Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
1.6.2013 14:04
lades1

XXX.XXX.90.250

mám samečka andulky aten má vápenku,má ji kolem celého zobáku a na ozobí.Natírám mu to stolním olejem a nevidím žádné zlepšení akorát má opuchlé oči nevím čím to je už mu to natírám tak 6 den děkuji za odpověd

1.6.2013 22:32
mitraton

XXX.XXX.72.41

lades1 napsal(a):
mám samečka andulky aten má vápenku,má ji kolem celého zobáku a na ozobí.Natírám mu to stolním olejem a nevidím žádné zlepšení akorát má opuchlé oči nevím čím to je už mu to natírám tak 6 den děkuji za odpověd

Dobrý večer,

Nemám nač odpovědět, protože se na nic neptáte, ale musím reagovat, neboť mi to nedá.

Pokud má andulka vápenku, proč si nejprve o tomto vnějším parazitovi nepřečtete něco více?

Vápenku olejem sice potlačíte, ale plně jí neléčíte. Opuchlé oči jsou asi následkem proniknutí oleje do očí. Je to nešetrné a nezodpovědné.

Mnohokrát se zde vápenka řešila, nejúčinnější je složka ivermectin aplikací 2-3 kapičky pod křídlo na kůži v oblasti žilky. Účinná složka se dostane do krevního řečiště a zlikviduje vnitřní a vnější savé parazity, včetně vápenky.

Opatření za pár korun a andulce se bude žít lépe (1ml cca 15 Kč, 1ml=cca 25 kapek). Zmašťování kůže a peří olejem je již přežitkem, situaci lze řešit mnohem šetrněji.

Pokud má opuchlé oči, může to být začátek infekce, minimálně podráždění z oleje. Kapejte si 6 dní do očí olej a pak pochopíte, čeho se dopouštíte.

OLEJ dále nepoužívejte. Pokud má andulka oči opuchlé, lehce jí do nich čistýma rukama naneste ophthalmo framykoin, hlavně už jí dále netrapte touto metodou léčení.

Vyměňte bidla, vydesinfikujte klec, či voliéru a snažte se do budoucna vápence předcházet. Pokud se Vám někdy problém vyskytne opět, řešte ho výše jmenovaným postupem.

Neberte mou reakci špatně, ale šokuje mě Vaše jednání. Přesto myslím, že jsem Vám v rámci klidu i přes mé rozladění poradil, jak se to příště má dělat.

S chovatelským pozdravem
Martin Záruba

1.6.2013 23:03
lades1

XXX.XXX.90.250

díky moc za radu sem totiž začátečník a nikdy jsem to nezažil a každého chovatele co jsem se ptal tak mi říkal že použít olej,nenatíral jsem mu oči ale on jak se pokaždé oklepal aby ten olej ze sebe sklepal tak se mu to nejspíš dostalo do očí děkuji moc Levý

Přidejte reakci

Přidat smajlík