Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
1.2.2009 20:11
kozka

XXX.XXX.6.15

PROSÍM PORADÍ MĚ NĚKDO POSTUP PO NAROZENÍ OVEČKY. CO POTŘEBUJE , JAKOU MÁ MÍT TEPLOTU ABY JÍ NEBYLA ZIMA, ČÍ KRMIT KDYŽ MAMINKA NEDÁVÁ A VŮBEC VŠE CO SE TÝKÁ PRVNÍCH TÝDNŮ ŽIVOTA JEHNÁTKA, TED NÁM JEDNA ZEMŘELA TAK SE TOMU CHCEM VYHNOUT. MOOOOO DĚKUJI ZA RADY.

1.2.2009 21:45
roklanka

XXX.XXX.6.102

kozka napsal(a):
PROSÍM PORADÍ MĚ NĚKDO POSTUP PO NAROZENÍ OVEČKY. CO POTŘEBUJE , JAKOU MÁ MÍT TEPLOTU ABY JÍ NEBYLA ZIMA, ČÍ KRMIT KDYŽ MAMINKA NEDÁVÁ A VŮBEC VŠE CO SE TÝKÁ PRVNÍCH TÝDNŮ ŽIVOTA JEHNÁTKA, TED NÁM JEDNA ZEMŘELA TAK SE TOMU CHCEM VYHNOUT. MOOOOO DĚKUJI ZA RADY.

Jehně osušte,vydesinfikujte pupek.Zkuste jestli má matka mléko,může mít špunt ve vemínku a snažte se,aby se do dvou hodin napilo mleziva.Pokud mlezivo teče a ovce jehně olizuje,jen to pozorujte.Jestliže si ovce jehněte nevšímá,nesnaží se ho olizovat,je to na vás.Vysušte jehně,vydesinfikujte pupek,odchyťte matku a zkuste oddojit mlezivo,stačí málo,je dost důležité aby ho dostalo,jsou v něm obranné látky,ale pokud ho nedostane lze ho uměle odchovat.Odchovala jsem jehňata na kozím mléce.Existují náhrady mleziva.Co se týče teplot,literatura udává 15 stupňů,já mívám mláďata v kuchyni.Jehně ovšem mohlo umřít na něco úplně jiného.Jakmile mládě vyhrbí hřbet,není aktivní,má průjem je špatně.

1.2.2009 22:03
janas

XXX.XXX.51.192

kozka napsal(a):

to je mi moc líto,před sedmi roky mi koza porodila a zemřela na zaůzlení střev, kůzleti jsem dávala pít z kojenecké lahve,kozí mléko jen ohřát, kravské ředit 1 ku 1 a do toho mléka nalít našlehaný bílek,v nějvětší nouzi krabicové mléko a našlehaný bílek to mi tenkrát poradil veterinář co kozu léčil, pak jsem v lékarně koupila sunar a dva týdny krmila sunarem, pak jsem kupovala sušené mléko a sunar michala napůl a každé dvě hodiny jít nakrmit,jak jehně poroste bude víc pít tak dvě lahve najednou,tenkrát jsem kůzle nechala ve chlívě a dala hodně ale hodě slámy a pomalu učit žrát.

2.2.2009 10:36
jirinajanickova

XXX.XXX.99.226

janas napsal(a):
to je mi moc líto,před sedmi roky mi koza porodila a zemřela na zaůzlení střev, kůzleti jsem dávala pít z kojenecké lahve,kozí mléko jen ohřát, kravské ředit 1 ku 1 a do toho mléka nalít našlehaný bílek,v nějvětší nouzi krabicové mléko a našlehaný bílek to mi tenkrát poradil veterinář co kozu léčil, pak jsem v lékarně koupila sunar a dva týdny krmila sunarem, pak jsem kupovala sušené mléko a sunar michala napůl a každé dvě hodiny jít nakrmit,jak jehně poroste bude víc pít tak dvě lahve najednou,tenkrát jsem kůzle nechala ve chlívě a dala hodně ale hodě slámy a pomalu učit žrát.

Bílek, jo? Nemá to být spíš žloutek? V bílku totiž nic není, až na možné alergeny, kdežto žloutek obsahuje živiny, vitamíny, energii...

2.2.2009 12:30
danurba

XXX.XXX.179.77

jirinajanickova napsal(a):
Bílek, jo? Nemá to být spíš žloutek? V bílku totiž nic není, až na možné alergeny, kdežto žloutek obsahuje živiny, vitamíny, energii...

mě se běžně rodí jehňata ve stáji, kde občas i mrzne, nikdy jsem s tím neměla problém. Pokud nedostane jehně mlezivo, dá se ppoužít náhražka Colostran, koupíte na veterině, ale je třeba to objednat, mám pořád jednu tubu doma pro případ, že by....Náhražky mléka jsou běžně k dostání, já znám Ovis milk, někdo tu doporučuje Jehněsan.

Přidejte reakci

Přidat smajlík