Uživatel s deaktivovaným účtem

Jen tak dále.Už naši předkové tak křížili.A jaké panečku to jsou krásní ptáci.Držím palce
Potěší mne obvykle, když se objeví příspěvek o křížencích. Neberte prosím ale jako neslušnost, když se přiznám, že obvykle jsem zklamán. Tak i v tomhle případě – vyčkával jsem na reakce. Není jich moc, mají společné to, že nikdo nechce urazit a zároveň žádný prakticky nic věcného nepřidal. Takže ani já nechci urazit. Přesto si dovolím pár připomínek. Pokud červenočerná kanářice na obrázku pro připravované křížení s mexickým hýlem je skutečně samička, bylo by asi vhodnější nepředjímat a už to chvíli vydržet. Počkat a pochlubit se až to bude hotové. Den se nemá chválit před večerem. Ale to nevylučuje možnost, že se sem pak můžete vrátit a napravit to. Dál budu pokračovat otázkami. Můžete nám vysvětlit, čím je páření opálových kanárů s přírodně zbarvenými jedinci přínosné? A ohledně zpětného křížení. Je to praxe používaná v tzv. liniovém chovu při šlechtění konkrétních druhů. Účelem je zlepšení nebo zachování vlastností při nedostatku chovných jedinců. Jaký má smysl vracet odchované samečky kříženců (jejichž plodnost ostatně je stejně více jen přáním než jistotou) na vlastní matky?
Chov kříženců možná více než i některé jiné discipliny (má-li být úspěšný) vyžaduje teoretické předpoklady, samozřejmě znalost dědičností a genetiky včetně. Nestačí jen popustit uzdu fantazii a něco si vysnít či přát.
Takže ještě jednou, hlavně pro zadavatele, ani já nechci být jen protivný, naopak, chci navést správným směrem.
Na obrázku jsou neobvykle zbarvení kříženci kanára s čečetkou (satén, isabel a hnědý)
Kdysi jsem na nějaké diskusi zadal ostatním k řešení konkrétní případ. Zvonek zelený se svými mutacemi ideálně a téměř analogicky kopíruje klasické melaniny barevného kanára. Na přiloženém vyobrazení je hnízdo s dopeřujícími mladými zvonky. Jsou od jednoho páru rodičů. Úkolem je nejen určit a správně pojmenovat jejich barvy a případně možná pohlaví jednotlivých ptáků, ale také mutace rodičů a v mezích možného také prarodičů. Pro erudovaného chovatele je to školní příklad, není tu žádné možná ani první nebo druhá možnost. Prostě jen jedno exaktní řešení. Chovatel kříženců stejně jako barevných kanárů by to měl zvládnout. Kdo má problém, doporučuji opakovaně 30 let starou publikaci Waltera Wienera – Kanáři a jejich kříženci a Standard barevných kanárů. Až to všechno budete mít v malíčku, pak si sežeňte Novou Exotu č. 12/2013 a č.1/2014 s článkem o neobvykle zbarvených křížencích. Všechno je však zapotřebí dělat odpovědně a studium a informace začít získávat ze správného konce, od běžných situací postupně k náročnějším.
Nevypisuji tu žádnou soutěž, pokud se najde, kdo si troufne zveřejnit správnou odpověď, bude-li správná a všimnu si toho, dočká se mé pochvaly, jinak už reagovat nemíním.