Celorocny chov vonku - aky druh?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
22.8.2013 10:55
mfilo

XXX.XXX.161.203

Dobry den. Chcel by som zacat chovat neajke vtactvo vonku v prirodnej voliere. Nemusia to byt exoti, mohla by to byt aj eurofauna.

Mam 2 otazky.
1. Co moze zostat cely rok vonku ak bude voliera kryta pred vetrom a dazdom. Nebude tam ziadna vykurovana miestnost, iba budky.

2. Mozu vami navrhovane vtaky byt v prirodnej voliere, ktoru chcem vybudovat na mieste kde mam 10m zahon plny okrasnych drevin?

Kedze mam prirodu velmi tak sa pytam dopredu...

Moja predstava je, ze by som vybudoval volieru okolo zahona v ktorom rastu okrasne dreviny ako tuja, javor, morusa a mnoho ineho a tam by si vtaky nazivali tak ako v prirode.

Dakujem

22.8.2013 12:38
rastislavmpavelka

XXX.XXX.36.147

Na začiatok pre radosť. Chov nenáročných, ale výborných spevákov „krížencov euro fauna x kanárik“.

Neskôr sa určite sám rozhodnete. smajlík

22.8.2013 12:50
mfilo

XXX.XXX.161.203

Dakujem za odpoved.
A vyhovovala by im prirodna voliera? Neznicili by zelen?

22.8.2013 13:17
rastislavmpavelka

XXX.XXX.36.147

mfilo napsal(a):
Dakujem za odpoved.
A vyhovovala by im prirodna voliera? Neznicili by zelen?

Záleží koľko vtákov, aké horibilné množstvo vtáctva by ste vo voliére mali a ako kŕmili zeleným krmivom.

22.8.2013 13:23
mfilo

XXX.XXX.161.203

Tak planoval som do cca 10m voliery, ktora by bola nepravidelneho (s- tvar) dat asi 5 parov.
Som len lajk a mozno hlupa otazka, ale vedeli by tie vtaky spolu nazivat bez nejakej velkej starostlivosti? Mam tym na mysli, bez oddelovania parov, alebo pohlavi, alebo mladat...
Proste aby zili len tak na hromadce. Nebol by problem so vzajomnym parenim?

Urcite by tam mali dost ukrytov, lebo zahon je osadeny a porasteny roznymi drevinami...

22.8.2013 13:29
rastislavmpavelka

XXX.XXX.36.147

mfilo napsal(a):
Tak planoval som do cca 10m voliery, ktora by bola nepravidelneho (s- tvar) dat asi 5 parov.
Som len lajk a mozno hlupa otazka, ale vedeli by tie vtaky spolu nazivat bez nejakej velkej starostlivosti? Mam tym na mysli, bez oddelovania parov, alebo pohlavi, alebo mladat...
Proste aby zili len tak na hromadce. Nebol by problem so vzajomnym parenim?

Urcite by tam mali dost ukrytov, lebo zahon je osadeny a porasteny roznymi drevinami...

Odporúčam na začiatok chovať iba samčekov. Pre radosť smajlík

22.8.2013 20:38
syrmaticus

XXX.XXX.204.80

já bych navrhoval třeba nějaké hrdličky(východní, čínská...) ty si zeleně nevšimnou ale jejich výkaly jsou větší takže viditělnější. Jinak tu euroavifaunu ale na ni je třeba vyběhat si vyjímku. Pak třeba křepelové kalifornští, hýlové mexičtí, kanáři. Z papoušků zeleň ničí minimálně kakarici a neofémy ale ty by zimu bez záletu nedaly. Pokud by jste někdy jel do Plzně koukněte se do ZOO jsou tam krásně udělané voliéry i s rostlinami. Při vaší velikosti by tam šlo spousta druhů bez většího poškození dřevin. Pak mě napadají ještě sovy(sovice sněžná), tam by jste se o rostliny bát nemusel smajlík

22.8.2013 22:10
mavik

XXX.XXX.129.169

syrmaticus napsal(a):
já bych navrhoval třeba nějaké hrdličky(východní, čínská...) ty si zeleně nevšimnou ale jejich výkaly jsou větší takže viditělnější. Jinak tu euroavifaunu ale na ni je třeba vyběhat si vyjímku. Pak třeba křepelové kalifornští, hýlové mexičtí, kanáři. Z papoušků zeleň ničí minimálně kakarici a neofémy ale ty by zimu bez záletu nedaly. Pokud by jste někdy jel do Plzně koukněte se do ZOO jsou tam krásně udělané voliéry i s rostlinami. Při vaší velikosti by tam šlo spousta druhů bez většího poškození dřevin. Pak mě napadají ještě sovy(sovice sněžná), tam by jste se o rostliny bát nemusel smajlík

Jen poznámkasmajlík Moji kakarici zvládnou během 2 dnů dokonale odlistit a ohlodat 150 cm dlouhou rozvětvenou větev vrby.

22.8.2013 22:25
rastislavmpavelka

XXX.XXX.36.147

rastislavmpavelka napsal(a):
Odporúčam na začiatok chovať iba samčekov. Pre radosť smajlík

Odporúčam na začiatok chovať iba „samčekov krížencov“. smajlík

Návšteva botanickej záhrady počas výstav vtáctva (Praha, Liberec...) a ZOO napr. v Plzni je dobrou inšpiráciou.

22.8.2013 22:25
mfilo

XXX.XXX.161.203

Dakujem za rady. Asi skusim zacat s krizencami kanarikov a pokusim sa vybrat smacekov.

23.8.2013 09:25
rastislavmpavelka

XXX.XXX.36.147

mfilo napsal(a):
Dakujem za rady. Asi skusim zacat s krizencami kanarikov a pokusim sa vybrat smacekov.

Keďže ste sa rozhodli čo sa Vám ľúbi a najviac páči, odporúčam túto postupnosť.

1/ Nákres/projekt prediskutovať s chovateľmi, ktorí majú skúsenosť s chovom holubov, hydiny, či okrasného vtáctva celoročne vo voliérach.

Kvôli hlodavcom, ktorí sa úspešne dobíjajú za obilím/kŕmením do voliér a predátorom všetkých typov.

2/ Postavte voliéru

3/ Potom oslovte skúseného chovateľa/ľov s pravidelným odchovom zaujímavých, spievajúcich krížencov.

23.8.2013 10:24
otec_vojtika

XXX.XXX.53.210

Ještě by jste měl vzít v úvahu jak s krmením. Musíte počítat s delší nepřítomností. Pití vyřešíte stale tekoucím zdrojem vody. Ale jak to ale udělat s krmením by mne take zajímalo ?smajlík

23.8.2013 12:40
mfilo

XXX.XXX.161.203

Dakujem za cenne rady. Nepredstavujem si to uplne bezudrzbovo. Ale zase viem, ze ked sa to dobre naplanuje a rozmysli a neprezenie z osadenstvom tak pardnova nepritomnost nemoze vadit... Chcel by som to urobit co najjednoduchsie, ale zase aby sa to vedelo ciastocne starat samo o seba. Cize napr tam nasadit vhodne rastliny, ktore by mohli sluzit ako zdroj potravy, alebo prirodne jazierko, ktore by plnilo ulohu napajadla (to tam mimochodom uz je). Ide mi skor o pozitok mat pri sebe kus zivej prirody a urcite sa i co to o nich viac dozvediet.

30.8.2013 09:16
rastislavmpavelka

XXX.XXX.36.147

mfilo napsal(a):
Dakujem za cenne rady. Nepredstavujem si to uplne bezudrzbovo. Ale zase viem, ze ked sa to dobre naplanuje a rozmysli a neprezenie z osadenstvom tak pardnova nepritomnost nemoze vadit... Chcel by som to urobit co najjednoduchsie, ale zase aby sa to vedelo ciastocne starat samo o seba. Cize napr tam nasadit vhodne rastliny, ktore by mohli sluzit ako zdroj potravy, alebo prirodne jazierko, ktore by plnilo ulohu napajadla (to tam mimochodom uz je). Ide mi skor o pozitok mat pri sebe kus zivej prirody a urcite sa i co to o nich viac dozvediet.

Jednoduchšia je "voliéra s křovím", ako megalomanská voliéra urobená z celej okrásnej záhrady.

Zdroj - http://zoo.burza.sk/pekne-voliery-pre-vtactvo/1430205

Přidejte reakci

Přidat smajlík