lahut
napsal(a):
ahoj všem.
chci se zeptat. kupuji nové ovce a byly mi nabídnuty kříženci suffolk s muflonem. máte s tím někdo nějaké zkušenosti? děkuji
Zdravím:-)
Pokuď není vyložený zájem o chov čistokrevných, registrovaných zvířat tak se nebojte a klidně ovce křížené s muflonem kupte. Určitě jsou krásně zbarvené a udělají vám službu jako každé jiné. Muflon je vlastně taková lesní ovce-ovce ze Španěl-Korsiky i když teď patří Francii:-) Chová se jako ovce a berani mají krásné rohy. Má to taky své výhody-Určitě maso z takových zvířat je mnohem chutnější a podobnější zvěřině a celkově kříženci a to hlavně v první generaci mají vyší odolnost, životaschopnost, vitalitu atd. Tak není čeho se bát!
frikmon
napsal(a):
Zdravím:-)
Pokuď není vyložený zájem o chov čistokrevných, registrovaných zvířat tak se nebojte a klidně ovce křížené s muflonem kupte. Určitě jsou krásně zbarvené a udělají vám službu jako každé jiné. Muflon je vlastně taková lesní ovce-ovce ze Španěl-Korsiky i když teď patří Francii:-) Chová se jako ovce a berani mají krásné rohy. Má to taky své výhody-Určitě maso z takových zvířat je mnohem chutnější a podobnější zvěřině a celkově kříženci a to hlavně v první generaci mají vyší odolnost, životaschopnost, vitalitu atd. Tak není čeho se bát!
Prosím vás toto slyším poprvé ovce a muflon - mohli byste někdo dát sem foto pokud něco takového máte nebo nějaký odkaz ráda bych se mrkla jak takový tvor vypadá. díky Anička
lahut
napsal(a):
ahoj všem.
chci se zeptat. kupuji nové ovce a byly mi nabídnuty kříženci suffolk s muflonem. máte s tím někdo nějaké zkušenosti? děkuji
Pozor na plodnost - tito kříženci prý bývají neplodní. Stalo se mému strýci, že se mu do stáda romanovek nastěhoval mladý muflon, bydlel s nimi něco přez rok (a drahého plemenného superberana nenechal ani vrznout), obšťastnil všechny ovce, ty porodily krásná jehňata, ale veterinář, který se na ně přijel podívat varoval před neplodností. Bohužel se se strýcem téměř nestýkám, takže nevím, jestli od těhle jehňat má mladé.
PVc
pvc
napsal(a):
Pozor na plodnost - tito kříženci prý bývají neplodní. Stalo se mému strýci, že se mu do stáda romanovek nastěhoval mladý muflon, bydlel s nimi něco přez rok (a drahého plemenného superberana nenechal ani vrznout), obšťastnil všechny ovce, ty porodily krásná jehňata, ale veterinář, který se na ně přijel podívat varoval před neplodností. Bohužel se se strýcem téměř nestýkám, takže nevím, jestli od těhle jehňat má mladé.
PVc
Tak kříženci nejsou neplodní, ale výrazně se snižuje plodnost, tzn. že je tam spousta jedináčků, a takky se výrazně zhoršuje zmasilost, proto toto křížení nedoporučuji.
ovcak
napsal(a):
Tak kříženci nejsou neplodní, ale výrazně se snižuje plodnost, tzn. že je tam spousta jedináčků, a takky se výrazně zhoršuje zmasilost, proto toto křížení nedoporučuji.
Plodnost zaniká nebo je omezená při mezidruhovém křížení (osel x kůň,...). Muflon je ale ovce. Dočetl jsem se, že vědci podle testů DNA zjistili, že muflon není předkem domácích plemen ovcí a kupodivu naopak. Údajně jde o zdivočelou populaci domácích ovcí, která se po staletích a možná snad tisíciletích tak sjednotila, že se vytvořilo v přírodě formované plemeno - muflon. Celkem se tomu dá věřit. I kdyby ne, křížení ovce a muflona není mezidruhové, ale meziplemenné. Jde o páření divoké ovce s domácí ovcí a potomstvo je dál plodné. Vždyť jsou plemena ovcí podobná některými znaky muflonovi a nedoporučuje se přikřižovat do nich muflona, aby nedošlo postupně ke změnám plemene. I to mluví za plodnost těchto kříženců.
mozaik
napsal(a):
Plodnost zaniká nebo je omezená při mezidruhovém křížení (osel x kůň,...). Muflon je ale ovce. Dočetl jsem se, že vědci podle testů DNA zjistili, že muflon není předkem domácích plemen ovcí a kupodivu naopak. Údajně jde o zdivočelou populaci domácích ovcí, která se po staletích a možná snad tisíciletích tak sjednotila, že se vytvořilo v přírodě formované plemeno - muflon. Celkem se tomu dá věřit. I kdyby ne, křížení ovce a muflona není mezidruhové, ale meziplemenné. Jde o páření divoké ovce s domácí ovcí a potomstvo je dál plodné. Vždyť jsou plemena ovcí podobná některými znaky muflonovi a nedoporučuje se přikřižovat do nich muflona, aby nedošlo postupně ke změnám plemene. I to mluví za plodnost těchto kříženců.
Musím jen souhlasit s posledním příspěvkem. Muflon je ovce!!! Takže jde o meziplemenné křížení! Plodnost a další věci nejsou nijak zhoršeny ani omezeny spíš naopak-jakož mezi kříženci všech druhů zvířat daného druhu se zlepšuje! A to hlavně v F1 generaci!
agentka
napsal(a):
Prosím vás toto slyším poprvé ovce a muflon - mohli byste někdo dát sem foto pokud něco takového máte nebo nějaký odkaz ráda bych se mrkla jak takový tvor vypadá. díky Anička
tady je 4 letý kříženec berana z muflonky...dnes již má své několikáté potomky ovce muflon a muflon ovce..přikládám pár foto
jako mladejpak starýmu vybouchal teletinu
už několik let je vůdcem stáda..samosebou,že ovce i muflonky
no a tu je 8letý mufloní kmet,trochu pohublej,páč mu chybí nějaký ten zub po souboji ale i on má svůj ovčí a mufloní harém,ale v jiné ohradě...tak že závěrem!!! v tomto křížení lze pokračovat neustále...12letá praxe
ovcak
napsal(a):
ba naopak,výborné maso a na váze netratí,méně lojovaté!! a plodnost?? no se koukněte
zajímavé - teda ty rohy u toho mufloberana i samozřemě u muflona vzbuzují ve mě respekt - chci se zeptat jak je to s povahou - dá se vůbec vstoupit do ohrady kde panuje takový král - my máme bezrohého a kdybysme nevěděli jak na něj tak to pěkně schytáme - tady ovšem bych střet s rohama absolutně neriskla - ty hnědavé jehněmufloňata jsou úžasné
je to naprosto v klidu,jsou neutoční na člověka..když dáváme jádro s kýblem,tak jim patří název ovce právem..jdou jako ovce...ještě bych k tomu dodal,že potomkům je už několik let odebíraná krev panem Doc. RNDr. J.L.,který toto křížení s nadšením sleduje
ta hnědá je letošní,tak nevím jak s vlnou,je po tomhle kříženci s té černé vedle(foto rodinka)...synkové jsou moooc dobré a tady je další mladej s černý ale ten zůstane
nadja
napsal(a):
Teda musím složit poklonu ten beran je naprosto úžasnej, krásné majestátné zvíře, fakt slintám
děkuju.... a ještě lepší detail
Musím se pochlubit. Mně se podařilo koupit, několik ovcí safolk matka - otec Jakob. Jsou vitálnější a méně náročné na pastvu. Spíš berou různé listí a kopřivy. Pokles váhy není vůbec dramatický,když srovnám výtěžnost na podzim. Safolk živá váha 55 kg- z toho12 kg loje. Kříženci Jakob 40 kg - 2 kg loje.
Mám známého , kterého muflon skoro dostal na invalidní vozík.
Pokud, to byla otázka na mně. Tak odpoledne jsem jí nastlal a připravil samostatný kotec. Už je na rozsypání.
dorm
napsal(a):
děkuju.... a ještě lepší detail
tak dneska se stal u čtyř bahnic desetinásobným otcem..dokonce jedna čtyrčata
Prosím, zajímá mě, v jakém přibližně poměru se rodí kříženci s vlnou / se srstí? Popř. jak je to u kříženců již křížených srstnatých zvířat?
Náhodou jsem narazila kousek od našeho města na fotku ovcí pána, který chová něco, a právě se to něco přesrsťuje (vlna to tedy není), vypadá to jako klasická světlá ovce, jak je známe. Je to už dost stařší pán a pochybuji, že to je dorper nebo jeho kříženec, tak mě napadlo, jestli to není něco s muflonem.. přikládám velmi nekvalitní a malé foto
A ještě další dotaz - muflon jako "divoká ovce" nejspíš i víc skáče? (máme ohradník 90-100 cm, a chceme zkusit praktikovat oplůtkový systém pastvy, to by pro muflona asi taky nebylo, že
)
Děkuji :)
wrutovo
napsal(a):
Prosím, zajímá mě, v jakém přibližně poměru se rodí kříženci s vlnou / se srstí? Popř. jak je to u kříženců již křížených srstnatých zvířat?
Náhodou jsem narazila kousek od našeho města na fotku ovcí pána, který chová něco, a právě se to něco přesrsťuje (vlna to tedy není), vypadá to jako klasická světlá ovce, jak je známe. Je to už dost stařší pán a pochybuji, že to je dorper nebo jeho kříženec, tak mě napadlo, jestli to není něco s muflonem.. přikládám velmi nekvalitní a malé foto
A ještě další dotaz - muflon jako "divoká ovce" nejspíš i víc skáče? (máme ohradník 90-100 cm, a chceme zkusit praktikovat oplůtkový systém pastvy, to by pro muflona asi taky nebylo, že
)
Děkuji :)
Dobrý den. Částečně se pokusím odpovědět. Mám doma nového beránka sufolk x muflon. Je lednový, ale je to již druhá generace. Podíl mufloní krve tedy menší. Co jsem viděl srst u jeho loňských sourozenců, tak je kratší, ale přípomíná spíš vlnu. Barevnými znaky připomíná jehně muflona. Je svalnatější ale výškově zatím drobnější než stejně staré ovce, které mám. Co se týče ohrady. Mám ovčí pletivo doplněné vespod plotovými dílci (ty byly přidělány později, kvůli úprku malých jehňat). Výška tedy cca 120 cm. Druhou malou provizorní ohradu z palet ve stejné výšce mi po vypuštění do ní ladně přeskočil, takže jsem předělával oplocení. Chovatel od kterého tohoto křížence mám mi říkal výšku oplocení 2 m. Mám 180 cm, tak jsem zvědavý jak to dopadne.
wrutovo
napsal(a):
Tak snad Vám neuteče :) plot je to teda potřeba pěkně vysoký, nic pro nás, no asi nebudu vymýšlet prkotiny a necháme si klasické masňáky a jejich křížence.. jen mne lákalo to osrstění, případně bych byla zvědavá i na chuť masa. Ať se Vám tedy v chovu daří!
Děkuji. Chuť masa zatím posoudit nemohu. Chovatel neměl maso na prodej. Ale údajně spíš připomíná zvěřinu a velice chutné.