prosím, můžete mi poradit? Dnes v noci nebo zrána se nám narodila dvě kůzlata, jedno mrtvé a druhé je na tom špatně. Přerývaně dýchá, špičku jazyka má vysunutou z pusy. Zkoušela jsem nakrmit s flašky, ale nesaje. Mám se snažit o záchranu? je nadějě, případně můžete poradit, co mám udělat? Strašně ráda bych alespoň to jedno vypiplala, ale na druhou stranu se nechci zbytečně snažit o nemožné (sama mám dvě malé děti, jedno je měsíc staré, takže práce až nad hlavu ...).
Předem MOOOC děkuji za rady a názory!
Předpokládám, že z té flašky jste do něj dostávala mlezivo od matky.To je úplně nejdůležitější.Potom bych zkusila Selen Se+E, nebo Hydrovit Se+E. K sehnání u veterináře. Stříkačkou do huby asi 0,5-1 ml s trošičkou vody.Potom co nejčastěji mlezivo, stačí po troškách.Kůzle přikládejte ke struku, ale nechávejte ho také odpočívat.Uvidíte,jestli nastane nějaký pokrok.Přeji hodně zdaru.
To co popisujete nevypadá dobře.Vemte ho za zadní nohy a zkuste,zda z nej ještě nevyteče plodová voda,pak mu můžete dát inj.stříkačkou mlezivo,dejte ho do tepla,můžete ho obložit petkama s teplou vodou. Pokud přežije,po hodině znovu tochu mleziva.Někdy se podaří zachránit,někdy ne,záleží na jeho životaschopnosti.Někdy pomůže masáž,jako-by jste ho chtěla vytřít ručníkem do sucha(napodobuje to kozu a její vysoušení jazykem).
Kůzle je potřeba urychleně zahřát na teplotu 37,5-38°C. My jsme dali ovečku, která byla velmi podchlazená do horkovzdušné trouby a při pootevřených dvířkách ji opatrně profoukávali teplým vzduchem, jen tak, co sepnul termostat (asi do 50°C). Mlezivo je třeba zahrát na 40°C a podat přímo do žaludku, tenkou hadičkou asi 20cm dlouhou, cca 50ml na jednou. Po hodině zopakovat. Až kůzle zahřejete a začne se pohybovat, berte je sebou, když půjdete dojit mlezivo a zkoušejte jej přistavovat ke struku aby sálo. Jinak jej držte 2-3 dny doma v teple a krmte nejdříve sondou a potom z flašky. Pokud je jinak v pořádku, mělo by se chytit a být schopno se vrátit ke koze. Pokud bude jiný zádrhel, např. zápal plic nebo nějaká vrozená vada a kůzle se do druhého dne nezlepší, je lepší jej humánně utratit. Většinou z něj nic není a jen se prodlužuje jeho i vaše trápení. Dana
Děkuji všem za příspěvky a rady, bohužel už je ale pozdě. teď jsem kůzle od kozy odnesla, bylo mrtvé. Asi jsem ho měla vzít rovnou domů, hned ráno, Ale vůbec jsem nevěděla co s ním, zdálo se, že je vše ztracené (jen slabounce dýchalo, skoro se nehýbalo) a já se nechtěla dívat (společně s mou dvouletou dcerou) jak umírá. No asi to byla chyba, když teď čtu vaše rady, tak třeba nějaká nadějě byla...? Tak příště už budu vědět. Ale pevně doufám, že žádné příště nebude! Tohle jsou strašné chvíle....
A můžete ještě poradit? co teď s chudákem kozou? oddojovat...., sehnat jiné mládě ...?, za jak dlouho zasušit..?, kdy znovu připustit...?
Nám se letos stalo že prvnička porodila o 14dní dříve mrtvá kůzlata, tak taky mám smutné zkušenosti: určitě musíte oddojovat, jestli čekáte ještě nějáká kůzlata tak si mlezivo schovejte do mražáku pro všechny případy a jestli ne tak mléko buď vylévat nebo psům, nebo třeba prasatům. Vy ho můžete pít až se koza úplně vyčistí- přestane krvácet. To je zhruba za měsíc. Počítejte s tím že koza bude trochu v šoku a smutná, naše nechtěla dva dny žrát. Pak se to pomalu vracelo k normálu. Oddojujte 2x denně.
To není dojná koza ? Že byste ji normálně dojila 2x denně - 6. den po porodu můžete začít konzumovat, předtím nalévat psovi, kočce ... Pokud se ( podle mě trošku nelogicky, ale neznám vaše podmínky ) budete snažit kozu zasušit, ani ji moc nerozdojujte. Dojte jen opravdu nabouchané vemeno v čím dál větších intervalech, omezte jádro na minimum. Můžete jí uvařit šalvějový čaj. Šalvěj hezky brzdí laktaci, ovšem nehodí se moc k rutinnímu zasušování před porodem - zároveň totiž ohrožuje březí dělohu a mohla by způsobit předčasný porod. Vaše koza ale březí není, takže šalvějový čajík lze naordinovat
Jiné mládě nedoporučuji, páč koza by ho nejspíše nepřijala, takže byste měla práci navíc - dojit kozu a krmit mládě.
Další připuštění na podzim, já nejraději připouštím v 1. půlce října, to jsou pak kůzlata začátkem března, když už nehrozí tuhé mrazy a není daleko do sluníčka a trávy .
Ještě jednou díky!! A prosím vás o ještě jednu radu: teď jsem byla kozu ještě jednou omrknout a všimla jsem si, že ji z rodidel něco visí. předpokládám placenta nebo její část...??? Četla jsem, že je problém, pokud z kozy placenta neodejde. mám teda něco podnikat? mám ji toho zbavit? je potřeba nějaký spec.postup? nebo mám volat veterináře?
dík
No určitě poradí zkušenější, ale pokud z koze nevyšla placenta tak volat veterináře. Jinak může dojít až k otravě krve a koza pojde, ale to až ta nejhorší variata. Vy sama pokud s tím nemáte zkušenosti určitě raději nic nepodnikejte a nechejte to někomu, kdo by snad měl vědět jak to odborně udělat tedy veterináři. Čištění kozy můžete podpořit uvařením leněného semínka s polečně se sušenou petrželovou natí a nebo potom veterinář léky a čípky.
Tak hodně zdaru ať je kozena brzo v pořádku.
Dobry den,
nam sa pred dvoma mesiacmi narodili predcasne kozliatka. Jedno vazilo iba 1,25kg. Pohlad to zrovna nebol najkrajsi. Do toho nam prisla poriadna zima a tak sme muselo jedno od matky zobrat.
Saci reflex ziadny, na nohy sa nepostavilo, oci sa jej zatvarali,....
Mlezivo je velmi dolezite, ako uz ostatni pisali. Ak sa nechce samo krmit, treba to do nej co najjednoduchsie dostat, k comu mi pomohla injekcna striekacna. Po 4-och dnoch sme boli schopni prejst na flasku, z ktorej vypila a to si nerobim srandu 0,3-05 dl kazde krmenie. Krmit treba kazde dve hodiny, je to dolezite, lebo kozliatka rychlo vytravia. Po dvoch tyzdnoch Mica vypila 10-nasobok spominaneho. Tento tyzden ju pomaly zaciname odstavovat, uz je v spolocnosti ostatnych odstavenych kozliatok a vypije 1,2l bez mihnutia oka(je krmena uz len 3xdenne).
Ja som bol pocas tohto obdobia nezamestnany, cize kozicka mala stastie, teraz by to bolo uz horsie, ak takuto moznost nemate, bud ju dajte niekomu do opatery, kto sa o nu moze starat alebo to nechajte na prirodu....:((
Pisem iba preto, aby ste vedeli, ze to je mozne, ak kozicka javi aspon naznak snahy zit.
Prajem vam vela trpezlivosti a stastia.
Zdravi Negi
lenkadvur
napsal(a):
Dovolím si podotknout, že příspěvek s tvrzením, že mléko je možno pít, až se koza úplně zčistí (cca měsíc) je do nebe volající nesmysl. Mlíko je k pití (normální chuti) i zpracování někdy mezi třetím a šestým dnem po porodu. Lenka ze Dvora
Zrovna jsem chtěla položit dotaz týkající se konzumace mléka a všimla jsem si vašeho příspěvku. Píšete, že mléko lze pít mezi třetím a šestým dnes od porodu. Mně se ale zdá, že je to celkem velký rozptyl.... Tzn. jak poznám, že mléko od naší kozy můžu začít pít už třetí den od porodu a jak poznám, že mám raději vyčkat šest dní? A co znamená normální chuti? Tzn. jak chutná mléko, které ještě není vhodné ke konzumaci? Naše koza je od porodu 4 dny, oddojené mléko zatím dávám kočkám, ale ty se ho ani nedotknou. Takže misku plnou kozíh omléka nakonec vždy vyévám. A to nejsou zrovna mlsné kočky!!! Znamená to, že když nechutná ani kočkám, že k pití ještě není? Dík.
Znamená to pouze to, že kočkám se mléko vůbec dávat nemá. To je první věc. Další je ta, že jim třeba nechutná. Naše kočky dělají jak blázni po jakémkoli mléce, ale mají smůlu. Protože to kozí je pro nás a také pro kůzlata.
Sama používám mléko pro nás až sedmý den. Tudíž hurá. Zítra konečně bude zase mléko i pro nás, protože kozlík je jedináček a vybral si jen jeden cecík a druhý tvrdošíjně odmítá. Tím mu děkuji, že mi nechá litr mléka pro dcerku.
Zdravím Hanka
viktorka
napsal(a):
Zrovna jsem chtěla položit dotaz týkající se konzumace mléka a všimla jsem si vašeho příspěvku. Píšete, že mléko lze pít mezi třetím a šestým dnes od porodu. Mně se ale zdá, že je to celkem velký rozptyl.... Tzn. jak poznám, že mléko od naší kozy můžu začít pít už třetí den od porodu a jak poznám, že mám raději vyčkat šest dní? A co znamená normální chuti? Tzn. jak chutná mléko, které ještě není vhodné ke konzumaci? Naše koza je od porodu 4 dny, oddojené mléko zatím dávám kočkám, ale ty se ho ani nedotknou. Takže misku plnou kozíh omléka nakonec vždy vyévám. A to nejsou zrovna mlsné kočky!!! Znamená to, že když nechutná ani kočkám, že k pití ještě není? Dík.
Rozlišit mlezivo od mléka? Třeba takhle: kápnout trochu mléka na lžičku a nad plamenem zahřát k varu. Mlezivo se varem srazí, dobré mléko nikoli. Kočka jako indikátor vhodnosti mléka k lidskému konzumu zřejmě nebude zrovinka spolehlivé. Není kočka jako kočka
Omlouvám se za blbost kterou jsem napsala a tím i asi někoho zmátla, určitě se dá pít mléko už po týdnu, jen nám vet. zrovna odčervil kozy tak jsme měli měsíc útrum, takže se ještě jednou omlouvám.
Ale dřív jak za týden bych ho asi nepila taky z důvodu že když vidím zakrvácenou kozu která se čistí a měla bych to mlíko pít tak nevím
máme doma čtyři kočky. Dvě jsou na mléce závisláci, přesně vědí, kdy se dojí a klepou se jak feťák bez dávky. Druhé dvě o mlíko vůbec nestojí. Ti dva závisláci k nám přišli z prostředí, kde se mlíko bere jako normální potrava pro kočky. Takže určitě záleží na tom, co byly kočky zvyklé pít jako malá koťata
Tak si to vyzkoušejte - ono to jedovaté není, akorát vás to může pro jedenkrát malinko zrychlit
.
Z mleziva i poctivého prvodenního se údajně dělávala polévka vrzauka ( z krkonošského nářečí přeloženo vrzavka - páč prý vrže mezi zubama ). To s tím nepoužíváním první dejme tomu týden po porodu to souvisí spíš s technologií mlékařské výroby. To mlezivo se opravdu při zahřátí sráží. Jestli si mlékárna nechce pouhým zpasterizováním celého tanku mléka vyrobit sediment sraženého mleziva, musí prostě trvat na tom, že mlíko nakupuje až od 6. dne ( myslím
). Já jsem kozám ukrádala tak decinku hned na třetí den, když jsem chtěla zjistit chuťové vlastnosti mléka od nových dojek. Nikdá mi to žádný podstatný problém neudělalo. Ale když potřebuju některé nedomrlé kůzlátko napojit mlezivem z flašky, je potřeba velmi pečlivě hlídat teplotu při zahřívání, jinak z toho máte tu výšezmíněnou VRZAUKU
, kterou teda kůzle nenapojíte
.
Jak říká Roklanka - dnes se prodávají za těžké peníze potravní doplňky z mleziva. Já to vidím jako velice šikovný marketingový tah - mlezivo a nezralé mléko prvních dní, které se nespotřebuje pro výživu telat, se vylívá. No - správně by to asi mělo jít do kafky . Mléčné farmy totiž jsou specializované a obrovské a vozit kilometry cisterny s mlezivem někde na farmu zase specializovanou na prasata se nevyplatí, nehledě k tomu, že podle hygienických předpisů by to těm prasatům museli převařovat a ještě tak možná i odebírat vzorky na rozbor
a podobné ptákoviny. No a proč teda rovnou tuto jinak hygienicky získanou surovinu nezpracovat k jinému účelu ?
simi
napsal(a):
Omlouvám se za blbost kterou jsem napsala a tím i asi někoho zmátla, určitě se dá pít mléko už po týdnu, jen nám vet. zrovna odčervil kozy tak jsme měli měsíc útrum, takže se ještě jednou omlouvám.
Ale dřív jak za týden bych ho asi nepila taky z důvodu že když vidím zakrvácenou kozu která se čistí a měla bych to mlíko pít tak nevím
Vy nemáte děti ? Podle toho, co jste tady napsala, byste taky prvních 6 týdnů po porodu nejraději nekojila ...
Poporodní čištění není žádná nemoc, která by ovlivnila kvalitu mléka
simi
napsal(a):
Nám se letos stalo že prvnička porodila o 14dní dříve mrtvá kůzlata, tak taky mám smutné zkušenosti: určitě musíte oddojovat, jestli čekáte ještě nějáká kůzlata tak si mlezivo schovejte do mražáku pro všechny případy a jestli ne tak mléko buď vylévat nebo psům, nebo třeba prasatům. Vy ho můžete pít až se koza úplně vyčistí- přestane krvácet. To je zhruba za měsíc. Počítejte s tím že koza bude trochu v šoku a smutná, naše nechtěla dva dny žrát. Pak se to pomalu vracelo k normálu. Oddojujte 2x denně.
Omlouvám se, ale teda co píšete za blábol, na to musím reagovat. Mléko můžete začít pít nejpozději sedmý den po okozlení. Nevím, kde jste sebrala informaci že až za měsíc. Mlezivo se tvoří cca pět dní s tím, že na začátku je nejhustější a postupně se přeměňuje na mléko.
PetraP
Nebojte dítě mám jedno a druhé na cestě, tak už jsem trochu v obraze, ale je rozdíl dávat svým potomkům nebo to pít sama ne?
Zvláště když jsou děti malé tak bych je nevystavovala nějakým střevním problémům. Ale klidně ať si to někdo zkusí co to s ním udělá, třeba taky vůbec nic..... já si radši chvilku počkám
Teď přesně nevím, jestli jsme si rozuměly. Já nikde netvrdím, že se mlezivo má pít, nebo dokonce dávat malým dětem. Jestli si dáte práci a zkouknete moje předcházející příspěvky na toto téma, tak je to pořád stejný. Plus mínus autobus první týden po porodu je to mlezivo, ačkoliv jedovatý není, k pití taky příliš není kvůli jistému projímavému účinku a hlavně není ke zpracování, páč se sráží. Jestli se koza přitom čistí nebo ne, nemá to na vlastnosti mleziva či mléka pražádný vliv. Jestliže jsou očistky v normě, nehnisají a nepáchnou, už vůbec ne. Ale i když dojka po porodu hnisá, nemá to na kvalitu mléka pražádný vliv. Pokud k léčbě nepoužijete ATB, ale třeba bylinky, mléko můžete používat bez nejmenších obav. Pokud se ATB léčí, mléko se použít nedá, ale je to kvůli ochranné lhůtě na ty léky, nikoliv proto, že by mléko bylo nekvalitní a už vůbec nějak snad nakažené.
jirinajanickova
napsal(a):
Dobrá - no tak kozu před dojením umyju, když se mi ekluje pohled na krev - a TAK moc to z ní zas necáká
Jsem chovatel skoro začátečník, takže jsem ráda za každý názor, mne bylo od vet. řečeno že tu dobu co se koza čistí by se mléko pít nemělo tak jsem z toho vycházela, ale nebojte krve se nebojím
Určitě je pro mne víc zajímavý názor od dlouholetého chovatele, než od vet. který to občas má taky jen vyčtené z knížek, tím nechci zkritizovat všechny veterináře. ale taky už jsem měla pár horších zkušeností. ..
Takže určitě dík za každý názor, člověk si to v hlavě pak nějak přebere.