Nevíte prosím jak se zachovat, když 2 andulky snesly vejce, jedna už má malá holátka a druhá stále sedí na vejcích a nic se neklube? Andulka skoro z budky nevychází (oproti již stávající mamině). Máme ji (pravděpodobně hluchá ) vajíčka odebrat a budku vyndat z klece ? Vajíčka jsou stará cca 1 měsíc. Je to již druhý pokus od této samičky. Děkuji za radu.
Dobrý den,
z vlastní zkušenosti si myslím, že by bylo nejlepší samičku, která nemá mladé oddělit s jejím samečkem do jiné klece. Mohla by lézt do budky té, která má mladé a ublížit jim nebo by se mohly v budce prát. Vloni jsem zkoušela andulky nechat hnízdit společně ve voliéře a postupně jsem musela odchytit 3 páry, které nestihly zahnízdit hned, protože samičky se snažily zničit vajíčka těch, které už hnízdily a obsadit jejich budky. Ta vaše druhá samička sice zatím na těch neoplodněných vajíčkách sedí, ale musela by vydržet v budce ještě do konce hnízdění té druhé, to asi nemá smysl, když jsou vajíčka už měsíc stará. Myslím si, že by začala závidět a lézt do cizí budky.
Nejsem žádný velký odborník, snad vám někdo poradí, proč se z vajíček nic nevylíhlo.
Dobry vecer,
jak zde jiz bylo nastineno, pokud jsou ve spolecne kleci muze dojit ke zniceni mladat v budce. Proto by bylo dobre popsat v jakych podminkach jsou pary chovany. Spolecna voliera a jeji rozmery, pocet budek, krmeni, zda bylo pozorovano pareni obou paru. Kolik snesla samicka vajicek? Pri vetsim poctu vajec se muze stat ze prvni pokud byla neoplodnena odsunou lihnuti v budce vzdy o dva dny na vajicko. Proto rozdil v lihnuti muze byt i deset dnu.
V te budce kde se zatim nic nevylihlo je potreba vajicka skontrolovat. Vemte si malou beterecku a prilozte ji na vajicko a rozsitte. Pokud neni videt skrz vajicko je v nem zarodek. Pokud je videt zloudek nebo svetlo prosvita skrz je vajicko prazdne.
Jak poznat odumrely zarodek od ziveho? Paklize pozorujete pohyb ve vajicku je zarodek zivy. Pokud jeste neni zcela vyvinuty je videt takzvany pavoucek zilek a tlukouci srdicko. Zkuseny chovatel pozna vajicka jiz podle jejich barvy, ale tim Vas nebudu zatezovat. Na to prijdete casem.
A jeste jedna vec, to prvni hnizdeni, neuspesne jsem pochopil, byla vajicka plna nebo prazdna? Pokud odumiraji zarodky bude nejspis na vine nejake onemocneni.
S pozdravem Smidla
smidla@smidla.eu
http://smidla.eu
Dobrý večer, vím, že dotaz nebyl mířen na mě, ale přidám svou zkušenost; moje andulky při absenci budek a při výhradně suchém krmení snášely klidně vajíčka na dno klece. Někdy se samice několik hodin snažila na vejci sedět, jindy ho snesla rovnou z bidýlka, už se o něj nestarala a já jej našel na zemi rozbité.