Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
19.9.2013 13:38
stromy

XXX.XXX.64.92

Dobrý de, je to asi přes měsíc co onemocněla moje andulka, zpočátku se jí jen lepil trus na zadeček, pak zeslábla nebyla moc schopná létat tak sem navštívil veterináře který mi předepsal nějaký přípravek na odčervení, Acidamid E a antibiotika Bioveta Amoxicilin. Vše jsem jí začal podávat jak předepsal, po dvou dnech se to zlepšilo ale teď je to ještě horší než předtím. Jinak má tyto příznaky, je zesláblá, průjem, zdá se mi že lehce pelichá kolem očí a pořád dělá hlavičkou jako by chtěla něco vyvrhnout. Nevíte co by jí mohlo být? Děkuji

19.9.2013 13:41
stromy

XXX.XXX.64.92

stromy napsal(a):
Další

Video co dělá:
http://ulozto.cz/xg4idXNX/video-2013-09-19-12-50-55-mp4

19.9.2013 18:21
rastislavmpavelka

XXX.XXX.36.147

Minimálne dve možnosti;
Dávajte andulke ku konzumu podrvené piškóty, pšeničný šrot, kukuričnú krupicu. Všetko sa predáva v POTRAVINÁCH.

alebo

Odneste andulku k veterinárovi na utratenie. Dezinfikujte, osprchujte klietku. Čačky - mačky z klietky vyhoďte a zadovážte si nového a zdravého vtáka a nové kvalitné kŕmenie a piesok.

Chovu zdar!

19.9.2013 18:47
stromy

XXX.XXX.64.92

Dobra, ale je mi divne ze to kolem oci se objevilo behem dvou dnu. Jinak zitra dojdu vse nakoupit.

19.9.2013 18:56
eli22

XXX.XXX.251.134

rastislavmpavelka napsal(a):
Minimálne dve možnosti;
Dávajte andulke ku konzumu podrvené piškóty, pšeničný šrot, kukuričnú krupicu. Všetko sa predáva v POTRAVINÁCH.

alebo

Odneste andulku k veterinárovi na utratenie. Dezinfikujte, osprchujte klietku. Čačky - mačky z klietky vyhoďte a zadovážte si nového a zdravého vtáka a nové kvalitné kŕmenie a piesok.

Chovu zdar!

Omlouvám se, ale tuhle odpověď jsem nějak nepochopila. Můžete to pro mé delší vedení vysvětlit? Díky

19.9.2013 19:24
jirka1989

XXX.XXX.72.7

stromy napsal(a):
Další

Zdravím,

Můžete prosím andulku vyfotit zepředu, toto měla moje při vápence. veterinář Vám napíše asi IVOMEC.

Bydla vyhodit, klec vzít a vydezinfikovat, voda a savo, nechat vyvětrat. Andulku posléze nechat v kleci, pokud je to vápenka, řeknu Vám, až dáte fotku zepředu, budete zobák natírat olejem,ale na veterinu musíte. Cena bude nízká, dostanete přípravek a budete kapat pod křídlo.

Snad jsem to napsal trochu dobře

19.9.2013 19:29
eli22

XXX.XXX.251.134

jirka1989 napsal(a):
Zdravím,

Můžete prosím andulku vyfotit zepředu, toto měla moje při vápence. veterinář Vám napíše asi IVOMEC.

Bydla vyhodit, klec vzít a vydezinfikovat, voda a savo, nechat vyvětrat. Andulku posléze nechat v kleci, pokud je to vápenka, řeknu Vám, až dáte fotku zepředu, budete zobák natírat olejem,ale na veterinu musíte. Cena bude nízká, dostanete přípravek a budete kapat pod křídlo.

Snad jsem to napsal trochu dobře

Viděla bych to na nějaké vnitřní parazity.

19.9.2013 19:44
jirka1989

XXX.XXX.72.7

eli22 napsal(a):
Viděla bych to na nějaké vnitřní parazity.

podle mě standart vápenka, přesně stejné, začalo to trochu na ozobí, posléze oko začalo mokvat. Ale veterinář dá na parazity určitě něco jak už jsem psal, ale klec se musí vyčistit tak i tak .

19.9.2013 20:09
eli22

XXX.XXX.251.134

jirka1989 napsal(a):
podle mě standart vápenka, přesně stejné, začalo to trochu na ozobí, posléze oko začalo mokvat. Ale veterinář dá na parazity určitě něco jak už jsem psal, ale klec se musí vyčistit tak i tak .

Ale dle zadavatelky vet už dal. Dal i antibiotika. A situace se nezlepšila. Při vápence dochází i jakoby k dávení? S tim jsme se u vápenky nesetkala. Možní to je už hodně rozjeté, těžko říct.

19.9.2013 22:26
rastislavmpavelka

XXX.XXX.36.147

stromy napsal(a):
Dobra, ale je mi divne ze to kolem oci se objevilo behem dvou dnu. Jinak zitra dojdu vse nakoupit.

Je možné, že oči začali slziť kvôli kúpeľu, podráždeniu od vody obohatenej octom (Acidamid)!

19.9.2013 23:13
stromy

XXX.XXX.64.92

Je to při lampičce, na denním světle to bude zítra lepší smajlík.

19.9.2013 23:14
stromy

XXX.XXX.64.92

další.... jinak sem si ještě všimnul že jednu nozdru má ucpanou.

19.9.2013 23:16
stromy

XXX.XXX.64.92

Jinak zítra vezu trus veterináři, tak to snad něco prozradí smajlík

20.9.2013 08:04
jirka1989

XXX.XXX.59.50

Dobrý den,

Zkusím znova, fotka zobáku je špatná,ale jestli vidím dobře, je zrohovatělý zobák? je to tak?

Vápenka je nemoc způsobená malými parazity, kteří hloubí cestičku, není to infekce. Takže antibiotika neměla účinek. měl jsem samce andulky, začalo to lehce na zobáku, pak oko (jak u Vaší andulky), posléze přestal žrat a vše. Vždy je průběh jiný.

Proto bych doporučil znova navštívit veterináře, oni dávají většinou celoplošné antibiotika, protože o ptácích toho moc neví(tím nechci urazit,ale velmi málo z nich, má takové zkušenosti). Možná bych zkusil navštívit i druhého, za zkoušku to stojí.

Bydla i klec pořádně vyčistěte, přidejte vitamíny do vody,andulky dejte pod lampičku ze žárovkou at je v teple (musí aspon část klece zůstat volná, aby nemusela být pořád na světle)

Jinak pokud by veterinář chtěl potvrdit vápenku, musel by udělat seškrab ze zobáku. Držím Vám palce, snad Vám moje zkušenost bude nápocná.

20.9.2013 08:06
jirka1989

XXX.XXX.59.50

jirka1989 napsal(a):

jestli dochází k dávení netuším,ale může to být způsobenu neprůchodností nozder....

20.9.2013 08:24
eli22

XXX.XXX.251.134

jirka1989 napsal(a):
jestli dochází k dávení netuším,ale může to být způsobenu neprůchodností nozder....

Souhlasím.

20.9.2013 18:55
stromy

XXX.XXX.64.92

Tak právě sem dorazil od veterináře a říkal že má podeření na nějakou megabaktérii, ale více prozradí trus a to budu vědět až v pndělí, snad ptáček vydrží. Zatím mám pokračovat s antibiotiky :). A zobáku nic není, má ho stejný. Pro jistotu až se dostanu k lepšímu foťáku tak přidám foto :).

20.9.2013 20:01
eli22

XXX.XXX.251.134

stromy napsal(a):
Tak právě sem dorazil od veterináře a říkal že má podeření na nějakou megabaktérii, ale více prozradí trus a to budu vědět až v pndělí, snad ptáček vydrží. Zatím mám pokračovat s antibiotiky :). A zobáku nic není, má ho stejný. Pro jistotu až se dostanu k lepšímu foťáku tak přidám foto :).

Tak to jsem zvědavá. Pokračujte i s tím Acidomidem, tím nic nezkazíte.

20.9.2013 22:21
rastislavmpavelka

XXX.XXX.36.147

eli22 napsal(a):
Tak to jsem zvědavá. Pokračujte i s tím Acidomidem, tím nic nezkazíte.

Pri používaní akýchkoľvek liekoch je nevyhnutnosť veľa piť. Organizmus je teraz mimoriadne vyžmýkavaný...

Na priloženom videu sú mladé andulky vo svojej domovine. Prečo sú nalepené na skle auta? Hľadajú vodu;

http://clip.xoomclip.com/eG9KNlBUWTBtekUz

21.9.2013 00:58
stromy

XXX.XXX.64.92

Jinak sem teda koupil lepší(dražší :-D) krmivo a přidal tu krupičku a kukuřičný lupínky. Piškoty sem tak nepřidal, protože veterinář řikal že cukry nejsou na kvasinky zrovna ono, doporučil mi ještě mu dát těstoviny nebo rýži :).

21.9.2013 18:16
stromy

XXX.XXX.64.92

Tak přidávám další fotku, mrkněte jestli to neni nakonec ta vápenka.

21.9.2013 20:16
eli22

XXX.XXX.251.134

stromy napsal(a):

Co nožky? Ty jsou OK?

21.9.2013 20:29
jirka1989

XXX.XXX.72.7

stromy napsal(a):

možná jsem slepý, ale takové ozobí přece nemůže mít, je to vápenka. na fotce je zřetelně vidět zrohovatělý zobák...

21.9.2013 20:33
jirka1989

XXX.XXX.72.7

ale to by snad veterinář poznal? Jinak andulce dávejte vodu do zobáku stříkačkou, pokud nepije. Ale stejně říkám, že je to vápenka....ale nejsem veterinář. PS: nohy zasažené být nemusí

21.9.2013 20:40
jirka1989

XXX.XXX.72.7

jirka1989 napsal(a):
ale to by snad veterinář poznal? Jinak andulce dávejte vodu do zobáku stříkačkou, pokud nepije. Ale stejně říkám, že je to vápenka....ale nejsem veterinář. PS: nohy zasažené být nemusí

i když se takové ozobí může objevit u starších samic, jak vypadá kořen zobáku, musíte trochu oddělat peří.

Přikládám fotky vápenky co jsem našel.

zde je začínající vápenka.

http://i57.photobucket.com/albums/g232/ivana_struskova/Anders/grasje3_klein.jpg

tady je vidět vápenka v počátku u oka

https://www.ifauna.cz/images/nforum-foto/foto/201302/51164b3d078f5.jpg

21.9.2013 21:46
eli22

XXX.XXX.251.134

jirka1989 napsal(a):

To si jen myslíte, že by každý veterinář poznal! Kde žijete! Některý jsou fakt jen přes psy a kočky.

21.9.2013 22:54
stromy

XXX.XXX.190.98

Nohy sou ok, když odhrnu ozdobí u zobáku je to tam bílé. Jinak dneska sem jí to namazal měsíčkovou mastí a přestala sýpat, možná náhoda. Tak jakej je postup :)? Mazat zasažená místa mastičkou? I u oka?

22.9.2013 03:09
lupus4

XXX.XXX.252.137

kápnout Ivomec pod křídlo na žilku - vet vám ho natahne do stříkačky pár ml za hubičku, když jí budete matlat olejíčky do očí - je to na nic a zbytečné komplikace

22.9.2013 07:32
jirka1989

XXX.XXX.72.7

stromy napsal(a):
Nohy sou ok, když odhrnu ozdobí u zobáku je to tam bílé. Jinak dneska sem jí to namazal měsíčkovou mastí a přestala sýpat, možná náhoda. Tak jakej je postup :)? Mazat zasažená místa mastičkou? I u oka?

Tak pokud je u kořene zobáku bílé, tak je to fakt vápenka, jděte na veterinu, že chcete Ivomec. Nic jiného nepomůže, jen mám strach s kombinací těch antibiotik.

22.9.2013 12:32
stromy

XXX.XXX.64.92

Ok, tak ty antibiotika zkusim vysadit a zkusit sehnat ten Ivomec. Jinak když jí budu mazat tim heřmánkem zobák tak to ničemu nevadí ne?

22.9.2013 12:32
stromy

XXX.XXX.64.92

Ok, tak ty antibiotika zkusim vysadit a zkusit sehnat ten Ivomec. Jinak když jí budu mazat tim heřmánkem zobák tak to ničemu nevadí ne?

22.9.2013 19:43
jirka1989

XXX.XXX.72.7

stromy napsal(a):

Zobák natírejte olejem obyčejným stolním:) a antibiotika nevysazujte, jak na ně pták reaguje? Lepší se? Je mu lépe?

PS: o vápence řekněte veterináři, snad Vám řekne více, nenechte se odbýt a požadujte výsledky z léčby. Že nechcete odpověď "domnívám se". Je to doktor, přece musí poznat vápenku nebo infekci....

to je má celá rada, ale opatrně, andulka je sice odolná, pozorujte bedlivě stav, tou lampičkou u klece nic nezkazíte, aspon bude v teple.

22.9.2013 19:43
jirka1989

XXX.XXX.72.7

stromy napsal(a):

Zobák natírejte olejem obyčejným stolním:) a antibiotika nevysazujte, jak na ně pták reaguje? Lepší se? Je mu lépe?

PS: o vápence řekněte veterináři, snad Vám řekne více, nenechte se odbýt a požadujte výsledky z léčby. Že nechcete odpověď "domnívám se". Je to doktor, přece musí poznat vápenku nebo infekci....

to je má celá rada, ale opatrně, andulka je sice odolná, pozorujte bedlivě stav, tou lampičkou u klece nic nezkazíte, aspon bude v teple.

22.9.2013 21:40
stromy

XXX.XXX.64.92

Ok, mastičku vyměním za olej. No tak to shrnu, dýchání pořád není ono, sýpá. Ale už má o dost víc energie a zvládá i létat, takže nějaké zlepšení tam bude :).

23.9.2013 19:36
stromy

XXX.XXX.64.92

Tak končně něco novýho, dva až čtyři dny mažu zobák a ozdobí. A dneska z ozdobí upadla taková hnědá vrstva, vypadá jak strup. To co je na poslední fotce, a klube se bílé ozdobí, snad je to dobře :). Takže zacpaná nozdra se už uvolnila smajlík smajlík smajlík.

23.9.2013 19:59
jirka1989

XXX.XXX.72.7

stromy napsal(a):
Tak končně něco novýho, dva až čtyři dny mažu zobák a ozdobí. A dneska z ozdobí upadla taková hnědá vrstva, vypadá jak strup. To co je na poslední fotce, a klube se bílé ozdobí, snad je to dobře :). Takže zacpaná nozdra se už uvolnila smajlík smajlík smajlík.

Takze tak tak, vápenka + stará vrstva ozobí...gratulace, ted oko a je to :)

25.9.2013 19:05
jirka1989

XXX.XXX.72.7

čekáme na info:) jsem zvědavý

9.10.2013 19:13
martihan

XXX.XXX.207.33

Dobrý den, pořídila jsem si k svému mladému andulákovi před týdnem samičku (ze zverimexu - já vím, já vím, ale moc se mi líbila a z voliéry od chovatele nemám dobrou zkušenost po přestěhování do domácí, středně velké klece). Je mladá - odhaduji podle znaků tak 2 měsíce. Je klidná, žere a pije normálně od prvního dne, se samečkem si okamžitě sedli, tulí se atd., od ji sem tam dokonce jakože krmí - vyvrhuje jí. Ale trápí mě 2 věci. První: asi průjem - řidší, okolo trocha vody a spíš celé světle šedé než černé s bídou špičkou. A druhá: hodně spí - když je vzhůru, tak normálně lítá, pečuje o peří, skáče atd., ale pak hned usne - spí hodněkrát během dne. Pokud nemá vyloženě nějakou aktivitu, tak spí. A navíc nikdy nespí na jedné noze s hlavou na zádech, ale vždy na 2 s hlavou svěšenou dolů (dopředu) nebo dokonce s hlavou na bok - jako by ji měla na vlastním rameni. Když je vedle ní sameček, tak ji má občas opřenou o něj a občas i na druhou stranu smajlík. Ze začátku spala na bidle, 2 nohách a předkloněná celá tak, že byla až ve vodorovné poloze. Ale nikdy nepřepadla nebo tak.
Jinak vše v pořádku - není načepýřená, neteče jí z očí ani z nosu, nic takového.
Prosím o radu, jak jí pomoci - průjem a příliš časté spaní ve zvláštní poloze. Snad zkušení chovatelé podle příznaků poznají a poradí, co s tím.

Děkuji,
Hanka

21.11.2013 00:21
lucissek

XXX.XXX.148.235

Zdravím, ráda bych se přidala k "martihan" . Mám anduláka, jsou mu dva a půl roku. Vždy spával úplně normálně na jedné nožce s hlavičkou zabořenou pěkně v pěří. Ale po letošním přestěhování z venkovní voliéry domů do klece, začal spávat strašně divně. Obě nohy má na bidlu (tu jednu jako by měl trošku odlehčenou, ale stále se dotýkající bidla) a hlavičku má svěšenou jakoby mezi ramenama. Ale když je vzhůru, tak vesele štěbetá, hraje si, papá, trus vypadá v pořádku, žádné známky nemoci. Myslím, že dokonce už i spadl. Ale jistá si tím nejsem. Mám tohle chování zatím nechat být nebo s tím mám začít něco dělat? Poraďte prosím.

chiqito

21.11.2013 07:14
chiqito

XXX.XXX.237.194

Klidně sedící andulce by se dlouhá ocasní péra měla jen nepatrně pohybovat v rytmu dechu. Zkuste ještě sledovat, jestli Vaše andulka nedýchá těžko nebo rychle, což zpozorujete právě na výrazném pohybu ocasu i když je ptáče v klidu. Nebo když je krotký a přiletí Vám na rameno, jestli není dech slyšet. Nevyvrhuje potravu aniž by šlo o typické krmící chování? Těžko Vám na tyhle příznaky, které jste uvedla, napíše někdo něco konkrétnějšího. Asi by většina napsala, že je to OK a asi i vskutku je, přesto úplně bych nad tím rukou nemávla a postupně bych vyloučila možné problémy.
Třeba ta diskuze, ke které jste připojila svůj příspěvek - škoda, že "Stromy" již nenapsal, jak to s jeho andulkou pokračovalo, ale předpokládám, že příznaky poukazovaly spíše na tu megabakterii nebo jiné onemocnění trávicího traktu a nebyla to vápenka.

21.11.2013 21:29
mak17

XXX.XXX.218.18

martihan napsal(a):
Dobrý den, pořídila jsem si k svému mladému andulákovi před týdnem samičku (ze zverimexu - já vím, já vím, ale moc se mi líbila a z voliéry od chovatele nemám dobrou zkušenost po přestěhování do domácí, středně velké klece). Je mladá - odhaduji podle znaků tak 2 měsíce. Je klidná, žere a pije normálně od prvního dne, se samečkem si okamžitě sedli, tulí se atd., od ji sem tam dokonce jakože krmí - vyvrhuje jí. Ale trápí mě 2 věci. První: asi průjem - řidší, okolo trocha vody a spíš celé světle šedé než černé s bídou špičkou. A druhá: hodně spí - když je vzhůru, tak normálně lítá, pečuje o peří, skáče atd., ale pak hned usne - spí hodněkrát během dne. Pokud nemá vyloženě nějakou aktivitu, tak spí. A navíc nikdy nespí na jedné noze s hlavou na zádech, ale vždy na 2 s hlavou svěšenou dolů (dopředu) nebo dokonce s hlavou na bok - jako by ji měla na vlastním rameni. Když je vedle ní sameček, tak ji má občas opřenou o něj a občas i na druhou stranu smajlík. Ze začátku spala na bidle, 2 nohách a předkloněná celá tak, že byla až ve vodorovné poloze. Ale nikdy nepřepadla nebo tak.
Jinak vše v pořádku - není načepýřená, neteče jí z očí ani z nosu, nic takového.
Prosím o radu, jak jí pomoci - průjem a příliš časté spaní ve zvláštní poloze. Snad zkušení chovatelé podle příznaků poznají a poradí, co s tím.

Děkuji,
Hanka

Dobrý den,
každý mladý papoušek často spí. Je to podobné jako u dětí, postupně prodlužují dobu režimu ''online'' :D. A to že spí na obou nohách, to bych řekl, že je to celkem jedno, může to být tím, že je to pro ni tak pohodlnější, nebo možná, když někdy spala na jenom jedné noze, tak spadla, a pamatuje si to tak se toho bojí. Na průjem bych doporučil nějaké vitamíny. :)

21.11.2013 21:29
mak17

XXX.XXX.218.18

martihan napsal(a):

Děkuji,
Hanka

Dobrý den,
každý mladý papoušek často spí. Je to podobné jako u dětí, postupně prodlužují dobu režimu ''online'' :D. A to že spí na obou nohách, to bych řekl, že je to celkem jedno, může to být tím, že je to pro ni tak pohodlnější, nebo možná, když někdy spala na jenom jedné noze, tak spadla, a pamatuje si to tak se toho bojí. Na průjem bych doporučil nějaké vitamíny. :)

22.11.2013 06:50
jirka1989

XXX.XXX.59.50

mak17 napsal(a):
Dobrý den,

podívejte když odpočívá přes den, jeslti je na jedné noze. Celkově to vypadá na celkovou slabost.

Můj názor, možná špatný.

Vnitřní paraziti....takže odčervit, nedávat salát ani ovoce chvíli, nechat na suchém kvůli průjmu. Pořídit nad klec lampičku a nechat jí ohřát se. Pozorovat, je v místnosti zdroj hluku? popište kde je klec umístěná...

Přidejte reakci

Přidat smajlík