Křepelka čínská nedosedí na hnízdě

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
21.7.2014 14:16
kaktusar

XXX.XXX.215.182

Mám dva páry křepelek v oddělených voliérách pod papoušky a u obou párů je stejný problém, že samička nanese 5 až 6 vajec, pak zasedne a sedí así 10 dnů, pak na 2 až 3 dny sleze z hnízda a poté začne s další snůškou. A to se stalo letos už po druhé.
Během sezení většinou slezla jen krátce, když jsem doplňoval krmení a vodu, a po pár minutách už zase seděla. Sameček ji určitě neruší a papoušci si jich nevšímají. Tyto křepelky jsem koupil od chovatele, u něhož ten jeden pár odchoval ze 16 vajec 9 mladých!
Může někdo poradit, čím by to mohlo být?

21.7.2014 17:59
eva111

XXX.XXX.32.49

Zdravím,
křepelka čínská ...některá problémová, některá bez problému.. i co se týče vajíček.
Pokud má vajíčka například poprvé, většinou se stane, že neví...co s nimi...a tak je snáší na různá
místa a vůbec na ně nesedne. To byl případ i u nás. Druhá snůška..asi 7 vajec a kuřátka se
vylíhla jen 3. Teď měla 11 vajec, kuřátek 9, ale dvě uhynula, jinak v pořádku. Slepička může sedět
i na čistých vajíčkách, prý sama pozná (asi po 15 dnech), že žádná kuřátka už nebudou a z hnízda
prostě uteče.....Když měla druhou snůšku, už vajíčka snášela na jedno místo hezky pohromadě....potřebují trochu skryté hnízdo..rády se schovávají...stačí stříška z překližky..třeba vchod
částečný krytý suchou trávou, nějaké hobliny.......Jinak také trochu teplo, aby nesnášela přímo na
studenou zem (ve voliéře), dát kousek koberce do hnízda, aby vajíčka nestydla od země.
Prý bílé slepičky nebývají dobré mámy ---i když nemohu posoudit... bílou mám až nyní-mladou- a také
začla snášet vajíčka po celé kleci,.....
Jinak až se kuřátka vylíhnou - vždy brzy po ránu - dejte do klece jen pítko na vodu - ne vodu do misky -kuřátka do ní mohou skočit a utopí se....už se nedostanou ven . Až budou tak mít 3 týdny, mohou dostat zase misku s vodu. Přeji hodně úspěchů a kuřátek...chce to čas a nespěchat... vím,
je to stálé čekání... je to prostě příroda. Pokud máte křepelky ve voliéře větší,je lepší když mají více
skrýší - kam se uchýlit - pák si může slepička vybrat co jí nejvíce vyhovuje, kam snášet.
Hezký den Eva

22.7.2014 15:06
clown

XXX.XXX.134.226

kdyz sleze a prosviti se vajicka .., jsou prazdne ?

me to dela jedna cernobila a jedna stribrna .. obe odchovane slepickou .. :(
nenadelam nic .. , zmena klece velka nebo mala / hnizda v sene, jehlici, pisku / pristresek / vetev .. venkovni prostredi nepomaha .., a vejce jsou normalne oplozena :(

takze pockam az zasedne nejaka dalsi chovna .. a vejce ji nejake vlastni odeberu a nejake pridam .. ,
jedna z nich i normalne odchovava mlade .. , ale tak od druheho dne stari kuratek ., jinak je klove.

2.8.2014 11:49
kaktusar

XXX.XXX.215.182

Některá vajíčka byla oplozená, takže nevím, proč slezly z hnízda předčasně.
Jedna slepička začala opět snášet do stejného hnízda, a pro změnu postupně snesla 13 vajec a zase nezájem nasednout. Už je to asi týden od posledního sneseného vejce a nic dalšího se neděje.
Druhá slepička také začala snášet, ale do jiného místa na zem v rohu voliéry, snesla již ve středu páté vejce, dnes je sobota a stále zatím nesedí.

Jen na okraj - svým malým vnučkám jsem navykládal, že se nám někdy vylíhnou kuřátka velikosti čmeláka, a teď při každé jejich návštěvě se netrpělivě vyptávají: "Už se už vylíhli čmeláčci?" - takže už jen kvůli těm vnučkám bych rád, kdyby se mi odchov podařil.

4.8.2014 15:06
clown

XXX.XXX.134.226

to mne mrzi ..,

ja ted zase zamackl slzu, protoze slepicka co je ode mne jako muj odchov, sedi uplne krasne,
dnes vylihla 3 mlade a neco .. asi druha slepicka ji je zabilo .. , maj to tady kluci ve Zverimexu na Praze 5 .., trosku mne to stve, ze jsem tak blbej, ze jsem jim nerekl at ji oddelej od ostatnich. :(

Mohla mit krasne straky cmelacky .. , nema nic ..,
takze aspon doma neco je ..

4.8.2014 15:08
clown

XXX.XXX.134.226

takze kdyby nekdo chtel sedici prirodni krepelku cinskou .. , mam ji na Smichove .. :)

4.8.2014 23:38
syrmaticus

XXX.XXX.204.80

zrovna včera s mi vylíhly křepelky, míval jsem také problém s útěky z vajec ale co mám voliéru osázenou travinami tak tento problém zmizel, sedí mi už i druhá samička ve stejné voliéře, slepičku s mladými odděluji kvůli možnému útěku do vedlejších voliér.

8.8.2014 13:04
kaktusar

XXX.XXX.215.182

Část podlahy ve voliérách mám zeminu, kam jsem vysel travní semeno, ale křepelky byly rychlejší, všechno semeno sezobaly a udupaly.
Takže mně napadlo, že bych přesadil vzrostlé trsy travin, aby měly přirozené úkryty. Jinak připravená hnízda jsem jim zamaskoval větvemi chvojí a pod. Uvidíme, jestli uvedené změny budou ku prospěchu

8.9.2014 20:02
kaktusar

XXX.XXX.215.182

Takže se to podařilo a opravdu ony potřebují více krytí a úspěch v odchovu se zadaří - samička tentokrát seděla v hnízdě zamaskovaná větvičkami chvojí a nevyrušilo ji ani když jsem chodil do voliéry krmit, tak seděla pevně. Takže 4.9. se jí vyklubalo šest kuřátek ze sedmi vajíček. Mám je všechny pohromadě i se samečkem a vše je zatím bez problému. Když se potřebují schovat pod křídla, tak i sameček je přijme.

9.9.2014 10:48
eli22

XXX.XXX.181.96

clown napsal(a):
to mne mrzi ..,

ja ted zase zamackl slzu, protoze slepicka co je ode mne jako muj odchov, sedi uplne krasne,
dnes vylihla 3 mlade a neco .. asi druha slepicka ji je zabilo .. , maj to tady kluci ve Zverimexu na Praze 5 .., trosku mne to stve, ze jsem tak blbej, ze jsem jim nerekl at ji oddelej od ostatnich. :(

Mohla mit krasne straky cmelacky .. , nema nic ..,
takze aspon doma neco je ..

Nemůžete přeci chovat dvě samičky spolu, křepelky je třeba chovat v párech, ne dohromady. Za prvé se ruší při hnízdění a za druhé se může stát to, co Vám, i když bych to zabití klidně tipla i na samečka.

15.9.2014 12:48
clown

XXX.XXX.134.226

me to nerikejte .., ja to vim .. , mam to parove
jen mne to prekvapilo u lidi ve zverimexu .. a mne to ani nenapadlo jim to pripomenout.

15.9.2014 16:00
eli22

XXX.XXX.181.33

clown napsal(a):
me to nerikejte .., ja to vim .. , mam to parove
jen mne to prekvapilo u lidi ve zverimexu .. a mne to ani nenapadlo jim to pripomenout.

Aha, tak já to nějak blbě pochopila!smajlík

Přidejte reakci

Přidat smajlík