Zdravím chovatele korel a obracím se na Vás s prosbou. Mám velké dilema ohledně dvou korel u kterých absolutně nesuším, co by mohly být za zbarvení. Je to pár, oba ročník 2011.
Samce jsem kupovala ve věku cca 4 měsíce jako lutino, po přepeření však ztmavnul na zádech a má jakýsi béžový nádech. Myslela jsem že je to skořicový lutino.
Samici mám od věku cca 2 měsíců a vypadá od malička stejně, jako skořicová perlová bělohlavá straka, ale při dopadu světla má načervenalé oči. Vloni mi poprvé zahnízdili, ale mláďata byla k velkému překvapení šedá (samečci) a lutino (předpokládám samičky).
Problém je, že jsem předpokládala mláďata skořicová, když oba ptáci vypadají jako skořice, ale jsou šedá perlová nebo šedé straky a sem tam lutino. Po pročtení různých webů jsem dospěla k tomu, že by samec mohl být fallow zbarvení, což se snadno zaměňuje za skořicové lutino, ale nevychází mi tam ta lutino mláďata, co se objevila v hnízdě.
Dále jsem zjistila, že kdyby samice by mohla být bělohlavá dominantní stříbrná straka, která je velmi podobná skořici a samec byl jak jsem původně zamýšlela skořicový lutino, pak by mláďata vycházela správně. Vycházím z genetické kalkulačky a nemůžu se dopočítat, buďto nevychází výsledek mláďat s realitou a nebo nevychází zbarvení rodičů. Bohužel nemám původ od obou jedinců.
Přepárovávat ani dělat s nimi další pokusy je nechci, mláďata od nich jsou hezká. Jinak je mi ještě záhadou, že jedno z mláďat vizuálně šedý perlový sameček je abnormálně zesvětlený vůči ostatním i lícní skvrnky má velmi nevýrazné, chvíli jsem měla pocit, jestli náhodou není pastelface, ale je ještě mladý a zřejmě se ještě dovybarví.
Dokázal by někdo rozluštit, o jaké zbarvení by se mohlo jednat a co můžu očekávat? Nebo je tento pár naprosto nevyhovující kombinace a bylo by lepší je rozdělit? Sice se nebráním nějakému tomu šlechtění barevných mutací, ale jsem spíše mazlíčkář a tak nechci rozdělovat harmonický pár. Jen by mne zajímalo, o jaké zbarvení jde. Zde jsou fotky páru a jejich mláďat.
anurra.rhonean23
napsal(a):
samec
Ahoj,
hledáš v tom zbytečně vědu,tento lutino sameček má jasně zřetelný hnědý nálet,který se ukazuje lutino samečkům po přepeření a během roků bude ještě intenzivnější.hnědavý nálet je zbytkovým melaninem,který se přenáší od šedých samečků.
Samičku máš bělohl.skoř.straku,zase nic jiného v tom nehledej a proto máš mláď.šedé perlové a lutino,to jsou samičky.Slabé perlování je dědictví po samičce,na které je vidět tež jen perlování naznačené.Lutino semeček je určitě též štěp.na perlové.všichni ml.ještě štěpí.do bělohlavých a strak,samci ještě do lutin a skořic.
Líce mají ml.o dost světl.než jejich rodiče,i ten rádoby pastel bude mít líci obyč.korel.
Jinak mláďata nic moc,zřejmě se bude jednat o nestandardní korely a proto doporučuji do chovu nenechávat a i rodiče bych trhnul a připravil jim kvalitnější protějšky.
Hodně úspěchů a naviděnou koncem března v Benešově. mp.