Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
10.9.2008 19:16
lahut

XXX.XXX.126.89

ahoj všem.
chci se zeptat. kupuji nové ovce a byly mi nabídnuty kříženci suffolk s muflonem. máte s tím někdo nějaké zkušenosti? děkuji

11.9.2008 00:41
frikmon

XXX.XXX.248.38

lahut napsal(a):
ahoj všem.
chci se zeptat. kupuji nové ovce a byly mi nabídnuty kříženci suffolk s muflonem. máte s tím někdo nějaké zkušenosti? děkuji

Zdravím:-)
Pokuď není vyložený zájem o chov čistokrevných, registrovaných zvířat tak se nebojte a klidně ovce křížené s muflonem kupte. Určitě jsou krásně zbarvené a udělají vám službu jako každé jiné. Muflon je vlastně taková lesní ovce-ovce ze Španěl-Korsiky i když teď patří Francii:-) Chová se jako ovce a berani mají krásné rohy. Má to taky své výhody-Určitě maso z takových zvířat je mnohem chutnější a podobnější zvěřině a celkově kříženci a to hlavně v první generaci mají vyší odolnost, životaschopnost, vitalitu atd. Tak není čeho se bát!

11.9.2008 08:57
agentka

XXX.XXX.24.188

frikmon napsal(a):
Zdravím:-)
Pokuď není vyložený zájem o chov čistokrevných, registrovaných zvířat tak se nebojte a klidně ovce křížené s muflonem kupte. Určitě jsou krásně zbarvené a udělají vám službu jako každé jiné. Muflon je vlastně taková lesní ovce-ovce ze Španěl-Korsiky i když teď patří Francii:-) Chová se jako ovce a berani mají krásné rohy. Má to taky své výhody-Určitě maso z takových zvířat je mnohem chutnější a podobnější zvěřině a celkově kříženci a to hlavně v první generaci mají vyší odolnost, životaschopnost, vitalitu atd. Tak není čeho se bát!

Prosím vás toto slyším poprvé ovce a muflon - mohli byste někdo dát sem foto pokud něco takového máte nebo nějaký odkaz ráda bych se mrkla jak takový tvor vypadá. díky Anička

11.9.2008 10:54
pvc

XXX.XXX.48.253

lahut napsal(a):
ahoj všem.

Pozor na plodnost - tito kříženci prý bývají neplodní. Stalo se mému strýci, že se mu do stáda romanovek nastěhoval mladý muflon, bydlel s nimi něco přez rok (a drahého plemenného superberana nenechal ani vrznout), obšťastnil všechny ovce, ty porodily krásná jehňata, ale veterinář, který se na ně přijel podívat varoval před neplodností. Bohužel se se strýcem téměř nestýkám, takže nevím, jestli od těhle jehňat má mladé.
PVc

11.9.2008 14:34
ovcak

XXX.XXX.162.80

pvc napsal(a):
Pozor na plodnost - tito kříženci prý bývají neplodní. Stalo se mému strýci, že se mu do stáda romanovek nastěhoval mladý muflon, bydlel s nimi něco přez rok (a drahého plemenného superberana nenechal ani vrznout), obšťastnil všechny ovce, ty porodily krásná jehňata, ale veterinář, který se na ně přijel podívat varoval před neplodností. Bohužel se se strýcem téměř nestýkám, takže nevím, jestli od těhle jehňat má mladé.
PVc

Tak kříženci nejsou neplodní, ale výrazně se snižuje plodnost, tzn. že je tam spousta jedináčků, a takky se výrazně zhoršuje zmasilost, proto toto křížení nedoporučuji.

12.9.2008 23:16
mozaik

XXX.XXX.16.125

ovcak napsal(a):
Tak kříženci nejsou neplodní, ale výrazně se snižuje plodnost, tzn. že je tam spousta jedináčků, a takky se výrazně zhoršuje zmasilost, proto toto křížení nedoporučuji.

Plodnost zaniká nebo je omezená při mezidruhovém křížení (osel x kůň,...). Muflon je ale ovce. Dočetl jsem se, že vědci podle testů DNA zjistili, že muflon není předkem domácích plemen ovcí a kupodivu naopak. Údajně jde o zdivočelou populaci domácích ovcí, která se po staletích a možná snad tisíciletích tak sjednotila, že se vytvořilo v přírodě formované plemeno - muflon. Celkem se tomu dá věřit. I kdyby ne, křížení ovce a muflona není mezidruhové, ale meziplemenné. Jde o páření divoké ovce s domácí ovcí a potomstvo je dál plodné. Vždyť jsou plemena ovcí podobná některými znaky muflonovi a nedoporučuje se přikřižovat do nich muflona, aby nedošlo postupně ke změnám plemene. I to mluví za plodnost těchto kříženců.

17.9.2008 02:45
frikmon

XXX.XXX.248.38

mozaik napsal(a):
Plodnost zaniká nebo je omezená při mezidruhovém křížení (osel x kůň,...). Muflon je ale ovce. Dočetl jsem se, že vědci podle testů DNA zjistili, že muflon není předkem domácích plemen ovcí a kupodivu naopak. Údajně jde o zdivočelou populaci domácích ovcí, která se po staletích a možná snad tisíciletích tak sjednotila, že se vytvořilo v přírodě formované plemeno - muflon. Celkem se tomu dá věřit. I kdyby ne, křížení ovce a muflona není mezidruhové, ale meziplemenné. Jde o páření divoké ovce s domácí ovcí a potomstvo je dál plodné. Vždyť jsou plemena ovcí podobná některými znaky muflonovi a nedoporučuje se přikřižovat do nich muflona, aby nedošlo postupně ke změnám plemene. I to mluví za plodnost těchto kříženců.

Musím jen souhlasit s posledním příspěvkem. Muflon je ovce!!! Takže jde o meziplemenné křížení! Plodnost a další věci nejsou nijak zhoršeny ani omezeny spíš naopak-jakož mezi kříženci všech druhů zvířat daného druhu se zlepšuje! A to hlavně v F1 generaci!

11.12.2010 15:18
dorm

XXX.XXX.64.242

agentka napsal(a):
Prosím vás toto slyším poprvé ovce a muflon - mohli byste někdo dát sem foto pokud něco takového máte nebo nějaký odkaz ráda bych se mrkla jak takový tvor vypadá. díky Anička

tady je 4 letý kříženec berana z muflonky...dnes již má své několikáté potomky ovce muflon a muflon ovce..přikládám pár fotosmajlík

11.12.2010 15:25
dorm

XXX.XXX.64.242

jako mladej:-)pak starýmu vybouchal teletinu:-)už několik let je vůdcem stáda..samosebou,že ovce i muflonky

11.12.2010 15:32
dorm

XXX.XXX.64.242

no a tu je 8letý mufloní kmet,trochu pohublej,páč mu chybí nějaký ten zub po souboji ale i on má svůj ovčí a mufloní harém,ale v jiné ohraděsmajlík...tak že závěrem!!! v tomto křížení lze pokračovat neustále...12letá praxesmajlík

11.12.2010 18:52
dorm

XXX.XXX.64.242

ovcak napsal(a):

ba naopak,výborné maso a na váze netratí,méně lojovaté!! a plodnost?? no se koukněte:-)

12.12.2010 13:20
agentka

XXX.XXX.158.141

zajímavé - teda ty rohy u toho mufloberana i samozřemě u muflona vzbuzují ve mě respekt - chci se zeptat jak je to s povahou - dá se vůbec vstoupit do ohrady kde panuje takový král - my máme bezrohého a kdybysme nevěděli jak na něj tak to pěkně schytáme - tady ovšem bych střet s rohama absolutně neriskla - ty hnědavé jehněmufloňata jsou úžasné:-)

12.12.2010 16:19
dorm

XXX.XXX.64.242

je to naprosto v klidu,jsou neutoční na člověka..když dáváme jádro s kýblem,tak jim patří název ovce právem..jdou jako ovcesmajlík...ještě bych k tomu dodal,že potomkům je už několik let odebíraná krev panem Doc. RNDr. J.L.,který toto křížení s nadšením sleduje

25.11.2011 15:55
dorm

XXX.XXX.64.242

tak po roce vkládám zase foto křížence:-)

27.11.2011 17:13
lavacca

XXX.XXX.1.3

dorm napsal(a):
smajlík

Má fakt úžasné toulce. Akorát - nevadí mu např. při žraní sena z krmelce? smajlík

27.11.2011 18:25
kayna

XXX.XXX.240.15

Na této fotce mě zajímá ta tmavě hnědá ovce za beranem. Vypadá jako naše skvělá Pauline, údajně kříženka kamerunky a romanovky. Má trvale takhle krátkou vlnu a nemusí se stříhat, ale je veliká a dělá moc chutné synky.:-))
Co je ta vaše?

27.11.2011 18:38
dorm

XXX.XXX.64.242

lavacca napsal(a):
Má fakt úžasné toulce. Akorát - nevadí mu např. při žraní sena z krmelce? smajlík

nevadí..nemají krmelec,ale balíky dostávají pod střehu

27.11.2011 18:45
dorm

XXX.XXX.64.242

ta hnědá je letošní,tak nevím jak s vlnou,je po tomhle kříženci s té černé vedle(foto rodinka):-))...synkové jsou moooc dobré a tady je další mladej s černý ale ten zůstane

27.11.2011 20:01
nadja

XXX.XXX.213.74

dorm napsal(a):
smajlík

Teda musím složit poklonu :-) ten beran je naprosto úžasnej, krásné majestátné zvíře, fakt slintám :-)

28.11.2011 10:58
agentka

XXX.XXX.59.114

řekla bych že ty hnědé jsou kříženky zwartbles

2.12.2011 17:39
dorm

XXX.XXX.64.242

nadja napsal(a):
Teda musím složit poklonu :-) ten beran je naprosto úžasnej, krásné majestátné zvíře, fakt slintám :-)

děkuju.... a ještě lepší detail

30.12.2011 17:29
enab

XXX.XXX.201.111

Musím se pochlubit. Mně se podařilo koupit, několik ovcí safolk matka - otec Jakob. Jsou vitálnější a méně náročné na pastvu. Spíš berou různé listí a kopřivy. Pokles váhy není vůbec dramatický,když srovnám výtěžnost na podzim. Safolk živá váha 55 kg- z toho12 kg loje. Kříženci Jakob 40 kg - 2 kg loje.
Mám známého , kterého muflon skoro dostal na invalidní vozík.

30.12.2011 18:02
jaci

XXX.XXX.106.198

dorm napsal(a):
smajlík

Nebyli by na prodej potomci?

30.12.2011 20:51
enab

XXX.XXX.201.111

Pokud, to byla otázka na mně. Tak odpoledne jsem jí nastlal a připravil samostatný kotec. Už je na rozsypání.smajlík

30.12.2011 20:54
jaci

XXX.XXX.106.198

enab napsal(a):
Pokud, to byla otázka na mně. Tak odpoledne jsem jí nastlal a připravil samostatný kotec. Už je na rozsypání.smajlík

Pro dorma

2.1.2012 19:31
dorm

XXX.XXX.64.242

jaci napsal(a):
Pro dorma

vyplňte si profil @..odkud jste?

17.2.2012 19:45
dorm

XXX.XXX.64.242

dorm napsal(a):
děkuju.... a ještě lepší detail

tak dneska se stal u čtyř bahnic desetinásobným otcem:-)..dokonce jedna čtyrčata

22.5.2013 08:23
wrutovo

XXX.XXX.254.81

Prosím, zajímá mě, v jakém přibližně poměru se rodí kříženci s vlnou / se srstí? Popř. jak je to u kříženců již křížených srstnatých zvířat?
Náhodou jsem narazila kousek od našeho města na fotku ovcí pána, který chová něco, a právě se to něco přesrsťuje (vlna to tedy není), vypadá to jako klasická světlá ovce, jak je známe. Je to už dost stařší pán a pochybuji, že to je dorper nebo jeho kříženec, tak mě napadlo, jestli to není něco s muflonem.. přikládám velmi nekvalitní a malé foto
A ještě další dotaz - muflon jako "divoká ovce" nejspíš i víc skáče? smajlík (máme ohradník 90-100 cm, a chceme zkusit praktikovat oplůtkový systém pastvy, to by pro muflona asi taky nebylo, že smajlík )
Děkuji :)

22.5.2013 13:50
loudas

XXX.XXX.207.212

wrutovo napsal(a):
Prosím, zajímá mě, v jakém přibližně poměru se rodí kříženci s vlnou / se srstí? Popř. jak je to u kříženců již křížených srstnatých zvířat?
Náhodou jsem narazila kousek od našeho města na fotku ovcí pána, který chová něco, a právě se to něco přesrsťuje (vlna to tedy není), vypadá to jako klasická světlá ovce, jak je známe. Je to už dost stařší pán a pochybuji, že to je dorper nebo jeho kříženec, tak mě napadlo, jestli to není něco s muflonem.. přikládám velmi nekvalitní a malé foto
A ještě další dotaz - muflon jako "divoká ovce" nejspíš i víc skáče? smajlík (máme ohradník 90-100 cm, a chceme zkusit praktikovat oplůtkový systém pastvy, to by pro muflona asi taky nebylo, že smajlík )
Děkuji :)

Dobrý den. Částečně se pokusím odpovědět. Mám doma nového beránka sufolk x muflon. Je lednový, ale je to již druhá generace. Podíl mufloní krve tedy menší. Co jsem viděl srst u jeho loňských sourozenců, tak je kratší, ale přípomíná spíš vlnu. Barevnými znaky připomíná jehně muflona. Je svalnatější ale výškově zatím drobnější než stejně staré ovce, které mám. Co se týče ohrady. Mám ovčí pletivo doplněné vespod plotovými dílci (ty byly přidělány později, kvůli úprku malých jehňat). Výška tedy cca 120 cm. Druhou malou provizorní ohradu z palet ve stejné výšce mi po vypuštění do ní ladně přeskočil, takže jsem předělával oplocení. Chovatel od kterého tohoto křížence mám mi říkal výšku oplocení 2 m. Mám 180 cm, tak jsem zvědavý jak to dopadne.

22.5.2013 14:07
wrutovo

XXX.XXX.254.81

Tak snad Vám neuteče :) plot je to teda potřeba pěkně vysoký, nic pro nás, no asi nebudu vymýšlet prkotiny smajlík a necháme si klasické masňáky a jejich křížence.. jen mne lákalo to osrstění, případně bych byla zvědavá i na chuť masa. Ať se Vám tedy v chovu daří!

22.5.2013 14:17
loudas

XXX.XXX.207.212

wrutovo napsal(a):
Tak snad Vám neuteče :) plot je to teda potřeba pěkně vysoký, nic pro nás, no asi nebudu vymýšlet prkotiny smajlík a necháme si klasické masňáky a jejich křížence.. jen mne lákalo to osrstění, případně bych byla zvědavá i na chuť masa. Ať se Vám tedy v chovu daří!

Děkuji. Chuť masa zatím posoudit nemohu. Chovatel neměl maso na prodej. Ale údajně spíš připomíná zvěřinu a velice chutné.

23.5.2013 20:59
dav.kas

XXX.XXX.248.241

dorm napsal(a):
:-):-)

nádhera se koukat na fotosmajlík

Přidejte reakci

Přidat smajlík