Zdravím všechny kutili :)- poradí někdo trpělivý ?
Mám prosbu, poradil by mi někdo s osvětlením prosím ?
V zimně bych jim chtěla prodloužit den, jen nevím dívala jsem se na led pásky , ale nevím co vše je k tomu potřeba a jak to pozapojovat, nebo tam jen namontovat led svítidlo- třeba jak jsou nad pracovní desku u linky?- či zainvestovat do zářivek s uvb a uva a noční třeba jak se používá do terárií ?, vše s časovačem a stmívačem... Lze případně propojit na jeden zdroj do zásuvky ze dvou velkých bednových voliér ?
Za rady budu ráda, případně i za fotky jak máte řešeno- klidně na email ewinka64@email.cz
Moc díky smajlíksmajlík
Dobrý den,
do jisté míry bude i záležet na druhu papoušků... Nejraději bych Vám doporučil led pásek ale ten je pokrytý silikonem, což by mohli ptáci okusovat. Další možnost je dát tento led pásek do hliníkové lišty. Tato se následně zakryje průhledným nebo mléčným plastovým průhledem, přes který pásek svítí. Toto by mělo být odolnější řešení. K tomuto by jste musela dokoupit napájecí zdroj (12 V nebo 24 V dle typu pásku) a spínací hodiny (je typ, který se zasune přímo do zásuvky a nastavíte na něm požadovaný časový rozsah.
U pásku je také výhoda že jej můžete koupit dle počtu diod. to znamená že můžete ovlivnit množství světla v kleci(pokud máte pásek s menším počtem diod tak svítíte méně a naopak. Stejně tak se dá ještě utlumit a rozptýlit mléčným nebo čirým krytem, jak jsem psal výše,
Zářivky jsou prostorově náročnější, na druhou stranu pokud koupíte set -komplet pod kuchyňskou linku, tak k tomu stačí dokoupit pouze spínací hodiny a jedete. Speciální akvarijní a terarijní zářivky nekupujte. Je to jen předražená zářivka s parametry běžných celospektrálních zářivek za pár korun (celospektrální nebo plnospektrální zářivka obsahuje celé spektrum barev). U zářivky je také nevýhoda v tom že máte pevně daný světelný výkon v závislosti na délce trubice a nejsem si jistý, že množství světla produkovaný trubicí nebude papouškům až nepříjemný. Samozřejmě jdou trubice stmívat, čímž dosáhnete menšího světelného toku.
Infračervené světlo produkuje infračervené záření. Toto záření má vlastnost zahřívat živočišnou tkáň. Tudíž chrání ptáky před umrznutím ale nedodá požadované množství světla.
Vybírejte tedy mezi prvními možnostmi. Pro jaké řešení se rozhodnete je pouze na Vás.
Ehojte. Mám LED pásek , teple bílý, samolepící silikonový a neměl jsem zatím žádný problém s okusováním. Mám ho ve voliérce pro Pyruru, Voliérka udělaná ze skříně - takový skleník bývalý ...
Jak bylo spáno výše.. dá se koupit hliníkový profil říznout na míru a vložit LED pásek do něj ...
Speciální akva a terra zářivky není potřeba kupovat , je to pro papoucha zbytečné ... Také by se dalo koupit vestavné světlo např do sádrokartonu a zavrtat do klece... osadit třeba LED žárovkou ... Výhoda je že neprodukuje skoro žádné teplo, spotřeba je minimální a životnost obrovská
ewinka64
napsal(a):
Moc děkuji , již se pracuje na realizaci, led pásky budou vloženy do lišt, denní a noční osvětlení,též i s čidlem, když bude pod mrakem, tak se jim to sepne na přisvícení.
Mám rozpracované také nějaké řešení s LED páskami, ale moc by mne zajímalo provedení, které budete realizovat. Pokud to není výrobní tajemnství, prosím o zaslání výkresu. Na oplátku mohu poslat svoje. Děkuji. m.zedlitzer@centrum.cz
ewinka64
napsal(a):
Moc děkuji , již se pracuje na realizaci, led pásky budou vloženy do lišt, denní a noční osvětlení,též i s čidlem, když bude pod mrakem, tak se jim to sepne na přisvícení.
Pro Vás to už bude nejspíš bezpředmětné ale případně pro ostatní... jedná se o zařízení, které snímá čidlem okolní světlo a pokud hladina světla klesne pod nastavenou úroveň, rozsvítí toto zařízení náhradní světelný zdroj (LED žárovka, nebo klasická žárovka, v tomto případě umístěna ve voliéře), a na této žárovce nastavuje jas pouze v takové míře aby vyrovnal rozdíl. Pro tento případ docela dobrá vychytávka . Výhoda je ta, že nesvítíte plným výkonem ale jen co potřebujete a tím je dána i úspora energie.