Ahoj všichni. Chtěl bych začít s chovem kozy. Pátrám po informacích a čtu a čtu. Předpoklady pro chov máme, jak prostory, tak luka, i čas a chuť a nadšení Chovat bych chtěl nejen pro radost, ale také pro mléko a následné zpracování. Už mám za sebou výrobu prvního sýru a chtěl bych nejen v tom pokračovat. Nechceme chovat pro maso, jsme vegetariáni. Vybral jsem si \"mléčné\" plemeno Anglonubijská. Co ale nechci, je stádo koz, ideálně bych chtěl jednu kozu co dojí. Ale nějak nevím, kde ji budu připouštět. Nějak nevím jak ji po zakoupení dopravím domu, máte zkušenosti? uvítám každou radu a postřehy. Díky a krásný den
jaroslaf
napsal(a):
Ahoj všichni. Chtěl bych začít s chovem kozy. Pátrám po informacích a čtu a čtu. Předpoklady pro chov máme, jak prostory, tak luka, i čas a chuť a nadšení Chovat bych chtěl nejen pro radost, ale také pro mléko a následné zpracování. Už mám za sebou výrobu prvního sýru a chtěl bych nejen v tom pokračovat. Nechceme chovat pro maso, jsme vegetariáni. Vybral jsem si \"mléčné\" plemeno Anglonubijská. Co ale nechci, je stádo koz, ideálně bych chtěl jednu kozu co dojí. Ale nějak nevím, kde ji budu připouštět. Nějak nevím jak ji po zakoupení dopravím domu, máte zkušenosti? uvítám každou radu a postřehy. Díky a krásný den
No tak přepravovat se dá různě, viděla jsem speciální vozíčky na přepravu více kusů kozí nebo ovcí za auto(nevím jestli na to musí být nějaký speciální papír o povolení nebo osvědčení k přepravě). Jinak když jsme měly kozy tak jsme je ke kozlovi přepravovaly ve starém trabantu, kdy se vyhodilo sedadlo smrti ten co držel kozu si sedl na zadní sedadlo a před něj se šoupla (tedy nastoupila koza). Když jsem je darovala, tak si je taky odváželi v autu v tranzitu, kdy kozeny stály v zadu a jeden člověk je tam držel. A tvářily se docela v pohodě a prý byly celou cestu vzorné.
Jinak první ovečku jsem si před 8mi lety dovezla ve vozíku na koně společně s krávou. Ovečka měla 4měsíce a celou cestu ležela na boku a měla svázané nohy. Vozík na koně měl tehdy premieru jak u kravule tak u ovečky.
Jinak určitě poradí zkušenej chovatel.
jaroslaf
napsal(a):
Jý bych už jednu kozu nechtěla, je jí smutno. Minimum jsou 2. Naše princezny nastupují do auta úplně v pohodě, mám starého VW Golfa, složím sedadla a holky mají velký kufr. Jen pod ně dám starou deku. V pohodě stojí a koukají oknem nebo si lehnou... A totéž ovce, žádné svazování nohou se nekoná. Radmila
jaroslaf
napsal(a):
Anglonubijka je kombinované plemeno -maso+mléko,údajně s vyšší bílkovinou,říká literatura.Samotné koze bude smutno.Pokud nechcete kozy chovat,je jedno jakým kozlem budete připouštět,stačí,když se po okolí pozeptáte kde kozla mají.Kozy vozím zcela bez problémů v autě,bez svazování na volno.Příslušníci by asi nadšeni nebyli,ale koza je v pohodě.Stejně tak jezdí kozy za mými kozly.
gretlik
napsal(a):
Jý bych už jednu kozu nechtěla, je jí smutno. Minimum jsou 2. Naše princezny nastupují do auta úplně v pohodě, mám starého VW Golfa, složím sedadla a holky mají velký kufr. Jen pod ně dám starou deku. V pohodě stojí a koukají oknem nebo si lehnou... A totéž ovce, žádné svazování nohou se nekoná. Radmila
Ahoj, také bych byla určitě pro dvě kozeny. Jedna si zvykne, ale dvě jsou vždy víc v pohodě. A to je docela důležité. Spokojená koza hezky papá a dojí. Vozili jsme je ve škodovce. Vyndali zadní sedáky a vystlali starou dekou. Vezli jsme tak i 4 měsíční jalovičku Jersey. Teď máme upravený přívěsný vozík za auto. A nějaké povolení apod. neřeším. Je to zas vymyšlenost pár střelených inteligentů, kteří nám tu naši radost znepříjemňují čím se dá. Jinak přeji hodně štěstí a radosti a co nejmíň starostí........
roklanka
napsal(a):
Anglonubijka je kombinované plemeno -maso+mléko,údajně s vyšší bílkovinou,říká literatura.Samotné koze bude smutno.Pokud nechcete kozy chovat,je jedno jakým kozlem budete připouštět,stačí,když se po okolí pozeptáte kde kozla mají.Kozy vozím zcela bez problémů v autě,bez svazování na volno.Příslušníci by asi nadšeni nebyli,ale koza je v pohodě.Stejně tak jezdí kozy za mými kozly.
Ano,kozy mají být minimálně dvě.Anglonubijky chovám,mají vyšší hodnoty v mléce,ale ne každá je skvělá dojnice,to některé trumfnou vesnické kříženky všech směsek.-Mařinka dává 3,5 l denně,vesnická směska Amálka 5,5-6 litrů při stejné pastvě a spotřebě jádra.Navíc anglonubijka má zajímavý vzhled,ale kříženky po kvalitních anglonubijácích a dobrých dojkách bývají terno jak vizáží,tak výkonností.,Jinak k nám sem jezdí pro kozeny i ke kozlům ve starších osobácích a kozy milují ježdění autem.Amálku jsem si dovezla domů v konopřívěsu mezi dvěma žerzejkami a v pohodě..
janiska
napsal(a):
Ano,kozy mají být minimálně dvě.Anglonubijky chovám,mají vyšší hodnoty v mléce,ale ne každá je skvělá dojnice,to některé trumfnou vesnické kříženky všech směsek.-Mařinka dává 3,5 l denně,vesnická směska Amálka 5,5-6 litrů při stejné pastvě a spotřebě jádra.Navíc anglonubijka má zajímavý vzhled,ale kříženky po kvalitních anglonubijácích a dobrých dojkách bývají terno jak vizáží,tak výkonností.,Jinak k nám sem jezdí pro kozeny i ke kozlům ve starších osobácích a kozy milují ježdění autem.Amálku jsem si dovezla domů v konopřívěsu mezi dvěma žerzejkami a v pohodě..
Jo kozenky jsou super cestovatelky. My jsme jeli Xenu připoštět ze Zlína až za Olomouc. Nějakých 80 km tam a 80 km zpátky. Jeli jsme dvakrát týdně (pro jistotu). A byla spokojená. Podruhé už šla sama rovnou k autu a vlezla si sama na přívěsný vozík.Je to výborná dojnice a nechali jsme si ji připustit 100% AN. Tady u Zlína žádný AN kozel není. Modlím se aby měla kozičky a chci si je nechat na mlíčko.
jaroslaf
napsal(a):
Jinak,plemeník anglonubijský 94% linïe Baltazar stojí v Račicích,okr.Vyškov.Hnědý,bezrohý...Fotka jako půlroční..