Zdravím, včera jsem si jela pro anduláka od chovatele (chvilku vylétlí z hnízda) a včera byl naprosto hodňoučkej, nechal se přes klec hladit, hrál si se zvonečkem, umělím kamarádem... Ale dnes, když jse se pokusila o ochočování, tak se chová opravdu zvláštně... Hrabe na spodku klece do plastu, cpe se do mističek a prostě se snaží utéci, když jsem mu dala ruku dovnitř, tak na ní bez váhání skočil, ale začel štípat, a snažil se utéci po mé ruce dvířkami... Nemohu nic dělat, i když tam jdu s kláskem, tak mě štípe...
Dříve jsme měli dvě andulky, a s nima nikdy takový problém nebyl...
Nevíte co mám dělat/ jak ho co nejlépe ochočit??
Nemáte nějaké osvědčené způsoby??
PS: Rukavice už jsem zkoušela, ale je posedlý dostat se pryč, takže klove dál...
Asi jste na to šla moc rychle a něco ho vylekalo. Zkuste znovu a pomaleji, neberte ho do ruky, pokud to nebude nutné, zdá se že má pocit, že nemá nikde koutek jistoty. Dejte mu dolů třeba budku, aby měl úkryt a tam za ním nikdy ruku nedávejte, musí mít šanci se schovat. Až začne jíst ve vaší přítomnosti, podržte misku s potravou, kterou mu podáváte. Prostě začněte znovu.
Pokud zadavatelka píše:
"Hrabe na spodku klece do plastu, cpe se do mističek a prostě se snaží utéci, když jsem mu dala ruku dovnitř, tak na ní bez váhání skočil, ale začal štípat, a snažil se utéci po mé ruce dvířky..."
pak to nesvědčí o velkém strachu, to by splašeně před rukou létal po kleci a vrážel do mříží. Je to zvláštní chování ... jakoby andulku někdo dokrmoval nebo krotil a pak dal "zdivočet" do hejna a větší voliéry. Nevím, odhaduji.
Dejte foto... jde vskutku o mládě těsně po vyletění? Nějak je na to moc "fikané". Běžně jsou takováto mláďata buď plachá nebo jakoby flegmatická a celkem dobře se s nimi manipuluje. Štípání před pubertou u samečků ochočovaných hned od výletu z budky je asi velice zřídkavé... sama si takové něco nepamatuji. Že v dospělosti i krotký andulák kousne, když mu narušíte "jeho kruhy", to se stává u některých dost často.
Ještě to chování přetrvává, nebo jste mezičasem nějak pokročili? Když se mu podaří z klece vyletět, nebo ho opatrně vyndáte, hned uletí a pak se jen bojí a na ruku nejde ani náhodou?
Dobry den,
chova andulky je zvela normalni. I v budce maji mlada tenden i tlacit se do rohu kdyz je kontrolujete ajkoby se ukryt. V kleci mu to jen klouze a vypada to jako by hrabal. Svedci to o neochocenosti ptaka.
Postupujte pomalu zadne prudke pohyby. Odstrante VESKERE hracky a umele kamarady z klece. Pokud se ptak vyplasi a snazi se zmizet dejte mu cas se uklidnit a vratit ba bidlo. Pak v ochocovani pokracujte.
S pozdravem Smidla
smidla@smidla.eu
http://smidla.eu
za mnoho let jsem měla několik krotkých andul, kdysi kupovaných jen ve zverimexu (úplně první mi ještě jako dítěti kupoval táta v zoo). U trochu staršího mláděte jsem zažila strach, ale to se ruce vždy vyhýbal. Nepamatuji si, že by se některý velice bál, ale zároveň bez váhání skočil na ruku a začal štípat. To mě mate. Ne že hrabe na dně klece. Na ruku zvykne útočit polokrotká andula chránící si své teritorium v kleci. Alespoň takovou mám zkušenost. Faktem je, že andulky mají osobnost a každá je trochu jiná povaha. Je to samička?
nyní by podle všeho měl být Váš andulák starší. Nechci zpochybňovat, ale mám pocit, že jste byl prodejcem trochu mylně informován. Když jste andulku kupoval, mohla mít 5 (spíše více) týdnů, protože v pátém týdnu jen opouštějí budku (po cca 30 dnech od vylíhnutí a ještě je rodiče několik dní dokrmují). Takové andulky těsně po vyletění se několik dní učí létat a jsou zpravidla velmi lehce ochočitelné. To, co píšete, mi sedí spíše na starší andulku - alespoň 8 týdenní. Nyní jsem sama téměř koupila přes 6 týdnů staré mládě, které je cca 10 dní z budky. I když v hejnu v menší voliéře, odlétalo před rukou jako poslední až při velkém přiblížení. Vaše andulka je sama už přes týden a asi v denním kontaktu s Vámi. To by již s rukou neměla mít problém. Že nechce jít do klece, je zcela pochopitelné. Tak ji pár dní nevyndávejte, až si zvykne v kleci vystoupit na prst téměř automaticky. Honění po bytě a chytání do dlaní nebo síťky může zcela narušit až znemožnit celé ochočování. Proto je důležité se snažit koupit mláďata těsně po vyletění nebo těsně před ním, a několik dní se jim fakt velice intenzivně věnovat. Za třeba dva-tři dny dovolené plus víkend to stojí - krotká andulka vám to splatí.
exter
napsal(a):
Zdravím, včera jsem si jela pro anduláka od chovatele (chvilku vylétlí z hnízda) a včera byl naprosto hodňoučkej, nechal se přes klec hladit, hrál si se zvonečkem, umělím kamarádem... Ale dnes, když jse se pokusila o ochočování, tak se chová opravdu zvláštně... Hrabe na spodku klece do plastu, cpe se do mističek a prostě se snaží utéci, když jsem mu dala ruku dovnitř, tak na ní bez váhání skočil, ale začel štípat, a snažil se utéci po mé ruce dvířkami... Nemohu nic dělat, i když tam jdu s kláskem, tak mě štípe...
Dříve jsme měli dvě andulky, a s nima nikdy takový problém nebyl...
Nevíte co mám dělat/ jak ho co nejlépe ochočit??
Nemáte nějaké osvědčené způsoby??
PS: Rukavice už jsem zkoušela, ale je posedlý dostat se pryč, takže klove dál...
Mě se prolejzá bidálka u krmítek a hlavu cpe mezi mříže :D