Boj se suchem, udrzeni vody v krajine

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
23.8.2018 15:01
nitraner

XXX.XXX.30.253

profesor1 napsal(a):
Dad vím že to není kg sena, proto jsem psal o morčatech

A až tu někdo bude stále dokola psát o soběstačnosti, tak bych ještě doporučil to upřesnit třeba takovou sebereflexí - https://www.youtube.com/watch?v=xRVp4HUDnB8

(kurňa já jsem škodolibejjjjjjj ).

23.8.2018 15:05
hokrví

XXX.XXX.105.226

Pokud chodíte na cizí pozemek, je vše v pořádku. Soused mi pouštěl na pozemek slepice - vždy někdo obnovil díru, on nic nevěděl, deset až dvanáct let. Nesekal kolem mého plotu trávu, pruh stařiny tam nechával celé roky, aby nebylo vidět kudy chodí slepice. Letos mám problémy s králíky, tak jsem na jeho neobdělaném pozemku utrhl několik snítek černobylu a bylo zle že to je jejich.

23.8.2018 15:09
nitraner

XXX.XXX.30.253

soukromé je soukromé, taky by se mi nelíbilo kdyby mi chodil na moje. i kdyby to tam mělo shnít.

Ale obecné? Vždyť obecní pohunci nestíhají za cele léto posíct ostatní plochy. Naco není ze silnice vydět se prostě neseče. Tak proč jim nepomoct?

A když jede starosta kolem a pozdravíte kývnutím, dělá že nevidí. Co by zdravil nějakého pobudu s kosou, žejo.

23.8.2018 15:17
marion108

XXX.XXX.72.163

Taky jsrm letos "omylem" posekli kus obecniho... Obec to stejne jen zmulcuje a my to pouze uklidili...

23.8.2018 16:16
hokrví

XXX.XXX.105.226

Moje je moje, nepoznám sousedovi slepice od naších.

Uživatel s deaktivovaným účtem

23.8.2018 17:50

Janinko, mně vloni ukradli dřevěné hrábě, které jsem si nechala dokonce na oploceném pozemku, který jsem sekala, abych je stejně jako Vy nemusela pořád tahat s sebou po obracen sena. Jinak děkuji za optání, u nás je vše v pořádku . Seno i slámu kupuju stále od stejného místního zemědělce vždy hned po sklizni, ale vezou ho ke mně jen půl kilometru z louky, další mám z chráněných oblastí volně ložené (to totiž nikdo nechce kromě dalšího chovatele koz na druhém konci města) a pak ještě suším malé množství "supersena". Tak říkám speciálnímu bylinnému senu pro nemocné kozy nebo malá kůzlata. A pak na nás myslí i sem tam nějaký zahrádkář, kterému je líto trávu vyhodit, buď mi ji dá zelenou posekanou nebo ji usuší a dostaneme seno.

27.8.2018 07:42

Nečetla jsem tu spoustu příspěvků - kdyžtak se k tomu vrátím, ale k tématu vody...

Jsem teď hodně...řekněme...rozladěná?... protože jsme v procesu dokončování projektu na stavbu rodinného domu. Manžel je zkušený "vodař - technolog". Chceme mít co nejlépe podchycené hospodaření s vodou. Studna, co máme na pozemku, není extra úživná, ale něco dá. Musí být akumulační nádrž s úpravnou vody. Tedy: čerpadlo z vrtu. Pak čerpadlo z akumulačky. Pak bude domácí ČOV = odčerpávání pryč. Plus nádrž na vodu užitkovou - ze střechy...další čerpadlo...

Jen jako laik jsem se na jednom domě skrze práci s vodou dopočítala na min.4 čerpadla + xy technologií na vodu (čistírna, čov, provzdušňování kalů...). Vše bude spotřebovávat elektrickou energii. Kterou je neekonomické a vlastně i neekologické vyrábět soláry - životnost panelu není extra vysoká, jsou víceméně neopravitelné, těžko recyklovatelné, téměř nerentabilní... (švagr dělá v oboru)...jediné, co člověku dává, je soběstačnost od státního systému...ale nějak mi přijde, že ani toto není ta cesta...

Takže... kde je to optimum? Nějak cítím, že ani tady bohužel ne... a je mi z toho nanic...

27.8.2018 08:12

hhipie: tak vsecky nadrze na pudu a potece to samo.

27.8.2018 08:15

hhipie: a nebo...
https://www.youtube.com/watch?v=GE-qMwFPGlE
mas jich tam dost ne? muzou se stridat.).

27.8.2018 08:24
dad

XXX.XXX.225.133

hhippie - pokud není studna - vrt příliš vydatná (l/s) je nutné zařadit akumulační nádrž, jestli máte studnu - lze akumulačku vyřadit jen v případě vyšší hladiny vody (funkce akumulace), ČOV si můžete udělat kořenovou, doporučuju předřadit prvek na oddělení tuhých prvků kvůli zanášení, kořenovka - 5 m2 na hlavu, čerpadlo není potřeba v případě gravitačního systému, přepad opět gravitací můžete svést do nádrže na užitkovou vodu nebo nechat vsakovat
není to jen o čerpadlech, bez bezpečnostních prvků to nejde - hladinové snímání ve studni a retenci(pitná voda), tlakový (průtokový) snímač v obou retencích, tlaková(é) nádoba(y), rozvod, přepady (vsakovačka)
jestli to manžel zná, může se chtít vyřádit , držte ho při zemi

27.8.2018 08:26
dad

XXX.XXX.225.133

mastnacek - nechtěl bych mít septik (ČOV) na půdě , stejně to tam nějakým způsobem musí dostat - nanosit.

27.8.2018 08:28

Dobra dobra, septik jsem prehlidnul :) Neni nad suchac, treba hhippie planuje i zahradku tak se to muze hodit...

27.8.2018 08:34
Janinka Bosorka

XXX.XXX.117.11

Kdyby si každý měl napumpovat, nanosit a ohřát na sporáku vodu, pak zas vynosit a rozlít kolem stromů např. to by byly úspory. Vím, že to je předpotopní názor, ale možná pro děti a mládež takový zážitkový seminář by neškodil.
!Pokud je možno! dle mne: separační toaleta, bez myčky, co nejméně a výlučně ekologická chemie, na mytí i praní, co nejjednodušší kořenová čistírna, vsak na pozemku. V době suché se vrátit k moudrosti našich bábinek.

27.8.2018 08:35
dad

XXX.XXX.225.133

to se stane, proto jsme na diskuzi, každého něco napadne
jinak nechápu kam na ty inspitativní youtub videa chodíte

27.8.2018 08:42
Janinka Bosorka

XXX.XXX.117.11

Lidi dávaj i psy na běhací pásy, to by se také dalo použít.
U Amišů je mnoho inspirace, nepoužívají elektřinu a auta, tak to mají hodně zmáklé.

27.8.2018 09:02

profesor1 napsal(a):
No ale např. Bodlinka by ze 110kg trávy měla krmení pro morčata určitě na celou zimu! Tak že žádné no a co.

ani náhodou:D Voni myši žerou víc, než se zdá. Koš čerstvé trávy si dají za jeden den.

A i kdyby z metráku trávy byl metrák sena, malý balík (cca 15 kg) vydrží týden. To by musela být hodně krátká zima.

27.8.2018 09:07
Janinka Bosorka

XXX.XXX.117.11

Trávy jsem šlohla asi tak 400kg, rovnou jsem to přepočítala na seno, pochopil to dad. Fakt se kaju. Tráva už zas roste, naštěstí.
Po posekání, usušení a sbalíkování předmětné louky zemědělcem na louce zbylo mnoho sena, vcelku kvalitního. Někdo tu měl dobrý nápad, že to takto dělá, sbírá ručně zbylé seno a má na zimu.

27.8.2018 09:23

dad: nekdy nahoda, neco prileti z eteru.) zrovna tohle s konskym "generatorem".

27.8.2018 10:00

Janinko, přesně máte pravdu. Napumpovat, nanosit a odnosit vodu není vůbec lehká práce. Zkuste nanosit do vany na koupání a pak pro každého člena rodiny dát novou .
A k té trávě: Myslím, že se Vám podařilo donutit toho zemědělce, aby s tou trávou něco dělal. Možná to vůbec neměl v úmyslu, ale nesnesl myšlenku, že mu tam na i někdo chodí. Teď ještě aby ji aspoň využil. Když někdo něco má, má to využívat nebo k využití poskytnout. To je zákon nad zákony.
mastnacek: Taky obdivuju, jak hned najdete správné video ke všemu. Podobně jako moonika hledá na googlu raz dva.

27.8.2018 10:00
přezdívka

XXX.XXX.105.195

janinka: Na zimu asi ne, ale na pár dní ano. A letos každý trošek sena dobrý. Záleží také kdo má jaká zvířata a kolik.

27.8.2018 10:07
přezdívka

XXX.XXX.105.195

Tak jsem poslouchala v televizi zprávy a nestačila jsem se divit, co je to za pitomce, kteří striktně vyžadují, aby byl dobytek na pastvině do konce září, jinak chovatel ztratí nárok na dotace na pastvu. Prý se o tom bude jednat, jestli bude nějaká úleva.

Zavřela bych je do vyprahlé ohrady a řekla žer, to ti musí stačit do konce září, jak by se na to tvářili.

27.8.2018 10:11
Janinka Bosorka

XXX.XXX.117.11

Nestačí nechat na pastvině a vozit seno?

27.8.2018 10:47

ja myslim ze jo, denne jezdim okolo stada krav ktery nema na pastvine co zrat uz do jara... je to spis takova plaz.

27.8.2018 11:49

hhipie: si tam postavte zemelod :) earthship. Ja tam sice nebyl ale v CR uz je par let
http://www.zemelod.cz/cz/zemelod.html.

27.8.2018 12:21

Skoda ze uz nemam zpravy z Ukrajiny jak to tam vypada. Roky ale sleduju youtube kanaly ukrajinskych bratri, kterak s minimalni technikou obhospodarujou daleko vetsi vymery nez cesi s velkyma traktorama ( vcetne me ). Jsou to chasnici sikovny a z prdu dokazou plist byc a obstojne s nim zasvihat.
moji dva oblibenci
https://www.youtube.com/user/1980yrik/videos
https://www.youtube.com/channel/UCU6QJ_LLXMJHQUYh1UTpBcQ
setri prirodu, setri zdroje, sikovny jsou a jeste se s tim dokazou podelit na internetu. Coz se u nas zatim moc nenosi. Zlaty cesky rucicky jsou v tomhle pozadu

Aktualni z vybirani brambor. Co clovek vidi na ceskych vesnicich? Tezkej traktor a za nim cert z prvni republiky nebo ne o moc mladsi.
https://www.youtube.com/watch?v=P3znPwHAJt8
Staci zajit do sbernejch pro par kilo staryho zeleza a chlapci vyzkouzli takove heblo.

27.8.2018 12:48
marion108

XXX.XXX.72.163

Mastnacku
Ten vyoravac bozi... Ja mam z vikendu bolavy zada a oni to takto vychytali.

27.8.2018 12:53

Palec nahoru chlapcum na vychod :) Stejne u takovyho "motobloku" jednou skoncim

27.8.2018 14:29

Mastňáčku: Zeměloď, to je ta "nádherná" stavba postavená napůl z pneumatik a jiných odpadků, viď? To je opravdu můj sen! Bydlet ve skládce...

Dad: Mno, on ví, že bojuju proti každé zbytečné technologii, ale tak, jak je to navrženo (nedělá to sám, je to jen jeho "předprojekt" - budou dělat normálně firmy), tak to vychází nejsnáz.
Kořenová čistička - nevím, kdo z vás jí opravdu má. Každopádně v českých podmínkách poměrně velmi nestabilně prosperuje. Stejně jako venkovní vertikální zahrady. Prostě na to nejdou podmínky vhodné pro takové pěstování rostlin. Tím neříkám, že někde se nemůže kořenkách dařit. Ale že to mnohde neřeší problém.
A ano - nejde jen o čerpadla. Např. ochrana proti nasátí čerpadla vzduchu, atp. Vyjmenoval jste toho dost...možná bych já víc dohromady nedala - přecijen jsem se kdysi zařekla, že o elektřině a instalateřině nechci nic vědět, že na to jsou chlapi. Stačí, co všechno "musím" ovládat za nástroje a činnosti... Jo a taky nepracuji s kovem - svářečka ze mě nebude

ČOV bude na spádu mezi domem a odtokem. To je asi jediné, co nemá čerpadlo. Zas je to potřeba provzdušňovat...takže stejně elektřina. No...prostě mi to přijde tak jako tak "nešťastné".
Samozřejmě ale chceme žít v nějakém komfortu civilizace, takže tahat vodu ručně je utopie. Tolik obětovat pro přírodu tedy fakt neumím.

27.8.2018 14:39

hhippie: o pneumatiky zase tak nejde, nemusis je tam mit. To byla jen reakce na tvoji rozladenost kvuli par cerpadlum. Pripocti si dalsi cerpadlo mozna dve na topeni :)
Mam pocit ze velka korenovka je tad v Teplicich.

27.8.2018 17:48

Já vyrostl v místě, kde jsme v zimě chodili s kanistry pro vodu k nedaleké studánce a tahali je sněhem domů. Přes léto jsme měli vodu dotaženou aspoň k baráku hadicí s čerpadlem a kdo zlobil tak musel čepovat kanistry a pak je tahat do chalupy. Suchej záchod tu mám do teď. Plíny se máchaly v potoce, ale jak se tohle dělalo v zimě mi je záhadou. Teprv v roce 2010 se sem dotáhla městská voda.
Ale vrtá mi hlavou hlavně jedna věc. Mám o 2 roky starší ségry dvojčata, mám i o 2 roky mladšího bráchu a když ségrám byly 4 roky, mně byly 2 a do toho se narodil brácha, tak to ta moje máti stíhala, když táta byl od nevidim do nevidim v práci, aby nás uživili?

27.8.2018 18:57
Janinka Bosorka

XXX.XXX.117.11

Nepřispívala na ifaunu, tak nějak neměla internet ani mobilní ani jiný telefon, nedívala se na televizi, nechodila na kafíčka, do posilovny, do kina, do obchodních center. Pracovala od rána do večera. Starala se o zvířata, o zahradu, o děti. Tím se realizovala na trhu práce. Vařila teplé jídlo. Žila mimo "civilizaci"

28.8.2018 00:23
profesor1

XXX.XXX.192.98

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
ani náhodou:D Voni myši žerou víc, než se zdá. Koš čerstvé trávy si dají za jeden den.

A i kdyby z metráku trávy byl metrák sena, malý balík (cca 15 kg) vydrží týden. To by musela být hodně krátká zima.

Já měl za to, že na zimu snižujete stavy a toliko sena stačí. Každý pořádný sedlák přeci musí před zimou naplnit mrazák a špajz nějakým špekem a klobáskama ne?

A k té trávě - dotyčný pán měl přeci jen pravdu, když říkal že : Všeci kradú!

28.8.2018 07:13

http://zivavoda.biz/brozura/
Ale jsem z toho trosku skeptickej. To masivni odvodnovani krajiny se delalo proto, aby se mohlo ve velkym pestovat to co zivi narod. Ze to ted rozkopou nekde za kopcem na kopci nas nijak neochudi, ale udelat tohle po cely republice nebo nedejboze evrope, tak muzeme zacit zase vozit psenku z CCCP.

28.8.2018 07:39
profesor1

XXX.XXX.192.98

Tak jeden odkaz s hydrologem tvrdí jak jsou přehrady jediné řešení, v druhém odkazu zase přehrady škodí... ? ? ?
Tak teď nevím jestli přestat kopat a přehrazovat nebo co?
(zeptám se lidové krajkářky ).

28.8.2018 07:42

Jestli nebude lepsi reseni nechat to na prirode. Ono se to srovna. Protoze se zda, ze nic co clovek udela neni dobre.

28.8.2018 08:19
profesor1

XXX.XXX.192.98

To je nápad. Zvýším turistický ruch, stát mě to doufám zadotuje a dvojitě. Prvně v programu udržení vody v krajině a následně v programu zvýšení turistruchu. Vodu budu prodávat v plastu.
Asi jsem nemusel hned vykecat takové know-how, ale co už.
No nic, jdu pokračovat v kopání.

28.8.2018 10:30

Mastňáčku, nechat to na přírodě by znamenalo přestat s rostlinnou a živočišnou výrobou, zbourat domy, silnice, ... Jako jo, můžem jako lidstvo spáchat hromadnou sebevraždu, ale nevím jestli se všichni přidají.

28.8.2018 10:55

kostey: on se nikdo neprida ani s ruznyma opatrenima, takze prast jako uhod s tou sebevrazdou :)
Ale ja to myslel spis tak, ze ono se otepli, sladka voda se splachen do mori a co se stane. Zmenej se vetry, zmenej se proudy v mori, ale ta voda ani energie se nikde neztrati. Casem se to zase nekde naakumuluje, treba se zemegule i prepoluje je toho tolik :) Par stoleti se ochladi a pak zase znova. Blby je ze ten clovek ma svuj rozum, ma jeden ( asi ) zivot kterej tady prozije, tak se chce udrzet. A chce to udrzet pro dalsi pokoleni. No to uz je moc filozofovani. Kazdopadne co by melo platit, ze chovat a pestovat jen to, co opravdu potrebujeme. A bohuzel ovce v CR... vsak vis sam.

28.8.2018 11:02

profesor1 napsal(a):
Já měl za to, že na zimu snižujete stavy a toliko sena stačí. Každý pořádný sedlák přeci musí před zimou naplnit mrazák a špajz nějakým špekem a klobáskama ne?

A k té trávě - dotyčný pán měl přeci jen pravdu, když říkal že : Všeci kradú!

Jo, snižuju stavy, ale třeba ze čtyřiceti na dvacet A po Novém roce připouštím, takže je potřeba myši pořádně nakrmit.

28.8.2018 11:24
karlicka22

XXX.XXX.52.218

Klučím pozemek a v něm mi končí, jak to nazvat...přirozená ronová rýha...asi tak to nazvat, že tam vyhloubím nějakou záchytnou jímku? a osadím, třeba olší. Když to tady tak čtu...asi to zkusím.. a nějaký to rákosí..

28.8.2018 22:57

Hydrolog a zároveň chovatel ovcí a koz píše o vodě v krajině:
https://www.novinky.cz/domaci/481722-hydrolog-vratme-potokum-volnost-a-vrati-se-i-deste.html.

28.8.2018 23:41
saola

XXX.XXX.168.171

Profesor: takovyhle prahrady chtej stavet?,.)

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/misto-vody-mesicni-krajina-vyschla-prehrada-laka-zvedavce-cast-se-da-prejit-suchou-nohou-54732?dop-ab-variant=0&seq-no=1&source=hp.

Mastnacku, za to, že je prázdná, za to ta přehrada fakt nemůže. A kdybyste ten odkaz nedával ve stylu bulváru, jak jsou přehrady na houby, tak byste se v článku dočetl, že k tomu, že je prázdná, přispělo velkou měrou i Povodí, protože odpouštělo, co to šlo, aby dotovalo chybějící objem vody.

Více přehrad opravdu znamená více vody k dispozici.

29.8.2018 06:07
Janinka Bosorka

XXX.XXX.117.11

Můj názor je, že více přehrad je stejné, jako řešit různé nemoci jen léky. Více přehrad řeší následek, ale ne příčinu. Jiná opatření by se dala udělat dříve a jednodušeji s rychlejším a lepším účinkem.
https://www.novinky.cz/domaci/481722-hydrolog-vratme-potokum-volnost-a-vrati-se-i-deste.html?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku. Našel Jakub.

29.8.2018 06:41

saola: styl bulvaru asi znate lip nez ja, nerozumim tomu. Odkaz si normalni clovek precte a sam si udela nazor.

29.8.2018 06:49
Janinka Bosorka

XXX.XXX.117.11

Tak přece známe z vlastní praxe. Z vlastních zahrad a pozemků. Je dobré co nejvíce vody zachytit, ale ze střech. Pak hledáme i další cesty, aby nám voda zůstala na pozemcích, viz vaše odkazy na začátku diskuze a i jiné, k dohledání na youtube.Zachycenou vodou nejsme přece schopni zalít celé pozemky.

29.8.2018 07:13

Jak jsem posilal tu BROZURU...ma to na svedomi tady krajan. Ale jsem zklamanej omackou okolo a vlastne i zpusobem jak toho chteji dosahnout. Smeruje to k dalsi totalite...zabery pudy, vyvlastnovani ve vyssim zajmu, prikazy, represe. Tytyty. A co me vic desi tak retorika a zminovani jedlych lesu, reseni nedostatku ropy...tohle tady uz bylo je vymysleno ale nikdo to nedela. Ze si nekdo zacne na balkone ve meste pestovat rajcata aby byl ( na rajcata ) sobestacnej, to prirode opravdu nepomuze.

29.8.2018 08:02
saola

XXX.XXX.168.56

Janinka Bosorka napsal(a):
Můj názor je, že více přehrad je stejné, jako řešit různé nemoci jen léky. Více přehrad řeší následek, ale ne příčinu. Jiná opatření by se dala udělat dříve a jednodušeji s rychlejším a lepším účinkem.
https://www.novinky.cz/domaci/481722-hydrolog-vratme-potokum-volnost-a-vrati-se-i-deste.html?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku. Našel Jakub.

Ach jo, nic ve zlém, ale mohla byste otevřít oči a podívat se na tuto problematiku nejen z pohledu vašich dvou hektarů? Nikdo přece nerozporuje, že rozumné hospodaření s vodou na vlastních pozemcích smysl má a je normální a mělo by být samozřejmostí.

Můžete mi ale, prosím, odpovědět, v klidu a bez emocí, jakým způsobem váš postup pomůže k zásobování města o milionu obyvatel pitnou vodou? Jak ochráníte lidi, žijící podél řek, před povodněmi? Jak jednoduše akumulujete velké objemy vody na tocích? Vždyť z ČR vše odtéká...

29.8.2018 08:24

saola:

29.8.2018 08:39
profesor1

XXX.XXX.192.98

saola - Ach jo, nic ve zlém, ale mohla byste otevřít oči a podívat se na tuto problematiku nejen z pohledu výhod vašich přehrad. Zjistěte si nevýhody!
Jak ochránit před povodněmi? - Nestavět tam kde v minulosti nikdo nestavěl.
Pitnou vodu pro města a akumulace vody v tocích? - Už jsem psal - navrátit půdě schopnost chovat se jako houba = zvýšení spodních vod.
Nejsem proti přehradám, ale všeho moc škodí!

29.8.2018 08:55
igor

XXX.XXX.159.37

Profesor: Poslední dobou jsme my dva byli spíš na nože, ale tady musím tleskat. Líp se to říct nedá.

29.8.2018 08:57
saola

XXX.XXX.168.56

profesor1 napsal(a):
saola - Ach jo, nic ve zlém, ale mohla byste otevřít oči a podívat se na tuto problematiku nejen z pohledu výhod vašich přehrad. Zjistěte si nevýhody!
Jak ochránit před povodněmi? - Nestavět tam kde v minulosti nikdo nestavěl.
Pitnou vodu pro města a akumulace vody v tocích? - Už jsem psal - navrátit půdě schopnost chovat se jako houba = zvýšení spodních vod.
Nejsem proti přehradám, ale všeho moc škodí!

Poučte mě o nevýhodách přehrad - nebo jen tak plácáte?

29.8.2018 09:00

Ja se vetru, jedna nevyhoda prehrad...zasobujou vodou prelidneny mesta :) Kdyby nebylo prehrad tak jsou tam ted mesta duchu a tim by se ulehcilo prirode hooooodne moc.

29.8.2018 09:06
igor

XXX.XXX.159.37

saola - nebyl jsem osloven, ale jen tak z hlavy:

Zanáší se; prorůstají sinicema; brání v pohybu ryb (hlavně losos, úhoř) takže ryby se hůř množí a některé přímo vymírají; brání samočistícímu pohybu vodních toků; zrychlují odtok (ano, zrychlují - protože systém nádrží za betonem propojených zregulovaným čůrkem vody v korytě neudrží v krajině vodu); každá hydroelektrárna zvedne teplotu vodu a tím zvýší výpar.

Stačí pro začátek?

29.8.2018 09:43
dad

XXX.XXX.225.133

včera jsem si u Vsetína připadal jako v ráji
zelené pastviny a na nic pasoucí se zvířata, na kopcích lesy, v potoce tekoucí voda, rybníčky plné vody a nikde žádná přehrada
saola - přehrada nezaručí ten zmiňovaný plnohodnotný malý koloběh, má jen výpar z hladiny, přínos pro spodní vody nemá.

29.8.2018 11:12

Saola: Nestačily by Vám rybníky, jezírka, mokřady a podobné vodní nádrže? Nebo Vám jde jen o to, aby tekla voda z kohoutku ve městě, a na řešení příčin už nezáleží?

29.8.2018 12:48

dad napsal(a):
včera jsem si u Vsetína připadal jako v ráji
zelené pastviny a na nic pasoucí se zvířata, na kopcích lesy, v potoce tekoucí voda, rybníčky plné vody a nikde žádná přehrada
saola - přehrada nezaručí ten zmiňovaný plnohodnotný malý koloběh, má jen výpar z hladiny, přínos pro spodní vody nemá.

Dad váš příspěvek mi zní jako rájská hudba. Jsem totiž od Vsetína.

29.8.2018 14:42
profesor1

XXX.XXX.192.98

Saola - váš problém bude asi ten, že nečtete, případně nepřemýšlíte nad tím, s čím nesouhlasíte(jako u vlků). Byly tu minimálně dva odkazy, kde byly uvedeny některé nevýhody-špatnosti u přehrad. Další zápory napsali viz. výše.
Ale nebuďte smutná, např. s vašim pohledem na příspěvky nejmenované přispěvatelky typu -...já, já, já, ....., tak s tím se ztotožňuji.
Že často plácám, tak to máte bohužel pravdu. Já už jsem takovej.

29.8.2018 19:39
Bekkky

XXX.XXX.80.221

V Čechách jsou 2 procenta z celkové rozlohy vodní plochy, to je zcela průměrné množství, Polsko má 2,6, Němci 2,18, Francie 1,48, Spojené království 1,34, Španělsko 1,04, Itálie 2,04, Slovensko 1,9.
Takže v přehradách to nebude. Je to o tom, jak obhospodařujeme půdu a krajinu celkově a v tom bych řekla, že hodně pokulháváme. Myslím, že to je opravdu o té mravenčí práci, údržbě luk neinvazivním způsobem, nepěstování technických plodin, vytváření mokřadů, omezení těžké techniky v zemědělství a lesnictví. Prostě nebýt tak líní.
Takže v tomto směru s Janinkou souhlasím. Asi ale zásadní bude, abychom vůbec začali tímhle směrem uvažovat. Situace se nevyřeší tím, že za státní či EU peníze se stvoří systémové řešení, a postaví se v tomto případě přehrady. No a protože jsme jako národ děsný individualisti, tak pokud má někdo jako životní program soběstačnost a nezávislost na systému, jedině dobře. V Čechách by to určitě nefungovalo tak jako v Číně. Tam když Mao (snad to byl on) dal obyvatelstvu za úkol, že každý Číňan denně zabije 1000 much, tak v krátké době přemnožené mouchy zlikvidovali.
My jsme jiní potřebujeme ten vlastní boj.

29.8.2018 19:58
saola

XXX.XXX.143.203

igor napsal(a):
saola - nebyl jsem osloven, ale jen tak z hlavy:

Zanáší se; prorůstají sinicema; brání v pohybu ryb (hlavně losos, úhoř) takže ryby se hůř množí a některé přímo vymírají; brání samočistícímu pohybu vodních toků; zrychlují odtok (ano, zrychlují - protože systém nádrží za betonem propojených zregulovaným čůrkem vody v korytě neudrží v krajině vodu); každá hydroelektrárna zvedne teplotu vodu a tím zvýší výpar.

Stačí pro začátek?

No, ani ne
To, že se vodní nádrže včetně přehrad i rybníků například musí pravidelně zbavovat sedimentů a bahna, je přece normální. To je stejné, jako byste si koupil auto a v průběhu let se divil a pohoršoval se nad tím, že je třeba dělat údržbu.
Sinice nejsou primárně problémem přehrad, ale vod, kde je vysoký obsah živin - fosforu a dusíku. To, že některé ryby vymírají, je hezká věta, na druhou stranu některé kapitální úlovky byly uloveny právě na přehradách.
Ano, máte pravdu, některé druhy ryb navzdory občasným rybím přechodům migrovat nemůžou. To se holt stává, no.
Nevím, který systém nádrží za betonem propojených zregulovaným čůrkem vody máte na mysli, já v ČR takový příklad neznám.
Jakým způsobem přehradní hydroelektrárny zvyšují teplotu vody? Pokud se bavíme o přehradách, nátok na turbínu bývá v určité hloubce, nikoliv z hladiny. Zkoušel jste se někdy koupat např. pod některou z přehrad vltavské kaskády? Je to studené, že? Hodně studené.

Pro mastnacka: doufám že se tedy v souladu s vaším opovrhováním městy neobtěžujete do nich jezdit a vystačíte si výhradně s přírodou bez lidí a bez civilizace obecně. Jen ten internet je fajn, že?

Pro oreb1: já skutečně nerozporuji užitečnost mokřadů, zasakování vody k v krajině, péči dobrého hospodáře o vodní zdroje na vlastním pozemku apod. Ale z toho se prostě těch deset milionů lidí v ČR nenapije. Nezabezpečíte dodávky pitné vody pro města a obce jen z podzemních zdrojů. Bez povrchových zdrojů to prostě nejde. A teď se nebavíme o té Praze, ale třeba o Karlových Varech - v podstatě větší vesnice (z globálního pohledu jistě), nějakých 50 tis. obyv., a jako zdroje surové vody pro výrobu vody pitné mají čtyři nádrže a ještě řeku. Proč asi, že?
Jen se tedy modlím, aby si nepřečetli karlovaráci zdejší diskuzi, možná by pak ohrnuli nos a raději ty vodní nádrže zbourali.

Pro profesora1: vytváříte si domněnky, ale to je vaše věc. Trošku si taky pletete příčinu a následek - pokud s něčím nesouhlasím, je to právě výsledek zamyšlení se nad problémem a zvažování argumentů protistrany. Nesbírám zde spojence, ale chápu, že se může stát, že na něco budeme mít stejný názor. Ale netřeba to zobecńovat.

29.8.2018 20:54

Saola: kxyby ladly mesta, tak ten abstak po internetu ustojim.

Melete kraviny. Kdyz se nahodou podari napravit srazky, tak prehrady co jsou vystaci. Kdyz nepodari, tak budou dalsi k nicemu.u.

29.8.2018 21:17
Bekkky

XXX.XXX.80.221

A znáte ten vtip o zvířátkách?
Sejdou se zvířátka na palouku a lev ke všem promluví:
"Zdravím vás zvířátka, zítra jdeme na výlet. Sejdeme se tady v devět hodin."
A žába mu skoč do řeči:
"Tak zvířátka nezapomeňte, zítra jdeme na výlet a sejdeme se tu v devět hodi a ne, aby se někdo opozdil, na nikoho se nečeká."
Lev pokračuje v řeči
"Kdo chce, vezme si batoh se svačinou."
Žába důležitě papouškuje:
"No, nezapomeňte si batohy a svačinu, protože kdo zapomene, ten bude co? No celý den o hladu."
Lev zavrčí:
"A ta zelená čůza zůstane doma."
A z žáby vypadne:
"Jé, a krokodýl se tak těšil...".

29.8.2018 21:38
Janinka Bosorka

XXX.XXX.82.209

Saola naprosto v klidu a bez emocí vám tady píšu, že vás nejvíc ze všeho baví diskutovat. To je zřejmé i na psech.
rozumné hospodaření s vodou na vlastních pozemcích smysl má a je normální a mělo by být samozřejmostí. To jste napsala velkou obecnou pravdu a je jedno, zda pozemky jsou vlastní nebo nevlastní. Země je jen jedna.
Bekkky to napsala pěkně.
Také si myslím, že každý jednotlivec má vždycky se vším začít u sebe. Podle hesla Mysli globálně, jednej lokálně. To je v moci každého. My se skládá z mnoha já.

29.8.2018 22:20
honzapm

XXX.XXX.182.25

Profesore - uděluji vám malé a významné plus.
Vy nebudete uplně blbej, že ne? :)

* * *

Nečetl jsem vše, ale viděl jsem 2x zmínku o odparu vody z přehrad
(nejsem jejich přítel ani nepřítel - myslím, že člověk by raději už na nic neměl
hrabat a měl by se hlavně přestat množit)
- no, tak k té přehradní vodě - k tomu odparu - co myslíte přátelé,
že se s tou vodou, která se odkudkoliv odpaří, potom stane?

29.8.2018 22:21
profesor1

XXX.XXX.192.98

........ Pro profesora1: vytváříte si domněnky, ale to je vaše věc. Trošku si taky pletete příčinu a následek - pokud s něčím nesouhlasím, je to právě výsledek zamyšlení se nad problémem a zvažování argumentů protistrany. Nesbírám zde spojence, ale chápu, že se může stát, že na něco budeme mít stejný názor. Ale netřeba to zobecńovat........

Aha. Už jednou jste mě psala že si něco pletu s něčím....Mám pocit, že jste tam taky něco popletla.
Dobře, vzhledem k tomu, že jsem asi popleta, tak bych ještě potřeboval něco trošku vysvětlit. Podle vás já si vytvářím doměnky. V pořádku. A vy teda, když s něčím nesouhlasíte, což je jak píšete výsledek vašeho zamyšlení se nad problémem a zvažování argumentů protistrany, tak vám z toho pak nevyjde nějaká vaše doměnka? Vám z toho jako výjde ten správný, pravdivý názor?
Jestli teda jo (což je moje doměnka), tak...... hmmmm, nezávidím.

29.8.2018 22:26
profesor1

XXX.XXX.192.98

Díky táto, teda Honzo. Doposud, jsem dostával jen malé, bezvýznamné. Konečně významné!
To asi obrečím. Mám teď totiž takové brečící období....

29.8.2018 22:31
honzapm

XXX.XXX.182.25

A to jsem vám tu nástěnku chtěl svěřit!

A tak usedavě brečel a brečel, nevěděl, jak dlouho brečel,
ale brečel opravdu hodně dlouho, tak dlouho, že z toho
nakonec vznikla uplně celá nová přehrada.
A ta se pak vypařila, protože přestal brečet.

29.8.2018 22:35
profesor1

XXX.XXX.192.98

Jo, jo. Opět správně. I úvod i závěr

30.8.2018 06:47

A ja bych navrhoval kdyz je sucho at si lidi zalejvaj z reky...ta voda prece nezmizi... :) A taky bych navrhoval povesit B(V)rabce za k oule do pruvanu. Vcera zase v nejakym rozhovoru chytracil, ANO ja z nej fakt nemuzu.

30.8.2018 07:49
Jamarov

XXX.XXX.88.248

Tak kdyby se ta přehrada vypařila k nám tak bych byla vděčná...
Zalévat z řeky... Jsme na kopci k potůčku chodit... No letos vlastně vůbec nezalevam od července, jen trochu foliak, rybizy jsou v háji, okurky chuťově nic moc a ostatní zelenina... Škoda práce, prostě zahrada nad přídělový limit, potřebuju denně aspoň 30litrů králíkům,10drůbeži,20 kozam a ovcím no a taky něco pro nás.
Záchod splachujem dešťovou nebo po koupání, máme i suchý, vodou se šetří, pitnou vodu si vozime, studny máme dvě, ale před 3 sny došla úplně.
Takže boj se suchem řešíme momentálně návštěvou hřbitovů, kde voda naštěstí je.

30.8.2018 08:13

jamarov: ja to mam k rece dobrych 300m a na kopci, ale to by snad cerpadlo potahalo. Soused u reky by si tak moh hezky zavlazit celou louku na ktery ma pr d a to je u reky. Tahat si pitnou vodu odnekud to uz je opravdu boj.

30.8.2018 08:22
Jamarov

XXX.XXX.88.248

Tak pitnou vodu vozime už 5let, nemáme šanci ani přes filtry, jzd dlouho hnojilo kolem, nevím. Ale to ještě jde.
Horší boj je ta užitková, té je spotřeba. Potůčky jsou vyschle, nejbližší malá říčka spíš potok je kilometry daleko.

30.8.2018 08:23
dad

XXX.XXX.225.133

arus - přesněji jsem jel do Seninky (Valašská Polanka).

30.8.2018 08:30
dad

XXX.XXX.225.133

honzapm - každý výpar vody někde spadne, jen nikdo neví kde a kdy.

30.8.2018 08:34
Janinka Bosorka

XXX.XXX.82.209

Jamarov to tedy máte fakt těžký. Co dešťovka? Tedy podzemní nádrž, veliká, kde se může zachytávat i přes zimu? Jen nápad. Nevím, zda to jde a nezamrzne.
Zvířatům také dáváme pitnou. Ve studni je ještě tak metr. Dříve čtyři. Vůbec z ní nezaléváme.
Okurky byly hořký, jahody, rostliny, jsou suchý asi chcípnou, stromy, staré vysokokmeny jakbysmet. Celkově je to zpustošený.
U nás na hřbitově studna vyschla už před dvěma lety.

30.8.2018 09:05
dad

XXX.XXX.225.133

Jamarov - máte osmotický filtr ?

30.8.2018 09:18
Jamarov

XXX.XXX.88.248

Nevím... Máme mechanické filtry, ale pitnou vodu budeme řešit až nějaká vůbec bude, asi nový vrt a třetí studna

30.8.2018 09:29
Jamarov

XXX.XXX.88.248

Janinko v zimě se rizmrazi sníh. Navíc není taková spotřeba.

30.8.2018 09:41
Janinka Bosorka

XXX.XXX.82.209

Já myslela sbírat i v zimě na léto, máme v Radotíně bývalou jímku na 20 kubíků. Tak něco podobného, pod zemí a sbírat, brzy na jaře, když jsou deště nebo tak něco.

30.8.2018 09:57

dad napsal(a):
arus - přesněji jsem jel do Seninky (Valašská Polanka).

Tak to jsme se skoro minuli...Seninka je můj soused za kopcem.

30.8.2018 10:01
honzapm

XXX.XXX.182.25

dad napsal(a):
honzapm - každý výpar vody někde spadne, jen nikdo neví kde a kdy.

Výborně. Výborně.

A právě proto je v Evropě teď sucho - protože nikdo, kdo utnul první deštné
pralesní stromy, nikdo, kdo si z nich koupil rozviklaný nábytek nebo kosu v Hornbachu,
nikdo z nich nedomyslel, kde ten odpar bude chybět.

Mám z vás radost. Nejen dnes.

30.8.2018 10:03

bosorka: jima pod zemi je krasna vec, ale vybudovat to stoji majlant a 20 kubiku to uz je pekna zasoba.

30.8.2018 10:58

profesor, honzapm: Zase jsem se jednou fakt zasmála. Díky, pánové .

30.8.2018 18:23

Mastňáčku s tím zaléváním z řek to je takové ošemetné. Když klesne průtok pod určitou hranici tak ti celá řeka může vychcípat a to je větší zlo než spálenej trávník. To že by se vodou z řeky zalévalo, tak voda se z části vypaří, takže jako by zmizela a z části se napijou rostliny.

30.8.2018 19:16
saola

XXX.XXX.44.115

jamarov: ja to mam k rece dobrych 300m a na kopci, ale to by snad cerpadlo potahalo. Soused u reky by si tak moh hezky zavlazit celou louku na ktery ma pr d a to je u reky. Tahat si pitnou vodu odnekud to uz je opravdu boj.

mastnacku, jen do toho, jakmile strčíte do řeky čerpadlo, máte na krku pokutu, ještě než stačíte říct Béééééééééé
A i když jsem v zásadě hodná, tak vám to za takovou prasárnu snad i přeju, protože tohle může udělat za současného sucha jen trouba (ono teda bez povolení i jindy si tu pokutu můžete dost užít), který vidí tak maximálně na konec vlastní ovce, ale rozhodně už ne na říční biotop.

30.8.2018 19:41

Saola: nechci bejt sprostej. Snad jen ze bys zaslouzila pristrihnout perka nebo zaslouzil, tyhle divny obojetny prezdivky clovek nikdy nevi co za pohlavi se za tim skryva.

Kostey: covece a proc je to osemetny a zakazany? Neni to nahodou aby bylo dost vody do tech prehrad pro mestaky nebo pro honeni turbin ktery vlastne ani nepotrebujeme? Proc me to napadlo, protoze i to malo vody odtece bez uzitku a takhle by se to rozlilo do prostoru a presne jak rikas, vypar a o co se snazej ted Malikovci? O malej vodni kolobeh. Reka kterou ta voda odtece se to moc neprizivy. Samozrejme jsem nemyslel zalejvani filovniku a skleniku ale klidne si zaplavit louku nebo pozalejvat stromy.
Apropo, vysadba stromu..kde asi budou brat at uz lidi nebo ty ruzny organizace zavlahu pro nove vysazeny stromy? V tomhle pocasi neco pichnout do zeme bez x kbeliku vody denne nevim nevim, predem vyhozeny penize a cas.

30.8.2018 21:12
Bekkky

XXX.XXX.80.221

No, zdá se, že ta zelená čůza doma prostě nezůstane a bude plácat a plácat...

30.8.2018 21:23
saola

XXX.XXX.44.115

Bekkky, při vašem způsobu vyjadřování se ani nedivím, že se za své příspěvky stydíte.

Něco k problematice sucha nemáte? Asi ne, že? Komu není shůry dáno, atd. atd...

30.8.2018 21:26
Janinka Bosorka

XXX.XXX.117.11

Narodila jsem se u Berounky v Radotíně před půlstoletím. Každým rokem se řeka rozlila do údolní nivy, pravidelně, rovnoměrně, doširoka. Pak prý, že to vadí. Před soutokem s Vltavou ji pěkně vybagrovali, prohloubili, postavili přístav(průmyslový). Místo rozlivu nejprve jahodárna a lipenská tržnice. Nyní rozsáhlé golfové hřiště. Žádné rozlévání po nivách, pěkně at ta voda rychle teče pryč.

30.8.2018 21:32
Bekkky

XXX.XXX.80.221

Saola:
No, za to vy se nestydíte ani náhodou. Něco si v kostce rychle nahledat na netu a pak se tvářit chytře, to zvládá každý, kdo prošel úspěšně obecnou školou a přelouskal Malého Bobše.
Jen pak jaksi chybí ty praktické zkušenosti a schopnost posoudit, zda vůbec zmíněné internetové nápady mohou fungovat v reálu. No jo, ale komu není shůry ani praxí dáno...

Za mě tedy klidně se ztrátou květinky... a sypat ptáčkům zrní...

30.8.2018 21:57
Janinka Bosorka

XXX.XXX.117.11

Z nejvyšších míst se ozývá, že splachovat exkrementy pitnou vodou nelze do budoucna ani ve městech. Tak deštovka, ale jak ji dostat do paneláků?
Navrhnu panu ministrovi toto. Záchody se udělají separační, moč se bude splachovat velmi malým množstvím vody, pevné exkermenty se zachytí hned v klozetu do rozložitelného pytle a budou se vynášet do exkremetostérů. Nakonec majitelé psů a koček to mají nacvičené už léta, že. Psí výkaly svých mazlíčků uklízejí přece všichni. Vše města zkompostují na vyhrazených kompostovnách. Jakékoliv čistící a mycí přípravky jen eko. Množství vody omezeno. Praní jen v sobotu, dvě pračky. Mytí aut jen dvakrát ročně, na jaře a na podzim.
To je scifi že jo?

30.8.2018 22:05
Bekkky

XXX.XXX.80.221

Janinko, to je fakt sci-fi jak od Ondřeje Neffa, myslím to, že Pražáci (lokalitu berte s rezervou) kadí do pytlíků...

30.8.2018 22:10
Janinka Bosorka

XXX.XXX.117.11

Jsem jak Verne, vizionářka.
Neříkejte mi, že si do terénu vozíte chemické wc.
A další scifi, norské servry počasové a nejen ty, předpovídají, že u nás začne zítra večer pršet a proprší celá sobota i neděle. A pak jsem se vzbudila.

30.8.2018 22:16
Bekkky

XXX.XXX.80.221

Já určitě... nakonec to naučím nosit hřbetě toho nebohýho zakrslýho volka, co mi pořád vnucujou, protože je z něj firemní mazlík a maso na něm není žádný a k prodeji se taky nehodí. To je nápad, na pastvinu bude tahat vozík s kadibudkou...

30.8.2018 22:21

Mastňáčku, včera jsem jel kousek o tebe a máš tam pěkně zeleno. A i na jaře když jsem tam stříhal, tak přestože ve zbytku republiky bylo už sucho, tam mi Broumovští farmáři během stříhání hlásili, kolik toho u nich v poslední době spadlo. Ten projekt co tam u vás vzniká ale taky vzniká tam, kde ani v těch největších vedrech a největším suchu nebylo špatně, je tam furt hodně moc malejch pramenů a pak se bude dělat jako že když se něco podobného postaví i jinde, tak že to bude fungovat taky tak

30.8.2018 22:22
Janinka Bosorka

XXX.XXX.117.11

Ekolog Svoboda to naprosto zdokonalil. Jde do odlehlé části pozemku, s lopatičkou od Fiskars, vyhloubí malou jamku, dá pozor, aby nepoškodil travní drn, pěkne ho odloupne. Po akci místečko uvede do původního stavu. Více zde http://www.rodovystatek.cz/ekotoalety.htm.
Pravda je, že nejprve byl vegetarián, pak vegan a nyní se živí pránou.

30.8.2018 22:31

Kostey: to uz neni pravda od zacatku leta. Zdonov skoro vubec neznam ale podle fotek v tom jejich pdfku to je jak rikas. Navic me vytaci jeho retorika ze na to jako konecne prisel...

30.8.2018 22:33
dad

XXX.XXX.225.133

saola - začala jste si protiargumentovat, jestli se zastáváte výstavby nových přehrad kvůli zásobě vody z které se dělá pitná, tak se nemůžete ohánět říčním 'biotopem', nebo budete chránit jen to co po výstavbě přehrad zbylo ?

30.8.2018 22:33

pdf jsem nezkoumal, ale tam na Libný je pod zemí tolik vody, že by se tím dalo zásobovat celý Česko.

30.8.2018 22:55
Bekkky

XXX.XXX.80.221

Zdoňov? To je (byla?) hodně zastrčená lokalita, znala jsem to tam tak před 20ti rokama. Tam vede cesta nahoru za vesnici a tam se pásaly krávy a v tom údolí byly pozůstatky domů po Němcích a rybníček s mlokama…. Tehdá tam bylo vody dost a údolí bylo takové chladnější...

30.8.2018 22:59

Bekkky: Tak tak, mám to tam rád. Chodím tam sem tam s kamarádkou lézt do skal, stavěl jsem tam protivlčí ohradníky a pak i ohrady s pletivem... ale v sezóně to je katastrofa. Zdoňovskej hraniční přechod musej každou chvíli zavřít protože z Polska jezdí miliony turistů a kolabuje pak doprava.

30.8.2018 23:02
Bekkky

XXX.XXX.80.221

Tehdá tam přechod ještě nebyl, bylo to tam trochu strašidelný... Jsou tam teď ovce?

30.8.2018 23:08

Přímo ve Zdoňově jsou hlavně Krávy.500ha okolo vesnice pase krávy jeden člověk, co tam má i restauraci.

30.8.2018 23:33
Bekkky

XXX.XXX.80.221

Tak to se moc nezměnilo, asi jen ten přechod. My tam nekolikrát nocovali ve staré lesnické V3S a v noci tam byli pytláci. Nejprve honili pytláci zvěř a pak policajti pytláky. Docela to bylo dobrodružný.

31.8.2018 08:50
saola

XXX.XXX.85.72

dad napsal(a):
saola - začala jste si protiargumentovat, jestli se zastáváte výstavby nových přehrad kvůli zásobě vody z které se dělá pitná, tak se nemůžete ohánět říčním 'biotopem', nebo budete chránit jen to co po výstavbě přehrad zbylo ?

Proč stavíte řeku a přehradu proti sobě?
Nebo fakt věříte tomu, že postavením přehrady se z řeky nad ní a pod ní stane mrtvá zóna?

Tomu snad nevěří ani ovečky

31.8.2018 08:58

saola: nezahazuj se s hloupyma ovcema a vrat se k ptactvu, dekuju predem.

31.8.2018 09:04
saola

XXX.XXX.85.72

Ekolog Svoboda to naprosto zdokonalil. Jde do odlehlé části pozemku, s lopatičkou od Fiskars, vyhloubí malou jamku, dá pozor, aby nepoškodil travní drn, pěkne ho odloupne. Po akci místečko uvede do původního stavu. Více zde http://www.rodovystatek.cz/ekotoalety.htm.
Pravda je, že nejprve byl vegetarián, pak vegan a nyní se živí pránou.

Pokud trampujete, je tenhle postup běžný, a jinak jsme to nikdy ani nedělali, jen v zimě to je trochu problém, akorát nemáme fiskarsku, ale malou polní lopatku.
Pana Svobodu si dovolím rozporovat s tím, jak ohrnuje nos nad venčením se do moře - když jsme byli v rámci dovolené cca 3 týdny na pustém skalnatém ostrově u pobřeží Itálie, pro pitnou vodu jsme si jezdili člunem do přístavu, ale na záchod jsme chodili výhradně do moře, protože na skalách to prostě nezahrabete a bydlet s tím nechcete. Příroda nijak neutrpěla, což jsem si naprosto jista, protože už je to pár let a k žádné ekologické katastrofě v této oblasti v souvislosti s naším pobytem nedošlo.

31.8.2018 09:09

Koukám, že kdykoliv se tu objeví někdo, kdo má jiný názor, je šmahem posílán pryč. Myslela jsem, že je tu diskuze, ne jednostranný pokec. A kouzlo diskuze by mělo spočívat v tom, že se diskutuje. Střet názorů je pak celkem normálním stavem. Jenže většina oponentů je vyhazována na příslušné diskuze, nejlépe podle fotek na profilu - psi, kočky, ptáci... Specialita mastnacka, například v diskuzi o vlcích, jak jsem si všimla. Pokud diskutovat se Saolou nechcete, prostě ji ignorujte, ale tohle samozvané správcovství, kdy se snažíte nepohodlné "vyhodit", je mi drobátko proti srsti. Svobodná diskuze, víme?

Předpokládám, že teď budu vykázána "na psy", mám ho přece na profilu, tak tu nemám co dělat, že?

31.8.2018 09:17

spiro: a co chcete? na vlcich se zacalo prizivovat nekolik chytraku a v podstate delat z ovcaku bl becky ktery maj drzet hu bu a krok. Saola v tom uspesne pokracuje i v tomhle vlakne. Asi je v ostatnich sekcich mrtvo.

31.8.2018 09:25

Nechci vůbec nic S dovolením jsem si jen posteskla nad tím, jak reagujete na jiné (nesouhlasné) názory. Jak "vyhazujete" lidi z diskuzí, jakoby tam neměli co dělat.

Nechci se tu dohadovat, opravdu ne. Jen si nemyslím, že vyštípat každého s jiným názorem je ta správná cesta k diskuzi.

Já to tu ráda čtu, opravdu moc ráda. Většinu ovčáckých diskuzí, dokonce i slepičích či jiných. A pak se objeví takový mráček, tak jsem holt měla potřebu k tomu napsat svoje.

31.8.2018 09:33
Bekkky

XXX.XXX.80.221

Za mě je vítán každý, kdo přináší nové zajímavé informace, nepovyšuje se a má respekt k ostatním. Všichni si sem chodíme odpočinou a vyvětrat hlavy, vyposlechnout jiné pohledy na věc a třeba si trošku popovídat se spřízněními lidmi, když se kvůli práci jinak moc mezi lidi nedostaneme
(můj případ např.) a tak atmosféra provokování ostatních moc vítaná není. A to Saola bohužel nepochopila. Má diskuzi jako boj a potřebu to protidiskutujícímu, ne diskutujícímu prostě argumentačně natřít. A proto ty reakce.
Tady to taky občas jiskří, ale s určítým nadhledem...
Takže espiro, pokud nám přinášíte zajímavé názory a máte respekt k názorům jiných, nikoho nenapadne vás odesílat kamkoli...

31.8.2018 09:38
lupus4

XXX.XXX.10.191

chtít po mastňákovi, aby se zamyslel nad jiným názorem a popřípadě mu oponoval rozumnými argumenty, a ne urážkami a "vyháněním", je jako kdxby jste po něm chtěla aby vysvětlil třeba Fermatovu záhadu

31.8.2018 09:41

Já se nechodím do diskuzí štěkat. Když chci diskutovat, pak věcně, pokud možno. Bez urážek, zesměšňování a potřeby někoho sundat. Hoje boje zpoza anonymního nicku na netu někoho možná baví, mě ne a uznávám, že občas některé výplody nejmenovaných nemají s diskuzí nic společného. Ale pak není nic jednoduššího, než je ignorovat, ne?

Víte, on pak někdo, kdo by třeba měl přínosný a zajímavý názor, do diskuze radši ani nevstoupí, pokud nemá stádo ovcí, neb může být obratem vypoklonkován. To je ta podstata toho, co jsem chtěla říct.

31.8.2018 09:45
Bekkky

XXX.XXX.80.221

Jo, mastnacek je mladej a trošku prudkej, a chvíli trvá, než mu člověk přijde na chuť, ale stojí za ním praktické zkušenosti a práce a to je poznat na příspěvcích. A jeho názory a poznatky mi na rozdíl od Saoliných několikrát přinesly poznání a jiný pohled na věc a to považuju za důležité. Saola mě zatím svou arogancí pouze namíchla. V tom vidím podstatný rozdíl.

31.8.2018 09:51

lupus: ja nevim proc ale kdyz sem nekdo posledni dobou prijde z jinejch diskuzi tak me chytne schiza a za vsim vidim tebe! Jakyhosi sahlyho vlkare.

espiro: me nevadi ze nekdo nema stado ovci, ale vadi me kdyz zacne poucovat nekoho kdo ho ma. A vadi me kdyz bezzemek zacne hazet moudra o tom jak by kdo mel se svoji pudou zachazet. Muze mit iq jakkoli vysoky ale nema ten denodenni kontakt se situacej s jakou se tady kazdej z nas potyka. Viz treba Jamarov s vodou, to tady nema snad nikdo a takova nebo takovej saola by ji za cerpadlo v rece poslali za katr.

31.8.2018 09:53
Bekkky

XXX.XXX.80.221

Espiro, o tom to není, tady jsou přeci lidi. kteří ovce ani kozy nechovají a přece sem přispívají. a nebo s chovem začínají a mají o tom takové ty romantické představy, ale to já měla taky a ptala jsem se na nesmysly a často se něměla vůbec koho zeptat, protože v tu dobu tyhle diskuze ještě nebyly.
Ale pošklebovat se někomu, že dohlédne jen na konec své ovce je trochu přes čáru. Pak je opravdu lépe když je dotyčný někde jinde.

31.8.2018 10:00

Slibuju, že už toho nechám, víceméně s vámi Bekkky souhlasím. Ale dovolte poslední otázku - jak víte, kdo je bezzemek a kdo bezovčák?

Jak víte, že třeba dotyčný nemá desítky hektarů, chov ovcí nebo stádo hovězího?

31.8.2018 10:16
Bekkky

XXX.XXX.80.221

Tohle zrovna já moc neřeším, osobně jsem sice ovčák, ale v celku bezzemek .
Ale opravdu je někdy na příspěvcích dost poznat, zda někdo má praktické zkušenosti a někdo teoretizuje. Mě nevadí ani jedno, obojí může přinést zajímavé poznání... Nemám ale ráda, když se někdo povyšuje a na druhou stranu mám trochu toleranci k těm, kteří jsou hodně zanícení a zanoření do kozo-ovčích záležitostí, protože sama to mám taky. Ale proto jsme tu v téhle škatulce ne?

31.8.2018 10:35

Bezzemek ma naprosto jinej pristup k pude, bohuzel k pude kterou vlastni nekdo jinej. At jsou to chytraci na diskuzich nebo chytraci v ruznych spolcich vcetne CHKO. A jak se to pozna? Nekdy v prvnich vetach, nekdy pozdejs, ale pozna.

31.8.2018 10:55

Chtěla jsem toho napsat víc, ale stačí tohle: Absolutně souhlasím s Bekky, dobře to vše vystihla.
My se té diskuse účastníme, abychom se podpořili, ne opačně.

31.8.2018 11:13
Janinka Bosorka

XXX.XXX.117.11

je vítán každý, kdo přináší nové zajímavé informace, nepovyšuje se a má respekt k ostatním.
To napsala Bekkky a docela by to stačilo. Výše jsem napsala svůj názor, i jsem to tak uvedla. Podívejte se sama

Dostalo se mi od Saoly této odpovědi
Ach jo, nic ve zlém, ale mohla byste otevřít oči a podívat se na tuto problematiku nejen z pohledu vašich dvou hektarů? Nikdo přece nerozporuje, že rozumné hospodaření s vodou na vlastních pozemcích smysl má a je normální a mělo by být samozřejmostí.

Můžete mi ale, prosím, odpovědět, v klidu a bez emocí, jakým způsobem váš postup pomůže k zásobování města o milionu obyvatel pitnou vodou? Jak ochráníte lidi, žijící podél řek, před povodněmi? Jak jednoduše akumulujete velké objemy vody na tocích? Vždyť z ČR vše odtéká...

Paní neví, kolik mám hektarů, ale to tolik nevadí. Otevřené oči mám, když nespím.
V klidu a bez emocí jsem při psaní svého názoru byla. Odpověď mi přijde zbytečně útočná. Už jen Ach jo, ( s některejma blbečkama je to těžký nebo to je nuda, zas jí to budu muset vysvětlit. )
Ale nic ve zlém, že jo.

31.8.2018 11:14

espiro: Už tu byli i diskutéři, kteří se za chovatele vydávali, vytvořili si profil s fotkou koz nebo ovcí, ale se stejně ukázalo, že nemají žádná zvířata, že je dokonce nesnášejí nebo něco takového. Kdybych já šla do psí diskuse, taky by dost brzy poznali, že nejsem kynolog, přitom mám dva psy.

31.8.2018 11:17
Janinka Bosorka

XXX.XXX.117.11

Ještě jen dodám, že Saola není sama, kdo vede diskuze takto. Není přímo sprostá a tak mi vlastně tolik neva. Jen ať píše.
Jiní umí být horší, osobní invektivy hrubého zrna, moderování, usměrňování diskuze atd. si nedokáží odpustit. Ale takovej je život.

31.8.2018 11:18
Janinka Bosorka

XXX.XXX.117.11

oreb nejenže tu byli, oni tu stále jsou. Trollové.

31.8.2018 11:23

Janinko, ach jo .
Když byly mé děti malé, měly hračku z NDR a byl to troll, sešklebený vlasatý skřet. Říkalo se jim tu trolníček a všechny děti ho chtěly. V německých pohádkách trollové žijí svým životem, ale neškodí lidem sami od sebe. Leda by člověk byl zlý. Ale tihle místní trollové nebudou asi nebudou titíž.

31.8.2018 12:43
Janinka Bosorka

XXX.XXX.117.11

lupus4 napsal(a):
chtít po mastňákovi, aby se zamyslel nad jiným názorem a popřípadě mu oponoval rozumnými argumenty, a ne urážkami a "vyháněním", je jako kdxby jste po něm chtěla aby vysvětlil třeba Fermatovu záhadu

Velmi vlídné lupus. A navíc to není pravda.

31.8.2018 12:51
Janinka Bosorka

XXX.XXX.117.11

Saola pokud jste odkaz četla, pak vaši odpověď nechápu. Netýká se moře ani případu, kdy jste na opuštěném skalnatém ostrově. Jde přece o kanalizaci a vyústění nedokonale vyčištěných splašků do řek, následně do moří. Nechci zde kopírovat text, každý si může přečíst zde. http://www.rodovystatek.cz/ekotoalety.htm.

31.8.2018 13:06

Kdyz uz o h...e :) vrta me hlavou ze lidsky guano je tak vyborny hnojivo kdyz praseci prej neeee. Pritom nevim jak treba prasata co chova saola, lupus nebo i espiro, ale nase jedi hodne podobnou s nama. Zbytky + klasika srot, brambory. Budu se muset zase zacist do starejch knizek, jsou i cely venovany ho...teda mrve.

31.8.2018 13:22
honzapm

XXX.XXX.182.25

Kdyz uz o h...e :) vrta me hlavou ze lidsky guano je tak vyborny hnojivo kdyz praseci prej neeee. Pritom nevim jak treba prasata co chova saola, lupus nebo i espiro, ale nase jedi hodne podobnou s nama. Zbytky + klasika srot, brambory. Budu se muset zase zacist do starejch knizek, jsou i cely venovany ho...teda mrve.

Lidské guano je nevhodné. Obsahuje mnoho choroboplodných zárodků.

Ono je tady diskutovat těžké. Já tu např. napíši, že je vhodné močit na kompost
(moč je sterilní, navíc je to vláha), aby se lépe rozkládal - tudíž tím naznačuji,
že bez vláhy a určitých živin se nám kompost (tak rychle) nerozloží.
A ono se to tu stočí ke kompostování lidských tuhých exkrementů - to pak
nemá jakákoliv plodná diskuse, na jejímž konci by mělo být nějaké dobrání se
výsledku, smysl. To je jen přelétávání z tématu do tématu (jak ženské),
předhánění se, co vše je dnes už možno zkompostovat a podobně.
Zároveň to svědčí o nepochopení křehkého vztahu hospodář - prsť - zdraví.

No a prasečí - dobrá je močůvka, prasůvka. Prase je všežravec, takže opět
nějaký ten choroboplodný zárodek. Ale hlavně - koňský, díky 1x takovému
obsahu N oproti třeba kravskému, půdu při rozkladu svém zahřívá (proto se
dává primárně do pařenišť a skleníků), prasečí má rozklad jiný, je studený,
půdu nezahřívá. V těch starých knihách naleznete hodně.

31.8.2018 13:26

No ono to lidsky se ma nechat prejit kvasem ( vycteno ze starych knih inspirace cinou, japonskem ).
Proto to ale pisu ze me to je divny, protoze prase ma k cloveku blizko nebo obracene :) Vzpomenme na profesorovu profilovku :).

31.8.2018 13:35
honzapm

XXX.XXX.182.25

To, že se dá něco kompostovat neznamená automaticky, že to je pro půdu vhodné.
Japonci jsou na ostrově. Bylo jich mnoho. Půdy vhodné málo. Museli kompostovat,
co se dalo.

Češi půdy měli dost. Ale místo toho, aby kupovali staré domky, opravili je a spokojeně
v nich žili, tak si na hypotéku pořídili kus úrodného pole a postavili si tam ty své
nesmysly s trampolínou, meruňkovou fasádou a bílými plastovými okny.
Při stavbě úrodnou ornici shrnuli, aby udělali terénní úpravy, že, a na mrtvý jíl
vyseli travičku, kterou co týden sečou. A aby byla hezká, tak ji zavlažují. A hnojí.

Další peklo jsou "solární elektrárny", zejména na Hané - nejúrodnější půdy/oblast.
Nebo Plzeň - Borská pole - hektary úrodných polí slouží k ohyzdným plechovým
"montovnám", přilehlá parkoviště zvyšují zahřívání okolí, "pečlivě udržované" trávníky
vůkol, s vkusně nasázenými třemi borovičkami uprostřed, k ohřívání a neodparu
čiperně přispívají a vesele degradují biodiverzitu.

31.8.2018 13:54

Dobře, ale co teda by se mělo udělat s prasečím hnojem, když není vhodný na pole? Myslela jsem si, že se má nechat uležet a pak třeba v kombinaci s hovězím nebo kompostovaný dát na pole. Jo nebo ne?
honzapm: Vy píšete, jako kdyby to kupování a zastavování orné půdy byla minulost. Kéž by byla!

31.8.2018 14:36
honzapm

XXX.XXX.182.25

Oreb, myslím, že můžeme děkovat (každý doplní dle svého vyznání komu),
za tu "světovou ekonomickou krizi", bez ní by to dopadlo ještě špatnějc.
Satelity se rozrůstaly rychlostí blesku, hypotéka střídala hypotéku,
a mladí se začali nekontrolovaně "osamostatňovat".
Díky, že to zastavování půdy krize rasantně zastavila.

Jedna taková věc - dříve v Plzni na náměstí nebylo možno zaparkovat.
Lidé tam jezdili na vším - obchody aj.
Dnes? Pán, co tam léta míval akvaristiku mi říkal, proč musí obchod
zavřít - nikdo tam nechodí. Lidé se přemístili do nákupních center,
která nově vznikla na kdysi úrodných polích, a náměstí zůstalo prázdné.
Tržby klesly, lidé ubyli, obchody se zrušily, auta se vejdou.
Dřív člověk sehnal na náměstí všechno - od krejčovského metru,
zavařovací sklenice, záclon, těsnění až po gothaj.

31.8.2018 14:45

honzapm, souhlas se vším, jen myslím, že ta krize není ještě taková, aby to stačilo. Aspoň tady a okolo Prahy ne. Lidi se zadluží na dobu ještě dvacet let po smrti jenom kvůli bydlení "na úrovni". A s tím souvisí i další věci. Vyšší plat na splácení hypotéky, zaměstnání u nadnárodní společnosti, auta, parkoviště, nákupní střediska mimo střed města atd. Jedno se váže na druhé.

31.8.2018 14:49
Janinka Bosorka

XXX.XXX.117.11

Tak chtěla jsem přispět k co nejširší osvětě. Moč používáme. Co na tom chcete rozebírat? Všechno jste napsal. Používáme všechnu moč. Kompostujeme ale i pevné exkrementy. Nehnojíme s nimi zeleninu ani ovoce.
Přece je jasné, že to nepůjde takto dále, splachovat h..na pitnou vodou. A i jinak se znehodnocuje pitná voda.
Nedomnívám se, že pokud lejna projdou čističkou, všechno chorobo i jinak plodné co v nich je, zmizí jako když mávne proutkem. Léky, hormony.
Jíme převážně svoje výpěstky a výchovky, nebereme žádné léky ani podpůrné prostředky. Tak kompostujeme.
Prase tedy nemáme, ale jinak kompostujeme vše, králičí, ovčí, slepičí, pokud ho nekvasím, různé ze zeleniny, ovoce, listí, moč atd. Pak tím hnojíme.
Prasečí hnůj se rozkládá dlouho, ale zkompostovat se dá. Společně s jiným.

31.8.2018 14:51
Janinka Bosorka

XXX.XXX.117.11

Škoda, že lidé, kteří se takto chovají a žijí, jak píšete honzapm a oreb, to tady nečtou.
Zde hodně o kompostování http://www.potravinovezahrady.cz/permakulturni-zahrada-leciva-sila-kompostu/ Marek Kvapil je výbornej.

31.8.2018 17:15
dad

XXX.XXX.225.133

saola napsal(a):
Proč stavíte řeku a přehradu proti sobě?
Nebo fakt věříte tomu, že postavením přehrady se z řeky nad ní a pod ní stane mrtvá zóna?

Tomu snad nevěří ani ovečky

nestavím, domýšlíte si to sama a sama to odsuzujete
já tvrdím, že složení druhů je v řece a v přehradě jiné, samočistící schopnost původního řečiště dna nádrže je jiné, okysličení vody je jiné, pohyb živočichů a rostlin přehrada omezuje, zaplavená půda obsahující organické látky se stává jedovatou - metan, to z řeky kterou přemění přehrada se stane na čas mrtvá zona
projeďte si Vltavskou kaskádu a koukněte se na okolní porosty, to musí vidět každý, že voda v přehradě kopce a bývalé nivní břehy nezaleje
a Já o tom čemu věří ovečky lovím už jen ve vzpomínkách, momentálně se věnuji kravce Julii a kozám Líze, Matyldě, Malé a kozlovi Pompovi, taky mám papouška Ferdu, ženu, tři děti
studoval jsem krajinářství, urbanismus, ekologii
věřte čemu chcete, ale zkoušíte to na mně jako politik.

31.8.2018 21:52
profesor1

XXX.XXX.192.98

Lidské ovno obsahuje tuky - hůř se rozkládá. Ten koňský hnůj... nevím nevím. Mám pocit že je dobrý opravdu jen do pařeniště kvůli tomu teplu. Navíc koňská a taky králičí moč je nějak hodně agresivní.

31.8.2018 22:27
marion108

XXX.XXX.72.163

Muj prvni zazitek s vodou byl v roce 97, mela jsem tri roky a koukala jsem z okna z druheho patra domu na plavouci auta koly vzhuru. Mama na me kricela at jdu od toho okna pryc. Meli jsme statek v obci, kterou nejak neevakuovali... Par dni pred tim jsem bezele destem k babicce na vymnenik pro kostkovy cukr, po opadnuti vody domecek strhli.
A nyni prosim o kazdou kapku...
https://m.youtube.com/watch?v=T0eqMIOBR-0&t=30s
Kdo by tusil, ze to byl jen zacatek...

31.8.2018 22:45
Janinka Bosorka

XXX.XXX.117.11

marion to jsi mladší než můj mladší syn on je ročník 1993.

31.8.2018 22:55
saola

XXX.XXX.200.31

Saola pokud jste odkaz četla, pak vaši odpověď nechápu. Netýká se moře ani případu, kdy jste na opuštěném skalnatém ostrově. Jde přece o kanalizaci a vyústění nedokonale vyčištěných splašků do řek, následně do moří. Nechci zde kopírovat text, každý si může přečíst zde. http://www.rodovystatek.cz/ekotoalety.htm.

Vidím, že mnozí z ovčáků-pasáčků-čtveráků mají k mým příspěvkům co říci, ale začnu od tohoto (koneckonců, je to stále diskuze - mastnacku, snad to tvé srdce vydrží bez infarktu ) :
- co se týče pana Svobody, vycházela jsem z věty, kdy uvádí, že žádné suchozemské zvíře cíleně nevyměšuje do vody. To jsou samozřejmě kecy - zvířata se neřídí pochybnými předpoklady pana Svobody, a pokud ve vodě tráví většinu dne, tak do ní bez ostychu i vyměšují (např. hroch, kapybara, koně z Camarque, losi apod.). Stejně tak jsme konali i my při třítýdenním pobytu na pustém skalnatém ostrově u italského pobřeží.
- jeho přání ohledně novátorských kanalizačních systémů pro západní civilizaci - a bavme se teď prostě o Evropě - jsou poměrně naivní. Jako je to hezké a zní to i ekologicky, je tam ale jedno velké ale - co třeba uděláte s kořenovou čistírnou, když teplota na tři měsíce poklesne pod minus deset stupňů? Kam ta houna dáte? A pozor - záludná otázka - kam myslíte, že se vyvážejí žumpy? No, překvapivě na ČOVku. Nehledě na to, jak zorganizujete takové alternativní odstraňování odpadu pro např,. Jižní město (pro ovčáky samotáře - jedná se o sídliště v Praze)? Už jsme to tady na diskuzi probírali...
- zapomínáte na naše kulturně-historické kořeny - západní civilizace obecně se v tom nejlepším slova smyslu odvolává a hlásí k dědictví starověkého Řecka a Říma - nejen ve vztahu k právu, ale i ve vztahu k vodárenství a kanalizaci - Řím byl prvním městem s centrálním kanalizačním systémem, a hnacím médiem byla - světe div se - voda. Některé části kanalizačního a vodárenského systému původního starého Říma fungují dodnes - jejich stavba byla v době jejich vzniku velmi revoluční a přežila tisíce let - ani to pro vás není argument? Opravdu se chcete vrátit do středověku?
- když v Praze na přelomu století britský inženýr William Heerlein Lindley navrhl a v podstatě postavil městský kanalizační systém (který ostatně slouží dodnes) - udělal to dle vás špatně? Mimochodem, pro ty, které to zajímá, vyšla o tom překrásná kniha:
https://www.databazeknih.cz/knihy/william-heerlein-lindley-a-prazska-kanalizace-139444

Co se týče rozlohy vašich pozemků, Janinko čarodějko, asi jsem je trochu nadnesla, ale vycházela jsem z tého diskuze:
https://www.ifauna.cz/ovce-kozy/diskuse/detail/3498883/drahe-seno#a3498886
Ohledně moči, kterou dále používáte, bych měla jeden dotaz - užívá někdo ve vaší rodině jakékoliv léky či antikoncepci? Pokud ano, distribuujete jejich rezidua napřímo do životního prostředí mnohem lépe než čistírna odpadních vod do říčního recipientu - tam se alespoň některé z nich v různé míře odbourávají.

Pro dad:
Ano, složení živočišných druhů v přehradní nádrži či říčním toku může být jiné - je tam ale jedno velké ale: nemusí to být na závadu, a také hodně záleží na tom, kde přehradu postavíte. Pokud se bavíme o horních tocích, je to skutečně tak, protože biom horního toku řeky je významně odlišný od osídlení velké přehradní nádrže. Ale na dolním a středním toku už takové rozdíly nenajdete.
Ano, velké přehrady brání migraci ryb - to už tu padlo. Ale přijde mi to stejně argumentačně hmotné jako přirovnání, že se kdysi na vašem pozemku proháněli dinosauři - no, už tamtudy nechodí, to je prostě evoluce.
Pokud necháte zaplavit údolí a vyrobíte tak přehradu, ta původní organika tam nevydrží věčně, poměrně rychle je pryč, protože ve spodní zóně nádrže nejsou pro její existenci podmínky. Standardní odbourání organiky probíhá na dva konečné produkty - vodu a oxid uhličitý. Pokud se o tuto problematiku hlouběji zajímáte, doporučuji např. následující odkaz s důrazem na koloběh organického uhlíku:
https://tvp.vscht.cz/files/uzel/0018886/0013~~MzCO96hMKcpPyszPyU_PTFUoLsnPSiypTM5QKMtPAQA.pdf?redirected

Za politika mne nepovažujte, této hry se nezúčastňuji ani v řádných volebních termínech.

Můj jediný hřích z pohledu místních ovčáků je, že jsem vodař, což kajícně přiznávám, a proto se mi ze zde průběžně nastiňované alternativní likvidace komunálních odpadních vod ježí všechny chlupy. A navíc - mám ráda vlky.

31.8.2018 23:00
Janinka Bosorka

XXX.XXX.117.11

To jste nám to natřela.
Já budu dělat vše dle svého vědomí a svědomí a vy jistě také.
Naše názory se různí a nemá smysl tím zanášet stále dokola toto téma. Pěkný večer

31.8.2018 23:09
saola

XXX.XXX.200.31

To není o natření, mrzí mne, že to tak vnímáte.
Espiro měla pravdu - jakmile se tu objeví někdo s jiným názorem, semknete se jako stádo a koušete, co to dá.
Relevantní argumenty k problematice sucha a přehrad nemáte? Je to přece jen diskuze.

1.9.2018 00:48
dad

XXX.XXX.225.133

saola - no tak pomocí diskuze zjistíme, že výsledek snahy lidstva je konečný rozklad organiky na vodu a oxid uhličitý,
nakonec zjistíme, že spolu souhlasíme - jen mluvíme různými jazyky
trus do kořenovky né, že by nepatřil, ale snižuje její funkčnost z dlouhodobého hlediska, teploty pod bodem mrazu snižují výkonnost, nikoliv průchodnost, biologická aktivita je menší
co se týká Jižního Města tak je přece prokázáno, že příroda nemá nikdy takovou koncentraci na jednotku plochy aniž by se s tím dokázala vypořádat, to že to tak je, je chyba lidstva
na ČOVce Vám dají potvrzení o likvidaci odpadu, jak je tento odpad - surovina likvidována je jiná věc
já s vlky souhlasím, mám jen jedinou starost a to aby jim byli vytvořeny řádné podmínky k životu, jinak je to týrání, zatím nebyly dostatečně domestikovaní pro soužití s lidmi ve výrazně - výrazně pozměněné krajině
výstavba přehrad zajistí jen zajištění vody pro lidi, nejsem si jist, jestli to není jen vyhánění čerta ďáblem, na přehrady - hráze je tu bobr
kde je Evropě přehrada na dolním toku ?
a nebojte se, těch pár ovčáků Vás nepřipraví o práci svým alternativním způsobem života.

1.9.2018 07:00

Saola:

1.9.2018 11:49
tom.tady

XXX.XXX.83.88

Espiro: díkes!

1.9.2018 14:30
karlicka22

XXX.XXX.52.218

teď jsem si zapnula čt 2...je tam pořad Země...nemusím ani při žehlení používat napařování..pláču.

1.9.2018 17:03

Plac nic nespravi :) Tech dokumentu jsou desitky.

https://www.csfd.cz/film/455787-je-s-nami-konec/prehled/
Na ten je tady nekde odkaz ve filmech.

2.9.2018 12:37
karlicka22

XXX.XXX.52.218

Možná nespraví, možná je to prostě přirozený vývoj. Jako každý druh si s..em do akvárka, jen to dokážem přehnat. Ale děti by tenhle dokument vidět. Zůstane to v nich. Od malička odmítám párky v ig. obalu, to po přednášce o odpadech a skutečné potřebě obalů. Jednorázové obaly používám co nejmíň a delší dobu než je zákaz igelitek v Číně. Tu přednášku jsem slyšela před 30ti lety :) Rozhodně to potomkovi pustím povinně !

2.9.2018 13:13
přezdívka

XXX.XXX.105.195

profesor1: tak prý ve vaších končinách spadlo toho tolik očekávaného m deště trochu víc a přebytečná voda se šla ukázat dětem do školky, jenomže je neděle, tak má smůlu

2.9.2018 14:29
honzapm

XXX.XXX.182.25

Děti budou mít radost.

2.9.2018 15:15
profesor1

XXX.XXX.192.98

No trošku jsme to s tou prosbou o déšť přehnali, nooo.
Co školka, ale díky předvečerní bouřce mě nešel celou noc internet. No katastrofa!

2.9.2018 19:53

Dnes jsme si odskočili navštívit na Slovensko Dolný Kubín. Je to kraj, který se mi moc líbí. O nějakém suchu tam nemají ponětí. Stráně jsou krásně zelené a v potocích je voda. Dokonce jsme tam dnes 2x zmokli.

3.9.2018 01:31
nitraner

XXX.XXX.208.204

Dnes jsme si odskočili navštívit na Slovensko Dolný Kubín. Je to kraj, který se mi moc líbí. O nějakém suchu tam nemají ponětí. Stráně jsou krásně zelené a v potocích je voda. Dokonce jsme tam dnes 2x zmokli.

Před měsícem jsem byl v Zázrivej. Jo jo, hezký kraj, ale tvrdý. V půl sedmé v Martine už pražilo slunce a od Párnice mlha, v deset jsme ještě vyhlíželi zda začne nebo nezačne pršet. Ale chlapy nadávali, že úroda taky nic moc. Málo oblí a seno se taky nedařilo.
Zázrivské korbáčiky to je dobrota. Jen té ovčí stáda jsem jaksi neviděl.

3.9.2018 02:21
nitraner

XXX.XXX.208.204

marion108 napsal(a):
Muj prvni zazitek s vodou byl v roce 97, mela jsem tri roky a koukala jsem z okna z druheho patra domu na plavouci auta koly vzhuru. Mama na me kricela at jdu od toho okna pryc. Meli jsme statek v obci, kterou nejak neevakuovali... Par dni pred tim jsem bezele destem k babicce na vymnenik pro kostkovy cukr, po opadnuti vody domecek strhli.
A nyni prosim o kazdou kapku...
https://m.youtube.com/watch?v=T0eqMIOBR-0&t=30s
Kdo by tusil, ze to byl jen zacatek...

V 97 jsem stál na lešení když přišla průtrž. Na druhý den byli ve zprávách Troubky. Říkalo se že Troubky byli ukázkoví příklad nedbalosti lidí. Prý tam zůstalo ocelové lano přes Moravu po nějakém mostu, o které se zachytili stromy a náplavá. Nevím, říkalo se.

Chtěl jsem něco napsat k přehradám. Nějak jsem se zamyslel a zavzpomínal. Přešla mě chuť Vyrůstal jsem na soutoku Turca a Váhu. V některých místech jsem byl naposledy před 30 lety. Jak dokázali lidi zdevastovat přírodu za tech 30 let v duchu pokroku. Ćemu se pak divíme že není voda? Tam kde bylo koryto Váhu 30 m široké je dnes 7 metrový prudký potůček obklopen pilíří dálnice. Tam kde byli mokřady a vrbové záplavové louky, kde jsem chytávali ryby do rúk v kořenech oněch vrb je dnes sucho. Hladina vody tam už nedosáhne. Ten vybagrovaný štěrk je možná někde v betonu některé přehrady.

3.9.2018 07:51
profesor1

XXX.XXX.192.98

Zase déšť, zase bouřka, zase asi bez netu
A to jsou prý suchem poškozené budoucí vánoční stromky. No přesně jak říkáme se sousedem - Kuwa rok !
Jooo na Váh jsme se jako děti jezdili koupat

3.9.2018 07:56
Janinka Bosorka

XXX.XXX.117.11

Nitraner stejné jako na dolním toku Berounky.

3.9.2018 12:26

Nakonec jsem došla k tomu, že ten rok tak špatný není. Je velká úroda ovoce, na polích to ušlo, kozy jsou vypasené víc než jiné roky, ba až tlusté, mám pořezané a krásně uschlé dřevo na topení, v teple mě nebolí záda... Atd. Je toho spousta. A teď pršelo pěkně a dost, je vidět, že už něco zase roste. Prostě nemůžeme mít vždycky všechno.
Já znám z dřívějška důvěrně zase lužní louky a lesy kolem Orlice. Taky je to dnes po melioracích jinak, to je asi všude.

3.9.2018 12:47

Oreb, tady neni moc misto udelat ze vseho za kazdou cenu neco pozitivniho. To sucho dejcha ze vsech stran. A ja jelikoz vidim jen na konec svoji pastviny tak to vidim ( a radsi bych nevidel ) kazdej den. A pokud jde o dusledky v chovech, to se projevi v prubehu zimy a jara.

3.9.2018 13:05

Podle mě je možné, že ti co mají berany a kozly už teď ve stádě, tak kvůli vedru a suchu pocítí sníženou plodnost bahnic a koz.

3.9.2018 13:17

Prave. A ten muj de bil se zbvil decky po trech dnech, jsem ho litovla malo jsem mu ji dotah... tak uvidime. Ale pri tom letosnim odbytu ( neodbytu ) me to ani nevadi kdyby mela kazda po jednom.

3.9.2018 13:19

Myslím, že snížená plodnost u nás by byla spíš proto, že jsou tlustší než jiné roky. Ale ta vypasenost je proto, že nejsou zavřené na jednom vypaseném vyschlém prostoru, ale chodíme, dokud nejsou nažrané ovoce a listí z náletů. A ovoce je letos samý cukr a je ho spousta.
Navíc si nevymýšlím z donucení něco pozitivního, prostě mě to napadlo. Je fajn, když má člověk záda v teple .

4.9.2018 14:46
Bekkky

XXX.XXX.118.248

Když už bilancujeme, tak naši berani skáčou pořád bez pauzy. V roce 2015 byla v bahneni pauza asi 3 týdny a v té druhé vlně bylo hodně dvojčat. Co se týče momentální kondice plemen ovcí které vidím kolem sebe, tak masná plemena jako Merinolandschaf, Schwarzkopf, Suffolk nic moc, někdy i bída, ale třeba rhonske ovce nebo vřesovky a kozy jsou překvapivě pěkné. Letos hodně řádí vlasová slézová a některá stáda museli plošně odčervit. Nepomohlo odčervení jednotlivých kusů. A je také hodně různých trávicích potíží. Zvířata se totiž vrhají na vše zelené a šťavnaté.

4.9.2018 22:18

nitraner napsal(a):
Před měsícem jsem byl v Zázrivej. Jo jo, hezký kraj, ale tvrdý. V půl sedmé v Martine už pražilo slunce a od Párnice mlha, v deset jsme ještě vyhlíželi zda začne nebo nezačne pršet. Ale chlapy nadávali, že úroda taky nic moc. Málo oblí a seno se taky nedařilo.
Zázrivské korbáčiky to je dobrota. Jen té ovčí stáda jsem jaksi neviděl.

V Párnici jsme se taky zastavili. Místní farmář nám říkal, že letos dělá hlavně korbačíky a všechny prodá a prodal by i víc, ale nestíhá.
Počasí, tak jak píšete, nejdříve mlha, pak se zvedla a byla nádherná viditelnost do velké dálky. Odpoledne se zatáhlo a přišla bouřka.

4.9.2018 22:26

profesor1 napsal(a):
Zase déšť, zase bouřka, zase asi bez netu
A to jsou prý suchem poškozené budoucí vánoční stromky. No přesně jak říkáme se sousedem - Kuwa rok !
Jooo na Váh jsme se jako děti jezdili koupat

Profesore, na net je přece "Sychrovnet"...k nám přišli, přidali pod okno nějakou krabičku a jsme v poho.
Vaše maminka vás k Váhu pustila? Není to úplně malá klidná říčka.

4.9.2018 23:16
nitraner

XXX.XXX.208.204

Vaše maminka vás k Váhu pustila? Není to úplně malá klidná říčka.

Jenom čistě pro pobavení, taková vzpomínka z dětství.
Prvně jsem byl u Váhu v devíti letech. Do té doby jsme se chodili koupat na Blatnický potok anebo Turiec. Oba byli 5 min chůze od domu.
Váh byl pak 15 min. Přebrodil se a chodili jsme se koupat na Jazera, nebo kousek dál na Ontário.
Maminka většinou nevěděla kde jsme a asi to tak bylo lepší - pro ní.
Ono to brodění nebylo jen tak samo o sobě, to byl vždy risk. šlo se vždy jenom pro vrškách vybagrovaných jám. Byl to adrenalin. Jasně že to šlo přebrodit i bezpečněji,2 km po nebo 2 km proti proudu byli plytké brody, ale na dnešní hantýrku - to nebylo "in" Když jsem byli trochu starší tak jsme občas chodil na Jazera místo na Letňák. Noční koupání.
Občas se stalo že se někdo utopil. Asi nejblíž, co jsem znal byl soused s paneláku, bydlel o poschodí níž, byl o 5 let mladší. Našli jej potápěči za týden.
Ono svou daň si vybrali i přehrady, když odpouštěli vodu. To byli ale většinou rybaři co chytali na na ostrovech uprostřed váhu - kamení po bagrování. Smetla je první vlna.
80 letá, to se žilo trochu jinak. Když mě mama doma zamkla, slezl jsem po balkonech, než přišla s práce byl jsem zpět.
Když vás chytl soused na jabkách, padlo pár ran a všichni byli spokojení. žádné soudy, žádne tahanice po úřadech. nojo to už bylo

4.9.2018 23:58
nitraner

XXX.XXX.208.204

Zrovna tí utopení k pobavení nejsou. Vzpomněl jsem si na ně až v průběhu tvorby, zapomněl jsem přepsat ten začátek. Omlouvám se.

6.9.2018 09:06
profesor1

XXX.XXX.192.98

Měli by si v tom ti hydrologové udělat pořádek.
Taková zarostená přehrada je pak ideální na to, aby se v ní množily ty zelené.....? ? ? ? jak jim to tady nekteré říkají? Jooo, zelené čůzy

6.9.2018 09:13
Janinka Bosorka

XXX.XXX.117.11

profesore

6.9.2018 09:15
Janinka Bosorka

XXX.XXX.117.11

tom tady nemáte číslo na Babiše? Koukala jsem na bilbordech, že hodně lidí ho má. Ten článek by měl číst.

6.9.2018 09:17

Snad se ty psenici a bramboram bude na podmacenych polich darit. Nechci zrat jen kastany z jedlyho lesa...

6.9.2018 09:19
Janinka Bosorka

XXX.XXX.117.11

Tak místo pšenice by šla pěstovat rýže, například.

6.9.2018 09:19
Janinka Bosorka

XXX.XXX.117.11

Nesmíte bejt takovej konzervativní Mastnácku.

6.9.2018 09:34

O me nejde, jde o majitele tech statisicu hektaru.

6.9.2018 10:05
tom.tady

XXX.XXX.83.88

Nesmíte bejt takovej konzervativní Mastnácku.

Tak tenhle je fakt dobrej

6.9.2018 10:36

tom.tady: mas pravdu, ta neuplna diakritika y toho dela uplne jinej vzynam mast nácek.

6.9.2018 12:13
Janinka Bosorka

XXX.XXX.117.11

Tak pane Havle vám říkat nemohu, s tím měl probém honzapm, mastnácek se vám taky nelíbí, ach jo.

6.9.2018 12:57
tom.tady

XXX.XXX.83.88

No ona to maje poznámka taky nebyla úplně o té diakrtice, že ?

6.9.2018 13:26

tom.tady: tak to nevim jak si to mam teda vysvetlit, jsem takova polovicni konzerva!

6.9.2018 13:42
marion108

XXX.XXX.72.163

https://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/10118379000-udalosti-v-regionech-praha/218411000140828-udalosti-v-regionech/obsah/640284-jak-udrzet-vodu-v-krajine.

Zajimavy clanek, jen se blbe zeptam, ta orba, vazne je spatna? Muze mi to nekdo blize vysvetlit, prosim?

6.9.2018 13:51
Janinka Bosorka

XXX.XXX.117.11

Marion je to stejné jako z hlubokým rytím. Nahlédněte na http://www.ekozahrady.com/tajnedesatero.htm http://www.ekozahrady.com/puda.htm a další na webu ekozahrady. V mikro je to stejné jako v makro. V malém jako ve velkém.
Můj názor, zkušenosti.
Ryjeme jen občas, rozhodně ne každý rok.

6.9.2018 13:51

Tezko rict, nekdo nadva ze se nedela hluboka orba. Na to jsou potreba kone a tezkej traktor. Nekdo rika ze uz ani hluboka nepomuze ze je potreba podrejvat. Aspon 70cm. Jenze na to je potreba jeste vic konu a to ma jeste vetsi a tezsi masina. Nekdo rika neorat, obnovit zivot v pude. Nekdo hlasi podobny ne li lepsi vynosy, nekdo horsi. Na tohle se chodej lidi ucit ctyri a vic let do skoly :).

6.9.2018 13:54

Bosorka: az bude lidi zase jedna miliarda, bude mozny to co popisuje Jarda Svoboda. Bohuzel. Doma si muzeme zkouset a carovat s nerytim a nehnoujenim, ale nekdo ty ostatni chudaky bezzemky musi "nasytit".

6.9.2018 14:01
Janinka Bosorka

XXX.XXX.117.11

mastnacek nejdřív si to všechno přečtěte, popřemešlejte. To, co nynější zemědělství předvádí mne nepřesvědčilo. A sedm miliard lidí není nasycených ani náhodou. Bohužel.

6.9.2018 14:02
marion108

XXX.XXX.72.163

Jasny, tak taky jsme premysleli zda orat ci ne. Svobodovu knihu mam, cetla jsem, neco jsem i zkousela, ale pritel je prave pro hlubokou orbu. A dle meho par zahonku a pole je rozdil.
Existuje v CR nekdo kdo aplikuje tyhle principy na plochu vetsi jak pul ha?

6.9.2018 14:11

Bosorka: ja to cet nekolikrat pred nejakejma 7 rokama. A premejslim o tom furt :).

6.9.2018 14:15
Janinka Bosorka

XXX.XXX.117.11

mastnacku tak už zbejvá jen to zkusit alespon u sebe.

6.9.2018 14:21
PavelIV

XXX.XXX.132.149

Tak já už si nevšiml traktoru s pluhem ani hluboko zoraného pole okolo ani nepamatuju. Všichni diskujou. Až budu mluvit s nějakým rostlinářem, tak se zeptám. Pamatuju si, že v 90 letech s tím diskováním jeden začínal, brácha u něj dělal a říkal, že když všichni oráči měli v některým roce všechno uschlý, tak oni ne. Že to utužený udrží líp vláhu.
Nekamenujte mě ale, fakt o tom vím dost málo, zjistím.

6.9.2018 14:21

bosorka: jejda, ja mam pocit ze jeden rok jsme neco neryli, zkousel jsem si i tri sestry a kopuil jsem si takovej zazracnej nastroj permakulturni se kterym jisty lidi s copankem ( asi je to nutnost k tomu aby fungoval ) dokazou i sekat travu. Kdzy ten hnuj mame prece ho neprodam :) Musel bych ho stejne nalozit... kukurici v trech sestrach me polamala lokalni vetrna smrst ( asi jsem nemel vetrolam ). Sousedni monokulturni pole kukurice bez skrabance. me to teda opustilo to nadseni a ono permakulturni naradi bud lezi ladem nebo jsem ho nekomu poslal, uz neivm budu se muset mrknout.

6.9.2018 14:42
Janinka Bosorka

XXX.XXX.117.11

Říkám, že neryjeme každý rok. Protože pěstujeme zeleninu na tři trati přecit.

6.9.2018 15:34
profesor1

XXX.XXX.192.98

Nemůžete srovnávat sto ha lány a nějaká domácí políčka. Jestliže chcete něco pěstovat, musíte rýt - orat. Dříve to nechávali ladem, protože hnoje moc neměli a věděli že když půdě něco nevrátí, tak úroda nebude. Později to vyřešilo umělé hnojvo (DOČASNĚ). Pomohla by mozajková krajina - pole - louka - alej -......... A ne lán o rozloze x stovek ha. No a kde se oře, tak zaorávat organickhnojivo - hnůj a pod..

7.9.2018 10:56
igor

XXX.XXX.159.37

Nejsem odborně vzdělán, ale dělám to celý život, jak jsem okoukal jako mladej od starších. A jsem spokojenej. Po sklizni zaryju hnůj přibližně na polovinu pozemku na dva strychy, zbytek zryju jen na jeden strych. Na jaře nakopu záhonky a řádky, zasázím a zaseju. Vodu v půdě mi drží právě ten hnůj (tedy, organická hmota vzniklá z dva roky uleželýho hnoje). Mám ozkoušeno, že i když nezalívám, tak mám lepší zeleninu i brambory než sousedé, kteří pravidelně zalévají, ale místo zarývání hnoje to na podzim i na jaře jen zkypří a popráší NPK apod.

Letošní mimořádné sucho zavinilo, že jsme na to stejně - já se zarytým hnojem bez zalívání, sousedé bez hnoje ale každý večer půl hodiny s hadicí v ruce.

7.9.2018 11:01
Janinka Bosorka

XXX.XXX.117.11

Mulč by to viditelně zlepšil.

7.9.2018 11:08

A nebo to hnojivo z ouvci vlny... linka ale stoji majlant :(

https://ecokraft.com/en/.

7.9.2018 11:41

Hele...hnojivo z ovčí vlny... mě by zajímaly ty granule - brikety z ovčí vlny - právě pro udržení vlhka. Totiž...na jízdárny se používá mletá geotextilie nebo jiná textilní vlákna (řezané koberce, atp.), ale nechce se mi tam dávat umělou hmotu. Jednou se to třeba zaorá, nebo jinak bude likvidovat a nechci tam mít moc umělého... ale to ovčí rouno mi přijde prostě dobrý nápad. Samozřejmě neumím srovnat, co bude mít větší životnost, jestli umělá textilní vlákno nebo vlna, ale prostě by mě potěšilo, kdyby to někdo zkoumal...

7.9.2018 13:02

Vsak, to jsou ty pelety - v podstate vetsi granule. Co jsem zatim vycet tak stopka je pro me masina na nasekani vlny nadrobno. Peletovaci lis uz by mel staci normalni.

13.9.2018 09:04
PavelIV

XXX.XXX.132.149

PavelIV napsal(a):
Tak já už si nevšiml traktoru s pluhem ani hluboko zoraného pole okolo ani nepamatuju. Všichni diskujou. Až budu mluvit s nějakým rostlinářem, tak se zeptám. Pamatuju si, že v 90 letech s tím diskováním jeden začínal, brácha u něj dělal a říkal, že když všichni oráči měli v některým roce všechno uschlý, tak oni ne. Že to utužený udrží líp vláhu.
Nekamenujte mě ale, fakt o tom vím dost málo, zjistím.

Tak jsem se zeptal. Prý se nemusí orat každý rok, ale aspoň jednou 5 let jo. Taky mě upozornil, že tomu ortodoxnímu diskaři se na polích dělají úplný laguny, když víc zaprší nebo na jaře, a toho jsem si všiml, jen jsem si neuvědomil, že je to skoro jen na jeho polích.
Mě zmátlo, že dneska už můžou prakticky orat (nebo podrývat - nevím) snad do 30cm jinou mašinou s větším záběrem, než klasickým pluhem.

13.9.2018 09:06

S velkou masinou muzou podrejvat i 70cm se zaberem na sirku traktoru, mozna vetsim.

13.9.2018 09:21

Na našem JZD je dobré snad jen to, že snad nemaj žádné disky a fakt všechno poctivě ořou a před tím rozmetaj kravínskej hnůj. Nepěstujou řepku ani kuku a největší pole maj cca 30ha a to hospodaří na 1000ha dohromady R+TTP.

25.2.2020 10:16

Letos bych rad stihnul udelat ten aeroficosi valec za moji PFku a pastviny a louky s tim pekne rozpichat a porezat. Snad to stihnu nez zacne "jarni" sucho. S takhle malou technikou nemuze valec vazit tunu, spis vystihnout pocasi aby bylo jeste dost vlhko ale ne zase tolik aby se louka zbytecne rozbrabala sipama.

25.2.2020 18:05
dad

XXX.XXX.64.31

Navař na válec staré žabky z lišty. Je to funkční a netrhá to drn. Hustotu žabek si musíš odzkoušet v závislosti na váze válce.

25.2.2020 18:29

Dade mas to vyzkouseny? U zabek se trosku bojim ze by se to ohejbalo, jestli myslis mfkovy, ty jsou 2mm nebo mozna i nejaky specialni se prodavaj 3mm ( na bezprstovku ). Uvazoval jsem starej bojler a narezat "hroty" z L profilu. Icka by mozna byly jeste lepsi. Apon 4mm.

25.2.2020 20:56
dad

XXX.XXX.64.31

Sílu z hlavy nevím, moje žabky jsou 3,7 mm silné.
Žabka se zařízne a vyjede. Trny z kde čeho se nezaráčejí ani nevytahují kolmo k povrchu a tak drn trhají nebo se lámou. Tehlologie vertidreinu je pro domácí výrobu složitá.
Když jednu žabku obětuješ tak hned zjistíš jestli síla 2 mm bude stačit. Plášť bojleru napřed nařízni a do zářezu dej žabku a přivař. Pokud možno kolmo k ose rotace a tak aby se zařezávala s co nejmenším odporem do strany.
Místo žabek můžeš použít i silnější železo které si upravíš do odpovídajícího tvaru, ale má větší odpor při zapichování do země, pak to chce válec dovážit.

25.2.2020 21:13
dad

XXX.XXX.64.31

Najdi si odkaz na šimosaurus nebo tak nějak, luční válce s prořezem, je to sice větší výrobek než si chceš postavit, ale na obrázku je vidět víc než dokážu vysvětlit

26.2.2020 08:05

Dad, diky uz jsem to zkouknul. Chci louku na suseni podrapat poradne, rozlez se na tretine mech, druha tretina jsou chlupy. Mozna kdyz je hrot sikmo, tak udela vetsi paseku, ne jen zarezy. Musim to znova nakoukat.

26.2.2020 14:36
dad

XXX.XXX.64.31

Trny z různých profilů a šikmé pláty drn potrhají, když potom vydatně nezaprší máš z louky suchou savanu (step). Mám rád tyhle zásahy, ale i ty špatné věci se dělaly s dobrým úmyslem. Svou louku znáš nejlíp ty. Tvoje rozhodnutí, tvoje následky.

26.2.2020 18:07

https://www.youtube.com/watch?v=_umX5Df0jJk
Tyhle ctyrzubce zatizeny zhora me prijde ze delaj lepsi praci a jeste za tim ty valce na uhlazeni.

Přidejte reakci

Přidat smajlík