Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
24.5.2009 20:49
mmackova

XXX.XXX.165.35

Nemáte někdo přesný recept na domácí výrobu brynzy?

25.5.2009 18:09
magda

XXX.XXX.4.138

mmackova napsal(a):

V brožurce "Domácí zpracování mléka" se uvádí postup:
Čerstvý hrudkový sýr umeleme 1-2x na mlýnku (postačí obyčejný mlýnek na maso), přidáme trochu soli, upravíme konzistenci přilitím malého množství syrovátky tak, aby brynza byla pastovitá (ne však příliš řídká). Napěchujeme do krabiček či jiných vhodných obalů a uskladníme. Je možné konzumovat ihned nebo nechat zrát v chladu.

25.5.2009 18:45
knavova

XXX.XXX.128.254

mmackova napsal(a):

Když se mi nepovede sýr, okamžítě ho přetvořím na brynzu a dělám, že to tak mělo být. Ani sýr nemelu. Jen ho rozdrobím rukama a prohnětu se solí dle chuti. Dělám brynzu takovou tu hrubší, v Globusu se dá koupit vážená, není mazací. V neděli jsme měli halušky s kozí brynzou a všichni jsme se ohavně přežrali. Pavlína

26.5.2009 08:08
magda

XXX.XXX.4.138

knavova napsal(a):
Když se mi nepovede sýr, okamžítě ho přetvořím na brynzu a dělám, že to tak mělo být. Ani sýr nemelu. Jen ho rozdrobím rukama a prohnětu se solí dle chuti. Dělám brynzu takovou tu hrubší, v Globusu se dá koupit vážená, není mazací. V neděli jsme měli halušky s kozí brynzou a všichni jsme se ohavně přežrali. Pavlína

Jo, jo, u nás to taky vždycky skončí obžérstvím. U nás jde brynza nejvíc na odbyt. Pořád známí volají jestli nějakou máme. Na čerstvý chlebíček mňam.....

26.5.2009 09:14
gretlik

XXX.XXX.40.154

mmackova napsal(a):

Já sýr pomletý nebo ještě lépe rozdrobený hnětacími háky ještě smíchám s lipázou. Protože však není k sehnání, nahrazuji malým množstvím modroplísňového sýra, nejlépe nivy... Brynza pak má super šmrnc...R

26.5.2009 16:18
magda

XXX.XXX.4.138

gretlik napsal(a):
Já sýr pomletý nebo ještě lépe rozdrobený hnětacími háky ještě smíchám s lipázou. Protože však není k sehnání, nahrazuji malým množstvím modroplísňového sýra, nejlépe nivy... Brynza pak má super šmrnc...R

Lipázu jsem viděla v nabídce O.K. Servisu......

26.5.2009 19:00
roklanka

XXX.XXX.7.86

magda napsal(a):
Lipázu jsem viděla v nabídce O.K. Servisu......

Výroba brynzy

Výroba brynzy probíhá ve dvou fázích. První fáze je výroba hrudkového sýra, který prošel zráním a prokysáním. Teprve ten je základní surovinou pro výrobu brynzy. Výroba je rozdílná ve velkovýrobě v brynzárně nebo v domácnosti.

Výroba brynzy v brynzárně: Vykoupaný sýr se po očištění lisuje, aby se odstranil zbytek syrovátky. Pak nastává ve velkých nádobách proces zrání. To musí být uzavřené (bez přítomnosti vzduchu), aby se předešlo vzniku plísni a mazověni. Poté se tato surovina mele a míchá se solí. Následuje porcování hotové brynzy. Liptovská brynza se balí do typických dřevěných polosudů (škopků, slovensky geletiek). Maďaři a Rumuni mají ve zvyku brynzu ještě ochucovat bylinkami, cibulí či paprikou.

26.5.2009 21:52
mmackova

XXX.XXX.165.56

knavova napsal(a):

Takový nějaký hrudkovitý sýr správné konzistence už se mi taky podařilo vyrobit, ale chybí tomu ta typická brynzová vůně a štiplavost. Myslíte, že té se dá docílit zráním, nebo ji tomu dodává ovčí mléko?

26.5.2009 21:58
mmackova

XXX.XXX.165.56

gretlik napsal(a):

Díky za tip. A co s tím udělá ta lipáza?

Přidejte reakci

Přidat smajlík