Dobrý den, mám trochu problém s andulkama, máme samečka a samičku. Normálně spolu vycházejí, navzájem se drbou, ale samička občas dává samečkovi zabrat. Stoupá mu na pařátky, tahá ho za křídla nebo ocas, když se jí dostane před zobák. Sameček začíná být docela odrbanej. Možná mu i něco udělala s jedním pařátkem, protože ho teď pár dní nesevře, ale stojí na něm normálně. Napadlo mě, že to může být tím, že samičce zase hnědne ozobí, tak se možná chce pářit a sameček ne, tak je samička "naštvaná". Tak mě napadlo je na chvíli oddělit, ale nevím, jestli je to dobrej nápad. Nebo máte někdo lepší nápad, co s nimi?
kamkam
napsal(a):
Dobrý den, mám trochu problém s andulkama, máme samečka a samičku. Normálně spolu vycházejí, navzájem se drbou, ale samička občas dává samečkovi zabrat. Stoupá mu na pařátky, tahá ho za křídla nebo ocas, když se jí dostane před zobák. Sameček začíná být docela odrbanej. Možná mu i něco udělala s jedním pařátkem, protože ho teď pár dní nesevře, ale stojí na něm normálně. Napadlo mě, že to může být tím, že samičce zase hnědne ozobí, tak se možná chce pářit a sameček ne, tak je samička "naštvaná". Tak mě napadlo je na chvíli oddělit, ale nevím, jestli je to dobrej nápad. Nebo máte někdo lepší nápad, co s nimi?
Zdravím. Je to 100% pár?
kamkam
napsal(a):
Troufám si tvrdit, že ano, sameček má tmavě modrý ozobí, samička světle modrý s bílýma kruhama, občas jí zhnědne a zase zmodrá zpátky a v létě probíhaly i nějaký pokusy o páření. Udělala jsem to ještě jinak, oba jsem dala do jiný klece a uvidim, třeba samičku ta změna trochu srovná.
Stejně by to chtělo fotku! A mají budku?
Jak sou staré anulky. Zrejme je samička dominantnejšia a pokial sa chce páryt a samček nie vtedy bývajú niektoré samice agresívnejšie ono to býva niekedy aj naopak že samec chce a samica nie. To že sa k sebe správjú ako párik čistia si perie atd. neznamená že musia zákonite harmonyzovat.Pokial bude samček robit len náznaky nejaké stúpanie na ocas atd. a nedokončí párenie potom moze byt samica nerôzna a aj agresívna. Ak sa bue toto opakovat skúsit pridat 1samca alebo celkom vimenit za dominantnejšieho oniečo staršieho.
tady jsou zrovna vidět oba, snad se to sem uloží dobře, budku měli, už nemají, ale byla vedle klece... :/ děkuju za rady, zkusím počkat, jestli třeba to přestěhování nepomohlo, kdyžtak vyzkouším
To šlapanie na ocas to je to ked sa samček pokúša vyliezt na samičku a párit sa. Možete ich nechat nejakú dobu len na suchom prose, primeranej dennej dávke a po uplinutí tejto doby ich stimulovat pestrou stravou ovocie, zelenina ,vaječné zmesi ,salát,naklíčené zrno popripade nejake vitamíny, pridat búdku a dobre sledovat či majú záujem o párenie a či samček má záujem párit sa a tiež aj či má samička záujem o párenie,určite to nemusí bit hned treba im dat čas.Ono može bít problém aj v samičke, treba to odsledovat a potom zvážit výmenu samca alebo samičky poprípade pridat samca .Ono občas sa stáva že niektoré samičky sa nechajú kŕmit čistit perie proste ako dokonalí párik ale párit sa nechcú alebo sú aj agresívne. Tak isto aj niektorí a hlavne mladí samček niekedy po dvorení vyskočí na samičku hned zoskočí nakŕmi ju a fajka zhasla. Všetko to chce čas ,sledovat a potom zvážit čo dalej.
děkuju za odpovědi, sleduju je, v létě se právě o páření pokoušeli, samička se nastavovala, sameček byl i na ní, ale nějak z ní vždycky spadnul (aspoň když jsem to viděla)... tak ho možná samička moc nebere.. jí hnědne na střídačku ozobí a zase zesvětlá a přitom jsem jim dávala víceméně pořád to stejný, stejnou směs zrní, salát, okurku, mrkev... zatím jsou v té nové kleci v pohodě, ale tak jsou to dva dny, sameček začal přepeřovat, tak až mu vypadnou ty pocuchaný letky, tak to snad pak bude v pohodě.. nechám je jenom na tom prosu, jak radíte... a snad dá samička pokoj, jinak popřemýšlím o tom druhém samečkovi.. chci si vyrobit větší klec, možná menší voliérku, tak by se v pohodě vešli