Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
13.1.2008 11:40

mám roční kozu. krásnou, dobře živenou,ale zatím neměla říji a není teda připuštěná. zkoušeli jsme jí dávat odvar z lněného semena, snížit dávku sena ale nic nezabralo. na maso je jí škoda. neznáte nějaký fígl jak u ní docílit říje? děkuju

13.1.2008 12:45

palos napsal(a):
mám roční kozu. krásnou, dobře živenou,ale zatím neměla říji a není teda připuštěná. zkoušeli jsme jí dávat odvar z lněného semena, snížit dávku sena ale nic nezabralo. na maso je jí škoda. neznáte nějaký fígl jak u ní docílit říje? děkuju

Čekat - příroda si zavolá sama

15.1.2008 09:26

palos napsal(a):

Kozlí pach aktivuje říji a říje bývá výraznější. Zkuste za jet ke kozlovi / stejně budete potřebovat vědět, kde to je / a vezměte si do pytle trochu kozlího hnoje.Dejte to koze vedle kotce nebo do škatule do kotce. Pokud je koza ve stádě s kozlem a neprská se muže být už březí . Hermafrodit není ? / někde říkají cvítor /
Píšete dobře živenou. Není příliš tlustá ? To pak k říji ani nedojde. Dobrý je také přídavek vitamínu E, ale s mírou, at jí neotrávíte.Místo kupovaných vitamínů můžete nechat naklíčit trochu obilí . Klíčky obsahují velmi vysoké množství vit. E.
Klíčení : na dva dny v chladnu nechejte obilí zalité vodou. Pak vodu slijte, a zrno v tenké vrstvě nechte asi tak tři dny v teplotě do dvaceti na klíčit. Dejte koze hrst tohoto obilí ráno a večer. Helena

15.1.2008 14:31

palos napsal(a):

Doufám, že jste někdo jiný a že vám teda neodpovídám už podruhé stejnou věc. Píšete, že jste snížil dávku sena - no pokud chcete vyzkoušet ten flushing, který jsem popsala v příspěvku Proč se koza neprská z 30.12., řiďte se celým návodem. Vzhledem k tomu, že už máme půlku ledna a přibývá dne, kozí ochoty k říji bude ubývat. Přechodnou malou naději vám dávám pro druhou půlku března, to některé madam, kterým se nechtělo na podzim, zaberou , ale pozor - takto počatá kůzlata se narodí koncem srpna nebo začátkem září. Sotva za další dva měsíce odstavíte, už abyste se zase staral o další připouštění - pokud tedy chcete rodit v jarním termínu, což se u koz sluší . První laktace tedy bude taková nanicovatá. Sama za sebe můžu říct, že podzimní kůzlata ráda nemám a vůbec nejsem odvázaná z toho, když se mi to stane. Ale záleží na vás ( a hlavně na koze, jestli se nechá ukecat )

16.1.2008 10:21

palos napsal(a):

Dobrý den. Já bych radila jinak, pokud si myslíte že je koza už vyspělá a už nechcete čekat na říji, tak jí nechte od veterináře píchnout Supergestran nebo Estrofan. A do 5dnů by měla mít říji. Pak musíte jen honem ke kozlíkovi :-)

17.1.2008 06:59

qualme napsal(a):
Dobrý den. Já bych radila jinak, pokud si myslíte že je koza už vyspělá a už nechcete čekat na říji, tak jí nechte od veterináře píchnout Supergestran nebo Estrofan. A do 5dnů by měla mít říji. Pak musíte jen honem ke kozlíkovi :-)

Kozy obecně velmi špatně snášejí hormonální léčbu. Vyvolávání říje tímto způsobem / velmi účinným u krav a koní / kozu může zabít. Samorřejmě že to i může přežít . Ovšem já bych to nedělala i kdybych jí měla mít rok jalovou . Helena

17.1.2008 09:22

palos napsal(a):

ahoj, naše koza také neměla v prvním roce říji, i když jsme ji cpali vším možným
tedy zaplaťpánBůh

19.1.2008 01:00

hehe napsal(a):
Kozy obecně velmi špatně snášejí hormonální léčbu. Vyvolávání říje tímto způsobem / velmi účinným u krav a koní / kozu může zabít. Samorřejmě že to i může přežít . Ovšem já bych to nedělala i kdybych jí měla mít rok jalovou . Helena

Já tedy musím říci, že mám velmi dobré zkušenosti s hormonálním vyvoláním říje. Používala jsem Remophan a do 3 dnů se koza prskala. Bez nějakých zdravotních či jiných komplikací.

Přidejte reakci

Přidat smajlík