobit podmínky jeho postižení. Už začínal papat ovoce a piškoty,narostla mu peříčka a měl se až na svůj hendikep čile k světu. Včera večer se ale najednou z ničeho nic zařkubal,zasýpal a byl mrtvý. Nechápu to,nebyl nijak apatický ani nic před tím nenasvěčovalo tomu,že by mu néco bylo. Tak hodinu před smrtí normálně papal kaši Nutribird A19 a kousek banánu. Proč mohl umřít? Udělala jsem něco špatné@ Jsem z toho nešťastná.Poctivě jsem ho piplala a pravidelně chodila k veterináři,který mu dal dohromady nožičku a kdyý uý to vypadalo,že je nejhorší za námi,přišel náhlý úhyn,který mě velmi zasáhl.Co se mohlo stát?
Sháním teď za mojeho Prcka náhradu a tak jestli se mezi vámi najde někdo,kdo může nabídnout mladého žaka nebo jiného velkého papouška za dobrou cenu,klidně třeba zase s hendikepem,ozvěte se mi prosím.Moc si přeju takového mazlíka i když uý to nebude Prcek
Dobry vecer,
nejvhodnejsim urcenim priciny uhynu je pitva. Poustet se do odhadovani moznych pricin je v podstate cistovanim odborne literatury pro umely odchov. Duvody mohou zacinat u vdechnuti kase a koncit infarktem.
S pozdravem Smidla
smidla@smidla.eu
http://smidla.eu