mmackova
napsal(a):
Nemáte někdo přesný recept na domácí výrobu brynzy?
V brožurce "Domácí zpracování mléka" se uvádí postup:
Čerstvý hrudkový sýr umeleme 1-2x na mlýnku (postačí obyčejný mlýnek na maso), přidáme trochu soli, upravíme konzistenci přilitím malého množství syrovátky tak, aby brynza byla pastovitá (ne však příliš řídká). Napěchujeme do krabiček či jiných vhodných obalů a uskladníme. Je možné konzumovat ihned nebo nechat zrát v chladu.
mmackova
napsal(a):
Nemáte někdo přesný recept na domácí výrobu brynzy?
Když se mi nepovede sýr, okamžítě ho přetvořím na brynzu a dělám, že to tak mělo být. Ani sýr nemelu. Jen ho rozdrobím rukama a prohnětu se solí dle chuti. Dělám brynzu takovou tu hrubší, v Globusu se dá koupit vážená, není mazací. V neděli jsme měli halušky s kozí brynzou a všichni jsme se ohavně přežrali.
Pavlína
knavova
napsal(a):
Když se mi nepovede sýr, okamžítě ho přetvořím na brynzu a dělám, že to tak mělo být. Ani sýr nemelu. Jen ho rozdrobím rukama a prohnětu se solí dle chuti. Dělám brynzu takovou tu hrubší, v Globusu se dá koupit vážená, není mazací. V neděli jsme měli halušky s kozí brynzou a všichni jsme se ohavně přežrali.
Pavlína
Jo, jo, u nás to taky vždycky skončí obžérstvím. U nás jde brynza nejvíc na odbyt. Pořád známí volají jestli nějakou máme. Na čerstvý chlebíček mňam.....
magda
napsal(a):
Lipázu jsem viděla v nabídce O.K. Servisu......
Výroba brynzy
Výroba brynzy probíhá ve dvou fázích. První fáze je výroba hrudkového sýra, který prošel zráním a prokysáním. Teprve ten je základní surovinou pro výrobu brynzy. Výroba je rozdílná ve velkovýrobě v brynzárně nebo v domácnosti.
Výroba brynzy v brynzárně: Vykoupaný sýr se po očištění lisuje, aby se odstranil zbytek syrovátky. Pak nastává ve velkých nádobách proces zrání. To musí být uzavřené (bez přítomnosti vzduchu), aby se předešlo vzniku plísni a mazověni. Poté se tato surovina mele a míchá se solí. Následuje porcování hotové brynzy. Liptovská brynza se balí do typických dřevěných polosudů (škopků, slovensky geletiek). Maďaři a Rumuni mají ve zvyku brynzu ještě ochucovat bylinkami, cibulí či paprikou.
knavova
napsal(a):
Když se mi nepovede sýr, okamžítě ho přetvořím na brynzu a dělám, že to tak mělo být. Ani sýr nemelu. Jen ho rozdrobím rukama a prohnětu se solí dle chuti. Dělám brynzu takovou tu hrubší, v Globusu se dá koupit vážená, není mazací. V neděli jsme měli halušky s kozí brynzou a všichni jsme se ohavně přežrali.
Pavlína
Takový nějaký hrudkovitý sýr správné konzistence už se mi taky podařilo vyrobit, ale chybí tomu ta typická brynzová vůně a štiplavost. Myslíte, že té se dá docílit zráním, nebo ji tomu dodává ovčí mléko?