Chtěla bych se zeptat, kdy začne být na kozence patrná březost.Lucinka byla u ženicha 24.10. a již asi týden pozoruji narůstající bříško. Zdá se mi to však docela brzy a tak se děsím, abychom neměli troj nebo čtyřčata. Během týdne mi zase klesla na mléce, takže máme na den už jen 600ml (ale díky i za to).Také bych se ráda pochlubila, povedl se mi jogurtík - sice byl řídší - nepřidala jsem sušené mléko, protože jsem měla jen kravské a já chtěla čistě kozí produkt. Podařil se mi koupit kozí jogurt - byl hodně hustý (st.pierre) ve slevě a pak jsem si našla návod na starší diskusi (jen se to různilo v teplotě při pasterizaci, tak jsem dala 80 st.C.) no a už mám litřík vlastního jogurtíku a ani nikdo nepoznal, že jde o kozí. (Jinak, kde jste všichni? Je tu nějak pusto, že by předvánoční shon?)
hanka mkf

jani
napsal(a):
Chtěla bych se zeptat, kdy začne být na kozence patrná březost.Lucinka byla u ženicha 24.10. a již asi týden pozoruji narůstající bříško. Zdá se mi to však docela brzy a tak se děsím, abychom neměli troj nebo čtyřčata. Během týdne mi zase klesla na mléce, takže máme na den už jen 600ml (ale díky i za to).Také bych se ráda pochlubila, povedl se mi jogurtík - sice byl řídší - nepřidala jsem sušené mléko, protože jsem měla jen kravské a já chtěla čistě kozí produkt. Podařil se mi koupit kozí jogurt - byl hodně hustý (st.pierre) ve slevě a pak jsem si našla návod na starší diskusi (jen se to různilo v teplotě při pasterizaci, tak jsem dala 80 st.C.) no a už mám litřík vlastního jogurtíku a ani nikdo nepoznal, že jde o kozí. (Jinak, kde jste všichni? Je tu nějak pusto, že by předvánoční shon?)
jo, jo
taky se mi zdá, že je tu dost pusto (nebo že bych natolik prudila svými "radami", nevím :-( )
Taky bych potřebovala, aby se víc chovatelů - zpracovatelů mléka vyjádřili k těm problémům, ze strany veterinárních nařízení ohledně malých mlékárniček a prodeje ze dvora. No ale asi tady ten problém nikoho netrápí. Tak si pak ale nesmíme na toto téma stěžovat, když s tím nechce mít nikdo co dočinění. Myslím, že je škoda propásnout šanci, kdy ze začíná bouřit a jít proti tomu. Dnes už se tak začíná dít ze strany Šumavy, Beskyd, Vysočiny, Libereckého kraje.
Nevím, ale mě rozhodně o budoucnost jde, o možnosti výroby a prodeje sýrů na úrovni, ne že budu každému úředníčkovi podlejzat, abych mohla tam a tam prodat pár kilo sýra. No ale když problémy jak vidím nejsou, proč se snažit, že.
Březost by zhruba v té druhé polovině by vidět měla, mám potvrzené, že na 3. měsíci je břicho znatelně zvětšené, koza hodně žere, na 3,5 měsících je poznat rozhoupíním stěny břišní dlaní již plody (tedy jemně a s citem), na 4. měsíci se začínají kůzlátka hýbat. No já si myslím, pokud se koza nepřeprskala, mělo by to být v pořádku.
Hanka MKF
hanka mkf

hanka mkf
napsal(a):
jo, jo
taky se mi zdá, že je tu dost pusto (nebo že bych natolik prudila svými "radami", nevím :-( )
Taky bych potřebovala, aby se víc chovatelů - zpracovatelů mléka vyjádřili k těm problémům, ze strany veterinárních nařízení ohledně malých mlékárniček a prodeje ze dvora. No ale asi tady ten problém nikoho netrápí. Tak si pak ale nesmíme na toto téma stěžovat, když s tím nechce mít nikdo co dočinění. Myslím, že je škoda propásnout šanci, kdy ze začíná bouřit a jít proti tomu. Dnes už se tak začíná dít ze strany Šumavy, Beskyd, Vysočiny, Libereckého kraje.
Nevím, ale mě rozhodně o budoucnost jde, o možnosti výroby a prodeje sýrů na úrovni, ne že budu každému úředníčkovi podlejzat, abych mohla tam a tam prodat pár kilo sýra. No ale když problémy jak vidím nejsou, proč se snažit, že.
Březost by zhruba v té druhé polovině by vidět měla, mám potvrzené, že na 3. měsíci je břicho znatelně zvětšené, koza hodně žere, na 3,5 měsících je poznat rozhoupíním stěny břišní dlaní již plody (tedy jemně a s citem), na 4. měsíci se začínají kůzlátka hýbat. No já si myslím, pokud se koza nepřeprskala, mělo by to být v pořádku.
Hanka MKF
ještě k tomu jogurtu, St .Pierre je od pana ing. Maštalíře ze Zahrádky, ten jogurt má hustý proto, že do něho přidává asi 2 % sušeného mléka, jenže má známosti v zahraničí a odtamtud dováží sušené kozí mléko, které je kvalitní.
I ze ZD Žernov je jogurt zahuštěný, tam tedy nevím, jestli kravským či kozím sušeným mlékem.
Kdyby se dělaly rozbory, zda v deklarovaných čistě kozích jogurtech se nachází kravské mlék, myslím, že by hodně vzorků neprošlo....
Ale to je každého výrobce věc a každý má to svědomí jiné...
Sušené kozí mléko od firmy ASP není kvalitní, je hořké a je hodně cítit kozinou, pokud byste to použila, budete mít nedobrý jogurt.
Mléko na jogurt se naschvál pasteruje na 91 - 95 °C kvůli denaturaci bílkovin a pak i díky odparu vody, tudíž zvýšení sušiny mléka.
Hanka MKF
hanka mkf
napsal(a):
ještě k tomu jogurtu, St .Pierre je od pana ing. Maštalíře ze Zahrádky, ten jogurt má hustý proto, že do něho přidává asi 2 % sušeného mléka, jenže má známosti v zahraničí a odtamtud dováží sušené kozí mléko, které je kvalitní.
I ze ZD Žernov je jogurt zahuštěný, tam tedy nevím, jestli kravským či kozím sušeným mlékem.
Kdyby se dělaly rozbory, zda v deklarovaných čistě kozích jogurtech se nachází kravské mlék, myslím, že by hodně vzorků neprošlo....
Ale to je každého výrobce věc a každý má to svědomí jiné...
Sušené kozí mléko od firmy ASP není kvalitní, je hořké a je hodně cítit kozinou, pokud byste to použila, budete mít nedobrý jogurt.
Mléko na jogurt se naschvál pasteruje na 91 - 95 °C kvůli denaturaci bílkovin a pak i díky odparu vody, tudíž zvýšení sušiny mléka.
Hanka MKF
Hani, děkuji za odpověď, jen jestli jsem to dobře spočítala, tak Lucie by byla březí teprve 6tý - 7mý týden. Poprvé prý byla u kozla 19.10. a to se paní moc nezdálo, tak ji nechala překrýt 24.10. znovu.Jinak nemoci bych to nepřikládala, je v pohodě - žere,pije, bobkuje, čůrá .... . No a jak jsem psala, má ležení z desek, pokud byly holé, bylo vše fajn, teť se mi zdálo chladno, tak jsem jí na ty desky dala slámu (a to i z toho důvodu, aby ji to netlačilo,když je teť těhule) a milej Lucifer (takhle jí nadávám) si tam začala konat svojí potřebu. Někde jsem četla, že mráz kozám až tak nevadí, ale vadí jim vlhko, takže co byste mi,prosím, doporučili ? Buď holé desky (na paletě),které ji určitě tlačí a jsou určitě studené nebo dávat na ně slámu, na kterou s oblibou čůrá a bobkuje? Někdy je to fakt Lucifer (Bobkovnice).
hanka mkf
napsal(a):
jo, jo
taky se mi zdá, že je tu dost pusto (nebo že bych natolik prudila svými "radami", nevím :-( )
Taky bych potřebovala, aby se víc chovatelů - zpracovatelů mléka vyjádřili k těm problémům, ze strany veterinárních nařízení ohledně malých mlékárniček a prodeje ze dvora. No ale asi tady ten problém nikoho netrápí. Tak si pak ale nesmíme na toto téma stěžovat, když s tím nechce mít nikdo co dočinění. Myslím, že je škoda propásnout šanci, kdy ze začíná bouřit a jít proti tomu. Dnes už se tak začíná dít ze strany Šumavy, Beskyd, Vysočiny, Libereckého kraje.
Nevím, ale mě rozhodně o budoucnost jde, o možnosti výroby a prodeje sýrů na úrovni, ne že budu každému úředníčkovi podlejzat, abych mohla tam a tam prodat pár kilo sýra. No ale když problémy jak vidím nejsou, proč se snažit, že.
Březost by zhruba v té druhé polovině by vidět měla, mám potvrzené, že na 3. měsíci je břicho znatelně zvětšené, koza hodně žere, na 3,5 měsících je poznat rozhoupíním stěny břišní dlaní již plody (tedy jemně a s citem), na 4. měsíci se začínají kůzlátka hýbat. No já si myslím, pokud se koza nepřeprskala, mělo by to být v pořádku.
Hanka MKF
Zdravím Hanko,
Tvoje rady jsou vždycky inspirativní, je vidět, že víš, o čem mluvíš a máš to v hlavě srovnané. Co se týče malých chovatelů a prodeje ze dvora, já bych se klidně přidala. Mám sice kozenky jen 4, ale hodně jsem zvažovala rozšíření, jenže... Když vidím všechnu byrokracii a ty problémy, tak mě to spíš odrazuje...
Takže - co s tím budem dělat?
Lenka
lenunka
napsal(a):
Zdravím Hanko,
Tvoje rady jsou vždycky inspirativní, je vidět, že víš, o čem mluvíš a máš to v hlavě srovnané. Co se týče malých chovatelů a prodeje ze dvora, já bych se klidně přidala. Mám sice kozenky jen 4, ale hodně jsem zvažovala rozšíření, jenže... Když vidím všechnu byrokracii a ty problémy, tak mě to spíš odrazuje...
Takže - co s tím budem dělat?
Lenka
Taky by mě zajímalo co by se dalo dělat - sice v nejbližších letech neplánuju nijak zvlášť rozšiřovat počet koz, ale nebráním se myšlence se časem tomu věnovat víc. Ale na druhou stranu, mě z toho všeho taky trochu přechází chuť.
Můžu se zeptat co podnikají ty zmiňovaný kraje - mě by hlavně zajímala vysočina
Marcela
hanka mkf
napsal(a):
jo, jo
taky se mi zdá, že je tu dost pusto (nebo že bych natolik prudila svými "radami", nevím :-( )
Taky bych potřebovala, aby se víc chovatelů - zpracovatelů mléka vyjádřili k těm problémům, ze strany veterinárních nařízení ohledně malých mlékárniček a prodeje ze dvora. No ale asi tady ten problém nikoho netrápí. Tak si pak ale nesmíme na toto téma stěžovat, když s tím nechce mít nikdo co dočinění. Myslím, že je škoda propásnout šanci, kdy ze začíná bouřit a jít proti tomu. Dnes už se tak začíná dít ze strany Šumavy, Beskyd, Vysočiny, Libereckého kraje.
Nevím, ale mě rozhodně o budoucnost jde, o možnosti výroby a prodeje sýrů na úrovni, ne že budu každému úředníčkovi podlejzat, abych mohla tam a tam prodat pár kilo sýra. No ale když problémy jak vidím nejsou, proč se snažit, že.
Březost by zhruba v té druhé polovině by vidět měla, mám potvrzené, že na 3. měsíci je břicho znatelně zvětšené, koza hodně žere, na 3,5 měsících je poznat rozhoupíním stěny břišní dlaní již plody (tedy jemně a s citem), na 4. měsíci se začínají kůzlátka hýbat. No já si myslím, pokud se koza nepřeprskala, mělo by to být v pořádku.
Hanka MKF
Podle mých informací se chystá novela pro drobné producenty, ale nevkládám v to velké naděje - co už tak naši zákonodárci dovedou, aby to nebylo na závěr ještě horší než teď.
Jinak se teď rozjíždí všude zakládání Místních Akčních Skupin, nám za totality vyrostlým ten termín znídost komunisticky, ale vpodstatě by mělo jít o zaktivizování venkova a zabránění jeho pustnutí a vymírání tím, že se rozvinou právě aktivity šité na míru místním podmínkám, ať už se jedná o zemědělce, živnostníky, spolky...... Nejaktivnější a vzorová prý je MAS Posázaví, zkuste zapátrat...