Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
25.8.2013 09:54
mak

XXX.XXX.130.18

Dobrý den
dne při kontrole jsem zjistil v jedné budce narazil na albína- má červené oči. 1,0 šedý + 0,1 staka = 1x šedé, 1x albín (mládě má červené oči).
Určitě zde budu nformovat.
Nyní jsou tři páry v Botanické na výstavě.
Již některé ptáka připravuji na výstavy do Plzně- bede tam i černá pára, straky, vousaté černoprsé, černoprsé černolící, černoprsé, rudoprsé a další.
Další výstav bude následovat Lysá nad Labem kam dám podobné mutace. Další v pořadí je Lipník nad Bečvou a poslední jsou Dašice.

Zatím chovu zdar Makyňa

25.8.2013 10:37
mak

XXX.XXX.130.18

černoprsá černolící vousatá šedá

25.8.2013 10:39
mak

XXX.XXX.130.18

černoprsá rudoprsá vousatá skořicová

25.8.2013 10:41
mak

XXX.XXX.130.18

25.8.2013 10:43
mak

XXX.XXX.130.18

černoprsá černolící vousatá šedá světlohřbetá

25.8.2013 10:45
mak

XXX.XXX.130.18

černoprsá vousatá skořicová

25.8.2013 23:20
frigo

XXX.XXX.101.158

Dobrý večer mohu Vás kontaktovat ohledně focení ptáků na e-mail v profilu? Předem děkuji.

26.8.2013 09:49
lupus4

XXX.XXX.252.137

mak napsal(a):
černoprsá rudoprsá vousatá skořicová

asi přepis smajlík

26.8.2013 16:01
mak

XXX.XXX.130.18

Dobrý den
o focení jsem taky něco zde psal jen to najít.
Můj email je jmakyna.zebricka@seznam.czn jink v profilu je odkaz na mé stránky a tam je snad vše.
Mám v záloze několik vychytávek.

Zatím chovu zar Makyňa

26.8.2013 16:14
mak

XXX.XXX.130.18

Dobrý den
není to žádný přepis je to tak. Zde je samec černoprsý rudoprsý skořicový
(když byl focen tak nebyl úplně perfektní). Pokud se budete chtít zajímat o zebřičky trochu hlouběji, tak si začněte kupovat faunu. O mutacích tam budou články a hlavně dobré fotky.

Zatím chovu zdar Makyňa

26.8.2013 19:08
atobajus

XXX.XXX.192.99

mak napsal(a):
Dobrý den
není to žádný přepis je to tak. Zde je samec černoprsý rudoprsý skořicový
(když byl focen tak nebyl úplně perfektní). Pokud se budete chtít zajímat o zebřičky trochu hlouběji, tak si začněte kupovat faunu. O mutacích tam budou články a hlavně dobré fotky.

Zatím chovu zdar Makyňa

Fotku máte popsanou dobře, já myslím, že kolegu chovatele pomátlo "černoprsý rudoprsý" když na prsou toho samce je vidět jen ta rudá barva a ne černá.
Tím slovem černoprsý se v tomhle případě myslí kresba, že nemá kresbu normálně zebrovanou, ale slitou černoprsou. Je tak?

26.8.2013 19:20
lupus4

XXX.XXX.252.137

kolegu chovatele pomátlo "černoprsý rudoprsý" když na prsou toho samce je vidět jen ta rudá barva a ne černá.
přesně smajlík, ale zdaleka nejsem "expert" na mutační zebry
i když rád se něco nového naučím smajlík

26.8.2013 20:11
atobajus

XXX.XXX.192.99

lupus4 napsal(a):
kolegu chovatele pomátlo "černoprsý rudoprsý" když na prsou toho samce je vidět jen ta rudá barva a ne černá.
přesně smajlík, ale zdaleka nejsem "expert" na mutační zebry
i když rád se něco nového naučím smajlík

Mě se totiž stalo to samé, když jsem byl před cca 18 lety kupovat zebřičky u pana Hladíka ve Vizovicích.
Taky jsem si říkal o čem pořád točí - černoprsá rudoprsá když zebřička byla viditelně rudoprsá smajlík

27.8.2013 19:27
mak

XXX.XXX.130.18

atobajus napsal(a):
Mě se totiž stalo to samé, když jsem byl před cca 18 lety kupovat zebřičky u pana Hladíka ve Vizovicích.
Taky jsem si říkal o čem pořád točí - černoprsá rudoprsá když zebřička byla viditelně rudoprsá smajlík

Dobrý den
pánové správně, nyní se bavíme o kresbě. Dají se slučovat a zebřička potom má více kreseb na sobě. Druhá věc je základní barva- šedá, skořicová, světlohřbetá, mramorová... To vše jde kombinovat a vzniká nebřeberné množství barev. Potom může vzniknout "černá" v šedé, světlohřbeté , skořicové.
Tato chovatelská disciplína je v čechách málo prezentovaná na výstavách, ale mezi lajdi vznikají zajímavé -necílené "barvy". Na toto téma se dá napsat kniha, nebo hovořit i několik hodin. Jinak jedu v září do Přerova taky tam něco povezu a hlavně pokud někdo bude chtít, tak můžeme hodit řeč o chovu zebřiček.
Na fotce jsou zebry připravované do Plzně.

Zatím chvu zdar Makyňa

4.9.2013 19:25
mak

XXX.XXX.130.18

Dobrý den
tak přidám zmíněnou zebřičku s červenýma očima. Nyní mám dochyb je to albín, nebo mramorová červenooká?
Posuťe sami. Uvidíme po přepeření.
Děkuji za názor.

Zatím chovu zdar Makyňa

4.9.2013 19:31
mak

XXX.XXX.130.18

Ještě přidám fotku z proletky.

Zatím chovu zda Makyňa

6.9.2013 23:05
rosta_benes

XXX.XXX.252.119

Dobry den jsem mlady chovatel, ze zebřičkami už mam 7 let zkušeností ale jenom s těmi "malymi" vždy když jsem jsi koupil dražší vystavní tak mi umřeli. Chovam je ve společnosti dalších 5 druhů drobotiny ve venkovní volieře (přes léto) a v bednove kleci v kotelně přes zimu. Tak jsem se chtěl zeptat jetli se vystavní zebry musejí chovat jen v bednových klecích při vysoke hygieně? a zda se třeba dají chovat na výstavy menší kusy ale s pěknou kresbou?
Děkuji R. Beneš

9.9.2013 17:57
mak

XXX.XXX.130.18

rosta_benes napsal(a):
Dobry den jsem mlady chovatel, ze zebřičkami už mam 7 let zkušeností ale jenom s těmi "malymi" vždy když jsem jsi koupil dražší vystavní tak mi umřeli. Chovam je ve společnosti dalších 5 druhů drobotiny ve venkovní volieře (přes léto) a v bednove kleci v kotelně přes zimu. Tak jsem se chtěl zeptat jetli se vystavní zebry musejí chovat jen v bednových klecích při vysoke hygieně? a zda se třeba dají chovat na výstavy menší kusy ale s pěknou kresbou?
Děkuji R. Beneš

Dobrý den
na tyto otázky neexistuje jednoznačná odpověď. Bohužel nemohu poradit, nenapsal jste mi přesné podmínky chovu- velikost zařízení, krmení, teploty a spoustu další věcí, které mohou ovlivnit výsledek.
Musím napsat, že zebřičky chovám již delší dobu a pokaždé mě něčím překvapí (myslím nějaký jedinec) a musím použít mozek a snažit se odchovat mladé. Vždy mě posune nějaký problém v chovu dál a proto jsem tam kde jsem nyní. Jednoduše se snažím "naslouchat" svím zebřičkám.
Osobně moje zebřičky mají tvrdé podmínky- celý rok venku v altánu. Krmení mají jako základ žluté proso a zelené. Pokud hnízdí a mají mladé tak jim zase dám směs Prestige, průmyslovou míchanici a zelené.
V odpočinku jsou v proletkách a hnízdí v kleci po páru.
Pokud se chcete dovědět více kupte si Faunu a tam nyní budou vycházet moje články o zebřičkách. Zatím vyšli zajímavé o problematice chovu a později budou články o jednotlivých mutacích a spoustu jiných zajímavostí.
Přidám u kázku mého rodoknemu od jedné páry.
Zatím chovu zdar Makyňa

9.9.2013 17:59
mak

XXX.XXX.130.18

9.9.2013 18:47
lupus4

XXX.XXX.252.137

mak napsal(a):
Tady je slíbený rodokmen.

Pane Makyňa, nic ve zlém, je určitě dobře, že se chcete podělit o své zkušenosti, ale pozor na Čj Hrubky jakýkoli článek velmi znehodnotí.
Dále používat v PP termíny "dědek a babka" je jako z pohádky O řepě a dělá to z toho pak dojem
" pseudoodbornosti ".
Neberte to zle, ale jen jako věcnou připomínku.

10.9.2013 16:01
mak

XXX.XXX.130.18

lupus4 napsal(a):
Pane Makyňa, nic ve zlém, je určitě dobře, že se chcete podělit o své zkušenosti, ale pozor na Čj Hrubky jakýkoli článek velmi znehodnotí.
Dále používat v PP termíny "dědek a babka" je jako z pohádky O řepě a dělá to z toho pak dojem
" pseudoodbornosti ".
Neberte to zle, ale jen jako věcnou připomínku.

Dobrý den
díky za upozornění- pravopis není můj koníček a moc ho neřeším. Články kontroluje minimálně redaktor, který nedostatky v pravopisu opraví. Nedovede si však vymyslet nějaký článek o tématu kterému nerozumí-tolik k textům.
Z mích článků byl vysloveně nadšený (samozřejmě kařdý chovatel má svoji metodu jak docílit odchovu).Nevím zda jste si je přečetl. Odpovím otázkou, kolik článků jste stvořil a zveřejnil?
Jinak v rodokmenu jsem to nechat toto označení záměrně, ne všichni jsou znalí základům popisu- vše se snažím psát jako pro začátečníky.
Možná se mi to i daří, protože mě oslovují hlavně mladí a začínající chovatelé. Svím nadšením a zarputilostí k chovu zebřiček jsem (troufám si říct) již nyní nakazil několik chovatelů.
To sem nebude pařit,ale napíšuto. Letos jsem začal fotit v upravené bodovací kleci a několik chovatelů mi poslalo jejich fotky. Budou si také dělat fotorodokmeny. To posune jejich chov dopředu a máto více daších výhod....
Zatím chovu zdar Makyňa

Uživatel s deaktivovaným účtem

11.9.2013 13:40

mak napsal(a):
Dobrý den
díky za upozornění- pravopis není můj koníček a moc ho neřeším. Články kontroluje minimálně redaktor, který nedostatky v pravopisu opraví. Nedovede si však vymyslet nějaký článek o tématu kterému nerozumí-tolik k textům.
Z mích článků byl vysloveně nadšený (samozřejmě kařdý chovatel má svoji metodu jak docílit odchovu).Nevím zda jste si je přečetl. Odpovím otázkou, kolik článků jste stvořil a zveřejnil?
Jinak v rodokmenu jsem to nechat toto označení záměrně, ne všichni jsou znalí základům popisu- vše se snažím psát jako pro začátečníky.
Možná se mi to i daří, protože mě oslovují hlavně mladí a začínající chovatelé. Svím nadšením a zarputilostí k chovu zebřiček jsem (troufám si říct) již nyní nakazil několik chovatelů.
To sem nebude pařit,ale napíšuto. Letos jsem začal fotit v upravené bodovací kleci a několik chovatelů mi poslalo jejich fotky. Budou si také dělat fotorodokmeny. To posune jejich chov dopředu a máto více daších výhod....
Zatím chovu zdar Makyňa

Nechtěl jsem nejprve reagovat, ale ten pán má naprostou pravdu.
Zkus se nad tím zamyslet a ne reagovat otázkou.
Tvůj entuziasmus je v pořádku to oceňuji a smekám pomyslný klobouček.
Ale jestli radíš mladým chovatelům do rodokmenu psát babka a dedek, tak je to naprostý amatérismus a popření veškerých plemenářských tradic. A každý by si měl už od začátku své chovatelské dráhy osvojit termíny, které jsou v chovatelství tradiční a mají logiku.
Jinak přeji hodně úspěchů na výstavách.

11.9.2013 14:43
lupus4

XXX.XXX.252.137

Odpovím otázkou, kolik článků jste stvořil a zveřejnil?

Sice nevím, jak to souvisí s mojí poznámkou, ale mohu Vás ubezpečit, že v době (19 let) kdy jsem vedl jako poradce chovu celý chov SH v ČR jich bylo nepočítaně.
Je to jen Vaše prezentace a Vaše vizitka.

PS. mimo "dědka a babky" ještě Váš termín "klubání" mě také vcelku rozveselil. smajlík
Jinak Vám taky přeji hodně úspěchů, ale hlavně zdravé ptáčky.

16.9.2013 12:37
exo

XXX.XXX.123.104

Zdravím všechny přítomné, prosím o pomoc s určením mutace zebřičky. Předem díky

16.9.2013 12:37
exo

XXX.XXX.123.104

16.9.2013 23:48
pnalim

XXX.XXX.97.68

šedá černoprsá a bude to sameček

16.9.2013 23:53
pnalim

XXX.XXX.97.68

Vrátíme se k tématu.
1,0 mramorová skořicová

17.9.2013 00:02
pnalim

XXX.XXX.97.68

17.9.2013 00:05
pnalim

XXX.XXX.97.68

PHAEO skořicová černoprsá vousatá

17.9.2013 07:23
canar

XXX.XXX.245.158

exo napsal(a):

Zdravím Vás, řekl bych, že to mládě z vašeho dotazu - Vaší fotografie bude sameček v šedé běloprsé mutaci (pinguin)... a zdá se, že černoprsý faktor mít nebude!?

17.9.2013 07:28
canar

XXX.XXX.245.158

pnalim napsal(a):
PHAEO skořicová černoprsá vousatá

Zdravím,
jen poznámka.
PHAEO je označení pro kombinaci mutací - černoprsé a izabelové...
Zdá se, že Váš pták isabelový není, tj. nemůže být PHAEO...

17.9.2013 10:47

exo napsal(a):

Dejte sem fotku, až bude řádně přepelichaný. Pak se dá mutace dobře určit.

17.9.2013 15:13
mak

XXX.XXX.130.18

Dobrý den
mladý bude černoprsý, pan Pekhart má pravdu.

Chovu zdar Mak

18.9.2013 03:27
zbosace

XXX.XXX.5.156

exo napsal(a):

Mláďa má znaky oboch mutácii. I ked som takto sfarbené choval skoro 10 rokov vždy som si takéto nechával až do preperenia lebo to boli veľmi krásne vtáky. . Samci mali ná chrbte perie svetlejšie ako sede klasik s naznacenym lemom. Smerodatné bolo vyfarbenie lic, bočnej kresby a vrchných kroviek chvostovych. Takéto vtáky vzniknú väčšinou pri nesprávnom určení samicky ked sa pozerá len na slznú čiarku. U ttohoto vtáka ma matie biele brucho a kresba i keď len naznačené na v.k.chvostovych. I ja som si ich len tak pre seba nazval čiernoprse pinguiny, pretože všetky moje klasické čiernoprse sedé mali kremove bruška. Ak bolo bruško biele, kresba tvorila len jemné vlnkovanie. Tieto nemali nikdy rozliatu licnu škvrnu. Budem veľmi rád ak majiteľ poskytne foto aj po prepereni.

18.9.2013 10:01
exo

XXX.XXX.123.104

Díky všem za reakce. Mám v plánu, že bych si ji nechal do chovu, po přepeření sem dám nové foto.

11.10.2013 21:46
ježíková

XXX.XXX.118.98

Dobrý večer, dovoluji si přidat i pár mých mutací.
1,0 černolící vousatý straka

11.10.2013 21:48
ježíková

XXX.XXX.118.98

11.10.2013 21:52
ježíková

XXX.XXX.118.98

a téhle říkám pracovně 0,1 šedá bílolícá
přeněji ji zařadit neumím

26.10.2013 23:09
mak

XXX.XXX.130.18

Dobrý den
tak kamarád byl v Lysé a poslal fotky zabřiček.
Nějaké zde dám.
Osobně tam budu v pondělí kolem 12h a mohu nějaké vzít. Z vystavených tam jsou ke konci tři šedé k prodeji.

Zatím chovu zdar Makyňa

27.10.2013 03:02
zbosace

XXX.XXX.7.142

Ten pinguin nemá chybu. Komu sa takýto podaril? Boli tam aj phaeo ?

29.10.2013 20:19
martinp.

XXX.XXX.168.65

Dobrý den, tyto krásné pinguiny předvedl pan Osoba. Fotka jsem pořídil já a tady si dovolím přidat fotku samičky.

29.10.2013 20:20
martinp.

XXX.XXX.168.65

Také se připojím. Věnuji se chovu ,,červených,, Zebřiček.

29.10.2013 20:23
martinp.

XXX.XXX.168.65

Další samičky z posledního hnízda.

10.11.2013 20:50
mak

XXX.XXX.130.18

Dobrý den
tak dnes jsem si jel do Dašic pro zebřičky- udělali mi radost.
Dám nějaké foto pro představu. Veliké množství krásných zebřiček a něco jsem si dovezl do chovu. Poprvé jsem viděl hnědolící.
Kdo fandí zebřičkám a nebyl se podívat tak udělal chybu protože zde bylo v bodované části 444 ks a prodej měl cca 150 ptáků.

Chovu zdar Makyňa

10.11.2013 20:50
mak

XXX.XXX.130.18

Dobrý den
tak dnes jsem si jel do Dašic pro zebřičky- udělali mi radost.
Dám nějaké foto pro představu. Veliké množství krásných zebřiček a něco jsem si dovezl do chovu. Poprvé jsem viděl hnědolící.
Kdo fandí zebřičkám a nebyl se podívat tak udělal chybu protože zde bylo v bodované části 444 ks a prodej měl cca 150 ptáků.

Chovu zdar Makyňa

Přidejte reakci

Přidat smajlík