Dobrý den, mám korelku už přes 2 roky samičku a už rok samečka, který má však vadu na nožičkách, jednu má pokroucenou a na obou mu chybí nějaké drápky. Teď z jara začal zpívat, a neustále se zdržuje v misce, kde si vybíjí hormony a samička se mu pod miskou neustále nabízela, avšak sameček, bud tim, že nemá drápky, nebo nezájmem o ni, se s ní nepářil. Samička se mu však vždy, když byl v misce ochotně nabízela. Pravděpodobně dnes samička snesla dvě vajíčka, na kterých jsem ji neviděla sedět a jsou neoplodněná. Zkoušela jsem je podsvítit. Nemám s tím naprosto žádnou zkušenost, nevím co mám dělat, a vím, že to může být i pro samičku nebezpečné. Navíc má samička na zádech u konce křídel jakoby hrb, je možné že tam má další vajíčka? A chystá se na další snůšku? Jak snášení zabránit a co teď dělat, nechat ji vajíčka? Díky moc za odpověď. Za každou radu mockrát děkuji, nevím si s tím teď rady.
ela2000
napsal(a):
Dobrý den, mám korelku už přes 2 roky samičku a už rok samečka, který má však vadu na nožičkách, jednu má pokroucenou a na obou mu chybí nějaké drápky. Teď z jara začal zpívat, a neustále se zdržuje v misce, kde si vybíjí hormony a samička se mu pod miskou neustále nabízela, avšak sameček, bud tim, že nemá drápky, nebo nezájmem o ni, se s ní nepářil. Samička se mu však vždy, když byl v misce ochotně nabízela. Pravděpodobně dnes samička snesla dvě vajíčka, na kterých jsem ji neviděla sedět a jsou neoplodněná. Zkoušela jsem je podsvítit. Nemám s tím naprosto žádnou zkušenost, nevím co mám dělat, a vím, že to může být i pro samičku nebezpečné. Navíc má samička na zádech u konce křídel jakoby hrb, je možné že tam má další vajíčka? A chystá se na další snůšku? Jak snášení zabránit a co teď dělat, nechat ji vajíčka? Díky moc za odpověď. Za každou radu mockrát děkuji, nevím si s tím teď rady.
Na těch vajíčkách musí sedět aspon´ týden a pak bude možné zjisti zda jsou oplodněná
Aha, díky, samečka vyměnit nemůžu, protože je mám jako domácí mazlíčky v pokoji, ne na chov. Ty vajíčka jsem našla na dně klece dvě, včera jsem tu ale nebyla, ale maminka, která je měla na starost mi říkala, že včera tady žádné ještě nebylo, tak nevím, Každopádně jsou dvě, a samička na nich vůbec nesedí, prostě je snesla a žádný mateřský pud, jak někteří píší nemá, nebo to může nastat až od třetího vajíčka? Nechala jsem jí je, ale nevím co tedy dělat a jak toto období překlenout, plné hormonů. Samečkovi jsem vzala pryč jeho oblíbenou misku, abych v něm nepodněcovala jarní touhy. Upřímně si myslím, že vajíčka nebudou oplodněná, nikdy jsem neviděla samečka na samičce. Netvoří pár, jsou spíše jako kamarádi. Oddělit je nemůžu, sameček by se bez ní zbláznil. Když si ji vezmu z klece i tak řve, natož když ji nemá v dohledu. A byl by to pro něj velký stres. Samička je taková nafouklá v zadní části, je možné, že tam může nosit vajíčko? Také se chci zeptat, zda ji vajíčka nechat, aby dál nekladla, nebo jak zabránit kladení vajíček? Vím, že některé korely, i když nemají samečka snáší sami od sebe a že to může být pro samičky ohrožující. Jak se tedy chovat? Omezit nějak určité druhy krmení? V jedné vet poradně jsem četla, že nechat jedno vajíčko a zkrátit denní dobu. Máte s tím někdo zkušenost? Díky moc za rady všem, co jsou ochotni mě s touto situací obeznámit a poradit, jak se chovat :)
Myslím, že opravdu nemůžete hned první den poznat, zda jsou vajíčka oplodněná.. To až tak šestý den.. Jinak možná, že se páří a vy o tom třeba nevíte.. Moje andulky se třeba páří jen brzy ráno, když mají klid, po zbytek dne, i když se samička nabízí sameček moc nereaguje.. Vajíčka bych ještě nechala. Zasednout může také později, dokonce jsem slyšela, že mohou zasednout klidně až po pátém vajíčku, ale nevím co je na tom pravdy.. Jinak jestli chceme mláďátka, tak jim pořiďte budku, sice jsem slyšela, že i na dně klece andulky vyseděli zdravá mláďátka, ale u korel tedy nevím nevím..
Dobry den,
trocha informaci na zacatek. Korely snasi vajicka obden, tedy kazdy druhy den. Pokud jeden den v kleci zadne vajicko nebylo a druhy den jsou tam dve, mate dve samicky.
Praci vetsinou davaji prednost soukromi a tak se v pritomnosti chovatele nepari. nebyva to pravidlem. Proto neni tak jednuduche spatrit parici se ptaky.
samicka vetsinou zaseda na druhe vejce, ovem to plati o budce, pri prichodu do mistnosti muze z vajec jednoduse odletet, citi se vyrusena.
S pozdravem Smidla
smidla@smidla.eu
http://smidla.eu
Dvě samičky to určitě nejsou :) to vím 100%, spíš to nakladla obden, já tu pár dní nebyla a je možné, že to nebylo vidět :) pak sjem přijela a byly tam rovnou dvě :) samička o ně ale nejeví zájem, ale sameček se během dne na nich snaží občas sedět, asi z toho stejně nic nebude, musim počkat, jestli nesnese další, jisté však je, že snad během nejakých 3 dní nakladla dvě vajíčka, ty jsem objevila ve středu, od neděle jsem odtud byla pryč, a zatím nic, myslíte, že ještě bude klást další?
Podle vašich info nemáte ani budku, tak doporučuji na místo snůšky dát alespoň krabici do které vložíte vajíčka stačí bez vrchu, aby se nerozkutálela. Nechte ptáky v klidu a nerušte je, oplozenost zjistíte až po zhruba týdením sezením. Nejlepší by bylo pořídit budku a nechat všemu volný průběh, takto ptáky jen stresujete. JP
No jistě, já je týrám :) hlavně že mají pokojovou voliéru, čerstvou vodu každý den, hraček plno, jídlo kvalitní, kdy kupuju kilo přes sto korun :) vitaminy, tycinky vsechno, ale určitě je týrám :) bože, že se vždycky najde někdo takovej :)
co se týče nevšímání si vajíček od korely, tak si jich skutečně nevšímá ani v noci, ani přes den i sameček ztratil zájem, jak jsem jim dala vajíčka do misky a do krabičky, takže z toho zřejmě nic nebude, ale pochybuji, že to bylo oplodněné :) tak uvidíme :) třeba se někdy zadaří, každopádně děkuji všem za rady :)
Dobry den,
to ze ptakum koupite drahe krmeni a denne vymenite vodu neznamena ze je vse v poradku. Pan trochu nesetrne chtel rict ze dokud si nenastudujete odbornou literaturu nemela byjste ptaky odchovavat a stim se neda nez souhlasit.
Vase dotazy a nasledne reakce svedci o tom ze nemate naprosto zadne teoreticke znalosti. Podavanim vitaminu muzete i uskodit pomud nejsou podavany spravne. Dost pochybuji o cene sto korun za kilogram krmeni pro korely. To snad jen v pripade ze si chce obchodnik poradne namastit kapsu. O kvalite krmeni to vsak nic nevypovida. Tycinky pro ptaky byvaji plne lepidla a moc vhodne take nejsou. Minimalne jsou zbytecne.
Co se tyce hracek pro dva ptaky tak tomu moc nerozumim. Proc maji pta i hracky? Pokud se jeden donejake zakouka nedivte se ze si pak nevsima partnera.
Prosim neberte tyto radky nijak ve zlem. Kupte si nejakou knihu a uvidite ze vse pujde mnohem lip.
S pozdravem Smidla
smidla@smidla.eu
http://smidla.eu