Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
15.8.2008 08:48
judyna

XXX.XXX.220.2

Petro, do zavařovacího hrnce se vloží tenkostěnný hrnec (říkala Jarmilka, že ho koupila za několik desetikorun v tescu), mléko se nahřívá ve vodní lázni- a udrží krásně teplotu těch 60-65 st po dobu 20-30 min, kdyby se snížila, jen knoflíkem přihřejete. Je to pohodlné a hlavně se nevystavujete pindání rodiny, že s tím blbým mlíkem zabíráte místo na sporáku. Pak hrnec vyjmete a dáte do dřezu nebo vany se studenou vodou, a rychle zchladíte na 43 st- rychlé zchlazení je důležité pro účinnou pasterizaci. No a jak potom dohříváte sýřeninu- tak zase šup s hrncem do vodní lázně do zavařováku. No a ten výpustný ventil je také super, nenatahujete se s vyléváním vody. Judyna

15.8.2008 08:49
judyna

XXX.XXX.220.2

judyna napsal(a):
Petro, do zavařovacího hrnce se vloží tenkostěnný hrnec (říkala Jarmilka, že ho koupila za několik desetikorun v tescu), mléko se nahřívá ve vodní lázni- a udrží krásně teplotu těch 60-65 st po dobu 20-30 min, kdyby se snížila, jen knoflíkem přihřejete. Je to pohodlné a hlavně se nevystavujete pindání rodiny, že s tím blbým mlíkem zabíráte místo na sporáku. Pak hrnec vyjmete a dáte do dřezu nebo vany se studenou vodou, a rychle zchladíte na 43 st- rychlé zchlazení je důležité pro účinnou pasterizaci. No a jak potom dohříváte sýřeninu- tak zase šup s hrncem do vodní lázně do zavařováku. No a ten výpustný ventil je také super, nenatahujete se s vyléváním vody. Judyna

paster

15.8.2008 10:30
renata

XXX.XXX.51.72

judyna napsal(a):
paster

A smím se zeptat na kolik litrů ho máte ? Já mám podobný princip ,ale jsou to dva velké hrmce na plynové stoličce.Jinak moc pěkné a dobrý nápad. Renata

15.8.2008 13:19
judyna

XXX.XXX.220.2

renata napsal(a):
A smím se zeptat na kolik litrů ho máte ? Já mám podobný princip ,ale jsou to dva velké hrmce na plynové stoličce.Jinak moc pěkné a dobrý nápad. Renata

Reni, na hrnci píšou, že je na 29 litrů, záleží jak hluboký tam strčíte ten vnitřní, na kurzu jsme tam dávali 15-17 litrů mléka. Momentálně mám ty tenkostěnné hrnce objednané v Horizontu- www.horizont-zs.cz, v pondělí mi je budou odesílat, tak v úterý, nejp. středu by měli být doma, tak pak hned dám vědět. Judyna

15.8.2008 13:26
petravavro

XXX.XXX.129.199

judyna napsal(a):
Reni, na hrnci píšou, že je na 29 litrů, záleží jak hluboký tam strčíte ten vnitřní, na kurzu jsme tam dávali 15-17 litrů mléka. Momentálně mám ty tenkostěnné hrnce objednané v Horizontu- www.horizont-zs.cz, v pondělí mi je budou odesílat, tak v úterý, nejp. středu by měli být doma, tak pak hned dám vědět. Judyna

Dobrý den.
Děkuji za tip, chytře vymyšlené. My pasterizujeme mléko při 72st. po dobu 20sek, tak se chci ještě optat, až na jakou teplotu ten hrnec zvládne ohřát???
U nás naštěstí nikdo nepindá - dcerka má 20 měsíců a kozí stádečko jsou její miláčci a manžel od té doby, co díky kozímu mléku přišel o astma, poctivě každý den seká zelenou píci, dobrovolně sám od sebe kydá v chlévě a suší seno jak divý, já pak jen rajtuji na platiňáku a sešlapávám, aby se mu tam toho sena vešlo ještě víc. Takže ho vlastně musím hooooodně moc vychválit:-)
Petra V.

15.8.2008 13:37
judyna

XXX.XXX.220.2

petravavro napsal(a):
Dobrý den.
Děkuji za tip, chytře vymyšlené. My pasterizujeme mléko při 72st. po dobu 20sek, tak se chci ještě optat, až na jakou teplotu ten hrnec zvládne ohřát???
U nás naštěstí nikdo nepindá - dcerka má 20 měsíců a kozí stádečko jsou její miláčci a manžel od té doby, co díky kozímu mléku přišel o astma, poctivě každý den seká zelenou píci, dobrovolně sám od sebe kydá v chlévě a suší seno jak divý, já pak jen rajtuji na platiňáku a sešlapávám, aby se mu tam toho sena vešlo ještě víc. Takže ho vlastně musím hooooodně moc vychválit:-)
Petra V.

Kde byl, když jsem se vdávala?!?!?No asi vím, tahal kačera po dvoře..... Hrnec jsem si teď přivezla z Glogu, už jdu kouknout na ty stupně- takře je to až po bod varu. Taky jsem před kurzem pasterovala 20 min na 72-74 st, ale tím, že teď dělám ve vodní lázni a není problém to mléko tam těch 20 min (jak říká pan Guba)- 30 min (jak praví předpisy) podržet na 60-65 st, je to určitě šetrnější a v mléce toho zůstane víc dobrého. Ale náhodou, musím i toho svého pantátu pochválit- a v neposlední řadě i svou pubertální dceru- poslední louku jsem nasušila tak, že jsem občas koukla přes plot- pantáta seděl za traktorem, zapřáhlý lis- z něho lyžiny , za ním vlečka- na vlečce ukládala dcera- zlisovali, přivezli, složili- a mě z toho ruce nebolely. No jsem zvědava, co mě to bude stát- asi je mi to jasné- dcera vnoci odjíždí na letní hereckou školu ku Praze, tak to asi bude tučné kapesné!!Judyna

16.8.2008 00:20
petravavro

XXX.XXX.129.199

judyna napsal(a):
Kde byl, když jsem se vdávala?!?!?No asi vím, tahal kačera po dvoře..... Hrnec jsem si teď přivezla z Glogu, už jdu kouknout na ty stupně- takře je to až po bod varu. Taky jsem před kurzem pasterovala 20 min na 72-74 st, ale tím, že teď dělám ve vodní lázni a není problém to mléko tam těch 20 min (jak říká pan Guba)- 30 min (jak praví předpisy) podržet na 60-65 st, je to určitě šetrnější a v mléce toho zůstane víc dobrého. Ale náhodou, musím i toho svého pantátu pochválit- a v neposlední řadě i svou pubertální dceru- poslední louku jsem nasušila tak, že jsem občas koukla přes plot- pantáta seděl za traktorem, zapřáhlý lis- z něho lyžiny , za ním vlečka- na vlečce ukládala dcera- zlisovali, přivezli, složili- a mě z toho ruce nebolely. No jsem zvědava, co mě to bude stát- asi je mi to jasné- dcera vnoci odjíždí na letní hereckou školu ku Praze, tak to asi bude tučné kapesné!!Judyna

Tak na "paster" si ještě počkám. Ač jsem se svíjela jak psí víno, manžel mě sice vybavil korunkami, ale zároveň i složenkami Ani pohrůžka, že je mladší a měl by mě tutdíž poslouhat nezabrala.Tak příště.
Kapesné bych občas taky brala Rodičovský příspěvek od státu je "vtipný". Každopádně na druhou stranu zase nehrozí, že by se manželův klon dožadoval tučného kapesného
Hlavně ať se Vám v hrnci daří!!!!! Třeba si na mě vzpomene Ježíšek
Petra V.

16.8.2008 08:16
hensi

XXX.XXX.210.193

petravavro napsal(a):
Tak na "paster" si ještě počkám. Ač jsem se svíjela jak psí víno, manžel mě sice vybavil korunkami, ale zároveň i složenkami Ani pohrůžka, že je mladší a měl by mě tutdíž poslouhat nezabrala.Tak příště.
Kapesné bych občas taky brala Rodičovský příspěvek od státu je "vtipný". Každopádně na druhou stranu zase nehrozí, že by se manželův klon dožadoval tučného kapesného
Hlavně ať se Vám v hrnci daří!!!!! Třeba si na mě vzpomene Ježíšek
Petra V.

To jsou pěkné investice do vybavení,ještě aby se to časem vrátilo.Ale snad jo,konečně si lidi znovu začínaj vážit toho "Domácího",a né hurá do supermárketu ,je tam akce . Jinak tiše závidím k novému hrnci..Snad ještě na nej nerazím pozdějc.A možná taky udoláme Ježíška,ale to je ještě daleko,tak se musíme spokojit s hrncem a vanou

16.8.2008 19:30
judyna

XXX.XXX.220.2

hensi napsal(a):
To jsou pěkné investice do vybavení,ještě aby se to časem vrátilo.Ale snad jo,konečně si lidi znovu začínaj vážit toho "Domácího",a né hurá do supermárketu ,je tam akce . Jinak tiše závidím k novému hrnci..Snad ještě na nej nerazím pozdějc.A možná taky udoláme Ježíška,ale to je ještě daleko,tak se musíme spokojit s hrncem a vanou

No co se týče investic, teď mi teda slušně vykrvácela peněženka a všechny tajné hromádky- kultury, syřidla, formy,vosky, paster, profi tescoma 35 lt hrnec, balička na sýry (ne profi, jen ta fólie s odsávačkou), harfa, profi teploměr..... no dopracovala jsem se ke 21 tis, tak teď jen ať mi dá Pánbůh zdraví a začne se to v sýrech pomalinku vracet! Judyna

18.8.2008 09:31
renata

XXX.XXX.51.72

judyna napsal(a):
No co se týče investic, teď mi teda slušně vykrvácela peněženka a všechny tajné hromádky- kultury, syřidla, formy,vosky, paster, profi tescoma 35 lt hrnec, balička na sýry (ne profi, jen ta fólie s odsávačkou), harfa, profi teploměr..... no dopracovala jsem se ke 21 tis, tak teď jen ať mi dá Pánbůh zdraví a začne se to v sýrech pomalinku vracet! Judyna

Tak já jsem si hrnec zakoupila ,naštěstí mám nerezák už zakoupený a pásne do něj jak prdel na hrnec . A musím vás Judyno pochválit za tip -je úžasný ,hlavně ,že má termostat. V neděli jsem ho vyzkoušela -super. Všem kdo nemají 150000,na schválený paster a potřebují na pár litrů -vřele doporučuji a z celého srdce vám přeji ať si ho můžete zakoupit. 16 litrový hrnec od Ketrisu stojí 16000 bez DPH a není schválený . Renata

18.8.2008 11:40
jeduvka

XXX.XXX.178.82

judyna napsal(a):
No co se týče investic, teď mi teda slušně vykrvácela peněženka a všechny tajné hromádky- kultury, syřidla, formy,vosky, paster, profi tescoma 35 lt hrnec, balička na sýry (ne profi, jen ta fólie s odsávačkou), harfa, profi teploměr..... no dopracovala jsem se ke 21 tis, tak teď jen ať mi dá Pánbůh zdraví a začne se to v sýrech pomalinku vracet! Judyna

Tak mě právě vytáhl z úklidu u zvířat telefon. Pantáta mi volal, že pro mě má ten vytoužený kastrol. A že bude doma včas. Ó jak se dnes těším na večerní program v multifunkční prádelně. Dáreček je celý v nerezu, s termostatem, výpustným kohoutem a prý i časovačem (heč)
Jinak, Judino, taky jsem napjatá, jak se mi budou investive vracet. Čistě mezi námi, pořízení zvířat a technologie jsem zařadila do kategorie prašule nenávratně pryč. Ale ráda se nechám příjemně překvapit opakem.
V sobotu jsme slavili duble narozky a kamarádi sežrali (jinak se útoku termitů na talíře říci nedá) veškerou moji produkci od kurzu a ptali se, kdy bude další várka, že si přijedou s nachystanými drobnými. Asi se dozrátí sýra do goudy nedočkáme. Opouští nás už v podobě balkánského. A klobásy z opavdovského a nepráškovaného masa ze zvířat patřících do českého kulturního dědictví baštili až po tom, co se přesvědčili, že domácí sýr fakt není.
Zatím všechno dělám v riccotových košíčcích a šetřím na kozí kelímky a ten velkej bez dna s vložkou na naočkovaný rozkostičkovaný. Stále mě neopouští myšlenky na věnování kola Nivy pantátovi k padesátinám. Má ještě 5 a půl roku čas, tak se snad povede. Pantáta Nivu rád... tuze rád.
Martina

18.8.2008 14:04
judyna

XXX.XXX.220.2

jeduvka napsal(a):
Tak mě právě vytáhl z úklidu u zvířat telefon. Pantáta mi volal, že pro mě má ten vytoužený kastrol. A že bude doma včas. Ó jak se dnes těším na večerní program v multifunkční prádelně. Dáreček je celý v nerezu, s termostatem, výpustným kohoutem a prý i časovačem (heč)
Jinak, Judino, taky jsem napjatá, jak se mi budou investive vracet. Čistě mezi námi, pořízení zvířat a technologie jsem zařadila do kategorie prašule nenávratně pryč. Ale ráda se nechám příjemně překvapit opakem.
V sobotu jsme slavili duble narozky a kamarádi sežrali (jinak se útoku termitů na talíře říci nedá) veškerou moji produkci od kurzu a ptali se, kdy bude další várka, že si přijedou s nachystanými drobnými. Asi se dozrátí sýra do goudy nedočkáme. Opouští nás už v podobě balkánského. A klobásy z opavdovského a nepráškovaného masa ze zvířat patřících do českého kulturního dědictví baštili až po tom, co se přesvědčili, že domácí sýr fakt není.
Zatím všechno dělám v riccotových košíčcích a šetřím na kozí kelímky a ten velkej bez dna s vložkou na naočkovaný rozkostičkovaný. Stále mě neopouští myšlenky na věnování kola Nivy pantátovi k padesátinám. Má ještě 5 a půl roku čas, tak se snad povede. Pantáta Nivu rád... tuze rád.
Martina

Se nám ti pantátové začínají snažit, co? Já jsem dostala ten profi teploměr, co měl pan Guba- ten kulatý i ten digitální- od pantáty. Holt, asi sýry chutnají. Ta velké forma je suprová, když dělám ze 30 litrů, dělám to v ní. Tak je ať nám dá Pánbůh zdraví a chuť, ať můžeme tvořit- i když se nám investice vrátí, stejně to zase do něčeho vrazíme- a tak pořád dokola. Ještě se mi ani nezačalo vracet- a už pokukuji po profi harfě! Judyna

18.8.2008 14:26
jeduvka

XXX.XXX.178.82

judyna napsal(a):
Se nám ti pantátové začínají snažit, co? Já jsem dostala ten profi teploměr, co měl pan Guba- ten kulatý i ten digitální- od pantáty. Holt, asi sýry chutnají. Ta velké forma je suprová, když dělám ze 30 litrů, dělám to v ní. Tak je ať nám dá Pánbůh zdraví a chuť, ať můžeme tvořit- i když se nám investice vrátí, stejně to zase do něčeho vrazíme- a tak pořád dokola. Ještě se mi ani nezačalo vracet- a už pokukuji po profi harfě! Judyna

hm, harfa.
už jsem narýsovala výrobní výkres. Tak asi Ježíšek.... nebo svatý Martnin? Ale neudala jsem k rozměrům třídu přesnosti. Na nerez provedení jsem nezapoměla, místo břitů z oboustranně broušených žiletkových plíšků ze sendvičové oceli jsem navrhla 0,3 mm chirurgický drát. Tak jsem napjatá, jak se pochlapí. Zatím drobím zrno nožem na chleba
Martina

18.8.2008 14:28
judyna

XXX.XXX.220.2

judyna napsal(a):
Se nám ti pantátové začínají snažit, co? Já jsem dostala ten profi teploměr, co měl pan Guba- ten kulatý i ten digitální- od pantáty. Holt, asi sýry chutnají. Ta velké forma je suprová, když dělám ze 30 litrů, dělám to v ní. Tak je ať nám dá Pánbůh zdraví a chuť, ať můžeme tvořit- i když se nám investice vrátí, stejně to zase do něčeho vrazíme- a tak pořád dokola. Ještě se mi ani nezačalo vracet- a už pokukuji po profi harfě! Judyna

Reni, já hrnec na vložení do zavařováku očekávám zítra- mají mi ho přivézt, tak se taky těším. Zatím jsem to dělala v profi hrnci z teskomy (obsah 35,5 lt)- vysoký, tak vleze do klasického smalt.třicetilitráku- mé nadšení skončilo v době, kdy to bylo třeba zvednout- marně jsem hledala výpustný ventil! Tak snad zítra zásilka z horizontu dorazí- a hurá, budu zkoušet. Judyna

18.8.2008 14:54
lenkadvur

XXX.XXX.91.254

judyna napsal(a):
Reni, já hrnec na vložení do zavařováku očekávám zítra- mají mi ho přivézt, tak se taky těším. Zatím jsem to dělala v profi hrnci z teskomy (obsah 35,5 lt)- vysoký, tak vleze do klasického smalt.třicetilitráku- mé nadšení skončilo v době, kdy to bylo třeba zvednout- marně jsem hledala výpustný ventil! Tak snad zítra zásilka z horizontu dorazí- a hurá, budu zkoušet. Judyna

Rozhodla jsem , že nebudu troškařit - jdu do gastro kotle s dvojitým pláštěm. Mám nabídku na 80 l kotel, ve slušném stavu, za 7 000. Tolik mlíka nemám a ani jen tak mít nebudu, ale vím, že dá-li kozí bůh (zatím se moc nepochlapil), bude příští rok něco přes 30 a to už teda v rukách tahat nebudu, zchladit bych to musela po várkách (no moje nervy), pořádný hrnec s výpustí mě přijde na 6 tisíc a to bych musela koupit ještě jeden jako lázeň a ten provrtat a nechat tam navařit trubku skrz - no moje nervy. Tak to asi sfouknu tím gastrokotlem. a zkusím tam nějak vymyslet aspoň malé improvizované blondýní chlazení. Jedovinko, máš nějaké tipy? Lenka ze Dvora

18.8.2008 15:11
petravavro

XXX.XXX.129.199

renata napsal(a):
Tak já jsem si hrnec zakoupila ,naštěstí mám nerezák už zakoupený a pásne do něj jak prdel na hrnec . A musím vás Judyno pochválit za tip -je úžasný ,hlavně ,že má termostat. V neděli jsem ho vyzkoušela -super. Všem kdo nemají 150000,na schválený paster a potřebují na pár litrů -vřele doporučuji a z celého srdce vám přeji ať si ho můžete zakoupit. 16 litrový hrnec od Ketrisu stojí 16000 bez DPH a není schválený . Renata

Auuuu já chci taky Budu si muset počkat na Sv. Václava, až nám spadnou ty tuny ořechů, co na ně každý den hledím a uspokojím natažené ručičky s korunkami z města, tak pak budu mít taky na zavařovák a bez pantáty
Paní Renatko, asi mám hodně hloupý dotaz, ale při splnění všech možných šílených buzer-kritérii nezmiňovaných institucí, se dá vyrábět i v nerez hrnci??? Toto je dotaz laika, podotýkám.
Děkuji.
Petra V.

18.8.2008 15:30
jeduvka

XXX.XXX.178.82

lenkadvur napsal(a):
Rozhodla jsem , že nebudu troškařit - jdu do gastro kotle s dvojitým pláštěm. Mám nabídku na 80 l kotel, ve slušném stavu, za 7 000. Tolik mlíka nemám a ani jen tak mít nebudu, ale vím, že dá-li kozí bůh (zatím se moc nepochlapil), bude příští rok něco přes 30 a to už teda v rukách tahat nebudu, zchladit bych to musela po várkách (no moje nervy), pořádný hrnec s výpustí mě přijde na 6 tisíc a to bych musela koupit ještě jeden jako lázeň a ten provrtat a nechat tam navařit trubku skrz - no moje nervy. Tak to asi sfouknu tím gastrokotlem. a zkusím tam nějak vymyslet aspoň malé improvizované blondýní chlazení. Jedovinko, máš nějaké tipy? Lenka ze Dvora

Tenhle kotel mám a taky jsem nad jeho dalším mírovým využitím (kromě vaření brambor, zavařování čehokoli....) v oblasti mlékařství (pro přehnané hygieniky - nerez je inertní a po vydrbání a následné desinfekci není problém) vážně uvažovala.
Ale jsem taky děsně lakomá a tady u těchto typů kotlů je provoz rychle ohřej - ještě rychleji zchlaď dost drahý. Zpravidla topnými spirálami (3 x 1800W) se ohřívá voda v meziplášti a tou vodou to co je v kotli. To celkem dlouho trvá a celou dobu běží spirály na plný výkon. Udržení teploty na požadované hladině je v pohodě, prostě se ohřev vypne úpně, nebo se nechá běžet jen jedna spirála. No a na chlazení se ta horká voda z mezipláště vypustí do pryč a napouští se se studená a zároveň i vypouští, aby mléko v kotli bylo rychle zchlazené a pak zase ohřev na teplotu sýřeniny....... Asi by se v něm dobře dělaly veletvrdé sýry, ale uvažovat o použití tohoto kotle pro sýrěninu budu uvažovat až při nádoji nad 120 litrů denně. A logicky při odpovídajícím odbytu, aby se vrátil zpátky účet za elektriku.
Zatím mám variantu B - pro zpracování 15 - 20 litrů jednou ranou. Ten zavařovací kouzelný hrnec za asi 5 000 (se pantáta fakt praštil přes kapsu) postavím na vyvýšenou část svého výmyslu - dvouúrovňového umyvadla, mléko zahřeju a vypustím do připraveného nerezáku postaveného v nižší části umyvadla ve studené vodě.... Zchladím a zatím meganaběračkou vrátím zpět do zavařovacího hrnce k dalšímu postupu dle technologie příslušného sýra, ale uvažuji o možném zneužití akvačerpadýlka. Než vyrazím do akvaristiky, tak to napřed vyzkouším na stávajícím čerpadle z akvárka a na zkyslém mléce pro slepice.
A 80 litrový nerezák dvouplášťový budu zatím dál půjčovat pantátovi pro válečné vaření ztekucených švestkových povidel.
Ale kdybych měla tolik moc mléka, že by se mi oplatilo zabavit gastrokotel ale ještě bych se bála pustit do té úžasné minimlékárny, tak bych uvažovala o chladícím kotli. Princip stejný. V jednom ohřeji a vypustím nebo přečerpám do druhého a po zchlazení vrátím do předehřátého k dohřátí a udržení teploty po dobu kultivace. A zainvestovala bych do ponorného čerpadla. a ručně přelévala jen cca 10 litrů nevyčerpatelného zbytku, který by se vypouštěl
Moje úvaha vychází z konstrukce kotle co máme doma a co jsem viděla u nás v závodce.
Martina

19.8.2008 08:44
renata

XXX.XXX.51.72

jeduvka napsal(a):
Tenhle kotel mám a taky jsem nad jeho dalším mírovým využitím (kromě vaření brambor, zavařování čehokoli....) v oblasti mlékařství (pro přehnané hygieniky - nerez je inertní a po vydrbání a následné desinfekci není problém) vážně uvažovala.
Ale jsem taky děsně lakomá a tady u těchto typů kotlů je provoz rychle ohřej - ještě rychleji zchlaď dost drahý. Zpravidla topnými spirálami (3 x 1800W) se ohřívá voda v meziplášti a tou vodou to co je v kotli. To celkem dlouho trvá a celou dobu běží spirály na plný výkon. Udržení teploty na požadované hladině je v pohodě, prostě se ohřev vypne úpně, nebo se nechá běžet jen jedna spirála. No a na chlazení se ta horká voda z mezipláště vypustí do pryč a napouští se se studená a zároveň i vypouští, aby mléko v kotli bylo rychle zchlazené a pak zase ohřev na teplotu sýřeniny....... Asi by se v něm dobře dělaly veletvrdé sýry, ale uvažovat o použití tohoto kotle pro sýrěninu budu uvažovat až při nádoji nad 120 litrů denně. A logicky při odpovídajícím odbytu, aby se vrátil zpátky účet za elektriku.
Zatím mám variantu B - pro zpracování 15 - 20 litrů jednou ranou. Ten zavařovací kouzelný hrnec za asi 5 000 (se pantáta fakt praštil přes kapsu) postavím na vyvýšenou část svého výmyslu - dvouúrovňového umyvadla, mléko zahřeju a vypustím do připraveného nerezáku postaveného v nižší části umyvadla ve studené vodě.... Zchladím a zatím meganaběračkou vrátím zpět do zavařovacího hrnce k dalšímu postupu dle technologie příslušného sýra, ale uvažuji o možném zneužití akvačerpadýlka. Než vyrazím do akvaristiky, tak to napřed vyzkouším na stávajícím čerpadle z akvárka a na zkyslém mléce pro slepice.
A 80 litrový nerezák dvouplášťový budu zatím dál půjčovat pantátovi pro válečné vaření ztekucených švestkových povidel.
Ale kdybych měla tolik moc mléka, že by se mi oplatilo zabavit gastrokotel ale ještě bych se bála pustit do té úžasné minimlékárny, tak bych uvažovala o chladícím kotli. Princip stejný. V jednom ohřeji a vypustím nebo přečerpám do druhého a po zchlazení vrátím do předehřátého k dohřátí a udržení teploty po dobu kultivace. A zainvestovala bych do ponorného čerpadla. a ručně přelévala jen cca 10 litrů nevyčerpatelného zbytku, který by se vypouštěl
Moje úvaha vychází z konstrukce kotle co máme doma a co jsem viděla u nás v závodce.
Martina

Dvouplášťový nerezák na 150l taky doma mám .Je připravený do budoucna ,až jednou budu mít sýrárnu. Nicnéně děvčata -jukněte ne štítek o příkonu ,já jsem marně hledala desetinnou čárku .Ten můj má příko 24000W ,takže ho čekají úpravy. Aby byl schválený musí mít míchání a záznamové zařízení ,že bylo zpasterováno ....
Jinak zavařovací hrnec severin je úžasný a mě stačí. Včera zavařoval lečo.Renata

19.8.2008 21:56
gretlik

XXX.XXX.54.120

jeduvka napsal(a):
Tenhle kotel mám a taky jsem nad jeho dalším mírovým využitím (kromě vaření brambor, zavařování čehokoli....) v oblasti mlékařství (pro přehnané hygieniky - nerez je inertní a po vydrbání a následné desinfekci není problém) vážně uvažovala.
Ale jsem taky děsně lakomá a tady u těchto typů kotlů je provoz rychle ohřej - ještě rychleji zchlaď dost drahý. Zpravidla topnými spirálami (3 x 1800W) se ohřívá voda v meziplášti a tou vodou to co je v kotli. To celkem dlouho trvá a celou dobu běží spirály na plný výkon. Udržení teploty na požadované hladině je v pohodě, prostě se ohřev vypne úpně, nebo se nechá běžet jen jedna spirála. No a na chlazení se ta horká voda z mezipláště vypustí do pryč a napouští se se studená a zároveň i vypouští, aby mléko v kotli bylo rychle zchlazené a pak zase ohřev na teplotu sýřeniny....... Asi by se v něm dobře dělaly veletvrdé sýry, ale uvažovat o použití tohoto kotle pro sýrěninu budu uvažovat až při nádoji nad 120 litrů denně. A logicky při odpovídajícím odbytu, aby se vrátil zpátky účet za elektriku.
Zatím mám variantu B - pro zpracování 15 - 20 litrů jednou ranou. Ten zavařovací kouzelný hrnec za asi 5 000 (se pantáta fakt praštil přes kapsu) postavím na vyvýšenou část svého výmyslu - dvouúrovňového umyvadla, mléko zahřeju a vypustím do připraveného nerezáku postaveného v nižší části umyvadla ve studené vodě.... Zchladím a zatím meganaběračkou vrátím zpět do zavařovacího hrnce k dalšímu postupu dle technologie příslušného sýra, ale uvažuji o možném zneužití akvačerpadýlka. Než vyrazím do akvaristiky, tak to napřed vyzkouším na stávajícím čerpadle z akvárka a na zkyslém mléce pro slepice.
A 80 litrový nerezák dvouplášťový budu zatím dál půjčovat pantátovi pro válečné vaření ztekucených švestkových povidel.
Ale kdybych měla tolik moc mléka, že by se mi oplatilo zabavit gastrokotel ale ještě bych se bála pustit do té úžasné minimlékárny, tak bych uvažovala o chladícím kotli. Princip stejný. V jednom ohřeji a vypustím nebo přečerpám do druhého a po zchlazení vrátím do předehřátého k dohřátí a udržení teploty po dobu kultivace. A zainvestovala bych do ponorného čerpadla. a ručně přelévala jen cca 10 litrů nevyčerpatelného zbytku, který by se vypouštěl
Moje úvaha vychází z konstrukce kotle co máme doma a co jsem viděla u nás v závodce.
Martina

Tu variantu s nahříváním přímo v zavařováku jsem zkusila... a brzo opustila. Mléko se mi v něm přichytávalo. Takže opět pasterizuju ve vodní lázni a abych nemusela tahat veletěžké mršule, pořídila jsem si hadici na stáčení vína - tou přetáhnu do 2 menších hrnců, které dám do lodně a strčím za nimi sprchu na pomalý tok. Velmi rychle a poměrně ekonomicky zchladím oproti jiným variantám. Pak zaočkuju a vliju zpět do velkého hrnce, ve kterém zasýřím a pak dohřívám. Radmila

19.8.2008 23:19
judyna

XXX.XXX.220.2

gretlik napsal(a):
Tu variantu s nahříváním přímo v zavařováku jsem zkusila... a brzo opustila. Mléko se mi v něm přichytávalo. Takže opět pasterizuju ve vodní lázni a abych nemusela tahat veletěžké mršule, pořídila jsem si hadici na stáčení vína - tou přetáhnu do 2 menších hrnců, které dám do lodně a strčím za nimi sprchu na pomalý tok. Velmi rychle a poměrně ekonomicky zchladím oproti jiným variantám. Pak zaočkuju a vliju zpět do velkého hrnce, ve kterém zasýřím a pak dohřívám. Radmila

Však se to taky nehřeje přímo v zavařováku- vkládá se tam tenký nerez hrnec za pár desetikurun- a pochopitelně se to dělá ve vodní lázni- na tom obrázku je to zřetelné- a na kurzu jsme to dělali v takových hrncích a bylo to super. Judyna

20.8.2008 07:51
gretlik

XXX.XXX.54.120

judyna napsal(a):
Však se to taky nehřeje přímo v zavařováku- vkládá se tam tenký nerez hrnec za pár desetikurun- a pochopitelně se to dělá ve vodní lázni- na tom obrázku je to zřetelné- a na kurzu jsme to dělali v takových hrncích a bylo to super. Judyna

Já vím, jen jsem reagovala na :
zavařovací kouzelný hrnec za asi 5 000 (se pantáta fakt praštil přes kapsu) postavím na vyvýšenou část svého výmyslu - dvouúrovňového umyvadla, mléko zahřeju a vypustím do připraveného nerezáku postaveného v nižší části umyvadla ve studené vodě....
Radmila

20.8.2008 08:21
jeduvka

XXX.XXX.178.82

gretlik napsal(a):
Já vím, jen jsem reagovala na :
zavařovací kouzelný hrnec za asi 5 000 (se pantáta fakt praštil přes kapsu) postavím na vyvýšenou část svého výmyslu - dvouúrovňového umyvadla, mléko zahřeju a vypustím do připraveného nerezáku postaveného v nižší části umyvadla ve studené vodě....
Radmila

reagovala jsi dobře...... Připaluje, má spirálu implantovanou do tenoučkého dna. Tak taky vkládám hrnec a mléko vypouštím hadičkou do nerezáku postaveného ve studené vodě........ Postavení hrnce je dle výše uvedeného.
No, jo, v gastrokotli je v meziplášti voda a spirály se nikde vnitřní nádoby nedotýkají.
Pantáta to myslel dobře, nekonzultoval, rozhodl se a jednal.... a já si naběhla . Tak nějak jsem si říkala, že když e to určené i k vaření svařáku a v tom je cukr, který se připaluje více než ochotně, že bych teda pro jednou mohla chlapovi věřit. Nic méně, přes kapsu se plácnul. A tak ho chválím a vrkám, jak je kastrol skvělý. Dneska zavařuju švestky.
Martina

20.8.2008 23:33
judyna

XXX.XXX.220.2

jeduvka napsal(a):
reagovala jsi dobře...... Připaluje, má spirálu implantovanou do tenoučkého dna. Tak taky vkládám hrnec a mléko vypouštím hadičkou do nerezáku postaveného ve studené vodě........ Postavení hrnce je dle výše uvedeného.
No, jo, v gastrokotli je v meziplášti voda a spirály se nikde vnitřní nádoby nedotýkají.
Pantáta to myslel dobře, nekonzultoval, rozhodl se a jednal.... a já si naběhla . Tak nějak jsem si říkala, že když e to určené i k vaření svařáku a v tom je cukr, který se připaluje více než ochotně, že bych teda pro jednou mohla chlapovi věřit. Nic méně, přes kapsu se plácnul. A tak ho chválím a vrkám, jak je kastrol skvělý. Dneska zavařuju švestky.
Martina

To tu snad ani neuveřňuj, Martino, jak przníš švestky! Taková hrůza!! Copak jsi ještě nikdy neslyšela o sudech na zkvašení a dalším postupu!?!!? No věřím, že už jdeš do sebe..... Jinak- dneska mi dorazily konečně ty tenké nerez. hrnce z horizontu- hned jak objevím jakékoliv funkční baterie do foťáku, zdokumentuji to- moje z foťáku odjely s dcerou a jejím foťákem na prázdniny..- holt v mámině foťáku se asi hledalo nejlíp...Judyna

21.8.2008 10:26
jeduvka

XXX.XXX.178.82

judyna napsal(a):
To tu snad ani neuveřňuj, Martino, jak przníš švestky! Taková hrůza!! Copak jsi ještě nikdy neslyšela o sudech na zkvašení a dalším postupu!?!!? No věřím, že už jdeš do sebe..... Jinak- dneska mi dorazily konečně ty tenké nerez. hrnce z horizontu- hned jak objevím jakékoliv funkční baterie do foťáku, zdokumentuji to- moje z foťáku odjely s dcerou a jejím foťákem na prázdniny..- holt v mámině foťáku se asi hledalo nejlíp...Judyna

Mírový provoz gastrokotle jsem popsala o kousek výš. Hádej co asi znamená mobilizace a válečná výroba povidel?
Ale letos to vypadá blbě. Meruňky žádné, švestek odhaduji na 80 litrů, hrušek na 50 a jablkama to taky nevytrhnu. Je sucho a \"povidla\" chystám a pantáta vaří jednodruhové.A když vezmeš do úvahy svářecí poměr, tak letos opravdu nic moc. Holt dcera má pro příští rok jasno - žádné vdavky.
A tak těch 20 třetinkových kompotů pro lepší kakání nás už nevytrhnou. Jen doufám, že pantáta nebude tajně propíchávat víčka.............
Jo, Judino, děti jsou značně stejné. Já věčně zápasím s nedostatkem fuseklí éra kolektivních triček je za námi. Moje jsou ty flekatý a zašívaný
Martina

Přidejte reakci

Přidat smajlík