Andulka, nevím co dál..

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
25.5.2014 14:19
exter

XXX.XXX.32.89

Zdravím, včera jsem si jela pro anduláka od chovatele (chvilku vylétlí z hnízda) a včera byl naprosto hodňoučkej, nechal se přes klec hladit, hrál si se zvonečkem, umělím kamarádem... Ale dnes, když jse se pokusila o ochočování, tak se chová opravdu zvláštně... Hrabe na spodku klece do plastu, cpe se do mističek a prostě se snaží utéci, když jsem mu dala ruku dovnitř, tak na ní bez váhání skočil, ale začel štípat, a snažil se utéci po mé ruce dvířkami... Nemohu nic dělat, i když tam jdu s kláskem, tak mě štípe...
Dříve jsme měli dvě andulky, a s nima nikdy takový problém nebyl...
Nevíte co mám dělat/ jak ho co nejlépe ochočit??
Nemáte nějaké osvědčené způsoby??
PS: Rukavice už jsem zkoušela, ale je posedlý dostat se pryč, takže klove dál... smajlík

27.5.2014 15:05
marketag

XXX.XXX.166.33

Asi jste na to šla moc rychle a něco ho vylekalo. Zkuste znovu a pomaleji, neberte ho do ruky, pokud to nebude nutné, zdá se že má pocit, že nemá nikde koutek jistoty. Dejte mu dolů třeba budku, aby měl úkryt a tam za ním nikdy ruku nedávejte, musí mít šanci se schovat. Až začne jíst ve vaší přítomnosti, podržte misku s potravou, kterou mu podáváte. Prostě začněte znovu.

27.5.2014 17:14
geldek

XXX.XXX.237.194

Pokud zadavatelka píše:
"Hrabe na spodku klece do plastu, cpe se do mističek a prostě se snaží utéci, když jsem mu dala ruku dovnitř, tak na ní bez váhání skočil, ale začal štípat, a snažil se utéci po mé ruce dvířky..."
pak to nesvědčí o velkém strachu, to by splašeně před rukou létal po kleci a vrážel do mříží. Je to zvláštní chování ... jakoby andulku někdo dokrmoval nebo krotil a pak dal "zdivočet" do hejna a větší voliéry. Nevím, odhaduji.
Dejte foto... jde vskutku o mládě těsně po vyletění? Nějak je na to moc "fikané". Běžně jsou takováto mláďata buď plachá nebo jakoby flegmatická a celkem dobře se s nimi manipuluje. Štípání před pubertou u samečků ochočovaných hned od výletu z budky je asi velice zřídkavé... sama si takové něco nepamatuji. Že v dospělosti i krotký andulák kousne, když mu narušíte "jeho kruhy", to se stává u některých dost často.
Ještě to chování přetrvává, nebo jste mezičasem nějak pokročili? Když se mu podaří z klece vyletět, nebo ho opatrně vyndáte, hned uletí a pak se jen bojí a na ruku nejde ani náhodou?

27.5.2014 17:53
smidla

XXX.XXX.139.234

Dobry den,
chova andulky je zvela normalni. I v budce maji mlada tenden i tlacit se do rohu kdyz je kontrolujete ajkoby se ukryt. V kleci mu to jen klouze a vypada to jako by hrabal. Svedci to o neochocenosti ptaka.
Postupujte pomalu zadne prudke pohyby. Odstrante VESKERE hracky a umele kamarady z klece. Pokud se ptak vyplasi a snazi se zmizet dejte mu cas se uklidnit a vratit ba bidlo. Pak v ochocovani pokracujte.
S pozdravem Smidla
smidla@smidla.eu
http://smidla.eu

27.5.2014 18:04
geldek

XXX.XXX.237.194

za mnoho let jsem měla několik krotkých andul, kdysi kupovaných jen ve zverimexu (úplně první mi ještě jako dítěti kupoval táta v zoo). U trochu staršího mláděte jsem zažila strach, ale to se ruce vždy vyhýbal. Nepamatuji si, že by se některý velice bál, ale zároveň bez váhání skočil na ruku a začal štípat. To mě mate. Ne že hrabe na dně klece. Na ruku zvykne útočit polokrotká andula chránící si své teritorium v kleci. Alespoň takovou mám zkušenost. Faktem je, že andulky mají osobnost a každá je trochu jiná povaha. Je to samička?

4.6.2014 15:39
exter

XXX.XXX.32.3

Je to mladý sameček (5 týdnů starý)
S hrabáním a docela i kousáním přestal, ale pořád se snaží dostat z klece, když ho ale pustím, tak se nehodlá vrátit, ani kvůli jídlu... A na ruku s klasem také nejde... :-/

4.6.2014 16:05
geldek

XXX.XXX.237.194

smajlík nyní by podle všeho měl být Váš andulák starší. Nechci zpochybňovat, ale mám pocit, že jste byl prodejcem trochu mylně informován. Když jste andulku kupoval, mohla mít 5 (spíše více) týdnů, protože v pátém týdnu jen opouštějí budku (po cca 30 dnech od vylíhnutí a ještě je rodiče několik dní dokrmují). Takové andulky těsně po vyletění se několik dní učí létat a jsou zpravidla velmi lehce ochočitelné. To, co píšete, mi sedí spíše na starší andulku - alespoň 8 týdenní. Nyní jsem sama téměř koupila přes 6 týdnů staré mládě, které je cca 10 dní z budky. I když v hejnu v menší voliéře, odlétalo před rukou jako poslední až při velkém přiblížení. Vaše andulka je sama už přes týden a asi v denním kontaktu s Vámi. To by již s rukou neměla mít problém. Že nechce jít do klece, je zcela pochopitelné. Tak ji pár dní nevyndávejte, až si zvykne v kleci vystoupit na prst téměř automaticky. Honění po bytě a chytání do dlaní nebo síťky může zcela narušit až znemožnit celé ochočování. Proto je důležité se snažit koupit mláďata těsně po vyletění nebo těsně před ním, a několik dní se jim fakt velice intenzivně věnovat. Za třeba dva-tři dny dovolené plus víkend to stojí - krotká andulka vám to splatí.

24.7.2014 07:17
honzaaandulky

XXX.XXX.90.135

exter napsal(a):
Zdravím, včera jsem si jela pro anduláka od chovatele (chvilku vylétlí z hnízda) a včera byl naprosto hodňoučkej, nechal se přes klec hladit, hrál si se zvonečkem, umělím kamarádem... Ale dnes, když jse se pokusila o ochočování, tak se chová opravdu zvláštně... Hrabe na spodku klece do plastu, cpe se do mističek a prostě se snaží utéci, když jsem mu dala ruku dovnitř, tak na ní bez váhání skočil, ale začel štípat, a snažil se utéci po mé ruce dvířkami... Nemohu nic dělat, i když tam jdu s kláskem, tak mě štípe...
Dříve jsme měli dvě andulky, a s nima nikdy takový problém nebyl...
Nevíte co mám dělat/ jak ho co nejlépe ochočit??
Nemáte nějaké osvědčené způsoby??
PS: Rukavice už jsem zkoušela, ale je posedlý dostat se pryč, takže klove dál... smajlík

Mě se prolejzá bidálka u krmítek a hlavu cpe mezi mříže :D

24.7.2014 20:11
exter

XXX.XXX.32.73

To už začal dělat taky :-D

25.7.2014 14:18
supik99

XXX.XXX.64.140

honzaaandulky napsal(a):
Mě se prolejzá bidálka u krmítek a hlavu cpe mezi mříže :D

Tak to je krajně nebezpečné, cpát hlavu mezi mřížky klece. U mě už jedno mládě andulky na to doplatilo a umřelo. Doporučuji nějak zabezpečit, aby havu mezi mřížky nedokázala nacpat.

27.7.2014 22:15
honzaaandulky

XXX.XXX.90.135

supik99 napsal(a):
Tak to je krajně nebezpečné, cpát hlavu mezi mřížky klece. U mě už jedno mládě andulky na to doplatilo a umřelo. Doporučuji nějak zabezpečit, aby havu mezi mřížky nedokázala nacpat.

Co není možné mezery jsou úzké.

Přidejte reakci

Přidat smajlík