ladak
napsal(a):
Jaké máte zkušenoti s pordejem domácích produktů ze dvora ( dáváte inzerát, chce nějaká prodejna, výkup mléka nefunguje.........Dík
vzpomínka na jaro
Neregistrovaný uživatel

ladak
napsal(a):
Jaké máte zkušenoti s pordejem domácích produktů ze dvora ( dáváte inzerát, chce nějaká prodejna, výkup mléka nefunguje.........Dík
Dobrý večer,
asi vás nepotěším.
Mléko či produkty z mléka ať už kravského, ovčího či kozího jen tak prodávat nesmíte. Darovat ano. To je právě ten problém, se kterým bojuje spousta malých i větších rodinných farem. Naše předpisy a byrokracie jsou tak neoblomné, že je takřka nemožné, aby je malozpracovatel dodržel. Jelikož české normy nerozlišují malý a velký provoz, pokud máte malý provoz, vztahují se na vše normy stejně, jako např. na velkou mlékárnu.
Pokud chcete legálně prodávat kozí mléko, je třeba si nechat udělit licenci (ta stojí myslím do 1000 Kč), jenže to není vše. Musíte mít schválené chlazení na mléko, vše v nerezu, speciální místnost - mléčnici a pro prodej další místnost (nevím, jak je to s registrační pokladnou). Chov koz musíte mít ve správných zoohygienických podmínkách, dojení se musí uskutečňovat dle norem pro získávání syrové mléko - oddojení prvních střiků mléka, omytí nebo utření vemene, dojení mléka do schválených nádob nebo dojícího zařízení, filtrace nadojeného mléka přes mléčný jednorázový filtr, správné chlazení mléka, desinfekce struků po dojení, ...
Krom tohoto musíte provádět povinné testy mléka a zdravotní zkoušky koz nejméně jednou za rok.
Pokud chcete krom mléka prodávat i sýr, je to ještě mnohem horší. Krom předešlých kroků si musíte vybudovat malou mlékárnu a sýrárnu, dle odpovídajících norem ČR i nařízení EU EHS.
Takže musíte mít krom mléčnice a místnosti pro prodej místnost, kde se mléko bude pasterovat (vlastní výrobna), místnost, kde bude sýr popřípadě zrát, místnost, kde budete sýr kořenit a balit a místnost, kde budete výrobky skladovat v chladu, než je prodáte. Všechny místnosti musí splňovat tzv. hygienickou smyčku, tj. že se nesmí potkat surové mléko s hotovým výrobkem. Samozřejmě musí zde být čištá a špinavá šatna a sociální zařízení. Nemluvím o tom, že místnosti musí být předpisově obloženy keramickým obkladem, všechno zařízení z nerezu či plastu, bezdotykové baterie a podobně. Cena takovéto sýrárny se pohybuje od 750 000 do 2 mil. korun.
Samozřejmě musíte počítat s občasnou veterinární kontrolou a občasnými vzorky vašich produktů....a věřte či ne, některé subjekty dělají vše proto, aby nic dělat nemusely a snaží se, aby nás malé co nejdříve odradily.
Z tohoto vyplývá, že pokud jste drobnochovatel, jste nucen dělat podvody a prodávat výrobky jak se říká načerno. Naše normy a stát nás nepodporuje, ale spíše dusí.
Samozřejmě musí být při výrobě ponechána hygienická opatření, bez toho bychom ohrožovali nejen naše zdraví, ale i ostatních. Ale je tu to velké ALE.
Logicky, je snaha podporovat velké a na malé se vykašlat, je to prý moc práce, takže se k tomu nikdo nemá.
No a my pak lstivě a závistivě koukáme, jak na zahraniční salaši farmáři vyrábí svůj originální horský sýreček..... To co u nás tak moc chybí a možná i zanikne....
U nás si vesele můžete koupit v obchodě francouzské kozí sýry, německé, španělské a italské, ale těch našich tuzemských je jako šafránu.
Dříve bylo zvykem a není to tak dávno, že se obvykle přebytky z hospodářství rozprodaly po známých po vsi, nikomu to nevadilo, lidé chodili rádi. Děcka se koukla na kravky, kluci prolezli traktory a rodiče si z farmy odnášeli kus sýra, 2 litry mlíka a půl kila tvarohu či štáfličku másla. Dneska toto vadit začalo, najednou jste hlídaní jak psi a věřte mi, lidská závist z byť malého úspěchu je ta nejšerednější a lidé závistíví jsou.
Nechci nikoho odrazovat, ale vše vím a poznala jsem na vlastní kůži!
Proto nezahazuji flintu do žita a jdu tvrdě za tím, co jsem si vysnila s mým přítelem...
Hanka MKF
hanka mkf

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Dobrý večer,
asi vás nepotěším.
Mléko či produkty z mléka ať už kravského, ovčího či kozího jen tak prodávat nesmíte. Darovat ano. To je právě ten problém, se kterým bojuje spousta malých i větších rodinných farem. Naše předpisy a byrokracie jsou tak neoblomné, že je takřka nemožné, aby je malozpracovatel dodržel. Jelikož české normy nerozlišují malý a velký provoz, pokud máte malý provoz, vztahují se na vše normy stejně, jako např. na velkou mlékárnu.
Pokud chcete legálně prodávat kozí mléko, je třeba si nechat udělit licenci (ta stojí myslím do 1000 Kč), jenže to není vše. Musíte mít schválené chlazení na mléko, vše v nerezu, speciální místnost - mléčnici a pro prodej další místnost (nevím, jak je to s registrační pokladnou). Chov koz musíte mít ve správných zoohygienických podmínkách, dojení se musí uskutečňovat dle norem pro získávání syrové mléko - oddojení prvních střiků mléka, omytí nebo utření vemene, dojení mléka do schválených nádob nebo dojícího zařízení, filtrace nadojeného mléka přes mléčný jednorázový filtr, správné chlazení mléka, desinfekce struků po dojení, ...
Krom tohoto musíte provádět povinné testy mléka a zdravotní zkoušky koz nejméně jednou za rok.
Pokud chcete krom mléka prodávat i sýr, je to ještě mnohem horší. Krom předešlých kroků si musíte vybudovat malou mlékárnu a sýrárnu, dle odpovídajících norem ČR i nařízení EU EHS.
Takže musíte mít krom mléčnice a místnosti pro prodej místnost, kde se mléko bude pasterovat (vlastní výrobna), místnost, kde bude sýr popřípadě zrát, místnost, kde budete sýr kořenit a balit a místnost, kde budete výrobky skladovat v chladu, než je prodáte. Všechny místnosti musí splňovat tzv. hygienickou smyčku, tj. že se nesmí potkat surové mléko s hotovým výrobkem. Samozřejmě musí zde být čištá a špinavá šatna a sociální zařízení. Nemluvím o tom, že místnosti musí být předpisově obloženy keramickým obkladem, všechno zařízení z nerezu či plastu, bezdotykové baterie a podobně. Cena takovéto sýrárny se pohybuje od 750 000 do 2 mil. korun.
Samozřejmě musíte počítat s občasnou veterinární kontrolou a občasnými vzorky vašich produktů....a věřte či ne, některé subjekty dělají vše proto, aby nic dělat nemusely a snaží se, aby nás malé co nejdříve odradily.
Z tohoto vyplývá, že pokud jste drobnochovatel, jste nucen dělat podvody a prodávat výrobky jak se říká načerno. Naše normy a stát nás nepodporuje, ale spíše dusí.
Samozřejmě musí být při výrobě ponechána hygienická opatření, bez toho bychom ohrožovali nejen naše zdraví, ale i ostatních. Ale je tu to velké ALE.
Logicky, je snaha podporovat velké a na malé se vykašlat, je to prý moc práce, takže se k tomu nikdo nemá.
No a my pak lstivě a závistivě koukáme, jak na zahraniční salaši farmáři vyrábí svůj originální horský sýreček..... To co u nás tak moc chybí a možná i zanikne....
U nás si vesele můžete koupit v obchodě francouzské kozí sýry, německé, španělské a italské, ale těch našich tuzemských je jako šafránu.
Dříve bylo zvykem a není to tak dávno, že se obvykle přebytky z hospodářství rozprodaly po známých po vsi, nikomu to nevadilo, lidé chodili rádi. Děcka se koukla na kravky, kluci prolezli traktory a rodiče si z farmy odnášeli kus sýra, 2 litry mlíka a půl kila tvarohu či štáfličku másla. Dneska toto vadit začalo, najednou jste hlídaní jak psi a věřte mi, lidská závist z byť malého úspěchu je ta nejšerednější a lidé závistíví jsou.
Nechci nikoho odrazovat, ale vše vím a poznala jsem na vlastní kůži!
Proto nezahazuji flintu do žita a jdu tvrdě za tím, co jsem si vysnila s mým přítelem...
Hanka MKF
Toto je příklad malé sýrárničky na naší farmičce.
Vznikla tehdy, kdy jsme chtěli svoji práci zkvalitnit. Dříve jsme vyráběli sýr na plotně v kuchyni, poté na plynovém vařiči v nerezovém hrnci na 35 litrů. Musíte uznat, že při této výrobě se ani nedají dodržet základní hygienická opatření a často se nám stávalo, že výrobky byly nějakým způsobem vadné - plesnivé, zduřelé, kyselé, ...
Vznikla potřeba postavit (v našem případě upravit místnost pro výrobu sýrů), tedy pouze v domácích podmínkách. Postupně jsme místnost obložili, vybavili pasterem na mléko, dřezem a policemi, dokoupili různé náčiní,...
I přes toto všecko (cena se pohybuje okolo 150 000Kč) nemůžeme prodávat a ani samotná výrobnička by nemohla být schválena.
Bohužel, je to opravdu svízelná a nemilá situace. Mě velice rozhořčuje.
Co má člověk dělat s dnešní byrokracií???
.
hanka mkf

hanka mkf
napsal(a):
Toto je příklad malé sýrárničky na naší farmičce.
Vznikla tehdy, kdy jsme chtěli svoji práci zkvalitnit. Dříve jsme vyráběli sýr na plotně v kuchyni, poté na plynovém vařiči v nerezovém hrnci na 35 litrů. Musíte uznat, že při této výrobě se ani nedají dodržet základní hygienická opatření a často se nám stávalo, že výrobky byly nějakým způsobem vadné - plesnivé, zduřelé, kyselé, ...
Vznikla potřeba postavit (v našem případě upravit místnost pro výrobu sýrů), tedy pouze v domácích podmínkách. Postupně jsme místnost obložili, vybavili pasterem na mléko, dřezem a policemi, dokoupili různé náčiní,...
I přes toto všecko (cena se pohybuje okolo 150 000Kč) nemůžeme prodávat a ani samotná výrobnička by nemohla být schválena.
Bohužel, je to opravdu svízelná a nemilá situace. Mě velice rozhořčuje.
Co má člověk dělat s dnešní byrokracií???
.
Omlouvám se, že jsou ty fotky tak rozmazané.
hanka mkf

hanka mkf
napsal(a):
Toto je příklad malé sýrárničky na naší farmičce.
Vznikla tehdy, kdy jsme chtěli svoji práci zkvalitnit. Dříve jsme vyráběli sýr na plotně v kuchyni, poté na plynovém vařiči v nerezovém hrnci na 35 litrů. Musíte uznat, že při této výrobě se ani nedají dodržet základní hygienická opatření a často se nám stávalo, že výrobky byly nějakým způsobem vadné - plesnivé, zduřelé, kyselé, ...
Vznikla potřeba postavit (v našem případě upravit místnost pro výrobu sýrů), tedy pouze v domácích podmínkách. Postupně jsme místnost obložili, vybavili pasterem na mléko, dřezem a policemi, dokoupili různé náčiní,...
I přes toto všecko (cena se pohybuje okolo 150 000Kč) nemůžeme prodávat a ani samotná výrobnička by nemohla být schválena.
Bohužel, je to opravdu svízelná a nemilá situace. Mě velice rozhořčuje.
Co má člověk dělat s dnešní byrokracií???
.
Takhle vypadala místnost budoucí sýrárničky při výstavbě.
.
hanka mkf

hanka mkf
napsal(a):
Toto je příklad malé sýrárničky na naší farmičce.
Vznikla tehdy, kdy jsme chtěli svoji práci zkvalitnit. Dříve jsme vyráběli sýr na plotně v kuchyni, poté na plynovém vařiči v nerezovém hrnci na 35 litrů. Musíte uznat, že při této výrobě se ani nedají dodržet základní hygienická opatření a často se nám stávalo, že výrobky byly nějakým způsobem vadné - plesnivé, zduřelé, kyselé, ...
Vznikla potřeba postavit (v našem případě upravit místnost pro výrobu sýrů), tedy pouze v domácích podmínkách. Postupně jsme místnost obložili, vybavili pasterem na mléko, dřezem a policemi, dokoupili různé náčiní,...
I přes toto všecko (cena se pohybuje okolo 150 000Kč) nemůžeme prodávat a ani samotná výrobnička by nemohla být schválena.
Bohužel, je to opravdu svízelná a nemilá situace. Mě velice rozhořčuje.
Co má člověk dělat s dnešní byrokracií???
.
A takto se dá zužitkovat mléko od 3 koz.
- kozí mléko
- kozí měkký sýr
- kozí tvaroh a žervé s pažitkou
- kozí tvarohové sladké krémy
- kozí jogurty
.
hanka mkf

hanka mkf
napsal(a):
A takto se dá zužitkovat mléko od 3 koz.
- kozí mléko
- kozí měkký sýr
- kozí tvaroh a žervé s pažitkou
- kozí tvarohové sladké krémy
- kozí jogurty
.
Už nám psalo hodně lidí ze zdravých výživ, z obchodů nabízející i bioprodukty, že by byl o naše sýry zájem a nejen z našeho blízkého okolí. Bohužel jsme museli odmítat, z výše popsaných důvodů.
Ale jak vidíte, zájem o tuzemské výrobky je a neustále roste.
Nezáleží jen na ceně výrobku, spousta lidí si totiž za kvalitní výrobek radši připlatí.
Co je důležité, aby byl výrobek kvalitní, chutný a byl krajovou specialitou místního regionu. Takový výrobek nepotřebuje reklamu - prodává se totiž sám svoji kvalitou.
Ne jako výrobky, na které jde v televizi každou hodinu oblbující reklama, jak čerstvé kousky ovoce v jogurtu najdeme, ale že takový nízkotučný jogurt má kromě toho nádherně velkého čerstvého ovoce i spousta cukrů místo tuku, spousta škrobu, želatiny a dalších látek - to aby ten jogurt vypadal i krémově a jogurtově.Hold je toto běh na dlouhou trať.Snad se jednou dočkáme, že mléku, kvalitním domácím výrobkům a mléčnému tuku budou stavět chrámy.....
hanka mkf
napsal(a):
Už nám psalo hodně lidí ze zdravých výživ, z obchodů nabízející i bioprodukty, že by byl o naše sýry zájem a nejen z našeho blízkého okolí. Bohužel jsme museli odmítat, z výše popsaných důvodů.
Ale jak vidíte, zájem o tuzemské výrobky je a neustále roste.
Nezáleží jen na ceně výrobku, spousta lidí si totiž za kvalitní výrobek radši připlatí.
Co je důležité, aby byl výrobek kvalitní, chutný a byl krajovou specialitou místního regionu. Takový výrobek nepotřebuje reklamu - prodává se totiž sám svoji kvalitou.
Ne jako výrobky, na které jde v televizi každou hodinu oblbující reklama, jak čerstvé kousky ovoce v jogurtu najdeme, ale že takový nízkotučný jogurt má kromě toho nádherně velkého čerstvého ovoce i spousta cukrů místo tuku, spousta škrobu, želatiny a dalších látek - to aby ten jogurt vypadal i krémově a jogurtově.Hold je toto běh na dlouhou trať.Snad se jednou dočkáme, že mléku, kvalitním domácím výrobkům a mléčnému tuku budou stavět chrámy.....
My si vyrábíme sýr pro vlastní potřebu různých příchutí,nakládám je,smažím je, atd. a jediné jak uškodím velkoprodejcům je, že už žádný sýr nekoupím .Nikdo ho u nás nejí . No a přebytky ,než abych je vyhodila tak dám sousedce a známím ,zákazníky co by zaplatili bych taky měla ,ale problémy nepotřebuji. Tak třeba se časem něco zlepší a pohne k lepšímu.
Ledaže bychom sebrali naše kozeny a vyrazili demonstrovat do Prahy - to by čuměli Zákonodárci i ty kozy. Renata
renata
napsal(a):
My si vyrábíme sýr pro vlastní potřebu různých příchutí,nakládám je,smažím je, atd. a jediné jak uškodím velkoprodejcům je, že už žádný sýr nekoupím .Nikdo ho u nás nejí . No a přebytky ,než abych je vyhodila tak dám sousedce a známím ,zákazníky co by zaplatili bych taky měla ,ale problémy nepotřebuji. Tak třeba se časem něco zlepší a pohne k lepšímu.
Ledaže bychom sebrali naše kozeny a vyrazili demonstrovat do Prahy - to by čuměli Zákonodárci i ty kozy. Renata
Renato, mám obavu, že IQ jedné kozy mnohonásobně převyšuje IQ našich zákonodárců. Proto navrhuju - nedemonstrovat, raději rovnou vyměnit (zákonodárce bych nechal humánně dožít na rozlehlé pastvině - s ohledem na jejich přirozenou inteligenci ji není ani potřeba oplotit, cestu zpátky stejně nenajdou). Igor
hanka mkf
napsal(a):
Už nám psalo hodně lidí ze zdravých výživ, z obchodů nabízející i bioprodukty, že by byl o naše sýry zájem a nejen z našeho blízkého okolí. Bohužel jsme museli odmítat, z výše popsaných důvodů.
Ale jak vidíte, zájem o tuzemské výrobky je a neustále roste.
Nezáleží jen na ceně výrobku, spousta lidí si totiž za kvalitní výrobek radši připlatí.
Co je důležité, aby byl výrobek kvalitní, chutný a byl krajovou specialitou místního regionu. Takový výrobek nepotřebuje reklamu - prodává se totiž sám svoji kvalitou.
Ne jako výrobky, na které jde v televizi každou hodinu oblbující reklama, jak čerstvé kousky ovoce v jogurtu najdeme, ale že takový nízkotučný jogurt má kromě toho nádherně velkého čerstvého ovoce i spousta cukrů místo tuku, spousta škrobu, želatiny a dalších látek - to aby ten jogurt vypadal i krémově a jogurtově.Hold je toto běh na dlouhou trať.Snad se jednou dočkáme, že mléku, kvalitním domácím výrobkům a mléčnému tuku budou stavět chrámy.....
Někde jsem četla, že je možné mléko jako přebytek prodávat, ale nesmí se prodávat výrobky z něho, tak se to asi už změnilo, nebo sem to špatně pochopila. Zkuste prozkoumat stránky www.mie.cz - je to pro podporu prodeje ze dvora. Marcela
marlak
napsal(a):
Někde jsem četla, že je možné mléko jako přebytek prodávat, ale nesmí se prodávat výrobky z něho, tak se to asi už změnilo, nebo sem to špatně pochopila. Zkuste prozkoumat stránky www.mie.cz - je to pro podporu prodeje ze dvora. Marcela
Zdravím všechny příznivce ovcí a koz, letos jsem zavítal do Novohradských hor a velmi mile mě překvapila cedule u usedlosti jednoho místního farmáře, na které stálo:"Kozí sýry. Ručně hnětené. Vyráběné na základě rodinného receptu po šest generací. Naprosto nevyhovující normám EU, tudíž určeno ke krmným účelům. Testováno na lidech. " . Myslím, že i tanko lze obejít naše nesmyslné normy a byrokracii.... Zbyněk
zbyny
napsal(a):
Zdravím všechny příznivce ovcí a koz, letos jsem zavítal do Novohradských hor a velmi mile mě překvapila cedule u usedlosti jednoho místního farmáře, na které stálo:"Kozí sýry. Ručně hnětené. Vyráběné na základě rodinného receptu po šest generací. Naprosto nevyhovující normám EU, tudíž určeno ke krmným účelům. Testováno na lidech. " . Myslím, že i tanko lze obejít naše nesmyslné normy a byrokracii.... Zbyněk
Zbyňku, tak tohle mě z celého dne pobavilo zatím nejvíc. Beru to nejen jako vtip,ale také jako bezva tip - až mi bude Lucinka dávat megalitry a já začnu konečně vyrábět kozí ňamky .....
zbyny
napsal(a):
Zdravím všechny příznivce ovcí a koz, letos jsem zavítal do Novohradských hor a velmi mile mě překvapila cedule u usedlosti jednoho místního farmáře, na které stálo:"Kozí sýry. Ručně hnětené. Vyráběné na základě rodinného receptu po šest generací. Naprosto nevyhovující normám EU, tudíž určeno ke krmným účelům. Testováno na lidech. " . Myslím, že i tanko lze obejít naše nesmyslné normy a byrokracii.... Zbyněk
Já taky prodávám "krmný sýr a mléko" na radu naší paní veterinářky... Je jednou z mých pravidelných zákaznic. Radmila
hanka mkf

gretlik
napsal(a):
Já taky prodávám "krmný sýr a mléko" na radu naší paní veterinářky... Je jednou z mých pravidelných zákaznic. Radmila
Proč myslíte, že jsem se tak rozsáhle o tom rozepsala???....
protože vím, jak to je.
Všichni bychom si přáli, aby to takhle bylo, aby si každý mohl dle své libosti koupit, co mu chutná...
My jsme to takhle dělali hodně dlouho, na doporučení jsme to nikde na ceduli napsané neměli, do obchodu jsme to nedodávali.
Chodilo to tak, že si lidé, převážně maminky s dětmi chodili přímo k nám na minifarmu pro sýry, mléko, tvaroh i jogurty. Mezi tím se děcka pohoupala na naší originální houpačce třešňovce (mimochodem tato houpačka rozhodně nesplňuje bezpečnostní normy EU) , potom se jdou poškárlit s kůzlaty a kozama. Jaká to spokojenost a pohoda...
na jaře jsem tam uvítala mateřskou školku, pustila je ke kozám, ukázala jsem jim dojení koz, poté mohly ochutnat sladký tvarohový čokoládový krém, jogurt i sýr.
Neznám nic šťastnějšího a příjemnějšího než rozzářené dětské tváře...
Tradičně se v Semilech na konci léta v září koná Semilský pecen, aneb slavnost klasů, hroznů, brambor a chmelových šišek. Mezi hlavními organizátory slavnosti je i můj taťka a celá rodina se okolo příprav a realizaci těchto slavností motáme.
My s Jirkou připravujeme kozí spřežení, které se děckám strašně líbí, poté tam máme ohradu s kozama, mezi ohradou je stáneček, kde předvádíme odstřeďování mléka a stloukání másla, ráno předvádíme naživo dojení koz. Krom toho jsme tam přivezli i svoje sýry a jogurty, kdo chtěl ochutnal a měli jsme tam i část výroby ke koupi - ještě před slavnostmi jsem uháněla do Makra, abych koupila chladící boxy aby sýry nebyly v teple.
A představte si tu závistivou lidskou tvář, která si od nás koupí sýr, já mu k tomu popřeji dobrou chuť, usmívám se na něho a on s tím sýrem běží na veterinární správu anonymně napráskat, že nemáme povolení a na etiketě oválek s CZ EHS.....
To je pak lidská závist...
Pak to vysvětlujte veterinární kontrole, která na vás kouká zkrz prsty...vyhrožují vám do nevím čeho...fakt nemilý pocit.
Jak je ta závist krutá a ohrožující a nebezpečná, když lidi udávají i človíčka, který dělá výrobky od 3 koz.
To víte, že když jsem dala milým veterinářkám ochutnat, že ztvrdly v židlích blahem, praskalo jim za ušima, a že řekli, že se ani lidem nediví, že si sem pro sýry jezdí...
Jenže zákon je zákon - ten praví jasně - nesmět bez povolení prodat.
Tady vidíte, že by chtělo s tímhle něco udělat a nenechat si doslova kálet na hlavy!!!
Spousta lidí říká - a mě se to netýká, ale ono se to právě všech týká. Když proto člověk nic neudělá, tak to bude stejné jako teď a věřte, že to bude horší a horší, protože momentálně stát nezajímáme...
To je asi ta moje myšlenka a pointa všeho, co jsem chtěla říct.
Byla bych ráda, kdybyste se k tomuto problému vyjádřili i vy - nejenom ti, kteří chováte 3 nebo 6 koziček, ale i ti, kteří jich máte i 10 nebo 20 a nemůžete díky těmto zákonům nic dělat...
Hanka mkf
hanka mkf

hanka mkf
napsal(a):
Proč myslíte, že jsem se tak rozsáhle o tom rozepsala???....
protože vím, jak to je.
Všichni bychom si přáli, aby to takhle bylo, aby si každý mohl dle své libosti koupit, co mu chutná...
My jsme to takhle dělali hodně dlouho, na doporučení jsme to nikde na ceduli napsané neměli, do obchodu jsme to nedodávali.
Chodilo to tak, že si lidé, převážně maminky s dětmi chodili přímo k nám na minifarmu pro sýry, mléko, tvaroh i jogurty. Mezi tím se děcka pohoupala na naší originální houpačce třešňovce (mimochodem tato houpačka rozhodně nesplňuje bezpečnostní normy EU) , potom se jdou poškárlit s kůzlaty a kozama. Jaká to spokojenost a pohoda...
na jaře jsem tam uvítala mateřskou školku, pustila je ke kozám, ukázala jsem jim dojení koz, poté mohly ochutnat sladký tvarohový čokoládový krém, jogurt i sýr.
Neznám nic šťastnějšího a příjemnějšího než rozzářené dětské tváře...
Tradičně se v Semilech na konci léta v září koná Semilský pecen, aneb slavnost klasů, hroznů, brambor a chmelových šišek. Mezi hlavními organizátory slavnosti je i můj taťka a celá rodina se okolo příprav a realizaci těchto slavností motáme.
My s Jirkou připravujeme kozí spřežení, které se děckám strašně líbí, poté tam máme ohradu s kozama, mezi ohradou je stáneček, kde předvádíme odstřeďování mléka a stloukání másla, ráno předvádíme naživo dojení koz. Krom toho jsme tam přivezli i svoje sýry a jogurty, kdo chtěl ochutnal a měli jsme tam i část výroby ke koupi - ještě před slavnostmi jsem uháněla do Makra, abych koupila chladící boxy aby sýry nebyly v teple.
A představte si tu závistivou lidskou tvář, která si od nás koupí sýr, já mu k tomu popřeji dobrou chuť, usmívám se na něho a on s tím sýrem běží na veterinární správu anonymně napráskat, že nemáme povolení a na etiketě oválek s CZ EHS.....
To je pak lidská závist...
Pak to vysvětlujte veterinární kontrole, která na vás kouká zkrz prsty...vyhrožují vám do nevím čeho...fakt nemilý pocit.
Jak je ta závist krutá a ohrožující a nebezpečná, když lidi udávají i človíčka, který dělá výrobky od 3 koz.
To víte, že když jsem dala milým veterinářkám ochutnat, že ztvrdly v židlích blahem, praskalo jim za ušima, a že řekli, že se ani lidem nediví, že si sem pro sýry jezdí...
Jenže zákon je zákon - ten praví jasně - nesmět bez povolení prodat.
Tady vidíte, že by chtělo s tímhle něco udělat a nenechat si doslova kálet na hlavy!!!
Spousta lidí říká - a mě se to netýká, ale ono se to právě všech týká. Když proto člověk nic neudělá, tak to bude stejné jako teď a věřte, že to bude horší a horší, protože momentálně stát nezajímáme...
To je asi ta moje myšlenka a pointa všeho, co jsem chtěla říct.
Byla bych ráda, kdybyste se k tomuto problému vyjádřili i vy - nejenom ti, kteří chováte 3 nebo 6 koziček, ale i ti, kteří jich máte i 10 nebo 20 a nemůžete díky těmto zákonům nic dělat...
Hanka mkf
průvod městem
hanka mkf

hanka mkf
napsal(a):
průvod městem
sestřička se veze a táhne ji koza Dita
hanka mkf

hanka mkf
napsal(a):
sestřička se veze a táhne ji koza Dita
ukázka ručního dojení koz
hanka mkf

hanka mkf

hanka mkf
napsal(a):
stylová tribuna
jo a zapomněla jsem i dodat, že spousta lidem, co si k nám chodí, jsem řekla, že se toto stalo. A víte co mi na to většina řeklo?
...že ani neví, že jsou tak přísná pravidla, nad tím vším mávnou rukou a povídají: vyprdněte se na ně, máte to lepší než z krámu, nám to chutná, my sami ze své vlastní vůle si jdeme koupit dobrý sýr přímo ze dvora od konkrétních koziček a ne anonymní sýr z obchodního regálu. Všichni nám popřáli hodně štěstí.
Nebo řeknou, že to je hrozný, ta administrativa a ať se jdou všici vycpat...
hanka mkf

ladak
napsal(a):
2
Můžu mít dotaz?
Máte moc pěkné kozenky, nedivím se, že mají takovýto vysoký nádoj, mají moc pěkný rámec těla. Jsou čistokrevné?
Ta anglonubijka vypadá taky skvěle, mým cílem je vytvořit perfektní stádo bílých krátkosrstých a anglonubijských, ale to opravdu až v budoucnosti, bude to hodně práce, dřiny a odříkání.
Máte můj obdiv.
Čím krmíte, pokud to není tajná receptura. Dojením 3 krát denně se zvyšuje dojivost koz, u vysokoprodukčních koz se doporučuje dojit 3 krát a i 3 krát krmit.
Já mám od svých koz v průměru 1200 a 1300 kg mléka za laktaci.
Hanka MKF
Foto 2 měsíce po kůzlatech, při krmení před dojením.
hanka mkf
napsal(a):
Můžu mít dotaz?
Máte moc pěkné kozenky, nedivím se, že mají takovýto vysoký nádoj, mají moc pěkný rámec těla. Jsou čistokrevné?
Ta anglonubijka vypadá taky skvěle, mým cílem je vytvořit perfektní stádo bílých krátkosrstých a anglonubijských, ale to opravdu až v budoucnosti, bude to hodně práce, dřiny a odříkání.
Máte můj obdiv.
Čím krmíte, pokud to není tajná receptura. Dojením 3 krát denně se zvyšuje dojivost koz, u vysokoprodukčních koz se doporučuje dojit 3 krát a i 3 krát krmit.
Já mám od svých koz v průměru 1200 a 1300 kg mléka za laktaci.
Hanka MKF
Foto 2 měsíce po kůzlatech, při krmení před dojením.
Vaše kozy jsou super to je radost se podívat na tak kapacitní vemena. Já doma nemám pl. kozy ale dlouho jsem je sháněl abych byl spokojen. Dojit 3 krát je výhodné, ale pokud chodím do práce tak to nejde. Ony i 2 krát denně hodně dojí. Krmení jsem popsal v článku. LK
hanka mkf

hanka mkf
napsal(a):
Můžu mít dotaz?
Máte moc pěkné kozenky, nedivím se, že mají takovýto vysoký nádoj, mají moc pěkný rámec těla. Jsou čistokrevné?
Ta anglonubijka vypadá taky skvěle, mým cílem je vytvořit perfektní stádo bílých krátkosrstých a anglonubijských, ale to opravdu až v budoucnosti, bude to hodně práce, dřiny a odříkání.
Máte můj obdiv.
Čím krmíte, pokud to není tajná receptura. Dojením 3 krát denně se zvyšuje dojivost koz, u vysokoprodukčních koz se doporučuje dojit 3 krát a i 3 krát krmit.
Já mám od svých koz v průměru 1200 a 1300 kg mléka za laktaci.
Hanka MKF
Foto 2 měsíce po kůzlatech, při krmení před dojením.
Zatím krmíme a dojíme 2 krát denně, je tedy fakt, že v době po porodu zhruba kolem 30. - 60. dne je mléka opravdu hodně a dojení 3 krát denně by kozám rozhodně prospělo, neboť mají ve vemeni opravdu hodně mléka.
Krmná dávka není u nás ještě tak moc vyvážená, ale budu se snažit ji zkvalitnit a vyvážit.
LKD:
1, 5 kg jádra 1/3 mačkaný oves 1/3 mačkaný ječmen menší 1/3 mačkané kukuřice a trošku mačkané pšenice
0,5 kg sena lučního
pastva ad libitum + večer do žlabu kosené zelené krmení a seno
3,5 l vody se syrovátkou
voda pitná ad libitum z napáječek a z vědra na pastvě
minerální liz
zeleninové a ovocné skrojky a sušený chléb jako doplněk
ZKD:
3,5 kg luční seno
0,8 Kg jádro 1/3 ječmen 2/3 oves
pitná voda
(pokud je tak krmná řepa - bohužel jsme z podhůří), když je přebrané krmné brambory
minerální liz
přídavek vápníku a fosforu v době březosti a po porodu
Dávala bych kvalitní luční senáž, ale s malými balíky je problém, chtěla bych zařadit i vojtěškové úsušky a sušené cukrovarské řízky - ale to je hudba budoucnosti, ale budu se snažit. I extrahovaná sója by nebyla od věci-
Ale toto opravdu vysokoužitkovým kozám, není dobré ani glycidy ani bílkovinami překrmovat, pokud to není třeba.
Hanka MKF
hanka mkf

hanka mkf
napsal(a):
Zatím krmíme a dojíme 2 krát denně, je tedy fakt, že v době po porodu zhruba kolem 30. - 60. dne je mléka opravdu hodně a dojení 3 krát denně by kozám rozhodně prospělo, neboť mají ve vemeni opravdu hodně mléka.
Krmná dávka není u nás ještě tak moc vyvážená, ale budu se snažit ji zkvalitnit a vyvážit.
LKD:
1, 5 kg jádra 1/3 mačkaný oves 1/3 mačkaný ječmen menší 1/3 mačkané kukuřice a trošku mačkané pšenice
0,5 kg sena lučního
pastva ad libitum + večer do žlabu kosené zelené krmení a seno
3,5 l vody se syrovátkou
voda pitná ad libitum z napáječek a z vědra na pastvě
minerální liz
zeleninové a ovocné skrojky a sušený chléb jako doplněk
ZKD:
3,5 kg luční seno
0,8 Kg jádro 1/3 ječmen 2/3 oves
pitná voda
(pokud je tak krmná řepa - bohužel jsme z podhůří), když je přebrané krmné brambory
minerální liz
přídavek vápníku a fosforu v době březosti a po porodu
Dávala bych kvalitní luční senáž, ale s malými balíky je problém, chtěla bych zařadit i vojtěškové úsušky a sušené cukrovarské řízky - ale to je hudba budoucnosti, ale budu se snažit. I extrahovaná sója by nebyla od věci-
Ale toto opravdu vysokoužitkovým kozám, není dobré ani glycidy ani bílkovinami překrmovat, pokud to není třeba.
Hanka MKF
no původně tam měla být fotka úplně jiná, ale budiž. Je ale hodně rozmazaná
Tak a tady kůzlátka, už se na ty lumpíky těším...