pista141
napsal(a):
Máte někdo zkušenosti s odrohováním kozla touto metidou? Máme už skoro ročního kamerunského kozlíka a je to pěkný rváč. Nedá naší kozence pokoj. Děkuji za rady.
mrkněte do sekce odrohování mám tám kozu(normální velkou) rohy šílené nasadili jsme gumičky a hlásím že se zařezávajítak budeme čekat jak dlouho to bude trvat jestli se mi podaří foto tak ho sem hodím ale nevím zda to půjde vidět - takže u ročního kozlíka je to podle mě akorát věk - má se to používat u zvířat starších 7 měsíců takže doporučuji nasadit - já už se těším až to ta rohatka bude mít dole ta mi ryranyzuje vše i berana. anička
Například tady http://www.equican.cz/eshop/ovecky-a-kozy/trid//pos/20/ ,nebo v chovatelských potřebách.
Tuším že je mají i na www.dojicitechnika.cz - stačí si zadat do vyhledávače na netu a ono vám to něco najde - další možnost je váš veterinář - náš je běžně má
Kastrační gumičky jsem si objednala u veterináře. Stojí pakatel. Koze jsme je navlíkli - spíše narolovali na rohy - kam až to šlo.. Koza asi hodinu mečela , ale spíše cítila, že tam něco má a nemůže se toho zbavit...Pak se zdánlivě nedělo nic - jen jsme občas překontrolovali , jak se jí gumičky zařezávají do rohů. Koza se chovala jakoby nic...
a pak asi po 2 měsících koza začala pomekávat a roh se začal hýbat..Koza na sebe byla opatrná - a po několika dneh roh upadl..Pár kapek krve - zastříkalo se to desinfekcí .. Přibližně za týden upadl i druhý roh - ten si ulomila , několik dní chodila s visícím natrženým rohem , - tam bylo krve trošku víc - ale opět žádná jatka... Brzy se to zahojilo a koza vypadá skvěle..
V době odrohování bylo koze asi rok .
Známému se to taky líbilo a zkusil to taky...jeho koza měla 6 let - rohy pořádný...Několik gumiček prodřela- jak se jich snažila zbavit - ale nakonec jí rohy taky odpadly - ale trvalo to dýl
Pokud uvažujete o odrohování touto metodou - pospěšte si . - kvůli mouchám ......
Já tedy nemám s gumičkami moc dobrou zkušenost, nechci nikoho odrazovat, je dost možné, že ta naše je měla špatně utažené, nevím... Koupila jsem ji s již nasazenými, první roh jí upadl těsně před odvozem k nám ještě u původního majitele, takže jme si odváželi jednorožku,druhý upadl za pár měsíců, kozu to ale příšerně bolelo. Roh jí nejdříve křupl, když jsem se o ní opírala a koza zařvala bolestí, po pár dnech se jí nalomil do strany a koza to napálila v amoku čelem do sloupu u ohrady, pak lítala jak pominutá, utekla na louku a vrátila se po nějaké době bez rohu a krvácející. Přišlo nám to tenkrát hrozně drastické... Raději jsem to zavrhla. Vím že rohatky jsou nebezpečné potvory, obzvlášť když přijdou do stáda už jako dospělé, jsou to pořádné teroristky, ale pokud ve stádě vyrostly, tak už mají přece jen usměrněné ego a jde to. Takže teď když přidávám novou kozu do stáda, tak rozhodně bezrohou...