kakaďáček
napsal(a):
Chtěla bych upozornit slušné a poctivé chovatele na "chovatele" Mikulu. Nabízí papouška s pozitivním vyšetřením na PBFD. Opakovaně ho inzeruje. Nejsem typ člověka, který by se míchal do cizích záležitostí, ale toto vědomé ohrožení pro celé chovy mě zvedá ze židle.
Ako to viete že ma pozitivny test na PBFD
vendelin28
napsal(a):
Hele ženo eliško nejsu asi tak chytrej jak ty tak se zeptám nééé.
To ano, určtiě! Ale je tu celkem dost lidí, kteří si dělají různé srandy, tož jsem myslela, že je to příspěvek ze stejného ranku, neb jsem měla za to, že PBFD je už tak profláklá nemoc, že už ji musí znát každý včetně dětí, ale koukám, že teda asi ne!! Tak pardón!
kakaďáček
napsal(a):
Chtěla bych upozornit slušné a poctivé chovatele na "chovatele" Mikulu. Nabízí papouška s pozitivním vyšetřením na PBFD. Opakovaně ho inzeruje. Nejsem typ člověka, který by se míchal do cizích záležitostí, ale toto vědomé ohrožení pro celé chovy mě zvedá ze židle.
A můžete napsat, o jaký druh papouška šlo?
Kakaďáčku, než někoho obviníte z nepoctivosti, prostudujte, prosím, důkladně článek dr. Grymové o PBFD : https://www.ifauna.cz/archiv/rocnik/13/cislo/8/clanek/1548/cirkovirova-infekce-papousku-pbfd-v-ceske-republice-a-jak-ji-predchazet/?r=okrasne-ptactvo
Tam se dozvíte, jak hodnotit jeden pozitivní výsledek na PBFD. Ten kakaďák vůbec nemusí být nemocný.
eklektus
napsal(a):
Kakaďáčku, než někoho obviníte z nepoctivosti, prostudujte, prosím, důkladně článek dr. Grymové o PBFD : https://www.ifauna.cz/archiv/rocnik/13/cislo/8/clanek/1548/cirkovirova-infekce-papousku-pbfd-v-ceske-republice-a-jak-ji-predchazet/?r=okrasne-ptactvo
Tam se dozvíte, jak hodnotit jeden pozitivní výsledek na PBFD. Ten kakaďák vůbec nemusí být nemocný.
A vy by jste si do svého chovu pořídil papouška s pozityvním testem na PBFD.Pokud ano,tak to jste dobrodruh.
Nekoupil, nejsem blázen. Ale ani jsem nic takového nepsal. Opravdu doporučuji přečíst si články odborníků o PBFD - tam se dozvíte, jak se interpretuje první pozitivní výsledek na PBFD. Ta paní na základě jediného výsledku nařknula někoho z nepoctivosti. Odborníci však doporučují kontrolní odběr v časovém odstupu a pak teprve je možno udělat diagnozu. Tohle onemocnění asi není v chovech nějak vzácné - jen se podívejte na inzeráty, kolik chovatelů prodává nebo shání z důvodu padnutí samce nebo samice z páru. Já sám bych takového sirotka nekoupil, stejně jako od chovatele, který chová andulky a jinou drobotinu spolu s velkými papoušky. Ale také bych se neodvážil obvinit někoho z nepoctivosti. Asi by bylo nutné napřed se zeptat se toho pana Mikuly, jestli před dalším prodejem udělal kontrolní odběr na PBFD. Jestli ne, souhlasím, je to lump.
Cit: "Já sám bych takového sirotka nekoupil, stejně jako od chovatele, který chová andulky a jinou drobotinu spolu s velkými papoušky."
Jistě si nepletete polyomavirus (způsobující andulčí BFD) s cirkovirem (PBFD)? Jestli ne, pak nechápu podstatu této poznámky. Vyskytuje se snad PBFD u andul častěji, natož u "jiné drobotiny", k níž anduly nevím jestli patří...
Opravdu si nic nepletu. Problém je v tom, že u malých a levných papoušků nikdo nezkoumá, jestli je v chovu nějaká viroza (je úplně jedno jaká). A když takový ptáček uhyne, většina chovatelů ho ani na pitvu nepošle. A od nich se případně nakazí ve společném chovu i velký papouch, ale tam už je škoda o několik řádů vyšší.
Znovu doporučuji něco si o PBFD přečíst, třeba od MVDr. Grymové, která se tím dlouho zabývá: https://www.ifauna.cz/okrasne-ptactvo/clanky/r/detail/4000/o-cem-vypovida-vysledek-vysetreni-na-pbfd-u-papousku/