Dobrý den,
prosím zkušené chovatele andulek o radu. Mám mládě andulky, samečka a již více než týden přepeřuje. Jsem začátečník a netuším, zda je to normální, zda není nemocný. Vypadá jako strašidýlko. Jinak žere dobře, dovádí a půl dne se čistí. Děkuji všem za radu.
mischel
napsal(a):
Dobrý den,
prosím zkušené chovatele andulek o radu. Mám mládě andulky, samečka a již více než týden přepeřuje. Jsem začátečník a netuším, zda je to normální, zda není nemocný. Vypadá jako strašidýlko. Jinak žere dobře, dovádí a půl dne se čistí. Děkuji všem za radu.
Dobrý večer,
Proces přepeřování andulky není záležitost jednoho týdne. Vaše andulka přepeřuje z šatu mláďat do šatu dospělých a to nějakou dobu trvá. Myslím, že vzhledem ke stavu rozpeřenosti dle fotografie bude za nějaké 3 týdny až max. měsíc zcela přepeřený a bude mnohem více intenzivnějších barev, než byl jako mládě.
Doporučuji mu přidávat více vitamínů, aby proces přepeřování proběhl co nejlépe.
Andulky v době přepeřování bývají zpravidla náchylnější k nemocem, ale nemusíte se strachovat, pokud bude mít dostatek pestré stravy, vitamíny, minerály, přepeří bez problémů.
Přepeřování se opakuje v závislosti na pobytu andulky a může se opakovat 2X (je-li andulka celoročně venku), ale i vícekrát do roka (pokud je andulka chovaná v bytě).
S chovatelským pozdravem
Martin Záruba