Pro ty co nemají FB jsem stáhl tři fotky mutačních kakariků https://www.facebook.com/pages/Blue-Red-fronted-Parakeet/305938222837411
Dobrý den
Nerad bych tuto informaci zatracoval ale něco podobného už jsem čtl že snad modrá mutace existuje v usa, byl bych i rád protože se mi kakarici velice líbí... ale příliš bych tomu nedůvěřoval, určitě né fotkám z facebooku, osobně si myslím že jde o upravené fotky. Snad se někdy modré mutace dočkáme i u nás v čechách.
Myslím, že tyhle fotky upravené nebudou. Pokud jste na FB požádejte o přidání do skupiny Parrot Mutations and Oddities.
Tam je spousta novinek a mutací.
Jinak je FB určitě důvěryhodnější než ifauna. Navíc je tam spousta zahraničních chovatelů jejíchž jména jsem znal jen z různých článků než jsem začal používat FB. :-) Je tam spousta různých specializovaných skupin. Ale to tady neřešme.
zbosace
napsal(a):
Pokial tam dal aj albino tak asi nie je o čom polemizovať. Sú tam aj ďalšie info, či vznikli spontánne alebo niečo bližšie o vzniku? Prihlásil sa niekto s prvoodchovom? Ďakujem Vám pan Sýkora že ste to pre nás vytiahli.
Takže, ptal jsem se v té skupině kde mutace vznikla a kdy ji budeme moci vidět. Bylo mi řečeno že vznikla v Holandsku a naživo ji bude moci vidět pár štastlivců na aukci, ptal jsem se kde bude ta aukce a bylo mi řečeno "somewhere in Netherland" (Někde v Holandsku).
A přibyla tam tahle fotka
http://prntscr.com/e65sf
bartrand
napsal(a):
Ještě jsem se zeptal jak se mutace dosáhlo, zda to byla náhoda nebo cílený odchov, jaká bude přibližná cena, chovatelův odhad a jak dlouho už tuhle mutaci chová, čekám na odpověď..
Na tohle mi chovatel již neodpověděl, bohužel. Snad zítra.
Zmiňoval se ale o tom, že oči ptáků jsou tmavší než u přírodních jedinců a ten bílý jedinec není albino, nýbrž bílý - má černé oko a ne červené.
zbosace
napsal(a):
Pokial tam dal aj albino tak asi nie je o čom polemizovať. Sú tam aj ďalšie info, či vznikli spontánne alebo niečo bližšie o vzniku? Prihlásil sa niekto s prvoodchovom? Ďakujem Vám pan Sýkora že ste to pre nás vytiahli.
Pane Kyselica není zač, rádo se stalo
Jinak na další otázky Vám momentálně nedám odpověď, vše je tak trochu pod roužkou tajemství. Ale to už vysvětlil bartnard.
Podla červeného ucha, samozrejme u mut. kakariky červenočelých. Ale ak by sa vyskytlo albino, tam by už bol problém. Preto si treba občas otvoriť nejakú publikáciu s podrobným popisom a naštudovať štandard- sfarbenie prírodných jedincov a zafixovať si mutačné vplivy na sfarbenie papagájov. Vzhlad niektorých mutácii sa dá na 90% určiť dopredu. Ani retušista modrého KKČČ nebol ďaleko od teraz známej skutočnosti a to je jeho práca dosť stará, viď www. kakariky??? Každé kríženie s žltočelým bude viditelné na intenzite a rozmiestnení červených znakov na hlave, u bastardov by som predpokladal svetlo prekvitnutú čiapočku až možno biele perie na tejto partii.
zbosace
napsal(a):
Podla červeného ucha, samozrejme u mut. kakariky červenočelých. Ale ak by sa vyskytlo albino, tam by už bol problém. Preto si treba občas otvoriť nejakú publikáciu s podrobným popisom a naštudovať štandard- sfarbenie prírodných jedincov a zafixovať si mutačné vplivy na sfarbenie papagájov. Vzhlad niektorých mutácii sa dá na 90% určiť dopredu. Ani retušista modrého KKČČ nebol ďaleko od teraz známej skutočnosti a to je jeho práca dosť stará, viď www. kakariky??? Každé kríženie s žltočelým bude viditelné na intenzite a rozmiestnení červených znakov na hlave, u bastardov by som predpokladal svetlo prekvitnutú čiapočku až možno biele perie na tejto partii.
U modrého by to tedy šlo poznat, ale u bílého jako je na obrázku nebo u albina by to už poznat asi nešlo. Je to možná hudba daleké budoucnosti, ale jaký by to mělo dopad na udržení obou druhů??
cervik
napsal(a):
U modrého by to tedy šlo poznat, ale u bílého jako je na obrázku nebo u albina by to už poznat asi nešlo. Je to možná hudba daleké budoucnosti, ale jaký by to mělo dopad na udržení obou druhů??
Červenočelý kakariki má větší a robustnější postavu oproti žlutočelému. Myslím že i ta ušní skvrna zůstane u bílé mutace krémově naznačena stejně jako čelo, takže bych se nebál toho, že nepůjdou rozeznat.
cervik
napsal(a):
ale jaký by to mělo dopad na udržení obou druhů?? Neviem či som dobre pochopil túto časť Vašej otázky. Momentálne je v obehu dosť velké množstvo krížencov oboch druhov. Či je biely alebo albino, stále nesie znaky po svojich predkoch. Čiže keby ste teoreticky dali albino kakariky červenočelého do páru s prírodným kakariky červenočelým v potomstve sa Vám objavia fenotypovo zhodné jedince s prírodnou formou. Ale len v prípade ak boli obaja partnery čistý KKČČ. Krížence sú pri pozornom oku VŽDY odhalitelné. Bohužial vyčistenie červenej škvrny za okom u KKŽČ trvá minimálne tri generácie a vyčistiť čelo u červenočelého trvá ešte dlhšie. Otázka čistoty druhov je vecou chovatelskej etiky a cti. Bohužial pre rýchlokvas mutácii to neplatí.
Ta modrá mutace je nádherná
Dnes jsem si pořídil samičku v mutaci falow jakého samce by jste mně poradili na ní dát ? A jaká je cena v dnešní době této mutace ? Pořídil jsem jí za 500Kč a myslím si, že by měla být vyšší cena přeci jenom není tak rozšířená. Osobně jsem ji viděl poprvé na živo
Velmi by ma zaujmalo ako sa dopracovali k modrej farbe. Či vznikla spontánne alebo sa dostali k mutačnému základu inou cestou. Našiel som totiž informácie o modrých KKČČ ulovených priamo v ich domovine na Novom Zelande. Ich preparáty v nie velmi dobrom stave sú tam uložené v prírodopisnom múzeu.
Škoda že sa tejto mutácii nikto nevenuje cielene. Je naozaj velmi ,,lúbivá,,. Mám takú smolu že i keď ju niekto odchoval, tak bola omylom predaná ako žltá a ja som ju ani nevidel na vlastné oči. Naposledy sa to stalo na burze v Nitre. Neviem prečo sa pan Šaroun k otázke nevyjadril ale ja by som šiel znovu cestou štepákov, čiže dopárovať najskôr kvalitným obrovským čistým zeleným samcom, prípadne overeným velkým štepákom. Chov čistých plavých nie je jednoduchý ale udržať túto mutáciu stojí za to.
zbosace
napsal(a):
Škoda že sa tejto mutácii nikto nevenuje cielene. Je naozaj velmi ,,lúbivá,,. Mám takú smolu že i keď ju niekto odchoval, tak bola omylom predaná ako žltá a ja som ju ani nevidel na vlastné oči. Naposledy sa to stalo na burze v Nitre. Neviem prečo sa pan Šaroun k otázke nevyjadril ale ja by som šiel znovu cestou štepákov, čiže dopárovať najskôr kvalitným obrovským čistým zeleným samcom, prípadne overeným velkým štepákom. Chov čistých plavých nie je jednoduchý ale udržať túto mutáciu stojí za to.
Zdravím, dost dobře jsem nepochopil, k jaké otázce byste očekával mé vyjádření. Pokud to je v mých silách, pokusím se. Jinak plavá je samozřejmě primární mutací, která je známá spoustu let. odhaduji, že už dobře před deseti lety byla na našem trhu prodávána za minimální cenu, srovnatelnu s ostatními (skořicovou a strakami), žlutí ptáci jsou samozřejmě kombinací recesivních a dominantních strak, proto záměrně nepíšu o žlutých. Plavá mutace je problematická u všech druhů, nejinak je to i u kakariků.