Hezký den, chtěla jsem poprosit o radu. Chovám kozy UŽ
5. měsíc, takže máme před sebou první zimu. Protože holky ještě nejsou připuštěné, počítám že ještě nějaký čas budeme dojit. Kozky ale nechtějí být přes den v chlívku, i když je třeba bílo ( například včera...) Pokud budou chtít chodit venku i v mrazech, neomrznou jim struky? Mám je nechávat zavřené nebo se tomuto nebezpečí dá předejít nějakým chráničem na cecíky? Měla jsem na mysli něco jako teplou čepici na vemínko.... Radmila
gretlik
napsal(a):
5. měsíc, takže máme před sebou první zimu. Protože holky ještě nejsou připuštěné, počítám že ještě nějaký čas budeme dojit. Kozky ale nechtějí být přes den v chlívku, i když je třeba bílo ( například včera...) Pokud budou chtít chodit venku i v mrazech, neomrznou jim struky? Mám je nechávat zavřené nebo se tomuto nebezpečí dá předejít nějakým chráničem na cecíky? Měla jsem na mysli něco jako teplou čepici na vemínko.... Radmila
To jsem zvědavá na příspěvky.Naše kozenky mají vemínka jako medvídci. Renata
gretlik
napsal(a):
Naše holky moc ne.... Ani jim zatím nenarostla zimní srst...Radmila
Sousedi mají kozenku v podstatě celoročně venku , vemínko velké / a holé /a koza si v zimě nestěžovala, ani neomrzla..Má hodně podestláno v suchu a je přes den venku v závětří, jinak žádný proti omrzací obleček nevlastní a dobrý .a jak má koza tu skvělou vlastnost se do všeho zamotat a uškrtit se na čemkoliv, asi bych to s obalováním vemene ani nezkoušela.Helena
hehe
napsal(a):
Sousedi mají kozenku v podstatě celoročně venku , vemínko velké / a holé /a koza si v zimě nestěžovala, ani neomrzla..Má hodně podestláno v suchu a je přes den venku v závětří, jinak žádný proti omrzací obleček nevlastní a dobrý .a jak má koza tu skvělou vlastnost se do všeho zamotat a uškrtit se na čemkoliv, asi bych to s obalováním vemene ani nezkoušela.Helena
Máme kozy volně puštěné s tím, že můžou kdykoliv do maštale. Když je opravdu ošklivě tak si sami zalezou. Jsou na to zvyklý od malička a kdyby sme je zavřeli tak nám rozeberou chlívek a nebo ohluchnou sousedi
Nebyl zatím žádnej problém, že by jim byla zima nebo omrzalo vemínko. Jsou to hnědý krátkosrstý a v zimě jsou z nich pěkný chlupatice.
Nejen, že se umějí do všeho zamotat, ale taky všechno sežerou - úplně živě vidím kozu která má např. pletenej "nácecník" jak si to požíráním pomalu odpárává
gretlik
napsal(a):
Za deset let praxe s kozami, kravami a ovcemi jsem nezaznamenala případ omrzliny vemene, krávy jsou celoročně venku, ovce a kozy mají přístup do stlaného chlíva. Jestli máte hodně silný pocit, že jim to prospěje, namažte jim struky sádlem, ale nutné to vůbec není.