Ohradník na kozlátka???

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
15.3.2010 15:14
klihostezka

XXX.XXX.98.180

AHoj po delším čase,
chtěla bych se zeptat, jak to vidíte s ohradníkem na kůzlátka? Loni nám kozenky zdecimovaly všechny rostliny, tak uvažujeme, co letos (čekáme asi v půlce dubna)
Jsou vhodné i ty ovčí sítě, co myslíte?
Pásli bychom je v tom jen pokud budeme doma (pro jistotu) - když ne, tak budou v normální drátěné ohradě.
Děkuji za odpovědi,
irena/ klihostezka

15.3.2010 15:22
danurba

XXX.XXX.204.155

klihostezka napsal(a):
AHoj po delším čase,
chtěla bych se zeptat, jak to vidíte s ohradníkem na kůzlátka? Loni nám kozenky zdecimovaly všechny rostliny, tak uvažujeme, co letos (čekáme asi v půlce dubna)
Jsou vhodné i ty ovčí sítě, co myslíte?
Pásli bychom je v tom jen pokud budeme doma (pro jistotu) - když ne, tak budou v normální drátěné ohradě.
Děkuji za odpovědi,
irena/ klihostezka

ovčí sítě určitě, nebo by dráty ohradníku musely být hodně blízko u sebe. Měli jsme drát v 5 vrstvách, dole byl, dráty od sebe asi 15cm a tím kůzlata i jehňata bez problémů prolézala. Nevím, jestli jsou imunní vůči elektřině, ale jak prolezlo jednou jedno, okamžitě začala utíkat všechna.

15.3.2010 15:26
klihostezka

XXX.XXX.98.180

danurba napsal(a):
ovčí sítě určitě, nebo by dráty ohradníku musely být hodně blízko u sebe. Měli jsme drát v 5 vrstvách, dole byl, dráty od sebe asi 15cm a tím kůzlata i jehňata bez problémů prolézala. Nevím, jestli jsou imunní vůči elektřině, ale jak prolezlo jednou jedno, okamžitě začala utíkat všechna.

Děkuju, to je neuvěřitelný
naše koza se setkala s ohradníkem jen jednou, a to odskočila asi 2metry s hrozným výkřikem ! - ale to už je pár let...
připadá vám drahé 3800,- za zdroj?? Mně teda ano... ohradu nechcem moc velkou, ideálně, aby se dala posouvat, a měli jsme zvířata pod kontrolou...
díky moc!

15.3.2010 15:36
danurba

XXX.XXX.204.155

klihostezka napsal(a):
naše koza se setkala s ohradníkem jen jednou, a to odskočila asi 2metry s hrozným výkřikem ! - ale to už je pár let...
připadá vám drahé 3800,- za zdroj?? Mně teda ano... ohradu nechcem moc velkou, ideálně, aby se dala posouvat, a měli jsme zvířata pod kontrolou...
díky moc!

také záleží na tom, jak silné impulsy zdroj dává. Vím, že některé se nesmí použít např. pro koně, byly by pro ně nebezpečné. Pokud je ohrada někde prorostlá trávou, síla impulsů se hodně snižuje. Taky je nějaký rozdíl v tom, kde a jak se uzemňuje, ale tomu vůbec nerozumím. Chtělo by to poradit se s nějakým odborníkem. Zdroje se pohybují v ceně od 2000 až někam do 10000, jsou určené na různě dlouhé ohrady.
My s prorůstáním ohradníku bojujeme celé léto s nevelkým úspěchem, máme ohradu členitou, místy prochází skrz křoví, takže často se stává, že nám proud někde utíká. Nejlepší oplocení pro kozy je lesácké pletivo, nám stačí výška 120cm

15.3.2010 20:25
zaciatocnik

XXX.XXX.217.135

klihostezka napsal(a):
díky moc!

Mal som v el.sieti pre ovce holandské kozičky s kozliatkami. Bez problémov,veˇmi ýchlo sa naučili, iba som musel zrušiť strunovú bránu do ohrady, lebo tie potvory cez ňu prechádzali aj keď vedeli, že ich to pokope. Jednoducho sa rozbehli a vrhli medzi tie struny a boli vonku. Siete majú veľkú výhodu že sa ľahko rieši problém s prerastaním porastom. Iba ich zapichnem o pol metra ďalej aby sa dalo pokosiť. Rovnako sa veľmi jednoducho a ľahko premiestňujú, keď je už tráva vypasená. Teraz tam mám Quessantky, tiež žiaden problém. Výkon zdroja sa určuje v prvom rade podľa vzdialenosti ohradníka. Miro

16.3.2010 12:32
klihostezka

XXX.XXX.98.180

danurba napsal(a):
také záleží na tom, jak silné impulsy zdroj dává. Vím, že některé se nesmí použít např. pro koně, byly by pro ně nebezpečné. Pokud je ohrada někde prorostlá trávou, síla impulsů se hodně snižuje. Taky je nějaký rozdíl v tom, kde a jak se uzemňuje, ale tomu vůbec nerozumím. Chtělo by to poradit se s nějakým odborníkem. Zdroje se pohybují v ceně od 2000 až někam do 10000, jsou určené na různě dlouhé ohrady.
My s prorůstáním ohradníku bojujeme celé léto s nevelkým úspěchem, máme ohradu členitou, místy prochází skrz křoví, takže často se stává, že nám proud někde utíká. Nejlepší oplocení pro kozy je lesácké pletivo, nám stačí výška 120cm

Jojo, děkuju, máme taky malou ohrádku z pletiva "proti srnám" (nahoře velká oka, dole malá) - ale koza to prostě sešlapuje a demoluje, naštěstí je to dost vysoké..
potřebujem ale ještě něco mobilního, co bysme mohli stěhovat, nakonec to asi bude ta "ovčí síť" /ovinet nebo tak něco/ 50m délka, kterou budeme postupně posouvat...
Už jsme dostali i kontakt na jednoho pána, který vyrábí zdroje podomácku (kombinovaný - autobaterie + přívod ze sítě 220V) vyjde prý asi na 2,5tis.
Moc dík za poznatky, vždy to pomůže

16.3.2010 12:35
klihostezka

XXX.XXX.98.180

zaciatocnik napsal(a):
Mal som v el.sieti pre ovce holandské kozičky s kozliatkami. Bez problémov,veˇmi ýchlo sa naučili, iba som musel zrušiť strunovú bránu do ohrady, lebo tie potvory cez ňu prechádzali aj keď vedeli, že ich to pokope. Jednoducho sa rozbehli a vrhli medzi tie struny a boli vonku. Siete majú veľkú výhodu že sa ľahko rieši problém s prerastaním porastom. Iba ich zapichnem o pol metra ďalej aby sa dalo pokosiť. Rovnako sa veľmi jednoducho a ľahko premiestňujú, keď je už tráva vypasená. Teraz tam mám Quessantky, tiež žiaden problém. Výkon zdroja sa určuje v prvom rade podľa vzdialenosti ohradníka. Miro

Jojo, díky, už se na to těším Snad nám to vyjde. Snad už taky přestane konečně sněžit a poroste i u nás "na horách" tráva!! ;-)

16.3.2010 13:28
anobbona

XXX.XXX.235.6

klihostezka napsal(a):
Jojo, díky, už se na to těším Snad nám to vyjde. Snad už taky přestane konečně sněžit a poroste i u nás "na horách" tráva!! ;-)

Já ovce pasu v trvalé ohradě oplocenou pletivem na ovce a když vypásáme jinde, tak používám elektrické sítě.
Pletivem ovce neutíkají, ani jej nepodlízají, zato do té el. sítě se sem tam některé zamotá a loni se nám i jedna ovečka uškrtila. Chce to dobrý zdroj aby to pořádně kopalo a zvíře to opravdu respektovalo. Já to loni podcenila, zdroj se mi pokazil a už jsem nový nechtěla kupovat, že je konec pastevní sezony, ovce sice neutíkaly, ty sítě respektovaly, ale každou chvíli v tom byla některá zamotaná.
Teď jsem si pořídila kamerunské kozy a ty teda tím pletivem ladně prolízají. Až mě to udivuje jak jsou šikovné s těma rohama se tím okem protáhnou, ale jde jim to velice rychle. Doufát, že ta elektrika je naučí zůstat tam kde mají

22.3.2010 07:20
klihostezka

XXX.XXX.98.180

:-) Tak to přeju, ať to funguje i na kamerunky :-)
My máme zatím zdroj, na síť čekáme, no a hlavně zda budou letos kozlátka, koza mi přijde nějaká hubená :-|
takže uvidíme :-)

22.3.2010 08:09
anobbona

XXX.XXX.235.6

No my jsme to s kamerunkama vzdaly, ve středu jedou k nové majitelce. Pletivem si prolézají jak chtějí - když to náhodou nejde prolézt, tak to přeskočí, do elektriky je mám obavu zavřít, že to budou chtít skákat nebo do toho naženou ovce.
S ovcema se už i skamarádily, beran sice dostal na prdel od kozla a semtam dostane čelíčkem i nějaká ovce, určitě by byly v pohodě, ale bohužel ty kamerunky v té ohradě nejde udržet

Přidejte reakci

Přidat smajlík